Skocz do zawartości

Audyty obywatelskie / Konfitura i inne - "Prowokacje policji"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ten smieciarz ochraniacz dworcowy jeszcze pracuje ??? powinien wylecieć z wilczym biletem tak samo jak ten administrator bez wzgledu na to czy to byla prowokacja czy nie  ich zachowanie jest karygodne 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.01.2025 o 22:31, ryba napisał(a):

Upiera sie, ze nie nagrywa w celach komercyjnych? Systematyczne nagrywanie na YT z wlaczona monetyzacja + donejty za kontent to juz komercja :E

No nagrywa w celach komercyjnych... Ale to nie wolno? Można nagrywać w celach niekomercyjnych, a komercyjnych nie wolno? Jak tak to 99% youtuberów podróżników z całego swiata to przestępcy... ;D Przy okazji polecam kanał: Jak To Daleko i Pana Kierownika :) który na filmach ma wszystkie możliwe lotniska polskie i zagraniczne :) a nie tylko dworce PKP

Edytowane przez hubio
Opublikowano

zobacz ten film jeszcze raz, chyba ze sztywniutkie zasady juz do konca mozg zlasowaly. Typ twierdzi, ze nie lamie regulaminu, bo nie nagrywa w celach komercyjnych -> czytam to tak, poucza wszystko i wszystkich, ale jak sam leci w kulki, to juz niedobra o tym mowic.

Opublikowano (edytowane)

@ryba a Ty JESZCZE RAZ przeczytaj to co napisałem... :D Tym razem ze zrozumieniem... :rotfl: Gdzie ja piszę żeby o tym nie mówić? Przecież napisałem, że nagrywa w celach komercyjnych... Tylko ja zadałem pytanie czy nie wolno? Proste pytanie. Żadne regulaminy nie mogą stać w sprzeczności z prawem, a jak stoją nie mają zastosowania bo to tzw prawo powielaczowe :)

Edytowane przez hubio
Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

@ryba a Ty JESZCZE RAZ przeczytaj to co napisałem... :D Tym razem ze zrozumieniem... :rotfl: Gdzie ja piszę żeby o tym nie mówić? Przecież napisałem, że nagrywa w celach komercyjnych... Tylko ja zadałem pytanie czy nie wolno? Proste pytanie. Żadne regulaminy nie mogą stać w sprzeczności z prawem, a jak stoją nie mają zastosowania bo to tzw prawo powielaczowe :)

Skoro sam autor twierdzi, ze nie lamie regulaminu (czyli chce go respektowac i nie ma zastrzezen co do podstaw), bo nagrywa niekomercyjne (co jest niezgodne ze stanem faktycznym), to chyba sa jakies podstawy :) Bo inaczej czepialski o wszystko autor i o to by sie czepial.

"   W związku z powyższym, jeśli fotografujący wykonuje amatorskie zdjęcia w miejscach ogólnodostępnych (publicznych), takich jak perony, pomieszczenia dworca, podjazd pod budynek dworca itp., specjalna zgoda na fotografowanie nie jest wymagana. Poza miejscami wyznaczonymi dla dostępu publicznego fotografujący powinien posiadać ważne zezwolenie wstępu na obszar kolejowy. Na wykonywanie zdjęć obiektów kolejowych w celach komercyjnych należy uzyskać zgodę zarządcy infrastruktury kolejowej lub przewoźnika kolejowego. Zainteresowany otrzymuje przepustkę na określony czas i do interesującego go miejsca. W szczególnych przypadkach osobie wykonującej zdjęcia towarzyszy pracownik kolejowy czuwający nad bezpieczeństwem fotografującego."

Opublikowano
17 godzin temu, prystek napisał(a):

ten smieciarz ochraniacz dworcowy jeszcze pracuje ??? powinien wylecieć z wilczym biletem tak samo jak ten administrator bez wzgledu na to czy to byla prowokacja czy nie  ich zachowanie jest karygodne 

W ochronie zawsze są braki to go przenieśli na mniej medialny obiekt i tyle. Powszechne postępowanie w tym zawodzie.

Jak ma jeszcze pozwolenie na broń to nie ma szans żeby go zwolnili bo zmieniły się zasady przyznawania pozwoleń i taki pracownik jest na wagę złota.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 26.01.2025 o 19:18, ryba napisał(a):

zobacz ten film jeszcze raz, chyba ze sztywniutkie zasady juz do konca mozg zlasowaly. Typ twierdzi, ze nie lamie regulaminu, bo nie nagrywa w celach komercyjnych -> czytam to tak, poucza wszystko i wszystkich, ale jak sam leci w kulki, to juz niedobra o tym mowic.

A może wyłączył monetyzację na youtube, dla tego konkretnego filmu? :E

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jak dla mnie gościu naprawdę robi dobrą robotę. A, że ludzie w dupie mają przepisy bo się nie chce 4 liter ruszyć na 200-300 metrów...

Ludzie też upośledzeni umysłowo. "Pan se z księdzem porozmawia" Kużwa jakby to ksiądz by wyznacznikiem miejsc parkowania xD

W ogóle jaka agresia. Hipokryci a w domu leją się...

Edytowane przez Crew 900
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Najlepsi są ci co krzyczą o tym, że nie można ich nagrywać a później robią fotkę nagrywającemu. Te fotki trafiają później na grupy na FB. Informacja potwierdzona przez samego autora (Konfiturę). Pisał o tym na wykopie. Myślę, że mógłby bez problemu pociągnąć te osoby do odpowiedzialności.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano

Być może kolejna sprawa dla audytora:

https://wiadomosci.wp.pl/kontrowersyjna-interwencja-we-wloclawku-film-wywolal-oburzenie-7139038483004128a

Facet podobno groził policjantowi po cywilu w sklepie (być może chodziło o jakiś zatarg prywatny) i na 2 dzień na oczach dzieci został skuty i wyprowadzony. Nie podano w czasie interwencji podstawy zatrzymania i nie pokazano postanowienia o zatrzymaniu z prokuratory.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20250000432

Teraz się skończy albo dopiero zacznie.

Po prostu okaże się, że brakuje podstawy prawnej do czegoś co innego. Na przykład do czynności zmierzających do powstrzymania fotografującego przed fotografowaniem/nagrywaniem, albo wręcz drogi prawnej do ukarania go za to. Furtka w prawie zawsze się znajdzie.

• Upvote 1
Opublikowano

@ODIN85 Skoro masz problem ze zrozumieniem, ze aktualna sytuacja geopolityczna jest taka, a nie inna, to niektore zachowania sie lekko mowiac - niepozadane i wprowadzajace niepotrzebne emocje i reakcje.

Zeby lepiej Tobie to zobrazowac:
- idz na lotnisko i zostaw torbe na srodku hali lub krzyknij bomba na pokladzie - przeciez to tylko slowo i glupia torba, co zlego moze sie stac

- wsadz sobie zabawkowy pistolet na kulki za pasek i podwin koszulke zeby bylo go widac i idz do publicznego miejsca z duzym nagromadzeniem ludzi - ciekawe jaka bedzie reakcja

Jak pozwolisz na to, by w obecnej sytuacji mozna bylo fotografowac i nagrywac miejsca, ktore powinny byc chronione, to moze pierwszy czy drugi Sebix o mentalnosci Kali jesc, Kali pic nie zrobi nic zlego, to juz 20-30 przypadek bedzie faktycznym szpiegostwem - przeciez dajesz na to przyzwolenie i ktos w bialy dzien sobie moze to uskuteczniac bez ukrywania sie.

Moje poczucie wolnosci nie jest w zaden sposob umniejszone z racji tego, ze nie moge/nie powinienem robic zdjec jednostki wojskowej czy fabryki amunicji. Jesli ktos histerycznie reaguje na taki zakaz jakby zalezalo od tego jego zycie, sens egzystencji i spokoj emocjonalny - moze lepiej udac sie do specjalisty, niz bawic sie obywatelskiego szeryfa.

• Upvote 3