Skocz do zawartości

Audyty obywatelskie / Konfitura i inne - "Prowokacje policji"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, CajraX napisał(a):

iż chodzi nam tylko o same naganne zachowanie policji.

Czyli jak do ochroniarza, który go jedynie prosi by nie nagrywał i informuje że wezwie policję, nie opuszczając nawet terenu zakładu, audytor mówi np. że jak jego firma w której pracuje w wariunkach polskiego prawa i jak się nie podoba to mogą wypieprzać, a policji, która grzecznie pyta co robi i czy ma złe zamiary, odmawia odpowiedzi lub odpowiada w sposób mocno grubiański, zamiast po prostu odpowiedzieć, nie mam złych zamiarów, nagrywam sobie widząc, że policjant nie jest konfliktowy. Według ciebie to dalej nie jest próba prowokacji czyjegoś zachowania i próba manipulacji? Ewidentnie próbował sprawdzić jak "krótki lont" ma policjant. Tylko Ty i parę innych osób tego nie dostrzegacie. 

Np. 2:57 tego nagrania i później odniesienie się do policji która przybyła.

1 minutę temu, ODIN85 napisał(a):

Chyba po to są różne oddziały policji żeby się znali na swojej działce a nie na wszystkim.

Jak ktoś nie zna wąskiego zakresu to o czym my tu gadamy?

:rotfl:a sam piszesz "nie oglądam a się wypowiem" po czym wypowiadasz się o czymś o czym nie masz kompletnie pojęcia :D Powiedz mi, do czego jest wzywany oddział prewencji, jakie są jego zadania i kto prowadzi działania patrolowe lub jest wzywany do takich ludzi jak audytor? Jakiż to "wąski" zakres działania mają? 

• Upvote 3
Opublikowano
7 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Przecież prawidłowe interwencje też pokazuje...

Napisz jeszcze ile jest takich filmów gdzie chwali policję i ochronę i pokazuje te prawidłowe, a ile jest takich na odwrót... :rotfl:

Opublikowano (edytowane)

To też w kontekście tego co robią obaj Panowie powinno dać nam do myślenia ile tysiące pieszych również nie przestrzega prawa o ruchu drogowym przechodząc w miejscach niedozwolonych, ile osób popełnia inne wykroczenia jak brak smyczy dla psa. W Polsce jest bardzo dużo nieprzestrzeganych przepisów i obawiam się, że jak w jednej sekundzie jednego dnia jakimś magicznym sposobem wszyscy obywatele, wszystkie zakłady pracy i instytucje zaczęły by literalnie przestrzegać prawa i setek mniej lub bardziej durnych przepisów to Polska by stanęła... Dlatego zawsze oglądając czy konfiturę czy audytora mam dosyć ambiwalentne odczucia :) 

39 minut temu, ODIN85 napisał(a):

A to jego wina że jest ich tak mało?

Żartujesz sobie? Przecież on puszcza na kanał to co chce? Uważasz, że wszystko co nakręci to daje? :rotfl:Reszta idzie do kosza... Daje to co da mu zasięgi... Jak się gdzieś kręci i nie wychodzi żadna ochrona ani policja itp to nie będzie przecież puszczał filmiku z pokazywania betonowych budynków? :rotfl: Raz na rok puści coś takiego, żeby niby był "obiektywny"

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman szczerze mówiąc to nie mam pieska. A moje źródło wiedzy jest dosyć słabe bowiem był nim Wujek Bohun (taki youtuber od symulatorów) co jakiś rok temu mówił, że wprowadzane są przepisy, że każdy piesek czy mały czy duży ma mieć założony kaganiec i być na smyczy. Miała byś jakaś zmiana przepisów do stanu wcześniejszego. I on ma takiego małego pieska Pako co ten kaganiec byłby większy od niego :) Także źródło słabe :) To jak wiesz napisz jak jest :) 

Dobra - może pomyliłem i chodziło o smycz, a nie kaganiec... :) Moja wina... :) Więc konfitura jednak wszystko ok z psem. I tak - chodziło o smycz bo WB mówił, że smycz większa niż piesek :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
Teraz, hubio napisał(a):

@GordonLameman szczerze mówiąc to nie mam pieska. A moje źródło wiedzy jest dosyć słabe bowiem był nim Wujek Bohun (taki youtuber od symulatorów) co jakiś rok temu mówił, że wprowadzane są przepisy, że każdy piesek czy mały czy duży ma mieć założony kaganiec i być na smyczy. Miała byś jakaś zmiana przepisów do stanu wcześniejszego. I on ma takiego małego pieska Pako co ten kaganiec byłby większy od niego :) Także źródło słabe :) To jak wiesz napisz jak jest :) 

Wiedza z YT :E 

Gmina może uchwalić taki zakaz, ale nie ma odgórnego nakazu, za wyjątkiem psów ras agresywnych.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, hubio napisał(a):

Dobra - może pomyliłem i chodziło o smycz, a nie kaganiec... :) Moja wina... :) Więc konfitura jednak wszystko ok z psem. I tak - chodziło o smycz bo WB mówił, że smycz większa niż piesek :) 

Tak , najlepiej jak idioci nie kupowali by psów bo tylko robią im krzywdę , pies w mieście to nieporozumienie

https://wykop.pl/link/7687907/behawiorystka-psow-w-miastach-nie-powinno-byc

• Like 1
Opublikowano

No i właśnie potem się dziwicie, że prawo jest skomplikowane, jest pisane jak dla debili itd. skoro tu wyskakuje gość i pierwsze co się czepia, to tego, że nie ma zdefiniowanego "widocznego miejsca" i cała reszta filmu taka sama. Chciałby żeby prawo w sposób maksymalnie drobiazgowy i szczegółowy opisywało każdy, ale na prawdę KAŻDY możliwy przypadek i sytuacje jakie mogą wystąpić w związku z tym prawem. Tak jakby ludzie mózgu nie potrafili już używać...

Może jeszcze wysokość na jakiej tabliczka ma być umieszczona, uwzględniając, że ludzie chodzą po chodniku, więc może na 2 metrach, ale że mogą być ludzie ponad 2 metry to może 2,5 metra? Ale mogą też jeździć samochody wyższe niż 2,5 metra, więc z lewego pasa może nie być widać itd. :D 

• Upvote 3
Opublikowano
24 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Może jeszcze wysokość na jakiej tabliczka ma być umieszczona

Tabliczka powinna być ruchoma w każdej osi żeby śledzić wzrok każdego przechodzącego ałdytora.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
37 minut temu, LeBomB napisał(a):

No i właśnie potem się dziwicie, że prawo jest skomplikowane, jest pisane jak dla debili itd. skoro tu wyskakuje gość i pierwsze co się czepia, to tego, że nie ma zdefiniowanego "widocznego miejsca" i cała reszta filmu taka sama. Chciałby żeby prawo w sposób maksymalnie drobiazgowy i szczegółowy opisywało każdy, ale na prawdę KAŻDY możliwy przypadek i sytuacje jakie mogą wystąpić w związku z tym prawem. Tak jakby ludzie mózgu nie potrafili już używać...

Może jeszcze wysokość na jakiej tabliczka ma być umieszczona, uwzględniając, że ludzie chodzą po chodniku, więc może na 2 metrach, ale że mogą być ludzie ponad 2 metry to może 2,5 metra? Ale mogą też jeździć samochody wyższe niż 2,5 metra, więc z lewego pasa może nie być widać itd. :D 

Subskrybuj Audyt Obywatelski. Na pewno to wszystko weźmie pod uwagęxD

Opublikowano

Wielokrotnie Audytor sugeruje takiej prewencji żeby zadzwonili do przełożonych z pytaniem co robić w takiej sytuacji i dalej lipa.

Także się nie dziw że odnoszę wrażenie że nikt nic tam nie wie i nie zna prawa chociaż powinien.

Opublikowano (edytowane)

@lokiju

https://dziennikbaltycki.pl/zdjecie-z-mola-w-brzeznie-zglosili-jako-wykroczenie-policja-analizujemy-sprawe/ar/c1p2-27492717

https://www.facebook.com/StopChamWarszawa/posts/pfbid024B8Y8hj1rc7X1Dh2a3bQqh1zpyfGGYEAWWuQALEpwvFXbHHmq9zY7593NNRxz5S4l

Czyli sami zrobili zdjęcie, sami na siebie donieśli na policję i liczą na to, że tym ośmieszą przepis? Nie założyli nawet, że każdy sąd od razu uzna, że z tej odległości fotografujący nie jest w stanie widzieć tabliczki, która by zakazywała fotografowania :E 

Nawet pewnie nie sprawdzili czy port już posiada tabliczki zgodne ze wzorem, a i tak powieszone będą w sposób niewidoczny z takiej odległości :P 

Jak na nich to moim zdaniem bardzo mierna akcja, która nie dowiedzie niczego...

Edytowane przez LeBomB
  • Haha 1
  • Upvote 1