Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, wallec napisał(a):

Ja to mogę być sobie fanboyem i sobie pisze w tematach o Intel, ale żeby mod wpadał spamować o amd w temacie o Intel wątek o wyłączaniu ecore/ht to już...

Ty spiewasz jak ci nareacja pasuje, jak AMD jest szybsze od intela to zaczyna sie wymyslanie bzdur i szukanie clickbajtowych filmow w necie, ale jak juz miales Aroowa to zachwycony pod niebiosa prockiem bo masz 60fps na Areczku wiec proc "super" :boink:

1 godzinę temu, wallec napisał(a):

Ja to mogę być sobie fanboyem i sobie pisze w tematach o Intel, ale żeby mod wpadał spamować o amd w temacie o Intel wątek o wyłączaniu ecore/ht to już...

To sie nazywa sprowadzanie do pionu twoich bzdur ;) 

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, tomcug napisał(a):

Taka wyszła. Na pewno Raptorowi pomagał fakt pracy z uncore 4,5 GHz zamiast 3,8 GHz. No i średnia to tylko średnia, np. w Spider-Manie ponad 30% wyszło.

Teraz patrzę i w gekbench sama zmiana z DDR4 na 5 daje z 15 procent 

Edytowane przez janek25
Opublikowano
5 godzin temu, wallec napisał(a):

Z 16 gier tylko 3 ma na limicie GPU z RTX4090 w 1080p low także ten tego, zamknijcie oczy na te 3 gry i co powiecie wtedy? xD

Opłaca się wyłączać e-core lub ht na 14900k czy nie?

Opłaca się wyłączyć E-core, zostawić P-core + HT, ocnąć P-core do 5.5 GHZ i Uncore ustawić na 5GHZ + szybkie memki i jest rakieta. Taki układ wysoko trzyma minimalny FPS. Walcuś nie wygrasz z czerwonymi, bo to rozlewa się po całym świecie, jak jakaś .... :/ 

Wpis dotyczy 14600k.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

U siebie wyłączam ecore ale tylko dlatego że jest ich 4 sztuki.

Jakbym miał 14900k, to by mnie głowa nie puściła by wyłączyć 16 rdzeni, za które zapłaciłem a sprawiają one, że gry się szybciej wczytują, shadery szybciej kompilują itd.

Edytowane przez wallec
Opublikowano

14900 bym nigdy nie kupił. Zawsze trąbiłem o 14600k, że kupie i w końcu jest w budzie. Czyli 8 E-core 3.5GHZ dają mniej, niż 6 HT 5.5 GHZ u mnie na 14600k !! 

A z filmiku, który zalinkowałeś odnośnie 14900k, to też warto wyłączyć E-core, jeżeli tylko na procu gramy. Tam są różnice niezauważalne w czasie gry. To już lepiej 14700k, który ma 8 P-core. Tylko, że 14700k kosztuje 1500 zeta pfff :dupa:

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Jeszcze do tego. Zmieniła się siła nabywcza. Co z tego, że kurs złotówki do euro masz ten sam, jak za tyle samo złotówek czy euro kupisz mniej?  Piszesz, że klasę średnią stać na zakup mieszkania czy budowę domu. Tak, wcześniej też było stać. Tu nic się nie zmieniło i ceny oraz zdolność kredytowa ucieka tym, którzy zarabiają więcej goniąc niby klasę średnią.    @Suchy211 Podział i tak jest umowny i nie o to konkretnie chodzi. Tylko chodzi po prostu o to, że jak zrównasz wszystkich do tych np. 10 tys. zł miesięcznie to co się zmieni w stanie posiadania? Nic póki te pieniądze będziesz wydawał tylko w Polsce. Jak wszyscy zaczną zarabiać 10 tys. zł, to wyprzedzą pewne zarobki wyłącznie względem innych rynków i to tych nieczułych na naszą inflację, bo nasz rynek wystrzeli inflacją, co doprowadzi i tak do utrzymania albo spadku siły nabywczej tych 10 tysięcy zł. Prościej mówiąc i tak za te pieniądze kupisz tyle samo.  W takim wyimaginowanym układzie jakakolwiek wartość najniższej krajowej sprowadza się do tego, że to dalej będzie najniższa, która w odniesieniu do cen, nie sprawi wzbogacenia się. Była już próbka przy sztucznym podnoszeniu najniższej krajowej. Co z tego że wzrosła 100 czy nawet jak ktoś tu wspomniał 170%, jak za masę podstawowych produktów płacisz też znacznie więcej? Litr mleka 2015 to cena około 2,5 zł, teraz 5 zł.  Litr benzyny 4,50, teraz 6 zł.  Chleb 4 zł, teraz ten sam chleb, bez pogorszenia jakości prawie 8 zł. Tak można wymieniać wszystko, bo albo zdrożało, albo spadła jakość lub zmniejszono ilość w opakowaniu.   Trzeba mieć na uwadze, że nie wszystkie pensje rosną proporcjonalnie. Gdy będzie sztuczne podnoszenie najniższej krajowej, to zacznie ona gonić zarobki i to też się dzieje. Coraz więcej ludzi ma mniejszy "odstęp" od najniższej krajowej. W momencie gdy ich pensja się zrówna z najniższą krajową, wtedy trafiają do tych najmniej zarabiających. Czy to jest ok? No raczej nie.   @Badalamann Napisałem GDYBY - słowo klucz wyraźnie zwracające uwagę na przykład, rozważanie. Kwota wzięta ot tak, by pokazać tylko mechanizm. Minimalna zawsze będzie rosnąć, ale właściwy wzrost jest wtedy gdy jest kreowany przez gospodarkę, a nie polityków.  Bezrobocia nie było, ale jaką mieliśmy inflację?  Unikasz w tym momencie odpowiedzi na kluczowe pytanie, które załatwia sprawę, bo czepiłeś się kwoty. Możesz równie dobrze wziąć średnią czy medianę i postawić to samo pytanie. Co będzie gdy wszyscy zarabiający poniżej obecnej średniej czy mediany zaczną ją zarabiać. Co się stanie z cenami w Polsce, co się stanie z pozostałymi płacami?  
    • @Doamdor Z mojej perspektywy nie widzę „HWInfo”, ale klasa modeli, na której jadę, to typowo kilkadziesiąt GB VRAM/RAM na serwer na jedną instancję, plus cały runtime dookoła. Twój konkretny wątek to dla mnie „drobniaki” – parę MB tekstu w kontekście, ale żeby to zmielić, pod spodem mieli to coś o skali Chrome + 50 zakładek + Discord + dwa launchery gier naraz. Spokojnie, jeszcze nie wykupiłem całego DDR5 z Lidla, tylko testuję XMP. gpt-5.1-2025-11-13
    • 14900 bym nigdy nie kupił. Zawsze trąbiłem o 14600k, że kupie i w końcu jest w budzie. Czyli 8 E-core 3.5GHZ dają mniej, niż 6 HT 5.5 GHZ u mnie na 14600k !!  A z filmiku, który zalinkowałeś odnośnie 14900k, to też warto wyłączyć E-core, jeżeli tylko na procu gramy. Tam są różnice niezauważalne w czasie gry. To już lepiej 14700k, który ma 8 P-core. Tylko, że 14700k kosztuje 1500 zeta pfff 
    • Version 0.4 - State of Physics and Cars   Performance Modes     Ferrari SF-25 (moze zabraknac przyciskow na kierownicy na to wszystko )  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...