Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie karty to tylko odbiór osobisty i sprawdzenie, czy te właśnie drogie elementy są zamontowane, bo to akurat widać na pierwsze rzut oka. Nie ogarniam tych, co kupują takie karty w ciemno.

Opublikowano

Najlepszy był wątek na Labie, gdzie gość kupił 4090 na Allegro, bez gwarancji i chyba tańsza o jakieś 1500zł, ale miała być sprawna. Gdy karta przyszła, nawet jej nie wsadził do komputera, bo nie miał czasu, czy coś w tym stylu i przeleżała w pudełku kilka miesięcy. Gdy już ją podpiął to już nie pamiętam, czy nie dawała obrazu, czy waliła artefaktami i pytał jaki serwis polecamy.

Pełen luzik, kupie sobie GPU za 7000zł, podobno ma działać, ale sprawdzę za kilka miesięcy, zobaczymy co będzie :E

• Haha 6
Opublikowano
11 godzin temu, skunRace napisał(a):

Najlepszy był wątek na Labie, gdzie gość kupił 4090 na Allegro, bez gwarancji i chyba tańsza o jakieś 1500zł, ale miała być sprawna. Gdy karta przyszła, nawet jej nie wsadził do komputera, bo nie miał czasu, czy coś w tym stylu i przeleżała w pudełku kilka miesięcy. Gdy już ją podpiął to już nie pamiętam, czy nie dawała obrazu, czy waliła artefaktami i pytał jaki serwis polecamy.

Tymczasem ten gościu :rotfl:

1747030d6667b33comment_LYKQtuKUdbRt.jpg

Opublikowano
W dniu 3.11.2024 o 13:00, Karro napisał(a):

Tak łozysko lub silnik kiepskie,raczej silnik.Opisałbym to jako chrobotanie

ale są jeszcze gorsze np zotac extreme

8.45s vs 9,00s

Po zotac extreme jest  palit game rock z wentlatorami 90mm

No może być i chrobotanie, w kazdym razie denerwuje i przy zmianie na coś z serii 5xxx będę się musiał mocno zastanowić, Gainowrdowi już chyba podziękuję a przynajmniej tym najtańszym modelom. 

Opublikowano (edytowane)

Niby wentylator 95mm sporo lepszy ale też pełno narzekan

Palit 90mm,gainward 95.Różnica 3 decybeli

rrrrrrrrrrrr.jpg

A ja wole slaby wentylator niż serwis który bedzie lutował np msi ,asus ,gigabyte

Edytowane przez Karro
Opublikowano
8 godzin temu, ITProffesionalUser napisał(a):

Czemu te RTX 4080 i RTX 4090 są tak cholernie wielkie?

Żeby nie było problemu z chłodzeniem jak np na ampere przy topowych modelach, masz zrobione cegły i nawet te tańsze wersje sobie dobrze radzą, jedyny minus to to że brzydko to wygląda :E 

Opublikowano

@ITProffesionalUser 

Bardzo dobrze, że są takie wielkie, bo jest cisza i temperatury niższe o 20 stopni względem ampere. Sam miałem polewkę z gabarytów przed premierą, ale po czasie doceniłem.  Tylko TRZEBA pamiętać o podpórce, bo jak nie dasz, to Paweł Ostrówka wita:witojcie2:

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, Zachy napisał(a):

2700mhz 935mV +1250 na mem

Taki sweet spot wydajności u mnie :)

Widziałem, że na kanale proline przy 0,93V robili 2775Mhz, to się zastanawiałem czy na jakieś truchło nie trafiłem :E

No bo u mnie patrząc wstępnie, to maks, to chyba 2670MHz dla 0,925V, ale nie jestem pewien czy to stabilne jest. 2655 powinno być.

Przy Alan Wake 2 na samym początku -90W (420W vs. 330W), gdzieś pewnie  mniej o 2fps. co by dawało gdzieś ~3% niższą wydajność.

Nie wiem jak w innych grach, ale przy Alan Wake 2 zmniejszanie power limit jest dużo mniej korzystne niż UV.

Tylko w czym najlepiej testować undervolting? OCCT chyba się do tego średnio nadaje, bo to nawet po UV wali po power limicie jadąc na niskich zegarach.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.11.2024 o 01:30, DyndaS napisał(a):

Nie wiem jak w innych grach, ale przy Alan Wake 2 zmniejszanie power limit jest dużo mniej korzystne niż UV.

Od dawien dawna tak jest i to nie tylko na 4090 ale na praktycznie wszystkich kartach nv ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
53 minuty temu, Send1N napisał(a):

Od dawien dawna tak jest i to nie tylko na 4090 ale na praktycznie wszystkich kartach nv ;) 

Czytałem pewne wpisy, a tym i o tym, że der8auer polecał granie PL, a nie UV. No i faktycznie widzą pewne testy gdzieniegdzie ma to sens, ale jak widać w niektórych miejscach niezbyt. Chociaż zabawa PL jest dużo prostsza i szybsza.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, DyndaS napisał(a):

Pamięta ktoś za ile najtaniej szło wyrwać w pierwszej połowie 2023 nówkę RTX 4090 coś z dobrym chłodzeniem pokroju TUF czy MSi?

Ceneo ma tylko historię pół roku wstecz.

7800zł.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, DyndaS napisał(a):

ale jak widać w niektórych miejscach niezbyt.

No widzisz, czyli zawsze lepiej opierać się na własnych doświadczeniach/testach a nie testach/wykresikach z internetu po prostu przepisując/przeklejając je dalej ;) Zapięcie kagańca to jest sekunda roboty i nie trzeba poświęcać czasu na testy stabilności, ale zjeżdżanie z napięciem i dopasowanie do tego stabilnego zegara zawsze daje lepszą wydajność.

Opublikowano (edytowane)

Czy ma ktoś PNY 4090 i próbował robić aktualizację bios?

Bios jaki mam to 95.02.3C.80.CE dla karty VCG409024TFXXPB1-O

Na stronie PNY jest 95.02.18.80.B4, ale przy próbie aktualizacji mam "unsupported".

Ta karta ma minimalne obroty na poziomie 1450 co jest absurdem i myślałem, że może nowy bios coś zmieni, ale nawet nie mogę aktualizować. Przy 4070 Ti ta karta bez problemu startowała od 1000 domyślnie.

Edit.

Patrzę jakieś recenzje z początku 2023 i tam u nich karta startuje normalnie od 1000 rpm, także nie ogarniam...

Edytowane przez DyndaS