Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziwna sprawa. Popatrzcie na wyniki:

i7 14700 PL1=65W, PL2=110W, TAU=28s: ShadowOfTheTombRaider benchmark - 37351 frames / 238fps

i7 14700 PL1=65W, PL2= 65W, TAU=28s: ShadowOfTheTombRaider benchmark - 37505 frames / 239fps

i7 14700 PL1=65W, PL2=110W, TAU=28s: WorldWarZ benchmark - 24274 frames / 408fps

i7 14700 PL1=65W, PL2= 65W, TAU=28s: WorldWarZ benchmark - 24320 frames / 409fps

Pomiar na najniższej rozdzielczości i detalach (rozmawiamy o 800x600 i 1280x720 :rudolf: i to jeszcze przy skalowaniu x0,25 lub x0,2:rudolf::rudolf:), by mieć pewność, że GPU (RTX 4060Ti 16GB) nie ogranicza wydajności CPU. Można powiedzieć, że "różnica w granicach błędu pomiarowego", tylko jakoś dziwnie wypadł pod rząd na korzyć bardziej ograniczonego mocą (PL2) CPU. TAU oczywiście przy PL1=PL2 nie ma znaczenia. No i raczej w początkowej fazie trwania testu, to zdecydowanie "model" PL2=110W, powinien nabić dużo więcej klatek, na tyle, by na koniec pochwalić się zauważalną przewagą sumaryczną ... a tym czasem przegrywa. Jakieś przemyślenia Wasze tego osobliwego zjawiska?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Karro napisał(a):

w tym artykule są błedy?

Na dole pod artykułem jest odnośnik "Zgłoś autorowi błąd na stronie". Jak mu wyślesz/zgłosisz w ten sposób  - to autor - Pan Daniel Górecki Redaktor działu peryferii/ Kierownik działu NEWS - na pewno się ucieszy.

5 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Nie wszystkie, niektóre to dalej Alder Lake. 

Tak czy inaczej zdanie na początku artykułu sformułowane jest co najmniej niefortunnie.

----------------------------

P.S. Doganiamy niniejszym wątkiem o "starociach" -  wątek obok traktujący o nowości :) 

Edytowane przez sert
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Z tego co kojarzę to jedyną prawdziwą i5 na Raptor Lake była tylko 13600k/kf :hihot:

2 minuty temu, Karro napisał(a):

To juz chyba zalezy od Klasyfikacji intela.

Nawet w mobile 13 gen jednak osiagała wyzszą wydajność pomimo braku różnicy w spcyfikacji

Chyba nie tylko chodzi tu o licze cache albo w ogóle według intela 

Panowie - nie ma co komplikować - moim zdaniem (i chyba nie tylko moim) wszystkie procesory 13/14gen ze steppingiem B0 - to są pełnoprawne i z krwi i kości -  Raptor Lake

13-14gen.thumb.jpg.83dae55fdf738639cdfd55de11f928f9.jpg

Edytowane przez sert
  • Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Z tego co kojarzę to jedyną prawdziwą i5 na Raptor Lake była tylko 13600k/kf :hihot:

Natomiast przy 14 generacji, od i5 14600 w górę (włącznie, czyli nawet bez "K") zaczynają się prawdziwe RaptorLake (chyba najlepszy identyfikator, to więcej cache na daną ilość rdzeni). Możesz porównać np. i5 14500 vs i5 14600 - to są inne kawałki krzemu. Natomiast Intel nazwał wszystkie 14 generacji "RaptorLake" ... wygoda? Mydlenie oczu? Nie wiem co było celem.

Opublikowano

Oficjalnie w 13. generacji od i7 w górę jest Raptor, w 14. tak samo. W 13. poniżej Raptor to tylko 14600K oraz 14600KF, w 14. cztery modele: 14600, 14600T, 14600K, 14600KF. Ale istnieją takie dziwadła jak np. 13400 na rdzeniu B0, ale jak to wygląda od strony praktycznej nie wiem, nie miałem takiej sztuki. Czy np. dodatkowa cache L2 z Raptora jest w pełni odblokowana, czy zablokowana, tego nie wiem.

Opublikowano
6 minut temu, sert napisał(a):

Panowie - nie ma co komplikować - moim zdaniem (i chyba nie tylko moim) wszystkie procesory 13/14gen ze steppingiem B0 - to są pełnoprawne i z krwi i kości -  Raptor Lake

Interesujące. Chyba faktycznie jest to jeszcze bardziej zamieszane niż sądziłem ;) 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, tomcug napisał(a):

Po co, skoro CPU-Z pokazuje stepping %-)

No ale wiesz ... wówczas będziesz wiedzieć ... bardziej ;) 

Ciekawe, że 13 i 14 generacja jest aż na 3 różnych rdzeniach (H0, czyli fizycznie przycięte C0, następnie wspomniane C0 i najnowsze B0). Chyba nie opłaca im się tyle tego naraz na bieżąco klepać, więc pewnie te C0 i H0 to odpady z tego co naprodukowali kiedyś. Ciekawe jak będzie z BartLettLake - zapowiada się, że wszystko jest możliwe (część rdzeni na H0, część na C0, część na B0, a modele mające więcej niż 8 dużych rdzeni na kolejnym nowym rdzeniu).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Rdzeń B0 ma więcej cache L2 na rdzeń, ale jak widać w linku, który wkleiłem wyżej, niestety ten dodatkowy cache jest zablokowany w niskich modelach na B0.

Teraz, Kyle napisał(a):

No ale wiesz ... wówczas będziesz wiedzieć ... bardziej ;)

Komu by się chciało te zablokowane paździochy skalpować i po co ;)

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, tomcug napisał(a):

Koledzy - wystarczy ze zrozumieniem przeczytać podlinkowany tekst i co tam jest napisane? Jasno i konkretnie:

"Na poziomie sprzętu różnica polega na tym, że podczas gdy krok B0 opiera się na generacji Raptor Lake (wyprodukowanym w procesie Intel 7 Ultra) i jest zbudowany na większym rdzeniu z fizycznie rdzeniem 8 P i 16 E, krok C0 ma mniejszy układ krzemowy „Alder Lake” (Intel 7)......."

Chyba już wszystko jest jasne...? :) 

Moim zdaniem B0 - to jest zawsze RAPTOR LAKE - obcięty (przy niższych modelach) czy nie obcięty ale zawsze Raptor Lake - a te pozostałe  - C0 i H0 - to Alder Lake.

Edytowane przez sert
Opublikowano
3 minuty temu, sert napisał(a):

Koledzy - wystarczy ze zrozumieniem przeczytać podlinkowany tekst i co tam jest napisane? Jasno i konkretnie:

"Na poziomie sprzętu różnica polega na tym, że podczas gdy krok B0 opiera się na generacji Raptor Lake (wyprodukowanym w procesie Intel 7 Ultra) i jest zbudowany na większym rdzeniu z fizycznie rdzeniem 8 P i 16 E, krok C0 ma mniejszy układ krzemowy „Alder Lake” (Intel 7)......."

Chyba już wszystko jest jasne...? :) 

I tak i nie. Wg slajdów Intela jedną z cech Raptora jest wincyj E-cojones oraz wincyj cache:

intel_raptor_lake_architektura_1_e60de18

intel_raptor_lake_architektura_2_d6943de

Te paździochy na B0 nie spełniają tego warunku. Więc czy klasyfikować je jako Aldera czy Raptora? :D Albo może jako hybrydę? xD

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, tomcug napisał(a):

Te paździochy na B0 nie spełniają tego warunku. Więc czy klasyfikować je jako Aldera czy Raptora? :D Albo może jako hybrydę? xD

Sądzę, że najlepiej klasyfikować po tym, co fizycznie jest pod IHS, a ten i3 i5 na B0 może istotnie mieć "wyłączony" cache (tuż obok ogromnej ilości nieaktywnych rdzeni).

Edytowane przez Kyle
  • Like 1
Opublikowano

Alder na rdzeniu Raptora, ze specyfikacją Aldera, to nadal nie jest pełny Raptor. Technicznie tak, jest to Raptor, ale tak zablokowany, że specyfikacyjnie jest Alderem. Także jak pisałem wyżej, to taka dziwna hybryda.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Kyle napisał(a):

a ten i3 na B0

Przepraszam, bo nie załapałem - jaki i3 jest/ma być na B0 ??? Nie miało być i5 ? - ten co ma wyjść Core 5 120 ?

Edytowane przez sert