Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Doamdor napisał(a):

@SebastianFM

Nie czytasz ze zrozumieniem i robisz problem z niczego. Jeżeli dla ciebie 9800X3D jest nieopłacalny, to nie wiem co u ciebie robi i9 13900KF, wymień go na nową i9.

Chyba ty. 😁 Zarówno ty i ja pisaliśmy o wydajności w grach a skąd twoje błędne założenie, że ja kupiłem i9-13900KF tylko do gier?

Opublikowano
3 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

Chyba ty. 😁 Zarówno ty i ja pisaliśmy o wydajności w grach a skąd twoje błędne założenie, że ja kupiłem i9-13900KF tylko do gier?

To ty uważasz, że 9800X3D za 2000zł, jest za drogi i nieopłacalny do gier.

Intel na chwilę obecną nie ma nic do zaoferowania graczom, może za rok, dwa będą wstanie wypuścić odpowiednik 9800X3D w podobnej cenie.

Opublikowano
2 minuty temu, wallec napisał(a):

Wszystkie obecne procki to jest top wydajność ziom.

No i gdzie ten szybszy 12900k od 14600k ? 

Myślę że Ty jako naczelny trollo lolo znajdziesz jedną grę z 0.1% low gdzie AL będzie szybszy :lol2:

• Upvote 1
Opublikowano

Ej no ziomki, po pierwsze przecież nie będę odnosić się do testów na stocku, gdzie tester musi znaleźć rozsądny kompromis.
Jak kupujesz i9 12900k to wbijasz ring na 4000-4750mhz, pcoresy na 5000-5200(allcore) i 5300-5500 single i wtedy sobie grasz.

Po drugie, jeżeli dla was ten screen to nie jest "wszystko to samo" to nie mamy o czym gadać.

image.png.9245a1e718ca5f341c5e2fcfec64cb90.png

Coś innego niż "to samo" zaczyna się dopiero tutaj
image.thumb.png.4ba5112040353f904929b17325f042aa.png

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@Kadajo Jak już tak że w temacie o intelu 13/14gen nie można pisać o 12gen, to proszę, najpierw wygoń ziomeczków od 9800X3D, to oni zaczęli.

O, od tych postów można zacząć i usunąć fanbojów AMD.
Kulturalnie fanbojowaliśmy sobie o barlet lake to się wtrącają z AMD ;)

@SebastianFM

i9 12900k vs 7800x3d

Max tuning

image.thumb.png.f040032c1e9b4eabc307e53ce79f88a1.png

Kompromis (co jest normalne)
image.thumb.png.e478795ca5cfeade54a542054c4e52ec.png

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@wallec, ty jesteś jakiś nierozumny. Moderator @Kadajo zwraca ci uwagę a ty dalej swoje.

@SebastianFM czy słyszałeś o czymś takim jak syndrom sztokholmski? Jak w temacie o Intelu fanboje AMD (tj. tego co akurat modne jak np procki amd, obudowy akwarium itp, ogólnie Ci, którzy kupują to co wszyscy żeby być trendy nawet jak nie potrzebują) cisną Ci, że się nic nie znasz i masz sobie kupić AMD bo Twój wybór i9 13900kf to jest król nieopłacalności i że nie umiesz liczyć 15% i7 14700k vs 9800x3d to jest Ci to wszystko jedno i w sumie fajnie, że Ci cisną bzdury do głowy bo możesz sobie przynajmniej popisać, a jak ja w temacie o intelu piszę o intelu po tuningu to nazywasz mnie nierozumnym jak sam masz intela po tuningu tj z wyłączonym HT bo tak jest wydajniej niż na stocku? :D

Ok, spadam, elo! EOT.

Ps. To nie jest to samo :E

image.png.382295179d3fbac992bc6915d10e8a39.png

@Kadajo "Po co ktokolwiek ma inwestować w platformę której już nie ulepszy".

Przecież o tym możliwym ulepszeniu była cała normalna dyskusja dopóki "nie przyszli" z tym całym AMD ?

Edytowane przez wallec
Opublikowano

Wszyscy to wszytko tutaj wiedza, to nie jest forum pudelka.

Nie piszesz też w temacie "Który procesor jest lepszy" czy "kupić AMD, czy Intela"

Piszesz w temacie o konkretnej generacji CPU.

Jednoczenie ja mogę cala tę rozmowę zakończyć jednym wpisem:

"Po co ktokolwiek ma inwestować w platformę której już nie ulepszy".

Opublikowano

@wallec, to spadaj, nikt nie będzie tęsknić. Twojego bzdurnego wywodu o syndromie sztokholmskim to nawet nie będę komentować. To ty masz chyba jakiś syndrom. 😁 Poza tym sam się orasz. Najpierw piszesz, że i9-12900K jest wydajniejszy od i5-14600K a później zamieszczasz wynik, który pokazuje, że jest odwrotnie.

Opublikowano
12 godzin temu, JacekRTX napisał(a):

Czy jest sens aktualizować BIOS jeśli wszystko jest w porządku?

Nie, ale jesli z jakiegos powodu masz obawy o zywot swojego cpu zwiazany z ta afera to zawsze warto wgrac skoro specjalnie wydali do tego nowy microcod. Chociaz to i tak tylko maskowanie problemu, jak ma sie cos zepsuc to sie zepsuje predzej czy pozniej.