Skocz do zawartości

Raytracing w grach - Przyszłość rozwoju gier czy tylko kolejna ciekawostka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mówię że jest dobry, mówię że jest ok. Wiadomo że można zrobić grę dobrze (Stellar Blade) a można skopać optymalizację totalnie (rising storm 2 vietnam). 

Z innej beczki. Porównanie gry z 2010 vs 2025

Opublikowano

Już miałem dać odpowiedź, ale zobaczyłem, że to wątek o RT a nie wątek do OT, więc

Spoiler

Spoko spoko, ale ja mam jedno pytanie:

Kto do ciężkiej cholery podczas grania zwraca uwagę na to, czy mięśnie się pojawiają realistycznie podczas jazdy na koniu? WTF? :E

Rockstar słynie z dbałości o detale, ale moim zdaniem takie coś to bardziej dla marketingu niż potrzebne. Marnowanie kasy. 

Zgoda z całą resztą, reakcja na cios, brak fizyki itp. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.08.2025 o 20:46, JeRRyF3D napisał(a):

Tak się dziś rozMAGAZYNowałeś 3D, że mnie uruchomiłeś.
Zaczepiłem kolesi na FB - Red. nacza i wydawcę... sprzed 20 lat (!), czy nie mają PDF archiwów gdzieś. ;) 

Ale za to znalazłem coś absolutnie kosmicznego! Stary wilk sieciowy i... nie znałem tego!
Bot robiący zrzuty neta, miejsc, które dawno zniknęły z połaci sieci... a są! 

ŁZA W OKU !!! 20 lat wstecz, a nawet 25 lat (!) moje pierwsze wypocinki i zajawka 3D/FX Forum3D!

20 lat wstecz = https://web.archive.org/web/20060613180847/http://www.forum3d.pl/

25 lat (!) wstecz = https://web.archive.org/web/20010330203112/http://forum3d.kom-net.pl/

Można sobie nawet na dole strony robić - poprzednie newsy, archiwum, itd. i... to działa!
A strona zniknęła mi z sieci i pola widzenia bez hostowania ze... 15 lat temu (?), może 10.
A sobie działa w archiwach! :)

Edytowane przez JeRRyF3D
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Wahałem się czy tu czy do wątka w dziale humor.

Osoby dostające kociokwiku na widok wylewania pomyi na ich kochane RT/PT proszone są o nie odwijanie spojlera. Tak będzie lepiej dla wszystkich. 

Poniżej filmik DF o modzie PT dla GTAIV, z którego cisnę bekę

Spoiler

:E :E :lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2: 

"majesty"  :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Wygląda jak gówno ale rejstresofil Alex oczywiście się zachwyca, bo to przecież jego ukochany path-tracing. 

Nico wygląda jak plastikowy żołnierzyk.

To kolejny raz, gdy widać, że RT/PT jest pchane o DWIE DEKADY za wcześnie. 

2 dni temu The Outer Worlds 2 z RT na najszybszym CPU ma.. 48fps nawet w 720p na 5090 i 9800x3d, a teraz tutaj znowu 4x fps z powodu proca. 

No ale PT to przyszłość! Konsola PS6 dostanie PT. Wtedy wszystko się ruszy do przodu i będzie git!

Na pewno CPU w konsoli będzie szybsze od 9800X3D i pozwoli na 60fps w grach sterowanych padem i 120 w sterowanych myszką. Prawda? PRAWDA? ;)

Na razie są plotki sugerujące, że CPU  w PS6 to będzie okrutny kartofel wokół którego 9800x3d będzie kręcić bączki. 

Obejrzałem większość tego materiału, bo chcę wiedzieć co krytykuję a wyśmiewanie tego debilnego podejścia jakie prezentuje Alex stało się chyba moim dodatkowym hobby. Żeby więc mi nie zarzucano, że nie wiem o czym gadam, to oglądam prawie wszystko co zamieszcza na DF. 

Tutaj też jak zwykle sporo stękania na to, że kiedyś developer musiał oszukiwać. Grałem w GTA IV kilkadziesiąt godzin. Nigdy, ale to przenigdy, nawet przez sekundę nie zatrzymywałem się na schodach mieszkania Nico, żeby przeanalizować czy oświetlenie nie jest czasem z niewidzialnego światła. Wisiało mi to zupełnie. Nadal wisi. 

Co mi nie wisi to 45fps zamiast 200fps. 

Nie wisi mi geometria z PS3 zamiast bogatej, bo ktoś postanowił wciskać graczom do gardeł ray-tracing. 

Minęło 7 lat od ogłoszenia wielkiej rewolucji. Nadal RT ma więcej wad niż zalet i nie nadaje się do niczego moim zdaniem, chyba, że ktoś uzna 720p na 5090tce  lub granie na PC w 50fps za sensowne zastosowanie. 

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

edit: w sumie to to samo już pisałem, to zwinę odpowiedź na posta wyżej w spojler

Spoiler

Bo PT ogólnie nie daje rady. Co najlepiej chodzi z tym PT? Indiana Jones i Cyberpunk?

To jest efekt profesjonalnego podejścia w dodatku z wyraźną pomocą ze strony Nvidii, a i tak widać, że o graniu w np. stałych 120+fps można zapomnieć. 

Do tego inne wady jak aktualizujące się przez kilkadziesiąt/set klatek cienie itd. 

Nie chodzi o to, że ten mod chodzi źle. No to amatorski mod, więc może sobie chodzić  źle. Chodzi o to, że są ludzie którzy uważają, że to wspaniały pomysł i ogólnie gówno z PT uznają za lepsze niż coś fajnego bez PT. I tacy ludzie niestety mają posłuch w branży.

Już był okres, gdy AMD przez dekadę nie miało nic poza gównem w ofercie swoich CPU. Był też okres, gdzie w ciągu 5 lat Intel poszedł do przodu o +20% w jednowątkowej. Brakuje tej wydajności nadal do takich rzeczy jak podciągnięcie zasięgu widzenia dalej, do zwiększenia ilości obiektów, do obliczeń fizyki czy wreszcie do HFRu, a tu nam się promuje technologię, która wymaga 5090 do 1080p w Cyberpunku, do marnego 60fps, ale poza tym i przede wszystkim zjada sporo wydajności CPU, która jest na wagę złota i jestem zdania, że to jest wywalanie jej w błoto. PT jest wspaniałe z punktu widzenia

- wydawcy

- developera

- entuzjastów filmogier do grania w 30fps

- ludzi uczulonych na nierealistyczne światło. Grafików, artystów, speców od oświetlenia na planie filmowym, amatorów fotografii

edit: oraz graczy których sam fakt, że patrzą na wirtualne promienie światła rysujące fotorealistyczny niemal obraz, jara bardziej niż samo granie ;)

Ale dla graczy to Nvidia w 2018 zrobiła falstart o 2 dekady.

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano
40 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@VRman, czemu tak uogólniasz? Mi chodzi tylko o to, że oceniasz wydajność PT na podstawie tego, jak działa jakiś jeden mod do gry.

Przecież on nawet nie rozumie jaki problem był poruszany na tym filmie i dotyczy ograniczeń RTX Remix ;)

• Like 1
  • Upvote 2