Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Dopóki im kasę będziemy dawać nic się nie zmieni.

Dopóki ludzie tego nie zrozumieją, nic się nie zmieni.

:D

Dożyliśmy dziwnych czasów w których zamiast producenci się zabijać o nas w wymyślaniu jakiś fajnych i wartościowych rzeczy to zabijają się, ale konsumenci w kupowaniu byle gowna które ci producenci tworzą i to z każdą cenę.

No, jak gracze przestaną kupować, to będzie jak z low-endem u AMD i u Nvidii - po prostu olali i nie robią. No teraz łaskawie wydali 5050tkę ale z ceną low-endu to i tak nie ma nic wspólnego, a pamiętamy przecież  poprzednie wynalazki typu 3050 czy jeszcze bezczelniejsze guano w wykonaniu AMD.

Spoiler

NVidia i AMD bardzo chętnie się wypną na PC gaming. Ajaje kupią wszystko i dadzą im zarobić więcej. A że po tym jak/jeśli/gdy szał na AI minie nagle się obudzą w realiach gdzie rynek PC gaming zdechł i nie ma nawet 1% chętnych na karty w porównaniu do tego ilu by było gdyby tak skutecznie ludzi od niego nie odpychali od roku 2018, to nie zauważą. Powiedzą, że to moda po prostu i dlatego. Poza tym dla inwestorów, a ci są przecież prawdziwymi klientami Nvidii i AMD, a nie gracze, to PC gaming śmierdzi. Nie ma perspektyw rozwoju +500% przez każdy z następnych 20 lat, więc "Eeee  tam". ;)

A jeszcze jak jakiś analizator im powie, że PC gaming w ogóle się może zwinąć w przyszłości to się kończy jak się kończy. 

Zamówiłem 5070ti do kompa jaki być może zmontuję na koniec 2027r. Najwyżej sprzedam ze stratą bez odpakowania z folli. To wyraża poziom mojego optymizmu w temacie "będzie lepiej" :E

pierdolną za 3500 kartę 128bit 18GB, nazwą to 6080 18GB (ala pamiętne 4080 12GB) i tyle będzie z poprawy. Jeszcze po drodze okroją team od sterowników i będziemy klaskać jak winda się załaduje bez BSODa a po 2 godzinach gry bez wywalenia błędu będziemy sobie przesyłać oficjalne gratulacje :E

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj miała wyjść oficjalna wersja DLSS 4.5- przełożona na przyszły tydzień,w zamian zniknęły profile L,M- komunikat unused:o

PS:

Nv App się zaktualizowała i...zniknęła opcja nadpisania DLSS NAJNOWSZA,jest dostępna tylko ZALECANA

Co oni kombinują...

Edytowane przez X360
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, X360 napisał(a):

Ktokolwiek wie jak uzyskać opcję nadpisania NAJNOWSZE?

Przecież masz info, wrzuciłem, że oni to zamienili i M jest tylko dla trybu Wydajność
obraz.png.5813da120218fad1ce527dc17d29dcc5.png

Sprawdziłem w grze Dying Light 2 i jest tak jak ukazane w opisie i na tym przykładzie z Reddita.

Jeśli chcesz dać M zamiast K, to dajesz na niestandardowe i ręcznie przypisujesz.

obraz.png.c27771a60e7704982dc447c370aef735.png

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Reddzik napisał(a):

Przecież masz info, wrzuciłem, że oni to zamienili i M jest tylko dla trybu Wydajność
Jeśli chcesz dać M zamiast K, to dajesz na niestandardowe i ręcznie przypisujesz.

A zauważyłeś na moim screenie że jak daję niestandardowe to mam TYLKO do wyboru "Użyj ustawienia aplikacji 3D,albo Zalecane". Nie mam innych opcji. Nie mam co ręcznie przypisać.

Edytowane przez X360
Opublikowano (edytowane)

To działa tylko dla "Super Resolution", Generowanie klatek nie ma tej opcji. Ty masz wybrane "globalnie" i sprawdziłem, też mam wybór w przypadku globalnego ale tylko dla DLSS, a nie dla FG.

Jeśli nie masz, to nie wiem czemu, masz najnowsze sterowniki? Bo appkę masz nową, ja też mam nową appkę, bo sam ją otworzyłem by ściągnąć po twoim wpisie :) U mnie jest możliwość zmiany presetu, robiłem nawet restart kompa, bo miałem aktualizację Windowsa, więc na pewno appka się zrestartowała.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Reddzik napisał(a):

To działa tylko dla "Super Resolution", Generowanie klatek nie ma tej opcji. Ty masz wybrane "globalnie" i sprawdziłem, też mam wybór w przypadku globalnego ale tylko dla DLSS, a nie dla FG.

Faktycznie. Masz rację. Tylko teraz to już się pogubiłem. "Lecieć" na zalecanych,czy wymuszać M na DLSS Q,i Balanced. Na zalecanych Quality będę miał K zawsze

Edytowane przez X360
Opublikowano (edytowane)

Odpaliłem Diablo 4 i tam gdzie miałem pobór wyższy o te 70W(DLAA) tak teraz jest w porządku, działa preset K zamiast M, który mocno obciąża i wyciska soki z karty graficznej.

Tylko pytanie co lepsze? Tak jak sam to ująłeś, nie wiem, pewnie zależy od gry, dla mnie te 70W-80W to sporo.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
7 minut temu, Reddzik napisał(a):

Odpaliłem Diablo 4 i tam gdzie miałem pobór wyższy o te 70W(DLAA) tak teraz jest w porządku, działa preset K zamiast M, który mocno obciąża i wyciska soki z karty graficznej.

Tylko pytanie co lepsze? Tak jak sam to ująłeś, nie wiem, pewnie zależy od gry, dla mnie te 70W-80W to sporo.

Bardziej chodziło mi o aspekt wizualny. Czy wymuszać M dla Quality/Balanced,czy zdać się na te zalecane. Co zapewnia lepszą jakość obrazu

Opublikowano (edytowane)

Wiem, trzeba by porównać 2 screeny z gry i szukać z lupą lub bez niej jak się da dostrzec to i owo, który obraz ostrzejszy i lepszy dla nas, to też może być kwestia indywidualna. 

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
1 minutę temu, Reddzik napisał(a):

Wiem, trzeba by porównać 2 screeny z gry i szukać z lupą lub bez niej jak się da dostrzec to i owo, który obraz ostrzejszy i lepszy dla nas, to też może być kwestia indywidualna. 

Czyli trzeba czekać na konkretne i dokładne testy

Opublikowano

Najlepiej sprawdzić samemu w konkretnej grze. W wielu przypadkach korzyść z presetu M moze nie byc warta utraty wydajnosci i lepiej zostawić K tak jaknzaleca nvidia. A w niektórych M nawet dla jakości quality czy dla DLAA moze byc wyraźnie lepsze jakościowo i wtedy warto poświęcić trochę wydajnosci. W AC Evo osobiście na razie zostaje z profilem M, bo czytelnosc i ostrość zegarów na kamerze z wnętrza jest znacznie, znacznie lepsza niż na starszych profilach :)

Opublikowano
1 godzinę temu, leven napisał(a):

U mnie to inaczej wygląda, ale też jest 310.5.2. Dziwne, bo od dobrego tygodnia, albo i lepiej, co było opisywane na forach.

Ty nawet nie wiesz na co patrzeć i co zostało zaktualizowane ;)

Opublikowano
4 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Presety M i L, szczególnie L dają najlepszą jakość obrazu jaką możesz w tej chwili uzyskać z DLSS.

Więc jeśli chcesz najlepszą możliwą jakość używasz L, jeśli chcesz trochę przyoszczędzić wydajności kosztem jakości używasz M

Jak masz to gdzieś to ustaw w apce rekomendowane i Nvidia sama będzie przydzielała presety.

Jednego tylko nie wiem.

Bo jeśli preset M i L są domyślanie dla Performance i Ultra Performance a te przecież wybieramy w grze to teraz jak przełączymy sobie w grze DLSS z Balanced na Ultra Performance to sterownik sam automatycznie zmienia peset z K na L w czasie rzeczywistym ?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

sterownik sam automatycznie zmienia peset z K na L w czasie rzeczywistym ?

Tak, mój post powyżej 4 godziny temu, gdzie wrzuciłem screeny z Dying Light 2, robiłem test- w app nvidii "zalecane" w grze zmieniałem presety jakość, balans czy wydajność. Zmienia to automatycznie.

Tak samo jak w Diablo 4, pobór prądu z 258W przy M, a teraz mam 180W, bo preset jest K.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1