Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mi gierka siadła, zacząłem 6 rozdział. Na plus na pewno klimat, Sycylia i to jak jej fragment wygląda, ogólnie graficznie i krajobrazowo przypomina mi to mocno Plague Tale Requiem ( w sumie też mediterraneum) , ale optymalizacja i spadki niestety mocno irytują, nie mam najmocniejszego sprzętu, gram w 2k,  ale cienie na średnie, odbicia też, reszta na wysokie ( nie legendarne ) wspomagacz na jakość i niby lata w tych 50 do 60 klatek no ale te spadki nie powinny mieć miejsca. Pierwsze 3 rozdziały zbyt powolne, ale później wygląda to lepiej fabularnie no i Enzo w końcu częsciej otwiera japę. Polecam grać w języku sycylijskim :D

Rozbawiło mnie nawiązanie do wyścigu z jedynki, tutaj prawie taka sama sytuacja, ktoś zaniemógł więc trzeba zostać bohaterem, inna sprawa że ten wyścig banalny, zbyt łatwy imo. No ale dobrze że nie tak denerwujący jak w oryginalnej mafii 1
Ogólnie dobrze wydane 160 zł

Edytowane przez JeanPepin
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, tgolik napisał(a):

To chyba przesada, co piszesz.

Nie przesadzam przynajmniej w tym jak ja to czuje.

Walka na noże totalne drewno jakby walczyly dwie kukielki, ogólnie animacje są dosyć rwane i sztywne, mam wrażenie ze remake pierwszej Mafii miał już płynniejsze animacje.

Ogólnie ta Mafia nie jest tak zla jak trzecia część ale czuć w niej budżetowość przez te słabe animacje i niektóre rozwiązania niczym sprzed 20lat.

Opublikowano

To spadków fps i optymalizacji to się trzeba przyzwyczaić bo od kilku lat twórcy mają na to wywalone, a po wyjściu tych "wspaniałych" ficzerów od nv i amd, to można powiedzieć że mają wyebane. 

Ja od zawsze fabułę, klimat i gameplay, stawiałem wyżej od grafiki. Bo co mi po grze która wygląda super, jak te 3 pozostałe aspekty leżą i kwiczą.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Qrdello napisał(a):

Powiedziałbym że jak na cenę, to dostaje się satysfakcjonujący pakiet. Do tej pory pograłem może z godzinę, na laptopie z rtxem 4070, trzyma na wysokich 60 klatek - aczkolwiek silnik męczy syndrom spadających fpsów więc ktokolwiek ma nagły spadek wydajności po około 10 minutach gry powinien wrócić sterownikami do wersji z czerwca albo maja. Najnowsze drivery są masakryczne pod tym kątem i zamulają w połowie gier jakie mam na kompie z UE5.

Zero problemów na najnowszych sterach. Pewnie to wina Windows 11.

Edytowane przez ODIN85
Opublikowano

Bardzo mało Waszych opinii. Ciągle się waham z zakupem. Niby przyzwoicie, ale modele postaci, itd. IMO sporo za TLoU itd.
Dalekie plany - jak to UE - ładne. Bliskie - gorzej. Tutaj taka zbitka plenerowa prowadzona ala RDR2 albo W3. ;) 

Opublikowano

Gram na 9800x3d + 9070XT w 3440x1440p i muszę grac na ustawieniach wysokich + unreal TSR + jakość wysoka i od 50-70fps jest a czasami są spadki do 45 klatek nawet, na ustawieniach legendarnych nie ma szans na granie w natywnej bo okolo 35fps ;/

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

IMO sporo za TLoU

Przecież wiadomo było, że ta Mafia nie będzie miała nawet podjazdu...

Ja na swoim miałem 70-90 na najwyższych w 4k z dlss performance. Włączyłem FG i fajnie podskoczyło do 117 (lock) ale pojawiły się stuttery. :stukniety:

Edytowane przez j4z
Opublikowano
37 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Niby przyzwoicie, ale modele postaci, itd. IMO sporo za TLoU itd.

Nie ma się co dziwić, TLoU klepane za 5-6 krotnie (albo i jeszcze lepiej) większy budżet na autorskim silniku pod jedną platformę vs multiplatformer klepany za znacznie mniejszą kasę na trzy różne platformy. Do tego przez - nie ma się co oszukiwać - znacznie mniej utalentowane studio. IMHO po tym jakim shitem była Mafia 3, to i tak chłopaki staneli na wysokości zadania :thumbup: Tylko trzeba mieć świadomość, że to nie jest tytuł z tej najwyższej półki typu TLoU, RDR, Cyberpunk, itp...

Opublikowano (edytowane)

Akurat do Rdr to jest nawet podobne. Mam odczucie że w to gram a nie Mafie.

8 minut temu, Dirian napisał(a):

Nie ma się co dziwić, TLoU klepane za 5-6 krotnie (albo i jeszcze lepiej) większy budżet na autorskim silniku pod jedną platformę vs multiplatformer klepany za znacznie mniejszą kasę na trzy różne platformy. Do tego przez - nie ma się co oszukiwać - znacznie mniej utalentowane studio. IMHO po tym jakim shitem była Mafia 3, to i tak chłopaki staneli na wysokości zadania :thumbup: Tylko trzeba mieć świadomość, że to nie jest tytuł z tej najwyższej półki typu TLoU, RDR, Cyberpunk, itp...

2 minuty temu, DITMD napisał(a):

Ta gra przypomina Mafię 1 pod względem tego, jak martwy i nieinteraktywny jest jej świat. Masakra, żeby tak to wyglądało w 2025 roku :thumbdown:

W 1905 właśnie tak pusta była ta wyspa.

Edytowane przez ODIN85
Opublikowano
4 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

W 1905 właśnie tak pusta była ta wyspa.

Taa, nikt nigdzie nie chodził, nie jeździł, wszyscy stali w miejscu albo siedzieli w piwnicach, a końskie kopyta nie zostawiały śladów na piasku. Świat tej gry jest fikcyjnym zlepkiem paru miast z Sycylii, jak weźmiesz jakieś zdjęcia, drzeworyty nawet sprzed okresu tej gry, to widzisz na nich konie, dorożki, jakiś ruch uliczny. Tutaj przejeżdżasz przez mapę i nikt cię nie mija. 

Opublikowano

Grając w Mafię mam przebłyski z RDR2, Plague Tale Requiem i Indiany. Na razie 3 rozdziały za mną. Gra świetna - fajna historia i dialogi, proste, odpowiadające mojemu skillowi mechaniki. Wyścig świetny - wygrałem:banana:Fajnie prowadzi się konia, walka na noże spoko. Gra z przeciwnego bieguna w stosunku do soulslikeów.

Opublikowano

Czyli jednak dla mnie.

6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Nigdy nie grałem w tą serię, chyba pora nadrobić zaległości. Rozumiem, że powinienem zacząć od Mafii 1 Definitive Edition? 

Wszystkie dzieją się po old, więc możesz zacząć od niej.

• Like 1
  • Upvote 1