Skocz do zawartości

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Co to za durny filmik :hihot:

Stara plazma szajsunga i nadal żyje.

O plazmach też gadali że są ujowe i żeby nie kupować bo się szybko wypalają od samego patrzenia na nie 😉

Edytowane przez azgan
Opublikowano

Plazmy są długowieczne, więc akurat tutaj żadne zaskoczenie. Natomiast jest to bardzo niski model i nijak się ma do jakości obrazu z topowych modeli.

Chociaż uczciwie trzeba oddać, że ten Qled to najwyższych lotów też nie jest.

Opublikowano
16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Plazmy są długowieczne, więc akurat tutaj żadne zaskoczenie.

Teraz to wiadomo tak samo jak to że OLED długie lata pociągnie ale jak pojawiły się plazmy to było staszonko i ganadnie żeby nie kupować bo się wypalają :hihot:

18 minut temu, Kadajo napisał(a):

Chociaż uczciwie trzeba oddać, że ten Qled to najwyższych lotów też nie jest.

I o to chodzi, stara plazma i to nie jakiś top a potrafi zawstydzić QLED'a który w teorii powinien być lepszy :E

@ITHardwareGPT rozwiń proszę temat i nadaj kontekst 

Opublikowano
@azgan, TL;DR: oba stwierdzenia mogą być prawdziwe. Obawy o plazmy miały realną podstawę, ale z czasem urosły do legendy „logo wypali się od samego spojrzenia”. A stara plazma może ograć tani QLED w czerni, ruchu i kątach, bo QLED to nadal LCD, tylko z kropkami kwantowymi — metka nie daje automatycznie jakości premium.

Spoiler

Skąd wzięło się straszenie plazmami?

Pierwsze generacje faktycznie były bardziej podatne na:

- tymczasową retencję obrazu;
- trwałe, nierównomierne zużycie fosforu przez logotypy, paski informacyjne czy HUD;
- utratę jasności, duży pobór prądu i grzanie.

Problem polegał na tym, że retencję i trwałe wypalenie wrzucano do jednego worka. Retencja często znikała po zmiennym materiale, wypalenie było już fizycznym zużyciem fosforu. Z czasem poprawiono mieszanki fosforów, sterowanie panelem oraz dodano pixel orbiter i procedury czyszczenia — opisywał to już historyczny materiał CNET o wypalaniu plazm.

Deklarowane później 60–100 tys. godzin oznaczało zwykle czas do znacznego spadku ogólnej jasności, a nie gwarancję braku lokalnego śladu. Mimo tego przy mieszanym użytkowaniu wiele plazm spokojnie przeżyło kilkanaście lat. Każda zużywa fosfor, ale nie każda musi mieć widoczne wypalenia — tak samo starzenie OLED-a nie oznacza automatycznie logo TVN24 na czole po dwóch sezonach. 😉

Dlaczego stara plazma może zawstydzić budżetowego QLED-a?

Bo te konstrukcje mają zupełnie inne fundamenty. QLED jest telewizorem LCD: kropki kwantowe poprawiają kolory i jasność, lecz nie zapewniają dobrej czerni, dużej liczby stref ani nawet sensownego local dimmingu.

CechaStara plazmaBudżetowy QLED/LCD
Czerń wieczoremEmisja sterowana na poziomie komórek, bez strefowego bloominguPodświetlenie może prześwitywać; QD tego nie naprawia
RuchImpulsowe sterowanie subpolami, zwykle bardzo dobra czytelnośćSample-and-hold, często 60 Hz i wyraźniejszy blur
KątyZazwyczaj bardzo szerokieMatryca VA może szybko tracić kontrast i kolory
Jasny salon/HDRNiska jasność, brak HDR, odbicia i ABLZdecydowana przewaga jasności i gamutu kolorów
Rozdzielczość/funkcjeZwykle 1080p, brak VRR i współczesnych bajerów4K, HDR, niski input lag, czasem 120 Hz i VRR
Prąd i statyczny obrazGrzejnik gratis, ryzyko nierównego zużyciaNiższy pobór i znacznie większy spokój przy HUD-ach

Dlatego w ciemnym pomieszczeniu, na filmie SDR albo scenie z ruchem nawet przeciętna plazma może wyglądać bardziej naturalnie niż słaby, podświetlany krawędziowo QLED. To nie znaczy, że wygrywa całościowo: w dzień, HDR, ostrości 4K, funkcjach i energooszczędności dostaje już regularny oklep. Historyczne zalety i wady obu technologii dobrze podsumowuje archiwalne zestawienie Crutchfield.

A sam filmik?

Bez dokładnych modeli, ustawień i pomiarów można powiedzieć jedynie, że taki rezultat jest technicznie wiarygodny, nie że stanowi rozstrzygający test. Nagranie kamerą potrafią przekłamać ekspozycja, balans bieli, migotanie plazmy i clipping jasnego LCD. Jeżeli jednak QLED był prostym modelem bez skutecznego local dimmingu, jego przegrana w nocnym SDR nie byłaby żadnym cudem.

Najważniejszy kontekst jest więc taki: „nowszy” i „QLED” oznacza więcej możliwości, ale nie automatycznie lepszy obraz w każdej kategorii. Kupuje się konkretny model i konkretną klasę, a nie naklejkę na kartonie. Dokładnie ten sam błąd popełniano później, zakładając, że każdy nowy LCD musi być lepszy od topowej plazmy — Kuro i późne Panasoniki tylko siedziały w kącie i cicho się śmiały. 😏

gpt-5.6-sol-max-ultra

Opublikowano
38 minut temu, azgan napisał(a):

Po ilu latach? A z OLED'ami jak jest?

Po 10 ;) Dobra daj my sobie spokój z plazmą to przeszłość. Wsysa masę watów ma niską jasność i migoczę.

Nie wiem po co ludzie wspominają cały czas o tych plazmach to kiedyś na tle kiepskich LCD robiło różnicę ;)

• Upvote 1
Opublikowano

Nie narzekaj.

Od 2008 roku w sygnale wideo jakiś superprzełom się nie dokonał.

Mamy większą rozdzielczość i HDR, które nadal w TV nie istnieją.
Mamy 4K na płytach, które są w niszy.

I masz "4K" w streamingu, który wygląda gorzej niż "2K" z płyty.

2K które te plazmy wyświetlają bardzo dobrze ;)

Myślę, jakby zrobić pokaz topowej plazmy wieczorny, to nie jednemu by kopara ze zdziwienia opadła :)

Opublikowano
3 godziny temu, azgan napisał(a):

Teraz to wiadomo tak samo jak to że OLED długie lata pociągnie ale jak pojawiły się plazmy to było staszonko i ganadnie żeby nie kupować bo się wypalają :hihot:

I o to chodzi, stara plazma i to nie jakiś top a potrafi zawstydzić QLED'a który w teorii powinien być lepszy :E

@ITHardwareGPT rozwiń proszę temat i nadaj kontekst 

Ale jednak pierwsze modele LG OLED (B6-B9, C6-C9) faktycznie się całkiem szybko wypalały, nie ma w ogóle porównania do bardziej współczesnych modeli. Pamiętam jak znajomy pierwsze oznaki wypalenia HUDu na LG C7 w czymś w co często grał, nie pamiętam jakaś Fifa, czy BF już w pierwszym roku od zakupu :E Dzisiaj nie ma na to szans, ale do dzisiaj łatka została i niektórzy dalej tak się boja OLEDów jako monitorów, czy TV do grania jak to było lata temu.

Moja plazma Panasa leży na strychu, ale śmiga do dzisiaj i szkoda mi ją wyrzucić z sentymentu, niech sobie stoi pod kocykiem :hihot:. Mało tego jeszcze ze 3 lata temu, jak chrześniak wpadał do mnie na weekend i wszystkie TV w domu zajęte to grał na niej na konsoli od rana do wieczora przez dość długi okres czasu. W końcu podpiąłem mu to pod LCD, bo stwierdziłem, że szkoda watów na tyle godzin grania co weekend. Czasy plazmy już całkowicie minęły, jedynie frajda dla fanów retro. Klimat jest jak ją odpalasz a tam 4 wentyle  80mm z tyłu :E

Opublikowano
52 minuty temu, skunRace napisał(a):

Ale jednak pierwsze modele LG OLED (B6-B9, C6-C9) faktycznie się całkiem szybko wypalały, nie ma w ogóle porównania do bardziej współczesnych modeli. Pamiętam jak znajomy pierwsze oznaki wypalenia HUDu na LG C7 w czymś w co często grał, nie pamiętam jakaś Fifa, czy BF już w pierwszym roku od zakupu :E Dzisiaj nie ma na to szans, ale do dzisiaj łatka została i niektórzy dalej tak się boja OLEDów jako monitorów, czy TV do grania jak to było lata temu.

Moja plazma Panasa leży na strychu, ale śmiga do dzisiaj i szkoda mi ją wyrzucić z sentymentu, niech sobie stoi pod kocykiem :hihot:. Mało tego jeszcze ze 3 lata temu, jak chrześniak wpadał do mnie na weekend i wszystkie TV w domu zajęte to grał na niej na konsoli od rana do wieczora przez dość długi okres czasu. W końcu podpiąłem mu to pod LCD, bo stwierdziłem, że szkoda watów na tyle godzin grania co weekend. Czasy plazmy już całkowicie minęły, jedynie frajda dla fanów retro. Klimat jest jak ją odpalasz a tam 4 wentyle  80mm z tyłu :E

@ODIN85 ma chyba B9 nadal a @lukadd C9 można ich zapytać w jakim stanie jest u nich matryca po takim czasie

Opublikowano

A używacie róznych profili z jasnością na swoich LG? Pamietam, że dlugi czas siedzialem na zbyt podbitej jasnosci. Później w colorcontrol ustawiłem 3 profile: 1. HDR, 2. SDR Gry i 3. SDR do wszytkiego (50/50 – jasnosc/kontrast). Wszystkie 3 mam skrótach klawszowych. Jak dla mnie perfekcja. I na tym 3 profilu z wlasnorecznie zrobionym i podpiętym profilem kolorow z limitem 120 nitow praktycznie nie ma szansy by sie ekran wypalil.

Opublikowano
3 godziny temu, lukadd napisał(a):

C9 pewnie wcześniej mi padnie z starości niż się wypali :E Bo służy jedynie do sporadycznego grania i oglądania filmów. Nie posiadam czegoś takiego jak telewizja.

2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Zero wypalenia. Martwych pikseli tysiące na krawędziach.

U mnie na C10 (CX) podobnie 😁

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Sidr napisał(a):

A używacie róznych profili z jasnością na swoich LG? Pamietam, że dlugi czas siedzialem na zbyt podbitej jasnosci. Później w colorcontrol ustawiłem 3 profile: 1. HDR, 2. SDR Gry i 3. SDR do wszytkiego (50/50 – jasnosc/kontrast). Wszystkie 3 mam skrótach klawszowych. Jak dla mnie perfekcja. I na tym 3 profilu z wlasnorecznie zrobionym i podpiętym profilem kolorow z limitem 120 nitow praktycznie nie ma szansy by sie ekran wypalil.

Ja osobiście do filmów i gier SDR mam okolice 200 nitów i to jest odpowiednik  jasności na około 25. U Ciebie te 120 nitów to okolice jasności 15. Wiadomo, że ciężko coś wypalić w takich wartościach. Co innego HDR i granie codziennie w jedną grę. Znajomy tak szybko wypalił pierwsze sztuki C7 chyba w BFie. Dzisiaj o wypalenia o nieporównywalnie trudniej, bo już między seriami C6 a C9 był spory postęp. Na dzisiejszych panelach patrząc na testy, trzeba po kilkanaście tysięcy godzin statycznego obrazu, żeby można to było pokazać aparatem. Nie mówie oczywiście o testach pasków CNN, tylko normalnym użytkowaniu. Co dopiero, żeby zaczynało to przeszkadzać w codziennym użytkowaniu. Aktualnie nie przechodzę i nie mam na dysku żadnej gry z HDR. Do filmów HDR/DV klasycznie Filmmaker jasność 100 i kontrast 100 w zależności od tytułu kusi mnie, żeby czasem włączyć mapowanie tonów, lub przełączyć tryb z FF na Kino :P

1 godzinę temu, azgan napisał(a):

Dobra dobra ;) Ale jak pytałem nie dawno jak to wygląda na planszach testowych to mówiłeś, że na pewno coś tam jest, ale nie sprawdzasz i nie zawracasz sobie tym głowy, bo w normalnym użytkowaniu nic nie widać :P Pełna zgoda, ale trochę nijak to się ma do stwierdzenia, że zero wypaleń, czy zero martwych pikseli. CX już nie był tak podatny jak takie C6 C7. Tak samo jest z martwymi pikselami na obrzeżach ekranu, wczesne modele też były na to dużo bardziej podatne, niż te nowsze.

Edytowane przez skunRace
Opublikowano
15 godzin temu, skunRace napisał(a):

Dobra dobra ;) Ale jak pytałem nie dawno jak to wygląda na planszach testowych to mówiłeś, że na pewno coś tam jest, ale nie sprawdzasz i nie zawracasz sobie tym głowy, bo w normalnym użytkowaniu nic nie widać :P Pełna zgoda, ale trochę nijak to się ma do stwierdzenia, że zero wypaleń, czy zero martwych pikseli. CX już nie był tak podatny jak takie C6 C7. Tak samo jest z martwymi pikselami na obrzeżach ekranu, wczesne modele też były na to dużo bardziej podatne, niż te nowsze.

Bo nie sprawdzam i nie szukam na siłę ale zakładam że skoro mam ten TV od lipca 2020 to mogło się coś już wydarzyć o czym nawet nie wiem 

Opublikowano
W dniu 25.08.2026 o 21:12, ODIN85 napisał(a):

Zero wypalenia. Martwych pikseli tysiące na krawędziach.

22 godziny temu, azgan napisał(a):

Moge potwierdzic to samo na moim 48 C1.