Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Mnie interesuje wizja twórcy, a ciebie twoje widzimisię.

Dokładnie tak jest, dlatego wypowiem się, co tym myślę, ale pełną świadomością, że na tym polu ABSOLUTNIE się nie dogadamy.
Na osi, Ty jesteś minus nieskończoność, ja plus nieskończoność. To się nie spotka nigdy. ;)

13 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Tworzenie obrazu to proces, sztuka. A tam, gdzie masz proces twórczy, nie ty decydujesz, a jej twórca.

Zgoda i tego absolutnie nie kwestionuję, gdy kolor jest kluczowym lub jedenym wręcz narzędziem, gdzie zmieniając go... możemy wyłączyć produkcję, bo ona wtedy traci sens. Przykład? Sin City. Czarno biały przeysowany komiks z oczojebnymi tylko czerwonymi lub żółtymi akcentami. Tu zmiana kolorów = film w kibel. W innych przypadkach... no nie do końca IMO. A już w przypadkach, gdzie twórca mija się z epoką, oczekiwaniami / przyzwyczajeniami odbiorcy albo materiałem źródłowym... może budzić meh (i choćby to była jego wizja i jego proces twórczy - nie musi podobać się odbiorcy). Wiedźmin, chyba wszystkim kojarzy się z syfem, brudem, "średniowieczem", smutkiem, nędzą, posępnością i raczej "szaro-burością" świata. Dlatego ten REDowski - szanuję - zrobili to "ładnie", ale IMO daleko od "oczekiwań" lub oryginału książkowego i o ile fimu łatwo nie da się "zremasteringować" w warunkach domowych, to grę już łatwiej. I nie widzę niczego złego, w tym, jak ktoś to robi "pod siebie". I zgodzę się z tym, że kolor i mastering jest środkiem wyrazu artysty, i dlatego tym bardziej mnie boli, gdy w czasie średniowiecza, albo fantasy z ekarnu leje się landrynka. Całe lata przyzwyczajano nas raczej do burości. Takie jest moje zdanie. Miecze, walki, wojowie, potwory... dla mnie smutny, brudny, brutalny i  bury świat.

Zresztą... (olać jakość - nie chce mi się kopać po 8K), czy to nie jest bure i niemal monochromatyczne (z decyzją czy w szarości, czy - najczęściej - w niebieskości, itd. - może poza Troją ;) , tam szli w żółcie-pomarańcze przez wzgląd na region świata akcji)?
Cokolwiek nie odpalę, to widzę "stonowane pastele". Nawet w baśniowych Hobbitach itp. nie widzę nigdzie wiedźminowych landrynek. 

Spoiler

Spoiler

Spoiler

Spoiler

Nawet sielskie, słodkie i beztroskie Shire z LOTR, nie wali landrynką, tylko stonowanym ciepłem.
I stąd moje wkrętki do ReShade i "modowania" gier. 

Spoiler

I to, by było tyle, ode mnie.
Ja po PROSTU WOLĘ burości.
Bardziej mi siedzą.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 1
Opublikowano

Ale zwróć uwagę ze nie cały film jest taki :D

LOTR nie jest ciągle szary i ponury.

Tak samo Gladiator.

A włączasz NR i nagle cala gra na jedno kopyto.

Najlepsze ze tam masz 3 presety i ludzie nawet nie napiszą którego używają.

Wszędzie tylko widzę NR albo DLSS5 NR

A potem jak się dopytasz to się okazuje ze to Cinematic, 3x pass plus jakieś efekty ReShade.

Męczące to już jest naprawdę.

A dogadywać się nie musimy, wystarczy ze rozumiemy o co chodzi i potrafimy to uszanować.

Ja lubię coś tam zmienić ale z poszanowaniem pracy twórcy a ty masz to gdzieś i chcesz żeby wszytko było pod ciebie.

Co ciekawe ja kiedyś tez miałem takie podejście ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nawet we wspomnianej Grze o Tron twórcy operowali kolorem tak by widz po samym kolorze wiedział gdzie się znajduje (region) a także z jaką sytuacją ma do czynienia np. ze zgnilizną, biedą, zimnem, ciepłem itp. Poszczególne miejscówki miały jakiś wspólny mianownik kolorystyczny. Odcień lekko wpadający w brąz ale cała seria nie stanowiła jednolitej papki kolorystycznej. Sam kolor właśnie tak ma działać. Coś ma przekazywać.

Zrzut ekranu 2026-10-10 134614.png

Zrzut ekranu 2026-10-10 134804.png

Zrzut ekranu 2026-10-10 134836.png

Zrzut ekranu 2026-10-10 134914.png

Zrzut ekranu 2026-10-10 134957.png

Zrzut ekranu 2026-10-10 135040.png

Zrzut ekranu 2026-10-10 135103.png

Zrzut ekranu 2026-10-10 135146.png

Edytowane przez skypan
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

No niemożliwe.

To nadal Gra o Tron ?

A gdzie się podział ten szarobury świat który podobno TAK MA WYGLĄDAĆ bo jest bardziej realistyczny 

:hihot:

Może właśnie to jest ten brakujący link do którego nie mamy dostępu bo NR nie miał polegać tylko na "włączeniu" i mieleniu całego obrazu pod jedno kopyto.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale zwróć uwagę ze nie cały film jest taki :D

LOTR nie jest ciągle szary i ponury.

Tak samo Gladiator.

Ależ oczywiście, że tak.

A włączasz NR i nagle cala gra na jedno kopyto.

No, to jest póki co, bolączka tego rozwiązania.
Wspomniałem, że optymalnym byłoby tagownie regionów i przełączanie się ReShade - plener, wnętrza, itd. ;)
Może kiedyś...

A dogadywać się nie musimy, wystarczy ze rozumiemy o co chodzi i potrafimy to uszanować.

:przytula:

Ja lubię coś tam zmienić ale z poszanowaniem pracy twórcy

Ma to i zalety. KTOŚ ZROBIŁ - nie tykam... gram.
Gdy zaczynasz łapać wkrętkę na modowanie i remasterowanie, to w sesjach po 6h = 1h grasz, 5h ustawiasz  ;D (bo nigdy nie jest tak idelanie, zeby nie popróbować jeszcze ulepszyć).
Może męczyć z czasem taka schiza. ;) 

12 minut temu, skypan napisał(a):

Nawet we wspomnianej Grze o Tron twórcy operowali kolorem tak by widz po samym kolorze wiedział gdzie się znajduje (region) a także z jaką sytuacją ma do czynienia np. ze zgnilizną, biedą, zimnem, ciepłem itp. Poszczególne miejscówki miały jakiś wspólny mianownik kolorystyczny. Odcień lekko wpadający w brąz ale cała seria nie stanowiła jednolitej papki kolorystycznej. Sam kolor właśnie tak ma działać. Coś ma przekazywać.

Ale nie kwestionuję tego. To oczywista oczywistość. Elementarz filmowca.
Ale nawet na tych optymistycznych, ciepłych i wesołych ujęciach - nadal nie widzę landrynek!
Widzę różne nuty i różne "filtry przewagi", ale nigdzie nie poraża mnie kolor.
Dostrzegam przewagę jakiejś palety / nuty kolorystycznej, ale mnie nie gwałci "słodkością" nigdzie.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
27 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ale nie kwestionuję tego. To oczywista oczywistość. Elementarz filmowca.
Ale nawet na tych optymistycznych, ciepłych i wesołych ujęciach - nadal nie widzę landrynek!
Widzę różne nuty i różne "filtry przewagi", ale nigdzie nie poraża mnie kolor.
Dostrzegam przewagę jakiejś palety / nuty kolorystycznej, ale mnie nie gwałci "słodkością" nigdzie.

Tak jest w filmie i grach. Są filmy i gry, że cukierkowość można kroić. Tego nie ma akurat we wspomnianym serialu, że jest landrynka ale serial w całości nie przedstawia się jako szaro-bury.  Ma różne odcienie. Jednak dostrzegam w nim "Teal and Orange" gdzie na taką koloryzację mam już odruchy wymiotne. W takim przypadku po prostu wolał bym naturalne ciepłe kolory a nie - dowalmy "pomarańczowego". I tak jak mam odruchy wymiotne na ten "pomarańczowy wysryw" tak niestety podobnie mam na te całe "szadery i cinematic look/color". Tu będę trzymał stronę Kadajo bo mam identyczne zdanie jak on.

Opublikowano

To co się aktualnie robi za pomocą modowanego DLSS5 Neural Rendering realnie zagraża twórczości jaka trzeba włożyć w stworzenie czegoś.

I nie chodzi nawet o twórców co o samych graczy którzy na wszytko będą nakładali filtr AI slop i "pora na CS'a".

Ciekawy jestem czy taki wlasnie nie był zamysł Nvidii która nie wiedziała jak ugryźć ten temat po tak negatywnym odbiorze kiedy to pierwszy raz pokazali.

Wiadomo ze nie wszystkich udało się nawrócić ale mamy wyraźny podział w tej chwili ale ciężko mi ocenić kogo jest więcej.

Patrząc na Redita raczej większości się "efekt NR" nie podoba, a jego zwolennicy zachowują się wręcz fanatycznie.

To jest ogólnie bardzo ciekawe że Nvidia tak się nagle "otworzyła" nieoficjalnie dzięki czemu nie tylko sobie implementujemy NR gdzie popadnie ale i nagle mamy działający MFG na kartach innych niż Blackwell.

To nie może być przypadek.

Opublikowano

Wrzuciłem ciekawy materiał o AI muzie do tematu z AI.

Posłuchajcie bo koleś fajnie tam mówi gdzie nas to może poprowadzić i to nie jest nic dobrego pod katem jakiejkolwiek kreatywności z która już teraz jest problem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie najgorsze w tej całej technologii RT/PT/NR jest, że zabiła praktycznie inne fajne rzeczy, którymi człowiek się jarał np. destrukcja otoczenia, zachowanie botów no generalnie fizyka. W FarCry potrafiłem patrzeć jak fajnie toczą się beczki i reagują ze środowiskiem. W FarCry 2 wpływ na środowisko był niesamowity. Nawet boty były jakieś mądrzejsze. A dzisiaj patrzę ile odbić jest w odbiciu po przejściu przez odbicie. Niby to wszytko ładnie wygląda ale ogólna immersja ze światem właśnie kończy się na stwierdzeniu - ładnie to wygląda.

Edytowane przez skypan
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wczoraj, szukając czegoś, naklikałem i wszedłem w "DarkIA strefy" ;) = czyt. turbo AI slopy i nawet nie wiedziałem, że już są całe kanały wysrywające AI clipy, jak z uzi. 
Do oglądania, to się nie nadaje (narracja, historia, montaż = total kibel), ale technicznie niektóre zrywają kapcie.
Ale i wśród nich można znaleźć perełkę, której nie chce się skipować. To już ten etap.

https://www.youtube.com/@Meysamderees/videos

https://www.youtube.com/@Vincent_Perez_Films/videos

https://www.youtube.com/@DomainfilmsA.I/videos

I tego jest masa. Ciekawe dokąd nas to doprowadzi? :(

Szczególnie siadają mi te "orkowo - fantasy" i SF typu Mass Effect.
Postaci albo pojedyńcze ujęcia miast, wiosek, wymiatają.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
5 minut temu, skypan napisał(a):

Dla mnie najgorsze w tej całej technologii RT/PT/NR jest, że zabiła praktycznie inne fajne rzeczy, którymi człowiek się jarał np. destrukcja otoczenia, zachowanie botów no generalnie fizyka. W FarCry potrafiłem patrzeć jak fajnie toczą się beczki i reagują ze środowiskiem. W FarCry 2 wpływ na środowisko był niesamowity. Nawet boty były jakieś mądrzejsze. A dzisiaj patrzę ile odbić jest w odbiciu po przejściu przez odbicie. Niby to wszytko ładnie wygląda ale ogólna immersja ze światem właśnie kończy się na stwierdzeniu - ładnie to wygląda.

Fizyka to też takie "fajnie rozpada się stolik w CP2077". Bez wpływu na gameplay.

Opublikowano
10 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wrzuciłem ciekawy materiał o AI muzie do tematu z AI.

Posłuchajcie bo koleś fajnie tam mówi gdzie nas to może poprowadzić i to nie jest nic dobrego pod katem jakiejkolwiek kreatywności z która już teraz jest problem.

Oglądałem. No jest klopsik.
Jeżeli nie trzeba będzie robić nic... programować, robić muzy, grafy, video, gier... to co bedziemy robić, czym się zajmować i czego żyć za 20 lat?

1 minutę temu, skypan napisał(a):

@JeRRyF3D Zobacz jak identyczna kolorystyka jest w tych slopach Ai. To jest dramat. Z resztą podobnie jest z "muzyką" generowaną przez Ai. Niby różne style ale brzmią w sumie na jedno kopyto.

Tak. Zdecydowanie.
Ale o dziwo, w całym tym gnoju, kliknęło mi się z raz czy dwa, że... obejrzałem do końca zaciekawiony, co będzie dalej. ;)

Opublikowano
8 minut temu, skypan napisał(a):

Czasy się zmieniły mało, który developer patrzy na takie rzeczy dzisiaj liczy się tylko.

money.gif

A oczojebna graficzka przyciąga oko to wszystko się zgadza :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, skypan napisał(a):

@JeRRyF3D Zobacz jak identyczna kolorystyka jest w tych slopach Ai. To jest dramat. Z resztą podobnie jest z "muzyką" generowaną przez Ai. Niby różne style ale brzmią w sumie na jedno kopyto.

Paradoksem jest ze my się podniecamy ze to technicznie super wygląda (Bo dla człowieka stworzenie tego wymagało by mnóstwo pracy) jednocześnie ignorując to ze właśnie brakuje tego co wnosi "ręka człowieka" do takiej pracy :E

Opublikowano (edytowane)

Mnie poraża absolutna MISTERNOŚĆ i KORONKOWOŚĆ ujęć i miejsc - wiedząc, że to nie kosztowało żadnej pracy.
Przecież takie przejazdy przez wiochy, bazary, skupiska, to byłoby dla grafików dużo potu...

Spoiler

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

Czasy się zmieniły mało, który developer patrzy na takie rzeczy dzisiaj liczy się tylko.

money.gif

A oczojebna graficzka przyciąga oko to wszystko się zgadza :hihot:

Zawsze powtarzam że kasa niszczy wszytko co dobre i dziś to wybrzmiewa wyjątkowo okrutnie.

Wszędzie tam gdzie kasa idzie pierwszy zostają zgliszcza.

Im większy kasa tym większe pole szczątków zostanie.

Opublikowano (edytowane)

To jest fajny temat pod rozkminę akademicka w dziale (???).
Ma być dużo, szybko, bezboleśnie = fabryka wszystkiego = dużo, szybko, tanio.
Ale celem tego jest... to wcisnać, sprzedać, zmonetyzować = pogonic komuś za kesz (forma dowolna, reklama, abo, $).
Skoro nikt nie będzie robił nic, a AI będzie pisac prompty dla AI, idziemy na ścianę = brak potrzeby pracy ludzkiej = brak pracy = brak szmalu... = bida luda = i?
To komu będą sprzedawać te łatwe dobra i czemu na końcu ma to słuzyć, skoro w finale wszyscy będa na bruku, bez pracy i keszu? 

Nie wiem, czy to nie jest dobry moment na jakąś IRA AI, 12 małp, czy innego matrix group!  ;)

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Wiadomo czy redzi pracują nad bugami na linuchu?

Po premierze mogłem włączyć RT, ale to nie miało wpływu na grafikę i fps, w najnowszym patchu suwaczki są nieklikalne xD

Podobno gra wykrywa wine/proton i automatycznie uniemożliwia włączenie tych bajerów.

Dodatkowo też wydaje mi się że jakość FSR przypomina FSR 3, nawet na quality jest po prostu słabo. Po przełączeniu na XeSS jest więcej fps i ładniej wygląda.

Gdzieś na reddit wyczytałem że podmiana FSR przez optiscaler na 4.1 OGROMNIE poprawia jakość upscalingu.