Skocz do zawartości

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@skunRace kupione w Norge. Nie ma żadnego problemu przy zakupie stacjonarnym. Masz takie same warunki zwrotu 👍 Mało tego. Kupując telewizor w tym sklepie masz standardowa gwarancję LG czyli 2 lata ale 5 lat ochrony sklepowej, tzw. reklamasjonrett - czyli prawo do reklamacji jeśli produkt jest wadliwy. 

Zatem jeśli po 2 latach i upływie gwarancji producenta padnie elektronika, zasilanie itd to masz prawo reklamować produkt u sprzedawcy jako wadliwy. 

Dla serii G gwarancja producenta to 5 lat 👍 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@skunRace warunki dla konsumenta są naprawdę świetne. Prawo mocno Cię chroni. W Norwegii jest coś takiego jak Forbrukerrådet - to jest taka instytucja która walczy o jak najlepsze warunki dla konsumenta, jego ochronę i rozszerzanie jego praw. Finansowania z pieniędzy publicznych. Do tego jest oczywiście Urząd ochrony konsumenta jako organ państwowy. I teraz ten wcześniej przeze mnie wspomniany reklamasjonrett - czyli prawo do reklamacji po upływie gwarancji wynika z ustawy i żaden sklep nie może Ci tego odmówić. Ta ustawa dotyczy sprzętów które ustawodawca przewidział jako takie wobec których oczekuje się że będą działać więcej niż 2 lata - są tam pralki, lodówki, piekarniki, telwizory właśnie czy telefony. No i inne rzeczy, są chyba wymienione w ustawie. Mega fajna sprawa 👍 

@Doamdor będę dzisiaj testował to może uda się wrzucić jakieś fotki

• Upvote 1
Opublikowano

Różnice będą marginalne, już kiedyś tak sprawdzałem C9 i CX'a. Jak wymieniać to tylko na większy lub jak coś zaczyna się dziać złego z sprzętem. Filmów i gier z dobrze zrobionym HDR który zrywa skalpa też nie ma aż tak dużo.

• Upvote 2
Opublikowano
6 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Doamdor niestety, ułomny Windows nie ogarnia treści HDR przy klonowaniu ekranów :/ muszę pojedynczo porównywać, ehhh

20260815_221955.jpg

Jak w odczuciu? Jest lepiej? Bo w testach porównujących HDR B5 vs C6 ewidentnie widać przewagę C6, ale to były telewizory 55"-65".

Opublikowano
9 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Doamdor niestety, ułomny Windows nie ogarnia treści HDR przy klonowaniu ekranów :/ muszę pojedynczo porównywać, ehhh

Robisz screena w trybie hdr (win+alt+prtscr) i wyświetlasz sobie na obu ekranach.

Opublikowano (edytowane)

@ODIN85 @some1 @DoamdorDokładnie. Liczyłem na to że się uda mieć oba ekrany obok i wyświetlać tą sama treść w HDR. Wtedy jest czarno na białym i od razu widać czy u gdzie są różnice. I nagrać to GoPro. Niestety, figa z makiem :/

Podciągnąłem drugiego kompa i tutaj jest problem taki że tylko na jednym z nich może być aktywne konto steam, jprdl. Musiałbym mieć drugie konto z tymi samymi tytułami na obu kontach :/

Więc jedynie zwykle treści np z YT idzie tak porównać. Screenshot'y można robić ale i tak tego tak nie będzie widać coś mi się wydaje, poza tym już mi pisali w temacie z najładniejszymi ujęcia mi z gier że to niepoprawnie rejestruje treść HDR itd. 

W ogóle to oba TV są rejestrowane pod tą samą nazwą czyli jako LG TV SSCR1/2 więc musiałem jeszcze w powershellu na sztywno przypisywać profile icm bo się to wszystko rozjechało po odpaleniu obu jednocześnie 🤣 Windows sam się potrafi nieźle zayebać w akcji heh. 

Natomiast, po wczorajszych testach mogę stwierdzić że C3 jest wciąż kozackim panelem i naprawdę jeśli chodzi o jakość obrazu różnicy praktycznie nie ma. Są bardzo subtelne. Jeśli chodzi o HDR to testowałem: Cyberpunk, TLOU I, Doom The Dark Ages, RE Village, Stalker 2, Crimson Desert, Ghost of Tsushima. 

A moje wnioski są takie że to co C6 wyświetla troszeczkę lepiej to przede wszystkim: detale tuż nad czernią, HDR w ciemnych scenach w tym sensie że pokazuję więcej informacji w polmroku. W scenie gdzie dominuje dużo głębokiej czerni wciąż masz wyraźna strukturę ziemi, trawy itd. Test na near black / black crush zdany w świetnym stylu. Z kolei po drugiej stronie te jasne, białe highlight'y, neony czy jakieś wyładowania elektryczne wyglądają bardziej efektownie na ciemnym i czarnym tle. Jakby C6 miał większy zapas na te highlight'y. Nie w tym sensie że coś jest po prostu jaśniejsze ale ze jasne elementy bardziej się odrywają od reszty obrazu. Jest też lepsza separacja treści jasnych i ciemnych w scenie, np gdy stoisz w ciemnym garażu i masz otwarte dwie pary drzwi - jedne po lewej, drugie po prawej którymi wpada masa światła. No ogólne uderzenie Hdr jest troszkę mocniejsze. Czy daje to efekt wow? Nie. Po prostu drobna poprawa. C3 dla mnie wyświetla hdr na fantastycznym poziomie, c6 robi to troszeczkę lepiej.

Nie mam już C2 ale porównałbym różnice w kwestii jasności z tym co czułem po przesiadce na C3. Może nawet wtedy było to bardziej wyraźne. 

Natomiast jeżeli chodzi o motion clarity to tutaj w zasadzie od razu, natychmiast wyczułem różnice, na plus oczywiście. Czy to scrollowanie, przeglądarka i tekst czy szybkie gierki. Znowu, to nie jest jakaś przepaść ale po prostu subtelna poprawa komfortu. 

Dzisiaj jeszcze sobie trochę potestuje, pod kątem hdr'u czekałem wczoraj aż będzie zupełnie ciemno, dzisiaj popatrzę jak wygląda sprawa z powłoka AR i praca w ciągu dnia 👍 

Sorry za literówki ale pisze z telefonu. 

Edytowane przez Fenrir_14
  • Like 2
  • Thanks 4
Opublikowano
9 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Natomiast, po wczorajszych testach mogę stwierdzić że C3 jest wciąż kozackim panelem i naprawdę jeśli chodzi o jakość obrazu różnicy praktycznie nie ma. Są bardzo subtelne.

U mnie wyglądało to podobnie jak testowałem C9 i C10 (CX)

Mogę się z grubsza podpisać pod tym co opisał @Fenrir_14 👍

• Like 1
Opublikowano

Zmian w OLED-ach żadnych spektakularnych już nie będzie. Ta technologia nigdy nie "zabłyśnie" dużą jasnością ze względu na żywotność, a żywotność najlepiej wypada tylko wtedy, gdy nie będziemy używać HDR-u.

Chcecie kolejnego WOW ? Oszczędzajcie na MicroLED-a zamiast wydawać kasę na kolejnego OLED-a, który praktycznie nic nie wnosi.

Ja swoją 65" chcę zmienić przede wszystkim, bo chcę większy TV, ale dla mnie ważniejsze jest, aby była stopka centralna niż który to będzie dokładnie model, bo nie ma to większego znaczenia.

No milo by bylo jakby sie banding trafil minimalny bo przez wprowadzenie tych nowych ekranow TANDEM znowu to gowno wrocilo. Bez mrugnięcia okiem wolę starszą generację panelu od tego TANDEM, jeśli ma mieć wyraźnie niższy banding.

Banding to największa bolączka WOLED-ów, dlatego dla mnie TANDEM to regres. Co mi po lepszych kolorach, jak TV znowu wyświetla ujowy obraz w ciemnych scenach, TAM, GDZIE OLED ROBI NAJWAŻNIEJSZĄ RÓŻNICĘ.

Może czas się zainteresować QDOLED, skoro LGD, zamiast robić coraz lepsze ekrany, poprawia jedną rzecz kosztem drugiej. Z tego, co wiem, QDOLED nie ma prawie wcale problemów z bandingiem i może i ma niższą żywotność, ale przynajmniej nie będzie drażnił podczas nocnych seansów.

Żałuję, że jednak nie kupiłem TV w zeszłym roku, gdy LGD miało jeszcze ekrany, te, na których jest mój monitor i tutaj obraz jest jak dla mnie "idealny".

• Upvote 1
Opublikowano
34 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@ODIN85 @some1 @DoamdorDokładnie. Liczyłem na to że się uda mieć oba ekrany obok i wyświetlać tą sama treść w HDR. Wtedy jest czarno na białym i od razu widać czy u gdzie są różnice. I nagrać to GoPro. Niestety, figa z makiem :/

Podciągnąłem drugiego kompa i tutaj jest problem taki że tylko na jednym z nich może być aktywne konto steam, jprdl. Musiałbym mieć drugie konto z tymi samymi tytułami na obu kontach :/

Więc jedynie zwykle treści np z YT idzie tak porównać. Screenshot'y można robić ale i tak tego tak nie będzie widać coś mi się wydaje, poza tym już mi pisali w temacie z najładniejszymi ujęcia mi z gier że to niepoprawnie rejestruje treść HDR itd. 

W ogóle to oba TV są rejestrowane pod tą samą nazwą czyli jako LG TV SSCR1/2 więc musiałem jeszcze w powershellu na sztywno przypisywać profile icm bo się to wszystko rozjechało po odpaleniu obu jednocześnie 🤣 Windows sam się potrafi nieźle zayebać w akcji heh. 

Natomiast, po wczorajszych testach mogę stwierdzić że C3 jest wciąż kozackim panelem i naprawdę jeśli chodzi o jakość obrazu różnicy praktycznie nie ma. Są bardzo subtelne. Jeśli chodzi o HDR to testowałem: Cyberpunk, TLOU I, Doom The Dark Ages, RE Village, Stalker 2, Crimson Desert, Ghost of Tsushima. 

A moje wnioski są takie że to co C6 wyświetla troszeczkę lepiej to przede wszystkim: detale tuż nad czernią, HDR w ciemnych scenach w tym sensie że pokazuję więcej informacji w polmroku. W scenie gdzie dominuje dużo głębokiej czerni wciąż masz wyraźna strukturę ziemi, trawy itd. Test na near black / black crush zdany w świetnym stylu. Z kolei po drugiej stronie te jasne, białe highlight'y, neony czy jakieś wyładowania elektryczne wyglądają bardziej efektownie na ciemnym i czarnym tle. Jakby C6 miał większy zapas na te highlight'y. Nie w tym sensie że coś jest po prostu jaśniejsze ale ze jasne elementy bardziej się odrywają od reszty obrazu. Jest też lepsza separacja treści jasnych i ciemnych w scenie, np gdy stoisz w ciemnym garażu i masz otwarte dwie pary drzwi - jedne po lewej, drugie po prawej którymi wpada masa światła. No ogólne uderzenie Hdr jest troszkę mocniejsze. Czy daje to efekt wow? Nie. Po prostu drobna poprawa. C3 dla mnie wyświetla hdr na fantastycznym poziomie, c6 robi to troszeczkę lepiej.

Nie mam już C2 ale porównałbym różnice w kwestii jasności z tym co czułem po przesiadce na C3. Może nawet wtedy było to bardziej wyraźne. 

Natomiast jeżeli chodzi o motion clarity to tutaj w zasadzie od razu, natychmiast wyczułem różnice, na plus oczywiście. Czy to scrollowanie, przeglądarka i tekst czy szybkie gierki. Znowu, to nie jest jakaś przepaść ale po prostu subtelna poprawa komfortu. 

Dzisiaj jeszcze sobie trochę potestuje, pod kątem hdr'u czekałem wczoraj aż będzie zupełnie ciemno, dzisiaj popatrzę jak wygląda sprawa z powłoka AR i praca w ciągu dnia 👍 

Sorry za literówki ale pisze z telefonu. 

To zostaje zwrot i wymiana na 65:E

Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

Moze czas sie zainteresowac QDOLED skoro LGD zamiast robic coraz lepsze ekrany to poprawia jedna rzecz kosztem drugiej. Z tego, co wiem, QDOLED nie ma prawie wcale problemów z bandingiem i może i ma niższą żywotność, ale przynajmniej nie będzie drażnił podczas nocnych seansów.

Żałuję, że jednak nie kupiłem TV w zeszłym roku, gdy LGD miało jeszcze ekrany, te, na których mój monitor i tutaj obraz jest jak dla mnie "idealny".

Powiem Ci że kupiłbym na próbę OLED TV od Samsunga właśnie dla sprawdzenia matrycy QD-OLED. Z AMOLED'ów w Galaxy jestem zadowolony i nigdy nie miałem z nimi problemów. 

Opublikowano
26 minut temu, Kadajo napisał(a):

@azgan

Serio jak mam kupic TV ktory znowu bedzie mnie denerowwal bandigiem po prawie 10 latach to juz wole chyba znowu dac szanse Samsugowi.

Ja takich problemów nie miałem na starszych LG'kach 😅

33 minuty temu, j4z napisał(a):

Nie no, tylko nie Samsung...

Może jakość u Szajsunga się poprawiła przez ostatnie lata :hihot:😉

@Kadajo widziałeś to🤔?