Skocz do zawartości

Film - co warto obejrzeć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Se7en 1995 - obejrzany po raz czwarty w końcu święta :E , tym razem w remasterze 4K ;) :thumbup: co tu dużo mówić... film jest genialny, od początku do końca trzyma w napięciu, to prawdziwe ponadczasowe arcydzieło które można oglądać kilka razy i za każdym razem wgniata w fotel, brudy, okrutny wręcz klimat aż wylewa się z ekranu, genialny pomysł na zobrazowanie 7 grzechów, do tego dobrze spasowana muzyka, doskonały duet pitt - freeman, końcówkę przewijałem kilka razy mimo że znam całość praktycznie na pamięć, "teraz już nie robią takich filmów" 11/10! 

Biedny David :( 

Spoiler

1.jpg

Edytowane przez Send1N
  • Like 2
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Kneecap. Hip-hopowa rewolucja - a filmowa rewelacja. Albo, parafrazując bohaterów, popkulturowy pocisk. Historia rapowego tria z Belfastu, rapującego po irlandzku. Oraz historia walki o irlandzką tożsamość. Jakby wczesny Danny Boyle nakręcił scenariusz przygotowany dla Kena Loacha. Dynamiczne, zabawne i agresywne kino brytyjskie (choć w tym przypadku "brytyjskie" to lekkie faux pas), zaangażowane politycznie. W rolach głównych członkowie zespołu we własnych osobach.

https://m.imdb.com/title/tt27367464/

Edytowane przez Lypton
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Lypton napisał(a):

Kneecap. Hip-hopowa rewolucja 

Dzięki za polecajkę. Hip-hop mnie nie przekonuje, ale wzmianka o Dannym Boyle'u już tak. Całkiem zresztą trafiona - świetne zabawne kino w stylu, który mi mocno leży. Poszedł od strzała. Jak pocisk. ;)

Dawno nie byliśmy w kinie, w końcu nadarzyła się okazja, w sumie całkiem przypadkowo - Bugonia. Film reżysera Biednych Istot, stąd wiadomo mniej więcej czego się spodziewać. Wrażenia jeszcze lepsze, choć sam film niekoniecznie jest wybitnym dziełem. Jest za to bardzo satysfakcjonującym miksem gatunkowym, umiejętnie sprzedającym kilka chwytliwych tematów. Aktorsko bez zarzutu. Word of advice - nie czytajcie nic o nim, jeśli macie zamiar obejrzeć. Ja nie czytałem o okazało się to opłacalne.

Edytowane przez Vulc
Opublikowano

Hm, na FW mam jako obejrzane, ale patrzę na nazwę, obejrzałem trailer i kompletnie nie kojarzę. Zmieniłem na do obejrzenia. 😀

Trochę się nazbierało, heh.

Screenshot_20251228-013608(1).png.1e4d4e6e7f0a774d66c9036c2c29e43f.png

Chyba muszę zacząć nadrabiać. xD