Skocz do zawartości

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś ma doświadczenie z długimi kablami HDMI?

Zmieniam miejsce zamieszkania i żeby podłączyć TV (LG C1) do PC będę potrzebował ok. 7-8m.

Nie będzie problemu, żeby śmigało 4k@120Hz z G-Sync i HDR?

Jakieś konkretne kable polecacie?

Opublikowano
4 godziny temu, krukkpl napisał(a):

Czy ktoś ma doświadczenie z długimi kablami HDMI?

Podłączałem LG C2 długimi optykami, tanimi i drogimi, i efekt nie był zadowalający. Powracający problem był z utratą synchronizacji GSync. W końcu udało mi się z normalnym, ale bardzo dobrej jakości kablem miedzianym, który działa bez problemu od dwóch lat.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, MSky7 napisał(a):

Podłączałem LG C2 długimi optykami, tanimi i drogimi, i efekt nie był zadowalający. Powracający problem był z utratą synchronizacji GSync. W końcu udało mi się z normalnym, ale bardzo dobrej jakości kablem miedzianym, który działa bez problemu od dwóch lat.

Jakiej długości masz? (kabel ;)) Podeślesz link? 

Edytowane przez krukkpl
Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.02.2025 o 08:10, Karister napisał(a):

Teraz mam 40" 5K2K i mocno brakuje. Zamierzałem wziąć 57" od Samsunga, ale to VA, a 5090 okazała się żartem, co nie dźwignie 8K2K. Format też nie do końca mnie przekonuje. Ostatnio LG pokazał OLEDa 45" 2K5K, więc czekam. Dwa takie, jeden nad drugim, to może być strzał w dziesiątkę. 

TV mam 100", ale jeszcze nie wypakowałem. Wykończenie domu za tydzień startuje. Wziąłem z wyprzedzeniem, bo miałem okazję kupić za połowę ceny. 

Kurczę skoro preferujesz duże rozmiary to zero problemu przy wyborze bowiem od 55 cali wzwyż masz najlepsza opcję LG_G4 na matrycach MLA lub zaraz będą LgG5 na najnowszych czterowarstwowych matrycach , nic lepszego nie znajdziesz . Ja potrzebuje najmniej 42 cale na stolik do peceta i tu już większy problem co brać, ewentualnie te nowe 5K 45 cali ale jasność będzie leżeć i kwiczeć przy tych TV co podałem

Edytowane przez Czarny_PLone
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Karister napisał(a):

Nie chcę TV w roli monitora.

a to odpada ale nie wiem czy z najnowszymi tv nie będzie to lepszą  opcją zobaczymy , gdyby tak jeszcze dali te topowe matryce przynajmiej do 48 cali lub 42 to już w ogóle byłaby gitara

Opublikowano (edytowane)

Podobno nie i dalej na tej samej matrycy co LG C4 niestety nawet LG48G5 nie będzie miał bosta i tych nowych czterech warstw co LG G5 55+ ale będzie to taki podkręcony LGC5 - 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie ostatnio podłączyłem starego dobrego LG oled55CX i jestem bardzo zadowolony z jasności i klarowności kolorów HDR w grach , nawet na ostatnim najnowszym firmware z automatu wykrył PC i trzeba było tylko potwierdzić opcję na pilocie co do ustawień trybu gry :)

i teraz pytanie czy obecny mniejszy ale jednak dużo nowszy LG oled42C4 nie będzie odpadał w jasności do starego CX55 ? 

Liczę przynajmiej na podobny poziom

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Będzie podobnie.

a jak z kolorami w grach w trybie hdr bo na 55cx są momenty whoo ale w niektórych aspektach jest blado nie nasycone , C4 poprawił się w tym aspekcie ?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Czarny_PLone napisał(a):

LG oled42C4 nie będzie odpadał w jasności do starego CX55 ?

Przeszedlem z 55CX na 42C3. Obraz lepszy i jasniejszy na C3. Jest tez ostrzejszy z tej samej odleglosci, bo ma o 33% wieksze zageszczenie pixeli. Jestem zadowolony ze zmiany.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Przeszedlem z 55CX na 42C3. Obraz lepszy i jasniejszy na C3. Jest tez ostrzejszy z tej samej odleglosci, bo ma o 33% wieksze zageszczenie pixeli. Jestem zadowolony ze zmiany.

super obecnie są promocje na lg42C4 za 3999 dlatego korci wrzucić w koszyk no i te 144hz dodatkowo w pakiecie :D

Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.02.2025 o 12:45, Czarny_PLone napisał(a):

i teraz pytanie czy obecny mniejszy ale jednak dużo nowszy LG oled42C4 nie będzie odpadał w jasności do starego CX55 ? 

Liczę przynajmiej na podobny poziom

Myślę, że będzie nawet lepiej. Mam C2 i C4 i nawet tu jest różnica na korzyść nowszych implementacji. Lepsze kolory, nie mam bandingu, 144Hz też na plus.

Edytowane przez MSky7
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Będę miał porównanie HDR w kosmosie w grze Star Citizen -  LG oled42C4 vs Alien Ware qdoled3225qf , porównam szczególnie kolory i jasność w bardzo jasnych scenach części planet gdzie wtedy monitor w trybie 1000 nie jest taki agresywny jak w półciemnych i ciemnych, dam znać co i gdzie lepsze