Skocz do zawartości

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wydaje się, tylko jest żółty. Jak ktoś ustawia balans bieli na 50, to równie dobrze może zrobic to poprzez jedno ustawienie "tryb nocny w celu ochorony oczu", czyli redukcja emisji światła niebieskiego i zmiana obrazu na żółty. Też wolę cieplejsze barwy, ale kuźwa bez przesady. :boink:Ustawcie jak wam pasuje.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

równie dobrze może zrobic to poprzez jedno ustawienie "tryb nocny w celu ochorony oczu"

No nie xd

A próbował ktoś porównać tę biel z kartką papieru? Mi się nie chciało. Ale to też pewnie trzeba mieć odpowiednie oświetlenie w pomieszczeniu.

Opublikowano (edytowane)

Sprawdzałeś przy dziennym neutralnym świetle?

nvmd, czytam, że można tak odbierać i wynika to z wielu czynników. 

Dla mnie 50 jest git i doszedłem do tego sam, porównując filmmaker do optymalizacja gra. Jeszcze zanim zacząłem czytać o tym, jak ustawić 

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)

Chyba tak. Jak kupilem swoj pierwszy oled 55CX to to sprawdzilem, bo wtedy przy jakies recenzji ktos o tym mowil. Potestowalem, posprawdzalem i bylo za zolto. Ostatecznie stwiedzilem, ze mam to w dupie. Ustawilem tak jak mi pasuje, czyli warm +-15 (lekko w strone cieplego).

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Ty piszesz o zabarwieniu matrycy i to też nie calej, a jak patrzysz pod katem (zafarb). Na wprost zadnego rozowego przebarwienia nie mialem i nie mam. Moze byly gorsze matryce. CXa uzywam dalej w sypialni. Natomiast balans bieli podkrecony na maksa daje zolte zabarwienie calego obrazu.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
24 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Ty piszesz o zabarwieniu matrycy i to też nie calej, jak patrzysz pod katem (zafarb). Na wprost zadnego rozowego przebarwienia nie mialem i nie mam. Moze byly gorsze matryce. CX'a uzywam dalej w sypialni. Natomiast balans bieli podkrecony na maksa daje zolte zabarwienie calego obrazu.

W C10 (CX) nie było z tym problemów to później z tym zabarwieniem matrycy były jaja 

Opublikowano

RTINGS.com i Vincent Teoh z HDTV chyba coś wspominali, że od serii C5/G5 2025r. Ciepły 50 jest cieplejszy niż w poprzednich modelach i lepiej używać 40. Nie wiem, czy nawet domyślnie LG nie ustawia 40 w Filmmaker zamiast 50 w C5/G5 ja mam 45. Niektórzy nie są wstanie znieść tak ciepłego, zwłaszcza jak latami preferowali bardziej zimy obraz. Też tak miałem lata temu, ale jak już się mózg przyzwyczai to później chwilowa zmiana na bardziej zimy i obraz wydaje się nienaturalny, a właśnie ciepły i dążenie do 6500K to jest to.

Opublikowano
1 godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Ty piszesz o zabarwieniu matrycy i to też nie calej, jak patrzysz pod katem (zafarb). Na wprost zadnego rozowego przebarwienia nie mialem i nie mam. Moze byly gorsze matryce. CX'a uzywam dalej w sypialni. Natomiast balans bieli podkrecony na maksa daje zolte zabarwienie calego obrazu.

Sprzedałem z kartką. Ja nie widzę, aby to było żółte. No i też nie da się tego 1-1 porównać, bo matryca świeci swoim światłem, a kartka odbija. 

58 minut temu, skunRace napisał(a):

Nie wiem, czy nawet domyślnie LG nie ustawia 40 w Filmmaker zamiast 50 w C5/G5

U mnie w C2 jest 50 jak coś. :P

Opublikowano
6 godzin temu, skunRace napisał(a):

RTINGS.com i Vincent Teoh z HDTV chyba coś wspominali, że od serii C5/G5 2025r. Ciepły 50 jest cieplejszy niż w poprzednich modelach i lepiej używać 40. Nie wiem, czy nawet domyślnie LG nie ustawia 40 w Filmmaker zamiast 50 w C5/G5 ja mam 45. Niektórzy nie są wstanie znieść tak ciepłego, zwłaszcza jak latami preferowali bardziej zimy obraz. Też tak miałem lata temu, ale jak już się mózg przyzwyczai to później chwilowa zmiana na bardziej zimy i obraz wydaje się nienaturalny, a właśnie ciepły i dążenie do 6500K to jest to.

Nie jestem fanem "osikanej" bieli i już wolę z dwojga złego nieco chłodniejszą powyżej 6500K jeśli nie ma idealnej

Opublikowano (edytowane)

Na szczęście telewizora nie nosi się w kieszeni jak smartfona, który inwigiluje użytkownika 24/7.  :E

Za to samochodem np. Tesla jeździ się codziennie, który też inwigiluje użytkownika.

Jesteśmy zgubieni. xD

Edytowane przez Doamdor
  • Haha 1
  • Upvote 1