Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Pawelek6 napisał(a):

Podobno, to jutro mam lot na Marsa.

Wierz lub nie. Ziomek robi grę na UE. Tu piszę, a na lajwie pokazuje mi, jak fajne poprawki i różnice ma 5.4 vs 5.5.
Jest zachwycony.

3 minuty temu, Pawelek6 napisał(a):

A nawet jeśli tak się okaże, to było dopiero teraz wypuścić ten silnik jako wersję 5.0. Aczkolwiek to taka norma dzisiaj.

Czyli tu mamy kwestię wyjaśnioną.

4 minuty temu, Pawelek6 napisał(a):

Natomiast taka standaryzacja ma swoje wady i każdy powinien o tym wiedzieć. Wszystkie gry będą wyglądały identycznie.

Nie masz pojęcia, o czym mówisz, ale to Twoje (i zasad forum) prawo.

Pisząc standaryzacja, miałem na myśli standaryzację narzędzie vs developer / grafik.

• Upvote 2
Opublikowano
W dniu 9.12.2024 o 13:34, sideband napisał(a):

Coraz większa liczba developerów ma dwie lewe ręce do programowania i stąd na tak szeroką skalę wykorzystanie UE.

W sumie to już się dzieje, że programiści służą tylko do sklejania kodu, który wypluje AI. 

Opublikowano
W dniu 9.12.2024 o 11:51, Pawelek6 napisał(a):

UE od zawsze był znany i używany przez deweloperów, ale jakoś na tą piątą wersję tak się wszyscy rzucili jakby to był jakiś mityczny cud techniki, a jest g...

Unreal Engine 4 działa dopiero teraz dobrze na PC oraz PS5 PRO a jak wychodził to miało śmigać na PlayStation 4 🤭

Opublikowano

Dzisiaj sobie na chwilę odpaliłem Days Gone. 4k max detale.

iO6lunt.jpeg

NoY9kw8.jpeg

Ile mocy na tym nowym UE nieogarniętym totalnie przez devów idzie w piach w pale się nie mieści :E

Taki Stalker 2 osiąga ~3x niższy fps, a czy wygląda 3 x lepiej na nowym UE? :E W stalkerze na nowym UE nawet mocy zabrakło na cienie od latarki, które w takim DG są :E

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano

Panowie, ale wiecie, że sapanie na silniki, to takie trochę sapanie w Casto na pędzle, bo ich pędzlami ostatnio nikt nic fajnego nie namalował. :)

To tylko pędzel! I to na rynku od lat, więc był czas, by się narzędzia nauczyć.
A jeżeli coś nie bangla, to pokazuje to WYŁĄCZNIE mizerię devingu (!) - i nie do końca narzędzi.

W końcu powstała Senua, która rozwala mózg (nie oceniam gry, oceniam jej wygląd).
Są "żywe" dowody na to, że te silniki są, żyją, i ktoś (kto potrafi) na nich robi - choćby i te dema. ;)

Czepmy się devów, mniej silników. ;)

Opublikowano (edytowane)

Ale ja tego nie kwestionuję, bo to widzę.
Pytanie, gdzie przyczyna?
Skoro było demo i dawało radę, to co się zesrało po drodze?
Partactwo wykończeniówki? ;) 

(Paaanie, a kto panu to tak spier...ł?)

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

Pewnie demo jest nieco oszukane i chodzi lepiej

Po drugie zrobić demo na 5 minut łatwo, a grę na 50h już trudniej. Demo nie ma fabuły, żadnych mechanik, tylko ładną grafikę. Dodajesz tysiąc zależności i silnik nie wyrabia. 

A po co optymalizować, skoro gracze się rzucają na preordery za każdym razem... 

Opublikowano (edytowane)

Czyli powielasz, to co próbuję powiedzieć.
Da się i narzędzie daje radę. 
Dopiero, jak dosiada się do niego partacz (co to mu "się wydaje, że umi") = jest dupa na finale i wychodzi na to, że jednak "nie umi". ;)

Napisać książkę, albo trylogię też jest trudniej, niż dobry komentarz, albo jedno opowiadanko.
Nic odkrywczego. Dlatego niewielu jest dobrych pisarzy, a wielu pismaków ze słomianym zapałem. ;)

To są demówki.
Raczej trudno oczekiwać, żeby twórcy silnika, w ramach "udowadniania, że się da" robiła całą grę. ;) 

Edytowane przez JeRRyF3D