Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uwaga na podróbę 13900K

https://allegrolokalnie.pl/oferta/procesor-intel-core-i913900k-zy7

Kod Data Matrix nieczytelny przez różne apki. ATPO invalid według intel warranty check. Dziwna literka K. Podejrzany kolor pcb. Spód proca dziwny, niewygląda jak inne 13900K. Brak kropek i bardziej jasnych pól jak w oryginale poniżej.

2817-back.jpg

Tu też podróba 

https://allegro.pl/oferta/procesor-intel-core-i9-13900k-socket-1700-3-0ghz-24-rdzenie-wof-uszkodzony-16778980344

Dziwna litera K, dziwny spód. Czyta kod data matrix, ale nadrukowany batch jest niezgodny z data matrix. Powinno być X323M075.

Batch Number (FPO) has been updated due to invalid Batch/Serial Number combination.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Pentium D Reasumujac, wszystko dziwne = podrobka %-)

Zobacz na literkę K w podróbce u GN i w tych które ja znalazłem

image.thumb.png.8e2b87706190ba26f5abcfdabfccbf70.png

39 minut temu, tomcug napisał(a):

@Pentium D Ciekawe, czy pod IHS jest w ogóle krzem xD

Nic tam nie ma, pady na spodzie są tylko na pokaz. 

Tu podobnyu spód, ja bym to nazwał "pustym" spodem bo w prawdziwym pod światło widać jak łączenia między padami układają się we wzory a w fejku bez rdzenia tego nie ma.

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
W dniu 26.07.2025 o 15:32, sert napisał(a):

Też Wam tak skacze przy uruchamianiu systemu, he he?? Skacze, skacze...tylko nie tak... :)

Norma, dopiero ~2 minuty po odpaleniu Windowsa wbija oszczędzanie energii.

Opublikowano
7 godzin temu, wallec napisał(a):

Chyba najlepsza oferta na rynku procesorów: https://www.x-kom.pl/p/1179923-procesory-intel-core-i5-intel-core-i5-14600k

779zł

No i w promocji "Witaj szkoło" wyprzedały się już te tanie procki. Ja wiem - każdy uczeń chciałby dostać 6-kę. ;) 

7 minut temu, tomcug napisał(a):

Norma, dopiero ~2 minuty po odpaleniu Windowsa wbija oszczędzanie energii.

Tak to prawda, u mnie ~1,5 min. ;) 

Opublikowano

System cały czas rzeźbi aż do 4min dlatego CPU nie może zbić taktowania.

Wejdź w menedżer zadań i zobaczysz co się dzieje zwłaszcza na normalnym nieodsyfionym systemie ;)

Poza tym chwalisz się 6Ghz, a lecisz Pan na oszczędzaniu energii czyli realnie responsywność gorsza jak stałe wysokie taktowania nawet na sporo niższym takcie.

• Upvote 1
Opublikowano

To Ty nie wiesz, że "C-States są wykorzystywane do optymalizacji lub zmniejszenia zużycia energii w trybie bezczynności (np. gdy żaden kod nie jest wykonywany)" ?

Opublikowano (edytowane)

12600K@5200 = 14600K@6000, więc po co przepłacać, trzeba kupować 12600K a nie 14600K, a że to wszystko dzieje się w jakimś podrzędnym teściku, to juz inna sprawa ... ;) 

pime.thumb.jpg.2fd7329c951d2b1caebd79fb7ee316e3.jpg

Edytowane przez sert