Skocz do zawartości

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Fenrir_14 Więcej Hz, wyższy HDR na pewno w jakimś stopniu poprawia komfort grania, lecz nie będzie to robiło takiego wrażenia, jak 8K. 

Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

@ODIN85 42" jest dla mnie idealny jako monitor. Nie dałem rady na 48 to 65 tym bardziej haha. Nawet przy 48 widać już było to ppi poniżej 100, więc jedyna opcja to 42 cale w moim przypadku. 

48" dopiero z 8K będzie kozak, ale gdzie ja go zmieszczę, to nie wiem. xD

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Doamdor zgadza się ale teraz pojawia się zasadnicze pytanie: jak to schłodzić? 🤣 

Jesli upchną taką ilość diod na tak małej przestezeni to mamy patelnie. 

Dlatego cały czas tak z tą jasności świrujemy przy 42" panelach a oni co chwilę mówią że nie mogą tego tak mocno podbić jak w 48" właśnie ze względu na ciepło, degradację itd. 

8K ma 4 razy więcej pikseli 😀 gęstość ponad 200ppi. I teraz taki rtx 6090 musiałby wyświetlić ponad 30milionow pikseli na klatkę, teraz komfortowo grając w 120 klatkach to ponad jakieś 3.5 miliarda pikseli na sekundę do wyświetlenia przez panel 🤣🤣 

Ja bym chciał tylko kto za to zapłaci? :hmm:

Edytowane przez Fenrir_14
  • Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

@j4z Mianuję cię głównym polonistą ITH, zrobimy ci możliwość poprawiania błędów w postach :pscola:

Hce powiedziec,rze nie ma na to szans 

1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

Nie można, każdy niech pisze jak lóbi :E 

lóbie placki :E  

• Haha 3
Opublikowano
35 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Doamdor zgadza się ale teraz pojawia się zasadnicze pytanie: jak to schłodzić? 🤣 

Jesli upchną taką ilość diod na tak małej przestezeni to mamy patelnie. 

Dlatego cały czas tak z tą jasności świrujemy przy 42" panelach a oni co chwilę mówią że nie mogą tego tak mocno podbić jak w 48" właśnie ze względu na ciepło, degradację itd. 

8K ma 4 razy więcej pikseli 😀 gęstość ponad 200ppi. I teraz taki rtx 6090 musiałby wyświetlić ponad 30milionow pikseli na klatkę, teraz komfortowo grając w 120 klatkach to ponad jakieś 3.5 miliarda pikseli na sekundę do wyświetlenia przez panel 🤣🤣 

Ja bym chciał tylko kto za to zapłaci? :hmm:

Zanim wyjdzie OLED 42" 8K, to będzie RTX 8090. xD Temat raczej jest bardzo odległy, w laptopie mam OLED 243 PPI i fajnie to wygląda, ale imersji tam nie ma żadnej, bo to laptop. :E

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

Podciągnąłem drugiego kompa i tutaj jest problem taki że tylko na jednym z nich może być aktywne konto steam, jprdl.

Wystarczy Steama przełączyć w tryb offline i można testować gierki na dwóch PC.

Edytowane przez some1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@some1 czyli ponad 30% więcej pikseli w stosunku do 4K 42". 32" nie spełnia moich wymagań więc nie biorę go nawet pod uwagę, wg mnie to rozmiar do biura albo pracy bardziej niż do gierek AAA :) Zresztą, kto co lubi. Nie trzeba się ograniczać do jednego panelu jeśli masz na to przestrzeń.

Edytowane przez Fenrir_14
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 8.08.2026 o 21:07, skunRace napisał(a):

@j4z Tak wszystko mam ustawione jak należy. Z tego co czytam to prostu zakres wideo na ograniczonym ucina najniższe wartości szarości i zamienia to w absolutną czerń. Dla oka to wygląda dużo efektowniej, bo potęguje jakby trójwymiarowość na Oledzie. Za to traci się detale w bardzo ciemnoszarych momentach. Ta zmiana z pełnego na ograniczony wygląda trochę jak zmiana z Gammy BT.1886 na 2.2 tylko w dużo większym stopniu.

Postaram się zrobić zdjęcia bo na screenie tego nie uchwycę z wiadomych powodów. Podobnie to wyglądało dawniej na monitorach coś jak podbicie kontrastu, czy jak to się nazywało. Na pełnym  obraz jest taki bardziej mleczny. Prawdopodobnie wszystko jest tak jak powinno, tylko moje oko preferuje obraz na zakresie wideo ograniczonym. Powinno się grać w SDR tak ja pisałem w poprzednim poście, wyjściowy zakres tonalny w panelu nvidi pełny i w TV zakres wideo pełny. Ale skoro wygląda to dla mnie gorzej i nie gram w żadne sieciowe fpsy, gdzie może mógłbym gorzej widzieć przeciwników w ciemnościach to chyba po prostu będę zostawiał w nvidi na pełny a w TV na ograniczony.

Z tego co pamiętam taki sam efekt miałem lata temu na starym Samsungu tylko to się chyba nazywało poziom czerni HDMI (wysoki, niski, auto) w LG to się nazywa zakres wideo (pełny, ograniczony, auto) ale efekt jest identyczny. Ograniczony wygląda lepiej tak jak lepiej wyglądał poziom czerni HDMI na niski.

Chyba, że jednak jest coś nie tak i coś się z czymś kłóci :hmm:

W dniu 8.08.2026 o 21:14, j4z napisał(a):

Też kiedyś miałem takie wrażenie. Czy coś z tym zrobiłem czy po prostu przestałem na to zwracać uwagę, nie pamiętam. 

A jasność w TV i poziom czerni w nakładce optymalizacja gry na jakie wartości masz? 

Odnośnie mojego postu, dopiero teraz zauważyłem, że mi odpisałeś :boink:

Akurat to co mam teraz zainstalowane to SDR i tam gram w przedziale 30-35 jasność i poziom czerni neutralna na 50.

Porobiłem parę zdjęć, prawdopodobnie na poprzednim TV też grałem na ograniczonym i teraz nie mogę się przyzwyczaić. Wiem, że powinien być tryb pełny, ale nic nie poradzę, że mi się nie podoba. Chyba sobie przestanę głowę zawracać i będę grał tak jak lepiej wygląda dla mojego oka, a nie tak jak się powinno. Zwłaszcza, że nie gram w żadne strzelanki online, gdzie w ciemnym pomieszczeniu byłoby kogoś gorzej widać.

Na zdjęciu masz na górze pełny na dole ograniczony, najlepiej to zobrazuje, bo wiadomo na screena tego nie zrobisz.

y2JYQyC.jpeg

iExZZgl.jpeg

54ouNtQ.jpeg

Y0Q0qCk.jpeg

PzXX47x.jpeg

KqvDcoD.jpeg

s8Uw1Ho.jpeg

AGVtydD.jpeg

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, j4z napisał(a):

Patrząc na dwa pierwsze ss, na górze masz od cholery więcej szczegółów, niż na dole. 

Zresztą na każdych tak... i na dole bardziej Ci się podoba? 

No właśnie cały czas o tym piszę. Zdjęcia pokazują ten brak detali w ciemnych miejscach, ale nie pokazują takiego jakby bardziej mlecznego obrazu, dlatego mi się nie podoba.

Godzinę temu, lukadd napisał(a):

@skunRace grając na ograniczonym będziesz miał zwaloną czerń i black crush. Ogólnie jak ci za jasno to sobie rusz trochę czerń/gamme w ustawieniach TV minimalnie na początek.

Zdaje sobie z tego sprawę, bo na ograniczonym do 10 kwadratu nie widać różnicy, na pełnym każdy jest widoczny. Dzięki pokombinuje jeszcze. Tak jak pisałem, pewnie się przyzwyczaiłem do takich ustawień na starym TV i dlatego na C5 mi to nie pasuje.

http://www.lagom.nl/lcd-test/black.php

Edytowane przez skunRace
Opublikowano

Dokładnie tak, pobawię się jeszcze jak @lukadd pisał, ale coś czuje, że po prostu moje oko przyzwyczaiło się do takiego obrazu. Grając głównie w singiel player, pewnie się przyzwyczaiłem do black crush i teraz ustawiając C5 jak należy coś mi nie pasuje. 

Tak samo miałem z jedynym prawilnym trybem Filmmaker do seriali i filmów. Z wyłączonym mapowaniem tonów, wydawał mi się zbyt ciemny nawet w całkowitej ciemności i dalej tak mam. Ale przyzwyczaiłem się i ostanie kilka filmów oglądałem jak przystało, czyli Filmmaker z wyłączonym mapowaniem tonów. W grach jakoś bardziej mnie to razi, choć chodzi o co innego to trochę podobny efekt.