Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, tekkno napisał(a):

Jestem w obozie AMD i nie uruchamiam RT bo nie działa sensownie.

Wszystko co związane z okluzją i super cieniami mam zminimalizowane lub wyłączone.

3440x1440 155FPS

BTW

Dwa dni po kolei testowałem Mazdę MX-5 Cup na FM8 i ACEvo w bardzo podobnych zawieszeniach i FFB.

Jeździ się bardzo porównywalnie.

Brands Hatch

FM8: 1:44.coś (płynniej)

ACE: 1.45 coś (szarpiąco)

Prowadzenie nawet na plus w FM8, bo ACE daje piki w kierownicę (ale to może być problem z Headroom, więc nie oceniam definitywnie)

Ja z kolei zacząłem dopiero karierę i to na padzie i mam parę zastrzeżeń.

-Na start dostajemy Mustanga i pierwszy wyścig to jest klasa B na dość trudnym techniczne torze. Ktoś tam w ogóle o tym myślał?

- mam wrażenie że jest okrutny rubber banding. Na starcie auta FWD ruszają identycznie jak AWD i RWD. Dodatkowo na długiej prostej też słabsze auta z aerodynamiką są nie dogonienie nawet jak mam dużo mocniejsze auto gdzie olałem całkowicie prowadzenie i wszystko poszło w moc.

Mustang GT 2018 ten na start klei lepiej od ATS-V który w testach zawsze wypadał od niego znacznie lepiej. Ale może kwestia tuningu bo w statystykach niby ma prowadzenie lepsze.

W FM 2005 no to jednak jest spora różnica między AWD i FWD. AWD zyskuje na ruszaniu ale często gorzej idzie powyżej 150kmh co jest logiczne. A też na prostej jest ogromna różnica między autami z full aero i bez. Do tego tam na wyścigi z długimi prostymi wręcz budowało się auto pod moc żeby na prostych wszystkich łyknąć pomimo straty na zakrętach.

Na jakim ustawieniu poziomu przeciwników gracie? Na 8 nie mam szans ale póki co gram na padzie na ustawieniach "symulacja", muszę spróbować "normal" bo podobno ten jest na pada. 

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano

Ja zaczynałem na 4 ale szybko przeszedłem od razu na 6 a potem na 7 i większość tak grałem, do 8 nie podchodziłem bo na 7 ej aj za bardzo "czituje", super speedy dostaje, jak nie objąłem prowadzenia na początku wyścigu to potem dopiero pod koniec udawało mi się dogonić i wyprzedzić pierwszego, czołówka wyglądała tak, że byłem pierwszy ja albo ej aj, za nami jescze jeden a reszta była z tyłu, byly wyścigi i tory na których zdarzało mi się końcówkę stawki dublować 😂

Opublikowano (edytowane)

Kiedy zaczynamy grę, nic o niej nie wiemy. 

Wybór samochodu przy starcie gry, to jak wybór żony po jednej imprezie. 

Z perspektywy czasu spędzonego w grze, nie ma to żadnego znaczenia. 

Jeśli gra cię odrzuci, trudno. 

Jeśli zostaniesz, będziesz dalsze rozgrywki budował po swojemu. 

Mam 160 samochodów, 45mln na koncie, robię 3 tysiąc w rankingu i mówię ci, nie ma to żadnego znaczenia. 

Przestałem przejmować się karierą w grze oraz eventami, które proponuje. 

Od czasu do czasu wchodzę na Online i się ścigam w drugiej stawce z ludźmi którzy nie używają meta.

Ostatnio podczas wyścigu stwierdziłem, że nudno się tak samemu jedzie na przodku, to zaczekałem na samochód za mną i miałem frajdę z szukania okazji do wyprzedzania, na już zużytych oponach. Zużyłem je mocno i w efekcie wypadłem, ale ukończyłem wyścig. 

Bo mnie jara dobre prowadzenie się, kiedy mogę wykorzystać samochód, a nie z nim walczyć. 

Edytowane przez tekkno
Opublikowano
2 godziny temu, Godlike napisał(a):

Ja zaczynałem na 4 ale szybko przeszedłem od razu na 6 a potem na 7 i większość tak grałem, do 8 nie podchodziłem bo na 7 ej aj za bardzo "czituje", super speedy dostaje, jak nie objąłem prowadzenia na początku wyścigu to potem dopiero pod koniec udawało mi się dogonić i wyprzedzić pierwszego, czołówka wyglądała tak, że byłem pierwszy ja albo ej aj, za nami jescze jeden a reszta była z tyłu, byly wyścigi i tory na których zdarzało mi się końcówkę stawki dublować 😂

No właśnie to samo na 8 zauważyłem. Na prostych potrafią odchodzić niemożliwie. Na 7 wyścig to też 1 vs 1 z jednym mocnym AI, później jakieś 3 słabsze i reszta daleko w tyle.

Opublikowano (edytowane)

FFB inaczej się zachowuje w widoku ze zderzaka niż z widoku kierowcy. 

Chcesz mieć handicup, wchodź na zderzak. 

W GT7 wszyscy jeżdżą ze zderzaka. 

Z tego samego powodu ?

Edytowane przez tekkno
Opublikowano
W dniu 6.09.2026 o 14:44, tekkno napisał(a):

Kiedy zaczynamy grę, nic o niej nie wiemy. 

Wybór samochodu przy starcie gry, to jak wybór żony po jednej imprezie. 

Z perspektywy czasu spędzonego w grze, nie ma to żadnego znaczenia. 

Jeśli gra cię odrzuci, trudno. 

Jeśli zostaniesz, będziesz dalsze rozgrywki budował po swojemu. 

Mam 160 samochodów, 45mln na koncie, robię 3 tysiąc w rankingu i mówię ci, nie ma to żadnego znaczenia. 

Przestałem przejmować się karierą w grze oraz eventami, które proponuje. 

Od czasu do czasu wchodzę na Online i się ścigam w drugiej stawce z ludźmi którzy nie używają meta.

Ostatnio podczas wyścigu stwierdziłem, że nudno się tak samemu jedzie na przodku, to zaczekałem na samochód za mną i miałem frajdę z szukania okazji do wyprzedzania, na już zużytych oponach. Zużyłem je mocno i w efekcie wypadłem, ale ukończyłem wyścig. 

Bo mnie jara dobre prowadzenie się, kiedy mogę wykorzystać samochód, a nie z nim walczyć. 

Ok rozumiem o co Ci chodzi. Pograłem parę godzin i co tu dużo mówić, jest miód tylko szkoda, że nie potrafili z tego zrobić ciekawiej gry. Natomiast samo prowadzenie samochodów i wyścigi są miodne. Element walki z innymi autami lusterkami, fizyka, dźwięk są super. Jak się gra w GT7 to tam AI słabo walczy, a system kolizji praktycznie nie istnieje. Tutaj są wyścigi gdzie walka do ostatniego zakrętu dostarcza dużo adrenaliny, w GT7 to symulator wyprzedzania a nie walki podczas wyścigu. Wczoraj nawet udało mi się zmylić AI wyprzedzeniem z lewej żeby w następny zakręt AI weszło gorzej i się udało. Grafika, dźwięk, AI, Fizyka są naprawdę porządne. 

Opublikowano

Grafika faktycznie zgodzę się fajna, miejscami chyba nawet lepsza niż w nomym Horizonie, dźwięk też spoko aczkolwiek poziom Race Room Experience to nie jest, co do ej aja to szczerze powiedziawszy w AMS2 jest lepsze i to bez czitowania 😉

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, Godlike napisał(a):

Grafika faktycznie zgodzę się fajna, miejscami chyba nawet lepsza niż w nomym Horizonie, dźwięk też spoko aczkolwiek poziom Race Room Experience to nie jest, co do ej aja to szczerze powiedziawszy w AMS2 jest lepsze i to bez czitowania 😉

16 minut temu, galakty napisał(a):

AMS2 gniecie tę Forzę :E 

Nie bez powodu auta ściągają się w klasach. Dobre AI w grupie aut zbliżonych osiągami to mniejszy problem niż w GT7 i FM gdzie w grupie mamy bardzo różne auta m, które jeszcze mogą być ulepszone na setki sposobów 

Opublikowano
24 minuty temu, Godlike napisał(a):

To prawda, ale Forza też nie jest taka zła i naprawdę mogłaby być fajna gra gdyby jej nie porzucili, no nic dalej czekamy na odpowiednik GT7 na PC, może ten Endurance od Kt Racing podejmie to wyzwanie :E

Pisałem to z 50 razy, niestety odpowiednika GT7 nie będzie. Tam właśnie kolejna duża aktualizacja się szykuje i 2 tory...

6 minut temu, KiloKush napisał(a):

Nie bez powodu auta ściągają się w klasach. Dobre AI w grupie aut zbliżonych osiągami to mniejszy problem niż w GT7 i FM gdzie w grupie mamy bardzo różne auta m, które jeszcze mogą być ulepszone na setki sposobów 

FM to niestety bzdura jeśli chodzi o karierę (dobór aut itp), a szkoda bo mogli zrobić wyścigi klasowe. 

Opublikowano
5 minut temu, galakty napisał(a):

Pisałem to z 50 razy, niestety odpowiednika GT7 nie będzie. Tam właśnie kolejna duża aktualizacja się szykuje i 2 tory...

FM to niestety bzdura jeśli chodzi o karierę (dobór aut itp), a szkoda bo mogli zrobić wyścigi klasowe. 

Dokładnie. W FM1 było sporo wyścigów typu tylko Corvette, Viper vs Corvette, STI vs EVO, Roadstery, tylko Exige, max 300KM, minimum 1700KG itd itp i samo to już w dużej mierze rozwiązywało problem z AI. Tutaj natomiast grid jest z góry ustalony i możesz wziąć B520 lub B600 na tych samych przeciwników, którzy też z resztą mają auta od seryjnych po inne mocno zmodyfikowane z full aero. A gra balansuje poziom trudności tym jak kierowca szybko pojedzie z tym, że robisz na torze czas 1:30.xx podczas wyścigu to i AI też taki zrobi. Później bierzesz to auto co miało AI i robisz nim czas 1:40.xx. No naginają fizykę :E  z jednej strony ok wyścigi są przez to emocjonujące, z drugiej w GT7 masz ten realizm, że gorsze auto nagle Ci nie odjedzie ale zdarzają się wyścigi gdzie AI po pierwszym okrążeniu już jest poza wyścigiem.

Zabrakło kogoś do projektowania gry. Stworzenia eventów z takimi restrykcjami żeby grid był do siebie zbliżony i zapewniał rywalizację przez sam dobry zrównoważony dobór aut.

Opublikowano

Gdyby to miało lepszą premierę i więcej ludzi zostało, to może... 

Ja chwilę pograłem w Game Pass i było spoko, ale niestety online martwe, kariera średnia i nie miałem po co zostać. Do single są lepsze gry, do multi tym bardziej.

Opublikowano
27 minut temu, galakty napisał(a):

No słyszałem, ma być tak duża, że podziela ja na dwie. A czy odpowiednika GT7 nie będzie no nienwiem, może masz rację ale i tak mam duże nadzieję w związku z Endurance Motorsport Series 😅

Opublikowano (edytowane)

Ja tam jestem dobrej myśli 😂W końcu musi pojawić się jakiś porządny simcade na PC i iksa, tym bardziej, że hardkorowych simow na rynku już trochę jest, a nadal brak czegoś fajnego po środku, F1 się nie liczy bo tam tylko jedna klasa aut :E

Edytowane przez Godlike
Opublikowano
W dniu 8.09.2026 o 22:21, Godlike napisał(a):

No słyszałem, ma być tak duża, że podziela ja na dwie. A czy odpowiednika GT7 nie będzie no nienwiem, może masz rację ale i tak mam duże nadzieję w związku z Endurance Motorsport Series 😅

W dniu 8.09.2026 o 22:31, galakty napisał(a):

Nie słyszałem o tym, obejrzałem jakiś materiał sprzed 10 msc i jeśli tę grę tworzą ludzie jak ten co prowadzi auta to sukcesu nie wróżę :E 

Kolejna gra o LMP2, GT2/3. Tutaj już naprawdę jest w co grać. Natomiast jeśli chcesz pojeździć normalnymi samochodami i mieć ich ogromny wybór to tylko FM i GT7. Z tym, że FM od czasów 5tki nie miała jako takiej nawet kariery. Czyli przez 10 latanie potrafili mieć żadnego pomysłu na karierę poza sprawiającymi wrażenie losowymi eventami do zaliczenia.

Największe nadzieje były pokładane w Assetto Corsa Evo ale tam ma być tylko 100 aut, a samo robienie gry idzie dużo wolniej niż zapowiadali.

Ktoś robił jakiegos moda do AC w stylu kariery z GT może to wyjdzie przede ACEvo :E ?

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Kolejna gra o LMP2, GT2/3. Tutaj już naprawdę jest w co grać. Natomiast jeśli chcesz pojeździć normalnymi samochodami i mieć ich ogromny wybór to tylko FM i GT7. Z tym, że FM od czasów 5tki nie miała jako takiej nawet kariery. Czyli przez 10 latanie potrafili mieć żadnego pomysłu na karierę poza sprawiającymi wrażenie losowymi eventami do zaliczenia.

Największe nadzieje były pokładane w Assetto Corsa Evo ale tam ma być tylko 100 aut, a samo robienie gry idzie dużo wolniej niż zapowiadali.

Ktoś robił jakiegos moda do AC w stylu kariery z GT może to wyjdzie przede ACEvo :E ?

Ja już rzygam za przeproszeniem GT3 i LMP, to jest nudne jak cholera, a multi ze spoceńcami to nie idzie pograć bo zawsze ktoś w Ciebie walnie i nara.

Za to jazda klasykami czy autami drogowymi jest przednia. GT7 niestety ma słabą fizykę, a w multi i tak gra się META, ale EVO miało to zmienić... Póki co jest dobrze, ale tempo przeraża i nie wiem czy kiedykolwiek się doczekam premiery tej gry. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Nie no AC to już tak wieje starością. że podziękuję, nawet na modach, wczoraj też widziałem jakiś filmik z AC z DLSS 5 to sobie myślę ale fajnie to wygląda i chyba się skusze, po czym spojrzałem na budynki w około i stwierdziłem, że się jednak nie skusze :E Widać, że ta gra ma już swoje lata.

Opublikowano

Nie rozumiem jednego. 

W gry samochodowe gracie będąc kierowcami, czy pasażerami ?

Do AC mam zastrzeżenia co do FFB.

Ale budynki?

Na torze Poznań jeden jest mojej roboty ... i co z tego.

Dostaję piki na kierownicy.

Na budynki nie patrzę, tylko na apexy.

Ta moda na "realistyczną grafikę w grach komputerowych" zabrała nam już dekadę rozwoju.

Nie dostajemy dobrych gier. 

Ale dostajemy grafikę dla wąskiej grupy kart graficznych. 

Za chwilę każą nam się przenieść do usług takich GeForce NOW, bo tylko tamte serwery pociągną nowe gry, bo GPU w sensownej cenie już nie będzie. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, tekkno napisał(a):

Nie rozumiem jednego. 

W gry samochodowe gracie będąc kierowcami, czy pasażerami ?

Do AC mam zastrzeżenia co do FFB.

Ale budynki?

Na torze Poznań jeden jest mojej roboty ... i co z tego.

Dostaję piki na kierownicy.

Na budynki nie patrzę, tylko na apexy.

Ta moda na "realistyczną grafikę w grach komputerowych" zabrała nam już dekadę rozwoju.

Nie dostajemy dobrych gier. 

Ale dostajemy grafikę dla wąskiej grupy kart graficznych. 

Za chwilę każą nam się przenieść do usług takich GeForce NOW, bo tylko tamte serwery pociągną nowe gry, bo GPU w sensownej cenie już nie będzie. 

Ja obecnie gram w FM 2005 na Xbox classic w 480p i FM2023 na PC w 1440p. Większą przyjemność czerpie z tej pierwszej bo jest tam lepiej zaprojektowana kariera. Co ciekawe jak w grze z 2005 szlifujesz po bandzie to zastaje na niej kolor twojego lakieru. Uszkodzenia też lepiej zrobione wizualnie.

52 minuty temu, galakty napisał(a):

AC graficznie słaby ale to dalej porządny sim i kierowcy dalej na tym ćwiczą. W to się nie gra dla budynków... 

Dla budynków to się grało w Heroes 3. :E

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano

No ja tak mam, że też patrzę na grafikę ale nie neguje, że AC jest zle jeśli chodzi o gampley czy inne kwestie no ale graficznie nawet na modach widać, że ma swoje lata, pewnie kiedyś zagram ale teraz za duża kolejka simow do ogrania więc troszkę wybrzydzam 🤭

Opublikowano

Simy jak Ogry, mają warstwy. 

Większość graczy nie dochodzi do rdzenia. 

Mam większość popularnych gier simrace, a najczęściej wchodzę do FM2023.

Bo doszedłem do rdzenia gry i się z nim zestroiłem.

Dlatego twierdzę że to dobra gra w aspekcie jazdy i prowadzenia. 

Mnie warstwa powierzchowna mniej interesuje. 

Kariera to tylko jeden z konceptów.

Siedzę w garażu i dłubię w mechanice. 

I cieszę się z późniejszego prowadzenia się samochodu. 

Jestem po przeciwnej stronie całej simracingowej subkultury. Nie interesuje mnie rywalizacja i miejsce na podium. 

Ale jak pracuje maszyna, już tak.