Kadajo 7 408 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca 5 minut temu, tgolik napisał(a): Tak potrzebny jest kabel o przepustowości minimum 36 lub 40 GB/s. Przy za długich kablach HDMI obserwuję rwanie sygnału aż do zaniku sygnału, natomiast utrata klatek pojawia mi się we wszystkich przejściówkach i adapterach displayport na HDMI, niezależnie od tego co piszą sprzedawcy. Jeśli ktoś zna splitter pozwalający pozwalający rozmnożyć jedno HDMI na dwa czy trzy wyjścia z zachowaniem pełnej jakości to będę wdzięczny za informację. A to widzisz zła konwersja sygnału to wina tych "przejściówek" a nie kabla. Wszytko jasne masz zbyt dużą odległość do pokonania i wychodzisz poza standard HDMI dlatego masz problemy. Potrzebujesz albo wzmacniacza sygnału albo jakiegoś mega drogiego kabla HDMI, chociaż nie wiem, czy aktualny standard pozwala coś przesłać na kablach dłuższych niż 2M nawet tych najdroższych. Wyłącz HDR to jest duża szansa ze bedzie działać. Warto też wymusić w sterownikach 8 bit kolor jak nie używamy HDR wtedy jeszcze więcej zaoszczędzimy na transferze i odciążymy przesył. Bez HDR i tak więcej jak 8 bit nie trzeba.
tgolik 546 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca (edytowane) 37 minut temu, Kadajo napisał(a): Potrzebujesz albo wzmacniacza sygnału albo jakiegoś mega drogiego kabla HDMI, chociaż nie wiem, czy aktualny standard pozwala coś przesłać na kablach dłuższych niż 2M nawet tych najdroższych. Mam drogie (choć niezbyt drogie - 150 zł za 7,5m, za to bardzo, bardzo grube) kable HDMI (3m, 5m i 7,5 m), które doskonale przesyłają sygnał z tego jednego wyjścia HDMI w karcie grafiki. Jednak nie znalazłem rozwiązania, żeby w tej samej jakości przynieść sygnał z wyjścia DP na HDMI w drugim telewizorze. 42 minuty temu, Kadajo napisał(a): Wyłącz HDR to jest duża szansa ze bedzie działać. Warto też wymusić w sterownikach 8 bit kolor jak nie używamy HDR wtedy jeszcze więcej zaoszczędzimy na transferze i odciążymy przesył. Bez HDR i tak więcej jak 8 bit nie trzeba. Ale wiesz, że nie po to kupiłem fajną kartę, żeby się ograniczać? Na jednym TV, tym podpiętym pod HDMI mam obraz bez zarzutu. Natomiast chciałbym tę samą jakość uzyskać na drugim i niestety po wielu próbach nie udało mi się znaleźć rozwiązania na jakościowe przesłanie sygnału z DP na HDMI. Może ktoś znalazł odpowiedni sprzęt? Edytowane 31 Lipca przez tgolik
Kadajo 7 408 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Łatwiej ci będzie wymienić kartę na taka która ma więcej portów HDMI niż znaleźć działający konwerter. A może po prostu przepnij kabel jak potrzebujesz i problem z głowy. Czasem najprostsze rozwiązania dają najlepszy efekt
tgolik 546 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca (edytowane) 2 godziny temu, Kadajo napisał(a): Łatwiej ci będzie wymienić kartę na taka która ma więcej portów HDMI niż znaleźć działający konwerter. A może po prostu przepnij kabel jak potrzebujesz i problem z głowy. Czasem najprostsze rozwiązania dają najlepszy efekt Tak robię, przepinam kabel. Zastanawiam się tylko ile-set takich przepięć wytrzyma kabel i gniazdo. Oczywiście kupując następną kartę zwrócę uwagę na ilość gniazd, choć wstępnie widzę że będę musiał zapłacić z półtora tysiąca drożej za kartę z dwoma HDMI. No i będę musiał poczekać na kolejną generację GPU. Dzisiaj kupiłem sobie kolejny splitter. Wszystko mający, nawet vrr. Jeśli zadziała to podzielę się dobrą nowiną z tym jednym w Polsce, poza mną maniakiem, który ma dwa telewizory na różnych piętrach i komputer w piwnicy, i nie uśmiecha mu się stałe przepinanie kabli. Edytowane 31 Lipca przez tgolik
Kadajo 7 408 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca No jest to lipa, ale jak będziesz to za każdym razem robił ostrożnie to gniazdu nic się nie stanie. 1
bleidd 477 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Mam ten sam problem odkąd przesiadłem sie z monitora na TV, drugi w TV w salonie podpinam odpinając TV-monitor. Jak ta przejściówka zadziała to dawaj znać, chociaż mi wystarczy 4K@60+HDR. 1
samsung70 210 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca 19 godzin temu, maxmaster027 napisał(a): te 70-90 w 4k rozumiem że masz bez frame generation? Dziwne, powinno płynnie chodzic hej, 4K i taki FPS z Frame Gen jeśli dobrze pamiętam i DLSS Q 1440p do 140FPS z Frame Gen i TAAU paczka tekstur od Halk Hogan pod next gen - która nie wiem czy działa czy nie 19 godzin temu, tgolik napisał(a): Mam nadzieję, że panowie, którym haczy 120 fps w 4k z HDR mają kable HDMI 2.1? W przeciwnym razie haczenie jest naturalne. Także 99% przejściówek HDMI-DP i splitterów ma zbyt mały transfer dla płynnego przesyłu obrazu tej jakości. tak mój kabel HDMI jest najnowszy i obsulyje 4K 144Hz oraz HDR itd 6 godzin temu, tgolik napisał(a): Mam drogie (choć niezbyt drogie - 150 zł za 7,5m, za to bardzo, bardzo grube) kable HDMI (3m, 5m i 7,5 m), które doskonale przesyłają sygnał z tego jednego wyjścia HDMI w karcie grafiki. Jednak nie znalazłem rozwiązania, żeby w tej samej jakości przynieść sygnał z wyjścia DP na HDMI w drugim telewizorze. Ale wiesz, że nie po to kupiłem fajną kartę, żeby się ograniczać? Na jednym TV, tym podpiętym pod HDMI mam obraz bez zarzutu. Natomiast chciałbym tę samą jakość uzyskać na drugim i niestety po wielu próbach nie udało mi się znaleźć rozwiązania na jakościowe przesłanie sygnału z DP na HDMI. Może ktoś znalazł odpowiedni sprzęt? W ogóle... to ja mam podobne przygody GPU ma 1x HDMI oraz 3x DP , ani monitor ( dość leciwy 1080p i 75Hz) ani TV 4k nie mają portów DP, więc u mnie wygląda to tak: do grania w 4K i duzym FPS via G-Sync używam wspomnianego kabla HDMI - HDMI wpiętego do TV porty 4K@144Hz i generalnie działa to dobrze, do Cities Skylines i innych startegii - Monitor - używając Kabla DP to HDMI bez żadnych przejściówek. Zainspirowany tymi postami tutaj postanowiłem zamienić kable, czyli użyć DP-HDMI do grania w Wiedźmina 4K- i da się grać, ale z jakiegoś powodu jedyna możliwa opcja ustawień ekranu to 1080p - zastanawiam się czy to ogranieczenie kabla czy po prostu DP to HDMI ma samo w sobie jakieś problemy w tłumaczeniu sygnału- o czym zapewne kolega zaraz mi opowie pozdro. PS a żeby nie było totalnie
tgolik 546 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Twój kabel DP-HDMI albo ma HDMI 1.4 albo niską wersję DP. Moje kable DP-HDMI przesyłają 4k@120 ale elektronika w nich nie wyrabia i obraz jest szarpany (widać to przed obrocie kamery). Zwykle nie działa też poprawnie HDR.
leven 538 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Wasze wypowiedzi oznaczają, że kupiłem odpowiedni przewód HDMI-2.1 ? https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/kupione/9fffff76-4fe1-362b-8526-3fed0dcb60b8/oferta/3b6ce5d0-5d98-11f0-b98b-b1c8f95a71f4 1
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca @leven daj normalny link a nie ze swojego konta i zakupionych rzeczy bo się wyświetla
samsung70 210 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a): Panowie. Wątek o W3! no wiem, dalem PS w poprzednim poscie ale cos mi ucielo jakich modow uzywasz? albo inaczej jakie mody sa wedlug was MUST-HAVE? ja mam travel from anywhere , udzwig 9000, i autoloot. przydaloby mi sie cos na edycje drzewka umiejetnosci, ale nie wiem czy takie mody dzialaja w ogole sorasy za brak pl znakow
tgolik 546 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia W dniu 31.07.2025 o 12:15, bleidd napisał(a): Mam ten sam problem odkąd przesiadłem sie z monitora na TV, drugi w TV w salonie podpinam odpinając TV-monitor. Jak ta przejściówka zadziała to dawaj znać, chociaż mi wystarczy 4K@60+HDR. Od dzisiaj testuję splitter. Obiecujący, choć miałem pewien zgrzyt. Pogram przez parę dni i podam Ci model, jak okaże się dobry. 1
leven 538 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia W dniu 31.07.2025 o 18:40, AndrzejTrg napisał(a): @leven daj normalny link a nie ze swojego konta i zakupionych rzeczy bo się wyświetla https://www.x-kom.pl/p/617767-kabel-hdmi-unitek-kabel-hdmi-21-hdmi-2m-8k-60hz-4k-120hz.html
tgolik 546 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia Wg parametrów kabel jak najbardziej dobry. 1
leven 538 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia (edytowane) W dniu 31.07.2025 o 19:06, JeRRyF3D napisał(a): Panowie. Wątek o W3! Jak najbardziej tak, tylko 4K to mus w tej pięknej grze Edytowane 1 Sierpnia przez leven
tgolik 546 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia 10 godzin temu, leven napisał(a): Jak najbardziej tak, tylko 4K to mus w tej pięknej grze Jakby ktoś potrzebował długie kable HDMI 2.1 mogę polecić HDMI 4m i HDMI 7,5m . Obu używam i działają bez zarzutu. Ten 7,5 m jest naprawdę gruby i sztywny.
tgolik 546 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia W dniu 31.07.2025 o 12:15, bleidd napisał(a): Mam ten sam problem odkąd przesiadłem sie z monitora na TV, drugi w TV w salonie podpinam odpinając TV-monitor. Jak ta przejściówka zadziała to dawaj znać, chociaż mi wystarczy 4K@60+HDR. Testuję splitter 4 dni. Miałem mały incydent zaraz po uruchomieniu, gdy podłączone były dwa TV jednocześnie - splitter zawiesił się. W kolejnych dniach już się to nie zdarzyło, starałem się jednak mieć tylko jeden telewizor włączony w danym momencie. Link do splittera 1
JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia (edytowane) Ktoś ostatnio szukał inspiracji oświetleniowej... Spoiler + nowy mod od fizyki https://www.gram.pl/news/wiedzmin-3-jeszcze-lepszy-fanowski-projekt-ulepsza-fizyke-i-dodaje-nowe-animacje Edytowane 4 Sierpnia przez JeRRyF3D
Pavel87 703 Opublikowano 4 Sierpnia Autor Opublikowano 4 Sierpnia Ten mod na animacje, fizykę i "rozczłonkowywanie" wygląda fajnie, trzeba będzie przetestować
samsung70 210 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia 7 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a): Ktoś ostatnio szukał inspiracji oświetleniowej... Ukryj zawartość + nowy mod od fizyki https://www.gram.pl/news/wiedzmin-3-jeszcze-lepszy-fanowski-projekt-ulepsza-fizyke-i-dodaje-nowe-animacje co do tego moda na lepsze rozczłonkowanie, gdzieś w opisie było coś co mnie powstrzymało bo były jakieś problemy podczas używania innych modów- jak się uda komuś ogarnąc na NextGen to proszę potwierdzić. ... a swoją drogą, po opublikowaniu redkita przez cdpr, co się zmieniło w kwestii tworzenia modow? czy łatwiej i przystępniej jest teraz moderom je robić? czy możliwości są wieksze?
leven 538 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia Który mod, bo jest ich 22 ? Stronke Nexusa mam od dawna Aha... nawet jeden mod nie pozwala mi zagrać, bo robi konflikty (mowa o czystym W3 DX12
Pavel87 703 Opublikowano 5 Sierpnia Autor Opublikowano 5 Sierpnia Ja wczoraj wrzuciłem dwa z NG i nawet pomimo naprawienie konfliktów przez script merger gra się nie uruchamia lub też wywala, także póki co sobie daruje
tgolik 546 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) Wysłałem rodzinkę na Witcher in Concert na otwarcie Gamescomu w Kolonii. Podobno ciary były. Edytowane 16 Września przez tgolik 2 1
Rekomendowane odpowiedzi