Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
48 minut temu, ju-rek napisał(a):

Najwięcej co widziałem to 1.095

Dlatego w benchmarkach masz 3400 mhz :D i wszedzie rekordy. Swoja droga ciekawy czy Inno3d wiedzac, ze to jest zwodowane GPU czegos tam niedomajstrowało

Wystarczy wklepac 3dmark results w google https://www.3dmark.com/search  . klikasz. dajesz 5080 i np firestrike ultra i jest no 1 

image.png.d8b2e23f0a7cf73a8ab4c15e5bfdf64e.png 

A tutaj to juz w ogole poleciałeś 3405Mhz ... 
image.png.ece05f536c6edf65d210939866662016.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Wreszcie zabrałem się za gierkę i o ile na początku myślałem że to będzie nuda, to rozkręciło się. Wątek z duchownymi w watykanie bardzo zabawny :D Idealne połączenie tragizmu i komedii. Gierka potrafi też trzymać w napięciu i tym lejcem wyprawiamy epickie manewry !! Mega dobra gierka.

Na początku myślałem że grafika dużo gorsza od Alan Wake 2, ale potem jak włączyłem Path Tracing to jednak odżyła. Niektóre lokacje zapadają w pamięć i wyglądają bosko. Niektóre pomieszczenia przypominają Hogwarts Legacy ale lepsze bo w nim Ray Tracing wyglądał jak gówno. Ta gierka dużo traci bez PT Reflections. Bardzo dużo. Więc mam cel przejść ją na 7800XT z Path Tracing na High xD Więc jadę na Supreme+Textury High+ PT High + FSR Balanced + Frame Gen. Bez Frame Gena to byłoby niemożliwe bo byłby pokaz slajdów. A tak to z pomocą smużącej matrycy VA dotarłem do Egiptu. Co kilka godzin trzeba restart gierki robić bo zaczyna fps spadać z powodu przepełnienia vramu :Crash:  

Grywalność maksimum, grafika petarda, język na brodzie :P 

Indiana Jones and the Great Circle_2025.07.13-20.56.png

Indiana Jones and the Great Circle_2025.07.13-11.09.png

Indiana Jones and the Great Circle_2025.07.13-21.28.png

Indiana Jones and the Great Circle_2025.07.13-11.30.png

Edytowane przez HappyLittleGamer
  • Like 3
  • Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i skończyło się babci sranie, i po dotarciu do Sukhothai po 12 godzinach gry muszę wyłączyć Path Tracing bo w tej lokacji spadł fps o połowę :E  W watykanie na podłogach było widać pozytywny efekt PT, ale poza tą lokacją to w ogóle nie czuć różnicy podczas gry. Pierwsza fotka z Path Tracing High FSR FG, druga bez PT z XeSS Ultra+. Chyba nie żałuję i odłożę upgrade GPU na później :D  Zauważyłem że dużo ciemnych lokacji wygląda bardziej realistycznie z PT off bo PT przyciemnia miejsca w których naturalnie weszłoby światło i byłyby jasne.

IndianaJonesandtheGreatCircle_2025_07.23-20.28_1.thumb.png.ac962f125c88e085dafa1acec5751a8d.pngIndianaJonesandtheGreatCircle_2025_07.23-22_52.thumb.png.5044eeb2a11688a8ed91103aa86bb820.png

Co do samego gameplaya to jest niesamowity. Klimat w himalajach to był majstersztyk, najlepiej zrealizowana wycieczka po górach ever; szkoda że taka krótka. Chociaż nie rozwiązuję jakichś super skomplikowanych zagadek to gra sprawia że czuję się jak łamacz kodu Enigmy. Dawno nie grałem w gierkę w której nie muszę się zmuszać aby w nią grać ;)

• Like 3
Opublikowano
22 minuty temu, Karro napisał(a):

niema co porównywać,

W tej grze o 2 oczka wyzej jak FSR

Na screenie FSR był Balanced, ale tak czy siak masz rację, szczególnie w ruchu FSR3 się kompletnie koncertowo wykrzacza w tej grze na powiewających obiektach. Za to FrameGen robi dobrą robotę.

Wg gamegpu XeSS Ultra i Ultra+ jest lepszy niż DLSS Quality w tej grze ;)

Opublikowano (edytowane)

Zniszczyłem sobie rozgrywkę w Indianę, grając z PT. W tej dżungli z kanałami i w wiosce wyświetlanie było tak szarpane, że odechciewało mi się grać. Po wyłączeniu PT rozgrywka idealnie gładka. Ale zrobiłem to już na sam koniec, kiedy Indiana mnie już znudził. Żałuję, że w tej konkretnie grze włączyłem PT.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, tgolik napisał(a):

Zniszczyłem sobie rozgrywkę w Indianę, grając z PT. W tej dżungli z kanałami i w wiosce wyświetlanie było tak szarpane, że odechciewało mi się grać. Po wyłączeniu PT rozgrywka idealnie gładka. Ale zrobiłem to już na sam koniec, kiedy Indiana mnie już znudził. Żałuję, że w tej konkretnie grze włączyłem PT.

Było zadzwonić do Alexa z Digital Foundry i poustawiać.. co tam masz, aha, 4080tkę. No to poustawiać pop-in na podobę Turoka z 1996r. rozdziałkę ustawić na ultra performance i DLSS z 360p, do tego załączyć MFG i grać postępowo!

edit: A, nie 4080 a 4090. No to DLSS z 540p :E

A, i jeszcze płytę, RAM i proca wymień, żeby odzyskać to co PT zje. Ale zrób to z uśmiechem na ustach, ze świadomością, że zaliczasz się do postępowców. ;)

Poza tym na co było 120fps w takiej grze? Przecież to nie strzelanka w e-sporcie.  Było poustawiać pod stałe i w pełni wystarczające 40fps, a nie jakieś sto ileś. W dupach się poprzewracało z tymi klatkami! Film Indiana Jones jest w 24fps przecież!

;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
26 minut temu, ODIN85 napisał(a):

U mnie już cieło w prologu i poszło off:E

A u mnie nic nie cięło... i co teraz? :cool:

20 minut temu, VRman napisał(a):

Było zadzwonić do Alexa z Digital Foundry i poustawiać.. co tam masz, aha, 4080tkę. No to poustawiać pop-in na podobę Turoka z 1996r. rozdziałkę ustawić na ultra performance i DLSS z 360p, do tego załączyć MFG i grać postępowo!

edit: A, nie 4080 a 4090. No to DLSS z 540p :E

Nie masz Ronsą zielonego pojęcia, jak wystarczy ustawić Indianę z PT na 4080.

Opublikowano
56 minut temu, tgolik napisał(a):

28 minut temu, ODIN85 napisał(a):

U mnie już cieło w prologu i poszło off:E

Chyba przesadzacie. Mi by wystarczyło żeby wydajność była 2x większą i by się dało grac. A 4080 to będzie z 4x szybsza w Indianie od 7800xt, nie mówiąc o 4090.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, tomcug napisał(a):

A u mnie nic nie cięło... i co teraz? :cool:

Nie masz Ronsą zielonego pojęcia, jak wystarczy ustawić Indianę z PT na 4080.

Dzięki za kolejną projekcję na temat tego co myślisz, że nie wiem. :E

Czytałem wszystkie 5 razy jak o tym (texture pool size) pisałeś w wątku o 50xx. Oglądałem filmiki, benchmarki, testy, artykuły, omówienia, wywiady z twórcami gry na ten temat nawet.

Kolega ma w stopce 4090tkę. Napisałem najpier o 4080 bo źle spojrzałem (jeden post za nisko)

Napisał, że żałuje, że grał z tym włączonym. Idź go nawracaj, a nie mnie, OK?

Dzięki :)

Żeby nie było. Na 4090 pewnie da się pograć z PT bez przycięć. Z niską rozdziałką realną i nie w 120fps, ale się da. Ja tylko pozwalam sobie na ironię bo śmieszy mnie od dawna podejście, że RT/PT to najwspanialsze cudo, o którym marzy każdy gracz, dające tak wielki postęp i w ogóle leczące z depresji i złamań nogi też.

A tu masz 2 ludzi pod rząd mówiących "a walić te durne PT" nawet w jednej z aż dwóch gier, w których ja osobiście bym te PT w ogóle rozważał (choć nie bez 5090tki ;))

Edytowane przez VRman
Opublikowano
14 minut temu, VRman napisał(a):

Czytałem wszystkie 5 razy jak o tym (texture pool size) pisałeś w wątku o 50xx. Oglądałem filmiki, benchmarki, testy, artykuły, omówienia, wywiady z twórcami gry na ten temat nawet.

Różnica między nami jest taka, że ja te gierkę przeszedłem w całości z PT na 4080-tce w 1440p + DLSS Q, a Ty sobie ją co najwyżej na YouTube obejrzeć możesz xD I tyle w temacie.

• Haha 2
Opublikowano

Aha. Świetny argument mający wiele wspólnego tak z moim postem jak i postem który w nim komentowałem.

No ale grunt że poczułeś się lepszy. Brawo :clap:

To że ja nie grałem w tą grę na pewno zmienia opinię kolegi wyżej, który żałował, że tego PT nie wyłączył. 

Opublikowano

To, że PT robi w tej gierce konkretną robotę graficznie, jest faktem niezaprzeczalnym. Ale nie każdy musi chcieć grać z PT i ja nic nie mam do osób, które wolą ogrywać Indianę bez PT. Natomiast Twoje wieczne przytyki ze wspominkami o graniu w 240p są już bardzo nudne i powtarzane za często. Narzekanie smutnego człowieka, który chce grafę z 2010, ale w 1000 FPS, a nikt nie chce mu tego dać xD

Opublikowano

@tomcug

Wiesz co jest bardzo nudne? Jak tacy jak ty czy sideband piszą  w kółko jakieś śmieciowe posty, które nie służą niczemu poza podbiciem własnych przerośniętych ego. Piszesz nie na temat, o niczym, projektujesz sobie jakieś braki wiedzy lub bzdury, których nie tylko nikt nie napisał, ale nawet nie pomyślał. 

Ochłoń, przescrolluj i przeczytaj jeszcze raz ciąg postów, od posta kolegi, do którego lekko humorystyczny, ironiczny post napisałem ja, po swoje wypowiedzi. Może zrozumiesz, że to nie z moją wypowiedzią był problem.

I nie pisałem nic o 240. Z PT nawet o braku spadków poniżej 120 można zapomnieć. A w ogóle to była tylko drobna dygresja. Meritum było takie: 2 userów z mocnym sprzętem nie zostało jakoś fanami tego prze-cudnego i hype'owanego milion razy RT/PT. 

Dalej oczywiście dodajesz agresywny i obraźliwy ton, dołączając do projekcji jakieś teksty o "smutnym człowieku, któremu czegoś nie chcą dać".  Może daj sobie spokój z czytaniem w myślach, bo czytasz kocią kuwetę chyba niechcący, bo na pewno nie moje. W tej grze akurat jest opcja. Będę grał to sobie te PT wyłączę. O czym ty człowieku w ogóle bredzisz z tymi swoimi projekcjami (tutaj: że mi nie chcą czegoś dać) to ja serio nie wiem. 

PS. Brawo dodatkowe, że tą przypierd(zie(lką jeszcze wywołałeś zaśmiecenie wątka.

No ale czego się nie robi aby pokazać jaki jesteś mądry a ja głupi. Przepraszam. Teraz ponoć smutny.  :E

Nie przeżyjesz bez durnych przypierd(zie)lek? Na pewno? Może chociaż spróbuj! 

Opublikowano
14 minut temu, VRman napisał(a):

poza podbiciem własnych przerośniętych ego

To nie ja wiecznie narzekam na kierunek, w jakim poszedł rozwój grafiki, uważając że samemu wiem lepiej, w jakim powinno :)

15 minut temu, VRman napisał(a):

Ochłoń, przescrolluj i przeczytaj jeszcze raz ciąg postów, od posta kolegi, do którego lekko humorystyczny, ironiczny post napisałem ja, po swoje wypowiedzi. Może zrozumiesz, że to nie z moją wypowiedzią był problem.

Ja ten Twój humor z naśmiewaniem się z grania "w 360p" już bardzo dobrze znam na pamięć, tyle razy został już wypisany na forum tym i poprzednim.

16 minut temu, VRman napisał(a):

Meritum było takie: 2 userów z mocnym sprzętem nie zostało jakoś fanami tego prze-cudnego i hype'owanego milion razy RT/PT.

No i spoko, pisałem już wyżej, że nie każdemu musi przypaść do gustu i ja nic do takich graczy nie mam.

16 minut temu, VRman napisał(a):

Dalej oczywiście dodajesz agresywny i obraźliwy ton, dołączając do projekcji jakieś teksty o "smutnym człowieku, któremu czegoś nie chcą dać".  Może daj sobie spokój z czytaniem w myślach, bo czytasz kocią kuwetę chyba niechcący, bo na pewno nie moje.

Przecież Twój pogląd na to, w jakim kierunku powinien pójść rozwój grafiki oraz rozwój GPU, jest doskonale znany. Więc to nie są moje projekcje :)

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, tomcug napisał(a):

To nie ja wiecznie narzekam na kierunek, w jakim poszedł rozwój grafiki, uważając że samemu wiem lepiej, w jakim powinno :)

zwinę w spojler, bo robisz syf w wątku i nie chcę zaśmiecać ludziom, ale te bzdury wyprostować muszę

Spoiler

To fajnie. Odnoś się do tego wtedy, np. miesiąc temu, a nie bez powodu, bo masz okazję się dopierd(zie)lić. A przynajmniej tak ci się wydaje, że masz, bo tutaj nie miałeś, ale tak bardzo chciałeś, że poleciałeś bez namysłu.

Pokaż mi gdzie tu sprowokowałem twoją przypierdolkę.

Że masz na mnie uczulenie to twój problem. Ja też mam na wielu userów, ale nie przypierdzielam się bez powodu za każdym razem jak ktoś pisze na inny temat, tylko dlatego, że mi się uroiło, że pisze na ten sam. I jak masz problem z interpretacją tego co napisałem to dopytaj, a nie rób projekcji, zmuszając mnie do prostowania twoich wymysłów, których nie było ani w moim poście ani w moich myślach. Ale co ja tam wiem. W końcu tylko jestem sobą. Tomcug na pewno wie lepiej co miałem na myśli, bo on się zna na wszystkim.

Zachowałeś się głupio i niezbyt przyjemnie. A teraz brniesz dalej zamiast się przyznać do błędu. 

Zawsze można wleźć do wątka o czym innym i rozpocząć dopierd(zie)lkę nie na temat, na podstawie swoich błędnych założeń, prawda? Pewnie nawet nie przeczytałeś co napisałem, bo po co. To jakbym ja teraz zaczął cię wyśmiewać, bo krzyczysz, że np. Polskęzbaw Kaczyński jest super. I kit, że nie krzyczałeś a mówiłeś, i nie Kaczyński a kaczka, bo akurat zjadłeś taką potrawę i zasmakowała. I ja potem muszę odpisywać na takie wydumany bzdury. Jak nie nauki o pierdołach jakbym nie miał pojęcia o niczym. Jak nie nauki o banałach typu "Ale Vrman, pamięć RAM to co innego niż SSD", to przypierd(zie)lki "bo VRman miał czelność wspomnieć coś o PT!". To jest taka żenada że aż mi ciężko uwierzyć, że to leci od admina. 

Ja ten Twój humor z naśmiewaniem się z grania "w 360p" już bardzo dobrze znam na pamięć, tyle razy został już wypisany na forum tym i poprzednim.

Aha. Czyli mam milczeć jak idziemy w stronę, gdzie najmocniejsze konsole spadają poniżej 720p, a potężna karta za 2500€ nie ogarnia nic powyżej 1080p?

Powiedz mi panie mądralo, w ilu "p" pójdzie gra z ciężkim PT na 4080tce, jeśli ktoś nie ma nawet takich wymagań jak ja i celuje tylko w 120fps? No śmiało. Pokaż mi jak Indiana z PT (ale nie na low, pełne PT) trzyma 120fps bez rodziałki która jest na tyle śmieszna, że tak, owszem, uzasadnia żart o 360p?

Nie wolno już nic napisać? Dwie osoby piszą pod rząd, że im te PT w grze jakoś nie odmieniło grania na lepsze. Tymczasem kilka osób tutaj, cała NV, digital foundry i kilku developerów nawija nam ciągle, że PT to rewolucja i wspaniały kierunek. No i skoro nawet tutaj są osoby, które robią sobie takie myślowe fikołki jak "krytykuje PT to znaczy że się nie zna albo jest głupi" to warto taką sytuację odnotować. Dwie osoby z 4080 i 4090 pod rząd. To jest na tyle ciekawe, że pozwoliłem sobie na ironiczny komentarz. Nie pisałem nic z tego co mi zarzucasz, nie powtarzałem niczego czego pisaniem cię tak strasznie znudziłem. To tylko i wyłącznie twoja pro-je-kcja. Już prościej tego nie potrafię napisać. Jak nadal nie rozumiesz to daj mi spokój, bo szkoda czasu na gadanie ze ścianą.

No i spoko, pisałem już wyżej, że nie każdemu musi przypaść do gustu i ja nic do takich graczy nie mam.

No popatrz co za przypadek - ja nie miałem i nie mam nic do tych, co zagrają na 4080 z PT i będą się tym cieszyć. 

Nie zarzucam, że masz coś do nich. Zarzucam, że ja pisałem o ich poście, nie do ciebie, nie o tobie, ale się przyczepiłeś do mnie. Rozumiesz?

Przecież Twój pogląd na to, w jakim kierunku powinien pójść rozwój grafiki oraz rozwój GPU, jest doskonale znany. Więc to nie są moje projekcje :)

Pokaż mi ten mój pogląd w tym wątku. Nie ma? Ano właśnie. 

Tutaj tylko wyrażam opinię, że to kompletne bzdury, że tylko "idioci i nieuki" mogą się nie zachwycać RT/PT. 

Jeśli jeszcze jakimś cudem nie załapałeś to podam ci jeszcze trochę info: Indiana to obok Cyberpunka jedyna gra (czyli razem dwie) w których te PT nawet miejscami wygląda fajnie i jakbym miał 5090 to bym się pewnie bawił włączaniem tego PT aby sobie popatrzeć jak to wygląda. Nie pisałem że PT w tej grze jest posrane (w Doomie jest, bo gatunek gry trafi na tym to, co dla tego gatunku ważniejsze, czyli możliwość grania w HFR) i nie jest przedmiotem dyskusji w ogóle moja opinia na ten temat. Po prostu to ciekawe, że na tak mocnych kartach nagle na forum komputerowym, na którym wypowiadają się ludzie z wiedzą większą niż przeciętny gracz nie mający pojęcia co to w ogóle jest np. shader w GPU, wypowiedzieli się w tak negatywnym tonie na temat PT. Do tego jest to ciekawe i samo w sobie śmieszne, że przycinki miał kolega z 4090tką.

Serio, ja rozumiem, że moje wypowiedzi nie są napisane dobrze. Że mogą nudzić. Choć skoro tak nie lubisz to nie wiem po cholerę właziłeś do mojego wątka. 

Ale nie macie pojęcia nawet jak nudzi mnie jak widzę posty od ciebie czy sidebanda z projekcjami i założeniami typu "napiszę VRmanowi że kartę graficzną się podpina pod PCI-E a nie pod port SATA, bo mam go za idiotę i na pewno tego nie wiedział".

W latach 90tych kupowałem wszystkie czasopisma komputerowe jakie wychodziły. Czytałem już wtedy o cache w procesorach. Potem czytałem opracowania omawiające zmiany w architekturach GPU. Nie, nie te supertechniczne i nie twierdzę, że mam wiedzę na temat budowy GPU większą niż ludzie na tym forum. Nawet nie twierdzę, że się na tym znam. Ale te wasze zakładanie z góry że jestem idiotą i nie mam pojęcia o czym mówię, tylko na podstawie tego, że mam inne podejście i uważam wady obecnego podejścia za większe niż wy, czy tylko dlatego, że nie rozumiecie zalet jakie wynikają z podejścia jakie proponowałem w swoim wątku (nie tu!), jest cholernie, ale to cholernie męczące, nudne i żenujące po prostu. 

Chciałem grzecznie we własnym "kącie" zaprosić do dyskusji - założyłem więc (dawniej, nie dziś) osobny wątek. Tam można ze mną podyskutować na ten temat. Można się ze mną nie zgadzać. Ale jedyne na co was było stać to wejść i napisać "nie czytałem tego, ale na pewno bzdury", co oczywiście jest bardzo wartościowym wpisem w dyskusji. :boink:

Ja się bym nawet chętnie dowiedział czemu chatgpt się mylił w tym co pisał gdy przez niego przepuściłem moje pomysły. Nie ma problemu. Nawet zakładam, że jest na to duża szansa, bo coś za dobrze ocenił moje pomysły i chyba trochę przesadził z optymizmem w kwestii tego co by to mogło dać. 

A ja mam potem się ciągle tłumaczyć, że nie jestem wielbłądem. 

Edytowane przez VRman