Skocz do zawartości

Demografia Polski - System Emerytalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wiesz .. oni NIE MUSZĄ - to jest ta zasadnicza różnica - starzy sie ucieszą jak gówniarze nadal w domu będą - bedzie komu matkować ..

Oczywiście to takie generalizowanie - są oczywiście jednostki które są ogarniętę i chcą pracować .. 

Edytowane przez Yedi
Opublikowano (edytowane)

A co ma zrobić taki człowiek wg Ciebie ze sobą - zwolnić się ? Zostać cieciem ?

Podoba mi się jak to jest w Japonii - czas na emeryturę - nie blokujesz stołka tylko szukasz mało ambitnego zajęcia zeby nie zasiedzieć się w domu ..

Problem występuje pomiędzy 50+ a tymi 67 ..

Edytowane przez Yedi
Opublikowano
18 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Co do tej petycji tam wyżej matematycznie wszystko się zgadza

A za 10 lat potrójna składka, potem poczwórna itd.? I z jaką gwarancją sensownej emerytury?

18 godzin temu, adashi napisał(a):

Podbiło by też statystyki adopcji.

Raczej lewych zaświadczeń o bezpłodności.

16 godzin temu, adashi napisał(a):

Co do eutanazji można mieć nadzieję, że będzie stosowana głównie wobec babć. Bo dziadki się jeszcze w miarę bilansują przy obecnych zasadach.

Skoro nie ma dzieci, to nie ma wnuków, czyli nie ma babć i dziadków :Up_to_s:

5 godzin temu, Dimazz napisał(a):

Za to nie wyobrażam sobie 60+ w IT jako zwykły pracownik.

Dlaczego?

Jeżeli nie wypadnie się z obiegu, to jesteś cały czas na bieżąco. Nie jest tak łatwo chwytać nowinki technologiczne ale też nie całość IT na nich siedzi i zap... od mody do mody.

W części dochodzi atut znajomości starszych systemów, które trzeba utrzymywać, zmieniać, a młodzi ich kompletni nie znają, nie rozumieją.

Mam kontakt z programistami, którzy faktycznie już tak sobie radzili przed emeryturą, a znam takich co dalej sprawnie działają.

Tak będzie w każdej branży, czy to fizycznej, czy umysłowej. Jak się nie zasiedzisz i nie klapniesz, to spokojnie ciągniesz do emerytury czy nawet dłużej. Odpuścisz, to i w wieku 50 lat wypadniesz z obiegu.

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

A za 10 lat potrójna składka, potem poczwórna itd.? I z jaką gwarancją sensownej emerytury?

Zupełnie nie o to mi chodziło. 

Matematycznie się zgadza ponieważ:

Weźmy scenariusz z brakiem dzieci. Płacąc podwójną składkę opłacasz emerytury rodziców za polowę składki a finansujesz swoją emeryturę z drugiej (która oczywiście powinna leżeć na odpowiednim koncie i być nie do ruszenia przez nikogo, tylko płacącego przejściu na emeryturę)

Nie twierdzę że popieram takie rozwiązanie, stwierdzam tylko, że to jest jakieś rozwiązanie i to umocowane w prostej matematyce

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Weźmy scenariusz z brakiem dzieci. Płacąc podwójną składkę opłacasz emerytury rodziców za polowę składki a finansujesz swoją emeryturę z drugiej (która oczywiście powinna leżeć na odpowiednim koncie i być nie do ruszenia przez nikogo, tylko płacącego przejściu na emeryturę)

Nie twierdzę że popieram takie rozwiązanie, stwierdzam tylko, że to jest jakieś rozwiązanie i to umocowane w prostej matematyce

https://pl.wikipedia.org/wiki/Krzywa_Laffera

Już jest za daleko każdy kolejny podatek tylko pogorszy sytuacje , trzeba zacząć od likwidacji wszystkich zasiłków socjalnych dla wszystkich oprócz inwalidów nie z własnej winy ale to wymaga zmiany w Polskiej Konstytucji 

Art. 67.

Obywatel ma prawo do zabezpieczenia społecznego w razie niezdolności do pracy ze względu na chorobę lub inwalidztwo oraz po osiągnięciu wieku emerytalnego. Zakres i formy zabezpieczenia społecznego określa ustawa.

Obywatel pozostający bez pracy nie z własnej woli i nie mający innych środków utrzymania ma prawo do zabezpieczenia społecznego, którego zakres i formy określa ustawa.

Ten drugi zapis powinien zostać usunięty , pierwszy powinien zostać

Bez tego jakakolwiek zmiana nie ma sensu to jak budowanie domu bez fundamentów

Jest tez masa innych bzdurnych zapisów w konstytucji które trzeba zmienić jak np

Art. 68.

Każdy ma prawo do ochrony zdrowia.

Powinno zostać zmienione na każdy kto pracuje prowadzi firmę jest inwalidą emerytem rencista jest w jakiś sposób ubezpieczony itd itd , bezdomny któremu nie chce się pracować tylko pic denaturat nie ma prawa do ochrony zdrowia

Edytowane przez voltq
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
17 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Nie zgadza się, bo pomijasz jeden istotny fakt - dług emerytalny, zobowiązania wobec aktualnych emerytów, czy tych co za chwilę przejdą.

To że masz jakieś konto w zusie i leżą tam twoje pieniądze to mit. To nie jest skarbonka z fizycznymi pieniędzmi, to wirtualna kasa, obietnica państwa/systemu ubezpieczeniowego, że te pieniądze zostaną tobie wypłacone.

Żeby to działało jak chcesz, to by faktycznie te zgromadzone środki gdzieś musiały być i nie od teraz po ewentualnej zmianie oskładkowania, a od kilkudziesięciu dekad. Nie mamy tych zasobów, raz że w trakcie IIWŚ wszystko poszło wpierdut, dwa za komuny ten majątek nie został odtworzony.

Kolejna sprawa, to powiedzmy, że masz uzbierane na tym swoim koncie 1mln, z tabeli wyliczą ci że przeżyjesz kolejne 10 lat. Co się stanie jak jednak pożyjesz jeszcze kolejnych 10 lat? Zęby w ścianę i do piachu? Czy może jednak będzie dalej finansowanie z systemu?

Emerytów nam przybywa, obywateli pracujących za mało, średnia życia rośnie, więc i tak się nie zepnie przy podwójnej składce, bo wpłacających będzie mniej niż wypłacających. Obecnie na jednego emeryta pracują dwie osoby, a będzie jeszcze mniej.

Trzecia, to ludzie niepracujący, bo zajmują się dziećmi, rodzicami, krewnymi lub po prostu nie i są na utrzymaniu innych.

Też zęby w ścianę, czy jednak coś wypłacamy? Jak płacimy to z jakiej puli, kto to sfinansuje?

Ta propozycja zakłada, że wszyscy pracują i płacą składki, w rzeczywistości tak super nie jest.

Piszesz, że jedną składkę płacisz na siebie, a drugą na wypłatę emerytury rodzicom. Rozumiem, że chodzi ci o bieżącą, a nie zbieranie kapitału. Skąd wziąć ekstra 5k w wypłacie? Jeżeli tylko na poziomie standardowej składki, to co z brakującą resztą?

Jeżeli o kapitał, to w sumie dlaczego? Skoro ja na swój sam płacę, to dlaczego mam komuś powiększać? Idąc w skrajności, na kogo mam płacić tą drugą składkę jeżeli nie znam rodziców (np. porzucili mnie)? Co jeżeli z jakichś względów więzi rodzinne zostały zerwane? Mówiąc krótko i cynicznie, rodziców się nie wybiera, nie masz na to kompletnie wpływu, więc dlaczego masz być obarczany obowiązkami względem nich?

• Like 1
Opublikowano
Cytat

Współczynnik dzietności w Polsce może spaść poniżej 1,0 w 2026 roku

Jak wynika z prognoz Birth Gauge, współczynnik dzietności w Polsce za 2025 rok może spaść do 1,03.

https://www.fxmag.pl/gospodarka/kryzys-demograficzny-w-polsce-wiekszy-niz-w-europie-oto-co-nas-czeka

wszyscy znamy proponowane, czarne, rozwiazanie

jest tylko jeden nieoczekiwany problem:

Cytat

Badanie które stwierdza, że w przypadku gdy ojcem jest czarnoskóry, a matką osoba innej rasy - to szansa na porzucenie wynosi 92%

https://www.researchgate.net/publication/315367933_Ninety_Two_Percent_Examining_the_Birth_Trends_Family_Structure_Economic_Standing_Paternal_Relationships_and_Emotional_Stability_of_Biracial_Children_with_African_American_Fathers

XDDDDDDDDDD

• Like 1
Opublikowano

USA:

https://datacenter.aecf.org/data/tables/107-children-in-single-parent-families-by-race-and-ethnicity#detailed/1/any/false/2545,1095,2048,1729,37,871,870,573,869,36/8223,4040,4039,2638,2597,4758,1353/432,431

Azjaci - 16% dzieci z samotną matką.

Biali - 24%.

Latynosi - 42%.

Mudziny - 64%.

Ale pamiętajcie, że to są wyłącznie czynniki socjo-ekonomiczne. 🤗

Sugerowanie czegokolwiek innego to rasizm, a tego tu nie tolerujemy bo @hubiodostanie wylewu. 😡

• Like 5
Opublikowano

z domami starcow to i tak sie dzieje tylko po cichu, przeciez w mediach nie zostanie ogloszony program ostatecznego rozwiazania ludzi w domach starcow XD

a ten pomysl tego SmartHunta jak najbardziej bylby realny, takich kobiet ktore za kase doniosa ciaze znajdzie mnostwo, co prawda nie beda to najostrzejsze umysly ale jednak beda XD

jak chiny na powaznie wprowadza sztuczne macice to i tak nie bedziemy mieli wyboru

Opublikowano
Godzinę temu, Camis napisał(a):

Tutaj jeden chce eliminować pacjentów domów starców itp a na innym forum takie odpały:

k4nlDA9.png

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-już-bilet-kupiony.2410635/post-194042434

Pełna dystopia. 

pomysł tak kretyński że od razu widać, że powstał w głowie kogoś kto nie ma pojęcia o temacie ciąży/dzieci. Pensja na 10 miesięcy xD

no, ale debili nie brakuje. Dobrze, że duża ich część wyjechała do UK na zmywaki i autobusy :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Nie zgadza się, bo pomijasz jeden istotny fakt - dług emerytalny, zobowiązania wobec aktualnych emerytów, czy tych co za chwilę przejdą.

To że masz jakieś konto w zusie i leżą tam twoje pieniądze to mit. To nie jest skarbonka z fizycznymi pieniędzmi, to wirtualna kasa, obietnica państwa/systemu ubezpieczeniowego, że te pieniądze zostaną tobie wypłacone.

Żeby to działało jak chcesz, to by faktycznie te zgromadzone środki gdzieś musiały być i nie od teraz po ewentualnej zmianie oskładkowania, a od kilkudziesięciu dekad. Nie mamy tych zasobów, raz że w trakcie IIWŚ wszystko poszło wpierdut, dwa za komuny ten majątek nie został odtworzony.

Kolejna sprawa, to powiedzmy, że masz uzbierane na tym swoim koncie 1mln, z tabeli wyliczą ci że przeżyjesz kolejne 10 lat. Co się stanie jak jednak pożyjesz jeszcze kolejnych 10 lat? Zęby w ścianę i do piachu? Czy może jednak będzie dalej finansowanie z systemu?

Emerytów nam przybywa, obywateli pracujących za mało, średnia życia rośnie, więc i tak się nie zepnie przy podwójnej składce, bo wpłacających będzie mniej niż wypłacających. Obecnie na jednego emeryta pracują dwie osoby, a będzie jeszcze mniej.

Trzecia, to ludzie niepracujący, bo zajmują się dziećmi, rodzicami, krewnymi lub po prostu nie i są na utrzymaniu innych.

Też zęby w ścianę, czy jednak coś wypłacamy? Jak płacimy to z jakiej puli, kto to sfinansuje?

Ta propozycja zakłada, że wszyscy pracują i płacą składki, w rzeczywistości tak super nie jest.

Piszesz, że jedną składkę płacisz na siebie, a drugą na wypłatę emerytury rodzicom. Rozumiem, że chodzi ci o bieżącą, a nie zbieranie kapitału. Skąd wziąć ekstra 5k w wypłacie? Jeżeli tylko na poziomie standardowej składki, to co z brakującą resztą?

Jeżeli o kapitał, to w sumie dlaczego? Skoro ja na swój sam płacę, to dlaczego mam komuś powiększać? Idąc w skrajności, na kogo mam płacić tą drugą składkę jeżeli nie znam rodziców (np. porzucili mnie)? Co jeżeli z jakichś względów więzi rodzinne zostały zerwane? Mówiąc krótko i cynicznie, rodziców się nie wybiera, nie masz na to kompletnie wpływu, więc dlaczego masz być obarczany obowiązkami względem nich?

Po pierwsze, ja nic nie chcę. Po drugie rozwiązanie będzie bolesne czy się to komuś podoba czy nie. Tak naprawdę to natura wymyśliła już najtańsze i najlepsze rozwiązanie, tylko my próbujemy wymyślić koło na nowo. Zachlysneliśmy się prawami, a zapominamy że obywatel ma też obowiązki. Na przykład dostarczanie kolejnych obywateli. I tak dalej i tym podobne. Poza tym niczego odkrywczego mi nie napisałaś. 

Ponarzekałeś ponarzekales, rozwiązania nie podałes. Klasyka gatunku.

Ale żeby nie być gołosłownym ja przykład systemu podam

- system zostaje. Ale od teraz każdy wrzuca na fundusz z którego faktycznie będzie wypłacana jego emerytura.

- obecnie emeryci, jak i co co są "w pól drogi" są spłacania i dopłacanie (ci w pół drogi) z budżetu.

- nie niestety w związku z tym na 25-30 lat zaciskamy pasa, bo trzeba między innymi zwiększyć podatki. 

- praca nie pracujących zarobkowo jest wyceniana, ale rynkowo a nie pobożnie życzeniowo. Każdy w jakiś sposób musi pracować. Opieka nad domownikami to też praca, bo w przeciwnym razie i tak musiałby wykonać ja ktoś inny.

- emerytury są rozlecą czarne z puli wpłaconej na przykład przez dany rocznik kiedy ten rocznik przejdzie na emeryturę. W ten sposób wpłacający mają emeryturę poniekąd ze swoich pieniędzy, ale część z nich (tych pieniędzy) idzie na ludzi nie placących składek, ale i tak wykonujących pracę użyteczne społecznie. Na przykład matki wychowujące dzieci, czy innych opiekunów w sposób nieodpłatny zajmujących się tymi co i tak wymagałoby stałej opieki finansowanej z budżetu na przykład.

Edytowane przez Suchy211
  • Confused 3
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Po pierwsze, ja nic nie chcę. Po drugie rozwiązanie będzie bolesne czy się to komuś podoba czy nie. Tak naprawdę to natura wymyśliła już najtańsze i najlepsze rozwiązanie, tylko my próbujemy wymyślić koło na nowo. Zachlysneliśmy się prawami, a zapominamy że obywatel ma też obowiązki. Na przykład dostarczanie kolejnych obywateli. I tak dalej i tym podobne. Poza tym niczego odkrywczego mi nie napisałaś. 

Czy ja dobrze odczytuje Twój post że wg ciebie obowiązkiem człowieka w Polsce jest wyprodukowanie kolejnego człowieka?

Edytowane przez voltq
Opublikowano

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/bykowe-w-sejmie-poslowie-zajeli-sie-pomyslem-i-jest-decyzja

17 minut temu, Suchy211 napisał(a):

@voltq właściwie przedłużenie gatunku, to najbardziej elementarny obowiązek każdej istoty, co dopiero jakiegoś tam Polaka. Ale tak, zrozumiałeś doskonale.

Ok i jak masz zamiar to zrobić przypominam że do powstania nowego życia potrzebne są dwie osoby kobieta i mężczyzna, komunistyczny przymusowy przydział partyjny małżonka jak w PRL w latach 50 ?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Dimazz napisał(a):

40 lat pracowała za minimalną czyli się w sumie nie rozwijała zawodowo a teraz szok, że emerytura niska.

9 godzin temu, voltq napisał(a):

No i prawidłowo, to była jedyna słuszna decyzja. Cały czas powtarzam, stwórz lepsze warunki dla osób, które posiadają dzieci, nie karz tych, ktòrzy dzieci nie chcą mieć.

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, voltq napisał(a):

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/bykowe-w-sejmie-poslowie-zajeli-sie-pomyslem-i-jest-decyzja

Ok i jak masz zamiar to zrobić przypominam że do powstania nowego życia potrzebne są dwie osoby kobieta i mężczyzna, komunistyczny przymusowy przydział partyjny małżonka jak w PRL w latach 50 ?

raczej cofnij się o dekadę

https://pl.wikipedia.org/wiki/Lebensborn

widze, że aryjskie pomysły coraz popularniejsze na forum :E 

• Confused 1
Opublikowano

no tak tylko porównaj to teraz z politykami i wsadzanymi na różne stołki.

Ona 40 lat pracy i 2k zł emerytury, Przyłębska kilka lat w TK i prawie 30k zł, Szymczyk ten od granatnika ledwo 50 skończył przeszedł na emeryturę i prawie 20k zł, wojskowy czy funkcjonariusz w ZK po 15 latach pracy 3-4k zł emerytury, mundurówka po 25 latach pracy 2k zł dodatek emerytalny. Nowo mianowani generałowie co była niedawno afera od razu startują z pułapu kilkunastu tysięcy emerytury bez względu na wszystko bo stopień zapewnia bonus.

Górnik 20 lat pracy i 6k zł emerytury.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ciężko porównywać emerytury ludzi którzy pracowali głównie za komuny z ludźmi, którzy na swoją emeryturę pracowali już za demokracji. 

To jest takie marudzenie, że się pracowało w gówno pracy i się dziwi, że gówno się z tego ma. Kazik Staszewski już dawno temu dobrze to zinterpretował w kawałku 'Jeszcze Polska' :

Starszy człowiek w barze mlecznym je kartofle z ogórkami

Całe życie tyrał w hucie, a do huty dokładali

Cała jego ciężka praca, wszystko było chuja warte

Gdyby leżał całe życie, mniejszą czyniłby on stratę

Swoją drogą polecam przesłuchać całość, dobra analiza przełomu wieków w naszym kraju. 

Edytowane przez huudyy