Kadajo 7 396 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października Może to zależy od gry ale moje spostrzeżenia jak używałem Gsync są takie same jak @samsung70. Sam za pierwszym razem odbiłem się od Gsync'a bo dalej miałem tearing i dopiero jak włączyłem Vsync w panelu Nvidii to zaczęło to działać jak należy, czyli idealna stała płynność plus zero teraingu. Moze u mnie to ma tez większe znacznie bo wtedy praktycznie cały czas grałem w 60 FPS. Ale teraz jak mam Oleda widzę ten sam problem. Jest Gsync nie ma Vsync, jest okazjonalnie tearing. Gsync+Vsync daje idealnie płynny obraz bez tearingu. Każdy powinien sobie sam przetestować i wybrać opcje która mu najbardziej pasuje. Ja po przejściu na OLED'a z Gsynca zrezygnowałem całkowicie z powodu problemów z gamma shift i flickeringu.
jankooo 252 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października 8 minut temu, Kadajo napisał(a): Ja po przejściu na OLED'a z Gsynca zrezygnowałem całkowicie z powodu problemów z gamma shift i flickeringu A gdzie to najbardziej widzisz? Ja widziałem takie subtelne miganie jak obraz byl ciemny ale to subtelne. Cały czas uzywam gsynca i na razie nie widze powodu aby go wyłączyć a naczytałem sie, ze mogą byc z tym problemy
Kadajo 7 396 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października Tak, przy ciemnym obrazie i podczas ładowania gier gdzie FPS potrafi zaszaleć mocno. Mnie to + gamma shift dokuczało zbyt mocno dlatego zrezygnowałem.
Reddzik 2 762 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października (edytowane) Ja nawet jak mam lock na 60fps w jakiś grach, czy na 90fps itp, to nadal gram bez vsync. Gram na przykład w Snowrunnera w 60fps, bo gierka i tak ma stutter, więc lepiej na tych 60fps się gra, do tego na padzie, i bez vsync, sam lock fpsów i nie mam nic złego, poza ewentualnym 60fps dla kogoś to może być mało- to jest jedyny problem. Wczoraj ściągnąłem Outer World 1 i widzę, że nadal siorbie po poborze gpu, to zablokowałem na 90fps i ma ok 170Wat i tak samo bez vsync, nie ma żadnego problemu z tearingiem. Ostatni raz tearing to widziałem ostatnio u siostry na starym monitorze 60hz, i poczułem brak gsync, niestety. Z gsync nie miałem żadnego tearingu w grach, a przewinęło się ich w cholerę od starych po najnowsze. Silent Hill 2 tak samo odpalony bez vsync, bo po jakiego grzyba, z FG ma ok 130fps na max z RT. Ten monitor to drugi, który ma freesync premium i ma certyfikat gsync, nie mam żadnych problemów, może to jakieś monitory, które nie mają certyfikatu gsync i wtedy może bywają problemy z gsync. Kiedyś miałem monitor IIyamy 24.5 cale 1080p TN i tam był freesync 1 generacji, to wtedy miałem mignięcia monitora- off/on, a potem AOC czy ten LG zero problemu, bo mieli nowszy freesync i cert gsync. edit Zresztą grywałem w sporo gier na ok 40-60fps mając rtx 3060ti czy gorszą grafikę i w 1440p. Nie było tearingu, jedynie dokuczał niski fps. Teraz na wyższym klatkarzu jest płynniej i nadal nie ma problemów z brakiem włączenia vsync. Edytowane 30 Października przez Reddzik
galakty 3 305 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października Gsync + Vsync w sterowniku + Vsync w grze OFF + limit klatek -3 lub więcej i tyle.
samsung70 210 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada W dniu 30.10.2025 o 18:34, Kadajo napisał(a): Może to zależy od gry ale moje spostrzeżenia jak używałem Gsync są takie same jak @samsung70. Sam za pierwszym razem odbiłem się od Gsync'a bo dalej miałem tearing i dopiero jak włączyłem Vsync w panelu Nvidii to zaczęło to działać jak należy, czyli idealna stała płynność plus zero teraingu. Moze u mnie to ma tez większe znacznie bo wtedy praktycznie cały czas grałem w 60 FPS. Ale teraz jak mam Oleda widzę ten sam problem. Jest Gsync nie ma Vsync, jest okazjonalnie tearing. Gsync+Vsync daje idealnie płynny obraz bez tearingu. Każdy powinien sobie sam przetestować i wybrać opcje która mu najbardziej pasuje. Ja po przejściu na OLED'a z Gsynca zrezygnowałem całkowicie z powodu problemów z gamma shift i flickeringu. wracając jeszcze do tematu, i przeglądając PPC, natknałem się na taki komentarz. ja również w DL Beast zauważyłem, że podcząs GSYNC na TV czasami miałem tearing ale tylko na dole ekranu? skąd to taka przypoadłość
SebastianFM 344 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada @samsung70, przy FreeSync nie ma rwania a jeżeli występuje to znaczy, że FreeSync nie działa, najprawdopobniej przez wyjście poza zakres, za krótki lub za długi odstęp między kolejnymi klatkami. W zacytowanym przez ciebie komentarzu to są takie głupoty, że nawet nie ma co tego komentować.
samsung70 210 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada 19 minut temu, SebastianFM napisał(a): @samsung70, przy FreeSync nie ma rwania a jeżeli występuje to znaczy, że FreeSync nie działa, najprawdopobniej przez wyjście poza zakres, za krótki lub za długi odstęp między kolejnymi klatkami. W zacytowanym przez ciebie komentarzu to są takie głupoty, że nawet nie ma co tego komentować. dziękuję za odp, ja się odnosiłem do tego, że miałem podobną sytuację gdzie podczas freesync/gsync również tylko tak jakby połowa ekranu lub 40% nie było synchronizowane... generalnie to pogmatwane to wszystko z gsync, vsync do tego jeszcze FG dochodzi, które ma róźny wpływ na te tehchniki...
Phoenix. 4 711 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada Jesli blokowales klatki ponizej odswiezania to rwac nie powinno, jesli nie blokowales, a fpsy wychodzil poda max Hz ekranu to rwanie bedzie
SebastianFM 344 Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada Przy FreeSync ważne są odstępy pomiędzy klatkami a nie tylko FPS. Przykład, pojedyncze przycięcia powodujące, że czas między dwoma kolejnymi klatkami wynosi 50 ms. 1
jankooo 252 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada W dniu 7.11.2025 o 15:36, SebastianFM napisał(a): Przy FreeSync ważne są odstępy pomiędzy klatkami a nie tylko FPS. Przykład, pojedyncze przycięcia powodujące, że czas między dwoma kolejnymi klatkami wynosi 50 ms. Ale to nie ma znaczenia dla zjawiska tearing'u / rozrywania obrazu a tylko stracisz płynność a wręcz gsync ma to w pewien sposób regulować. @samsung70włącz wskaźnik gsync w panelu sterowania nvidii. Jeśli będzie działać to w prawym górnym rogu będziesz mieć zielony mały napis "gsync"- wtedy rwania nie powinno być
SebastianFM 344 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada 1 godzinę temu, jankooo napisał(a): Ale to nie ma znaczenia dla zjawiska tearing'u / rozrywania obrazu a tylko stracisz płynność a wręcz gsync ma to w pewien sposób regulować. Nie masz racji a ja jestem pewny, że tak jest, ponieważ to sprawdzałem wiele razy. Umiem zasymulować za pomocą mojego programu w dowolnej grze kilkudziesięcio milisekundowe przycięcia i wtedy właśnie FreeSync wariuje, wyłącza się i występuje rwanie obrazu. 1
jankooo 252 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada 10 minut temu, SebastianFM napisał(a): Nie masz racji a ja jestem pewny, że tak jest, ponieważ to sprawdzałem wiele razy. Umiem zasymulować za pomocą mojego programu w dowolnej grze kilkudziesięcio milisekundowe przycięcia i wtedy właśnie FreeSync wariuje, wyłącza się i występuje rwanie obrazu. Nie podważam, ze coś takiego możesz widzieć ale twoje problemy z frame pacingiem muszą powodować, ze wychodzisz poza zakres działania gsync i dlatego masz tearing. Innego wytłumaczenia nie widzę. G-Sync został zaprojektowany właśnie po to, by eliminować tearing w zakresie działania adaptacyjnej synchronizacji. Jeśli są problemy z zachowaniem stabilnego czasu generowania klatek to typowym objawem jest stutter lub zacięcia a nie tearing
SebastianFM 344 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada @jankooo, ty wszystko przekręciłeś! Ja nie mam żadnych problemów z FreeSync. Dołączając do tej dyskusji odniosłem się do tego, że sam FPS nie świadczy o tym, że nie wychodzi się poza zakres działania FreeSync. Czy ty potrafisz to zrozumieć? Możesz mieć np. 100 FPS a przez pojedyncze przycięcia trwające kilkadziesiąt milisekund i tak FreeSync będzie się wyłączał.
Kadajo 7 396 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Może dlatego ja u siebie właśnie mam te problemy bez włączenia Vsynca nawet przy Gsync. Bo tak naprawdę mam monitor z FreeSync, a nie Gsync. Z drugiej strony na monitorze piękna naklejka :
sideband 1 768 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Za tą nalepkę/certyfikat się płaci w praktyce to nic nie daje.
jankooo 252 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada 11 minut temu, SebastianFM napisał(a): @jankooo, ty wszystko przekręciłeś! Ja nie mam żadnych problemów z FreeSync. Dołączając do tej dyskusji odniosłem się do tego, że sam FPS nie świadczy o tym, że nie wychodzi się poza zakres działania FreeSync. Czy ty potrafisz to zrozumieć? Możesz mieć np. 100 FPS a przez pojedyncze przycięcia trwające kilkadziesiąt milisekund i tak FreeSync będzie się wyłączał. Dlatego włącza się vsync a nie zwalasz na frame pacing, który sam w sobie nic takiego nie powoduje. Winny tearingu jest: brak V-Sync, G-Sync lub FreeSync a dlaczego te technologie nie działają to już sobie wytłumaczyłeś. Kto poprawnie te rzeczy skonfiguruje ten nie ma z tym problemu tylko będzie miał np. stutter. Czy teraz to rozumiesz?
Kadajo 7 396 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Frame pacing odpowiada za płynny obraz, to właśnie przez kiepski frame pacing nie masz idealnie płynnych klatek w grach pomimo Vsync i capa FPS. Gsync w dużej mierze to naprawia. I działa to do tego stopnia dobrze ze dosłownie niższy FPS wydaje się płynniejszy niż bez tej technologii. Gsync wiec eliminuje sttuter, a nie tearing, mniejszy tearing z włączonym Gsync to raczej wynik lepszego frame pacingu. Dopiero Gsync+Vsync eliminuje całkowicie tearing. A czy tak się dzieje przez to ze to Freesync tego już nie jestem pewien. Nvidia przecież we wcześniejszych wersjach Gsync wymagała jakiegoś modułu w monitorze, czyli "dosłownie" Gsync miał blokadę hardwarowa. Nagle potem się okazało ze w sumie to już nie musi mieć ? A może właśnie ten moduł powodował ze nie było tych problemów. Nie jestem w sumie pewien.
SebastianFM 344 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada @Kadajo, jeżeli tylko odstępy między klatkami mieszczą się w zakresie działania FreeSync/G-SYNC, to nie występuje Tearing i nie jest wcale potrzebne włączanie VSync. U mnie wystarczy ograniczenie FPS i tyle. Moduł był potrzebny do czego innego, chodziło głównie o długi czas reakcji pierwszych matryc LCD.
Kadajo 7 396 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada A ty masz monitor Gsync czy Freesync ?
jankooo 252 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Jeszcze taka ciekawostka- vsync stanowi swoistego rodzaju ogranicznik "głupich" FPS, które zdarzają się podczas menu ładowania gier. Znamy historię np z "New world" gdzie m.in. brak ogranicznika FPS w menu powodował wręcz uszkodzenia kart graficznych. Poniżej nagrałem filmik ilustrujący działanie vsynca w tym scenariuszu- pomimo włączonego gsynca oraz limitu klatek na 200 i 270 w panelu sterowania nvidii (mam nadziej, że jakość jest wystarczajaca aby odczytać napisy i wskazania): bez vsync'a ekran łądowania pokazuje ilości FPS idące w tysiące z vsync'iem obniża znacznie tą wartość. Co prawda nie do wartości odświeżania monitora ale różnica jest znaczna i najpewniej zależna od silnika. Różnica jest widoczna a przecież gsync cały czas działa (o czym informuje nas kontrolka w prawym górnym rogu ekranu) a limity klatek cały czas aktywne. To właśnie jest jeden ze scenariuszy gdzie "wentyl bezpieczeństwa" czyli nasz vsync działa.
SebastianFM 344 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada @jankooo, brawo, odkryłeś Amerykę. A o tym, że można ograniczyć FPS w Panelu NVIDIA to nie słyszałeś? @Kadajo, FreeSync ale według mnie to już nie ma znaczenia FreeSync/G-Sync/VRR, wszystko i tak działa na tej samej zasadzie.
jankooo 252 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada 1 minutę temu, SebastianFM napisał(a): @jankooo, brawo, odkryłeś Amerykę. A o tym, że można ograniczyć FPS w Panelu NVIDIA to nie słyszałeś? Ty jakiś pijany jesteś czy co
SebastianFM 344 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada @jankooo, argumenty się skończyły, że zaczynasz wymyślać?
Rekomendowane odpowiedzi