Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 23.12.2024 o 21:47, JeRRyF3D napisał(a):

Wątek podrzuciłem mojemu ziomkowi, co to w UE sobie dłubie gierkę i się zaczepił o wpis @lukadd i mi pisze:
"Z tym przykładem, to sobie kolega @lukadd trochę w kolano strzelił, bo to faktycznie Bent Studios wymyśliło, ale było to tak zajebiste, że Epic zintegrował to do silnika od czasu 4"

Nie wiem o co z tym strzelaniem :E Ale dalej uważam, że DG to świetny przykład, że da się na UE stworzyć dobrze wyglądającą grę i przy tym bardzo dobrze działającą.

A to, że twórcy DG na potrzeby gry ogarnęli cieniowanie, aby wyglądało i nie zabijało wydajnościowo to tym bardziej świadczy o tym, że się da tylko trzeba chcieć.

• Like 1
Opublikowano

DG to była dobrze zoptymalizowana gra to po pierwsze grzeje równo GPU ;)

DG to jest żaden graficzny killer. Niestety trzeba powtarzać przeskoki graficzne od pewnego momentu już są kosztowne już pomijając problemy z optymalizacją.

Wszystko co ma coś udawać, ale kosztować dużo mniej zawsze będzie mieć jakieś wady. Developerzy na UE i tak korzystają z gotowych narzędzi i wtyczek.

CDPR będzie korzystać z custom 5.5 tylko zapewne dotyczy to NVRTX i bliskiej współpracy z NV gdzie będą udostępniać aktualny poprawiony kod pod nowsze karty. Poza tym nie wykluczone, że oni między czasie nie przeskoczą na nowszą wersje silnika jeżeli będą większe zmiany na plus i będzie się to opłacić.

Gdyby studia mieli utalentowanych programistów i potrafili modyfikować UE pod siebie to by może byłoby coś z tego. Wszyscy korzystają z tego co dostają na tacy. 

Poza Dice Mirror's Edge(UE3) i 2K Bioshock(UE2.5) to sobie nie przypominam, żeby ktoś grzebał przy UE.

Opublikowano
18 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a):

Odnoszę wrażenie, że opacznie zrozumieliście wypowiedź typa.
USER, który ma możliwość optymalizacji itd. to IMO... developer.
Typ ma na myśli developera, który ma sobie dostosować opcje / optymalizować, itd.

Ja dokładnie pisałem o devie. Doda DLSS+FG i mamy optymalizację. To jest obecna optymalizacja. Gdzieś już pisałem, że jak DLSS wchodziło to naiwnie myślałem, że to po prostu przedłuży żywotność karty graficznej. O wychodzi nowy tytuł, karta ledwo wyrabia to włączę sobie DLSS. Ale ta technologia stała się teraz koniecznością a nie dodatkową opcją.

• Upvote 2
Opublikowano
19 godzin temu, sideband napisał(a):

Jak trzeba wyłączać przykładowo Nanite

Aktualnie w Fortnite, po aktualizacji nowego sezonu sprzed tygodnia trzeba wyłączyć Nanite aby gra nie wywalała do pulpit co 20-25 min od rozpoczęcia pierwszej rozgrywki. Sprawdzane na 2 kompach i laptopie :)