aureumchaos 646 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca (edytowane) 54 minuty temu, caleb59 napisał(a): Znowu oledowcy sroledowcy i problemy z hdr. Nie chcę wychodzić na ignoranta ale serio - nie męczy Was to? Co gra to problemy z tą gównianą technologią, poza tym jak zauważył @Kadajo przy dłuższym graniu z HDR wypala i męczy oczy - tak wiem, można to zniwelować ustawieniami czy modami ale chyba nie w tym rzecz, prawda? Dla mnie jeśli coś nie działa poprawnie out of the box jest gównem nie wartym splunięcia. Śmieszy mnie jak czytam w co drugim temacie o problemach z hdr i podwójnie odpycha mnie to od myślenia na temat zmiany monitora kiedykolwiek. Ja juz nie moglbym wrocic do niczego innego niz oled, czy to w tel, czy to w TV czy w monitorze. Nie da sieodzobaczyc roznicy. Nie czytasz ze zrozumieniem. Out of the box masz HDR i smiga... Ale mozesz miec lpesze HDR i bardziej dopasowane pod siebie jesli chcesz i wtedy wrzucasz sobie REno... ale nie musisz. Ja gram wszystko w HDR juz od ponad 1 r i nic mi oczu nie meczy, monitor i tv skalibrowane, w windows robisz raz kalibracje i smig i nic oczu nie wypala. Uzywam peak 1000 w swoim alineware i siedze 40cm od ekranu i dalje jestem bialy a nie spalony czarny Wrecz hdr jest ciut ciemniejsze niz SDR (chociaz sdr mozesz przyciemnic a moj monitow w trybie hdr ma zablokowane te sljadery bo hdr tym steruje). 50 minut temu, VRman napisał(a): Nie no, co Ty. W grze, w której latasz na smokach, używasz czarów, spotykasz ludzi o wzroście 4m, a koniem możesz robić drifty, autorzy na pewno nie chcieli nierealistycznego odcienia koloru trawy. A ja właśnie narzekam, że gra jest zbytnio w trend realizmu i wyprania z kolorów. się rozpisałem: Pokaż ukrytą zawartość Trawę z super-realistycznym odcieniem to ja mam za oknem, a w grze może być nawet niebieska, o ile tylko będzie cieszyć oko, to niech sobie jest. Do tego stopnia, że grę planuję sobie sprawdzić w dalekiej przyszłości, ale tylko pod warunkiem, że będę miał wyświetlacz z dobrą obsługą HDR, bo ludzie piszą, że gra na tym bardzo korzysta. Na zwykłym to wygląda tylko trochę mniej szaroburo jak 10 innych gier, a ja lubię podziwiać widoczki. No ale może nie widoczki z monochromatycznym pasmem gór/skał. Ani nie lasy i łąki wyglądające jak po dwumiesięcznej suszy we wrześniu. No i nie realistyczne wnętrza wyglądające jak nagranie z muzeum średniowiecznej osady, bo to jest po prostu brzydkie, ale lepiej właśnie nierealistyczne, ale przez to ciekawe, najlepiej jak wszelkie metalowe kufle, dzbanki itp. wyglądają jak z renderów z połowy lat 90tych, z powierzchniami dającymi fajniejsze odbicia niż prawdziwe złoto, z fajnie kontrastowymi efektami przejść światła przez szkło butelek itp. Na co komu szarzyzna realizmu, to nie wiem. Ludzie teraz się PT zachwycają, a mi się podobały dzbanki w Obliku w 2006r. Czy wyglądały realistycznie? No ni cholery. Ale na stole w grze stało więcej przedmiotów niż jeden jaki mogłem mieć w viewporcie 3D Studio Maxa w 1999r. więc łaziłem i podnosiłem wszelkie dzbanki i butelki ze stołów, oglądałem i cieszyłem michę, że teraz takie coś jest w grze. Dziś można zrobić to 10x lepiej nie zbliżając się nawet do realizmu, bo mamy od cholery wszelkich technik, a nawet te używane przed 2008r. by wystarczyły, tylko żeby dać więcej mocy przerobowej, aby przeliczyć więcej. Ja tego absolutnie nigdy nie dam rady zrozumieć, czemu ludzie mają alergię na cokolwiek co nie wygląda jak realistyczne, zakurzone, wyblakłe, mdłe i nudne gówno. A serio chciałbym. Przecież uczuleni na wyraźne kolory zawsze mogą ustawić suwak w panelu Nvdiii na desaturację, jak to przeszkadza. Albo obniżyć kontrast - czyli parametr za który ludzie dopłacają przy zakupie monitora, aby uzyskać większy. No OK, w grach opartych o realizm. W takim Kingdom Come 2 na przykład - OK, nie ma smoków, czarów i jest realizm. Czyli gra dla fanów realizmu i niech sobie tam będzie nawet czarno-biało jak ktoś sobie życzy. W wątku "niesamowita oprawa graficzna i screeny z gier" ludzie ostatnio wrzucili screena w kolorze gówna, na którym jest stary, brudny i zardzewiały chlew i jakaś świnia jak z koszmaru. I ktoś to uznał za ładne. Mu się oprawa podoba. No kurde JAK 90% wrzutek w tym wątku (w tym do najpiękniejszych screenów z gier) sprawia, że się zastanawiam czy ktoś nie baituje, żeby przytrolować, ale nie. Połowa wrzutek wg. mnie by się nadawała do wątka "najgorsze co możesz zobaczyć w grach". A ludzie się zachwycają. (a potem mi tłumaczą, że bez PT grafika już nie może być lepsza ) Niesamowite jak różnie widzimy to samo. Fascynujące wręcz. No zobacz niesamowite, ze ktos ma inne odczucia niz inny. Z jedzieniem jest podobnie, Tobie cos smakuje a komus innemu cos innego. Dla mnie DCI p3 wyglada cukierkowo. I co z tego, ze to gra jak dla mnie nie ma imersji jak jest kolorowo jak w bajce disneya. Jak sie nasiedzisz w srgb to potem ciezko tak nasycone kolory ogladac.. Edytowane 31 Marca przez aureumchaos 1
ODIN85 4 250 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca Musi kupić żeby zrozumieć. Tak go nie przekonasz. 4
VRman 3 320 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca Kolory psują imersję? Ale jak? No i gdzie w CD jest bajkowo? Mi też w tej grze w obecnej formie coś by bardzo, ale to bardzo psuło imersję, ale nie chodzi o kolory. Pop-in.
Art385 437 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 53 minuty temu, caleb59 napisał(a): Znowu oledowcy sroledowcy i problemy z hdr. Nie chcę wychodzić na ignoranta ale serio - nie męczy Was to? Co gra to problemy z tą gównianą technologią, poza tym jak zauważył @Kadajo przy dłuższym graniu z HDR wypala i męczy oczy - tak wiem, można to zniwelować ustawieniami czy modami ale chyba nie w tym rzecz, prawda? Dla mnie jeśli coś nie działa poprawnie out of the box jest gównem nie wartym splunięcia. Śmieszy mnie jak czytam w co drugim temacie o problemach z hdr i podwójnie odpycha mnie to od myślenia na temat zmiany monitora kiedykolwiek. Caleb niuniu zostałeś kiedyś poddany praniu mózgu przez trolle samsungowe, kiedy oni nie mieli oleda ale to da się leczyć. Teraz już oled nie jest beeee. Swoją drogą mam coś ponad 3 lata i nigdy nie miałem problemu z HDR mało tego ja przestałem mieć problemy z hdr po przejściu na oled. Tak, więc porzuć kłamliwe nauki samsunga z przed lat i przyjmij oleda do serca. 1
aureumchaos 646 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 2 minuty temu, VRman napisał(a): Kolory psują imersję? Ale jak? No i gdzie w CD jest bajkowo? Mi też w tej grze w obecnej formie coś by bardzo, ale to bardzo psuło imersję, ale nie chodzi o kolory. Pop-in. Dla mnie caly jest cukierkowy... mozemy tak bez konca, Zreszta nie tylko dla mnie bo z tego powodu powstaly tez reshade ktore tonuja saturacje a w nowym REno sami dorzucili preset 2 z saturacja w dol. Nie przeknamy sie wiec nie ma sensu tego opisywac. I Ty i Ja mam racje, przynajmniej dla siebie. POP-IN to jest cos makabrycznego tu, nie pamietam zadej gry z ostatnich nie wiem 5 lat zeby cos taiego bylo, do tego jak sie idzie to taki pas ciemniejszy jest robiacy okluzje ale tak blisko ze idzie on razem z Toba, to widzialem juz kilku grach ale nie tak blisko postaci. Jedyny taki oblesny pop in byl w oblivionie w mistach po ekranie ladowania ale nie pzy graniu juz. Czekam na jakiegos moda ktry bedzie maprawial LoD wlasnie i te popiny.
DITMD 1 135 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 33 minuty temu, Reddzik napisał(a): Jestem na etapie Scholastone w grze, najlepsze, że miałem już odkryty teren i odkryty teleport, bo byłem w tej okolicy po bandytę, okazało się, że nie przejdę z nim bo nie wiedziałem jak rozwalać te "kolorowe ściany", dopiero gra na etapie fabuły mi podpowiedziała, więc mogłem ze spokojem go oddać w ręce straży. Wtedy błądziłem z nim na koniu, szukałem wyjścia i jedynie co mogłem zrobić to go zostawić i dopiero teraz gierka pozwoliła mi przejść przez zablokowane ściany. Niby mamy swobodną eksplorację ale dochodzimy do momentu gdzie nie mamy umiejki do wykonania jakiejś akcji/czynności. Tak samo byłem w jakimś miejscu, już w dwóch miejscach, gdzie miałem arenę świadczącą że powinien być boss, okazało się że właśnie dostałem questa na jednego z tych bossów i dopiero teraz się pojawił do ubicia, zwiedzałem sobie północ- nie byłem tam w wyniku oglądania filmiku z YT, chciałem poszukać punktu szybkiej podróży, znalazłem przed jakimś zamkiem i do niego wlazłem, był pusty i cały w pajęczynach, a dopiero wraz z 4 rozdziałem dostałem zadanie w tym zamku. To pokazuje, że mamy swobodną eksplorację, sandbox ale pewne rzeczy są zablokowane- drugi raz. Sprzedawcy dostają nowe rzeczy jak dobijesz u nich z reputacją na 100%. Tam w okolicy Scholastone biega sobie legendarny koń. 1
aureumchaos 646 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca (edytowane) W ogole jak porownuje do skyrima z modlista Nolvus to biednie crimson wyglada pomimo posidania RT i RR i nowszego sinlinka. tutaj przyklad jak wyglada jak gram w skyrima: I to w ruchu tez tak wyglada... Na takim satrym silniku bethesdy... Nic nie mryga, nie ma problemow z LoD czy pop inem... hmmm Edytowane 31 Marca przez aureumchaos 1
userKAMIL 1 059 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 2 godziny temu, Fatality napisał(a): To akurat ma swoje wady i zalety. Wada, że wtedy nie widzisz gdzie cię jeszcze nie było. O tym samym pomyślałem i dlatego daruje sobie ten dzwon.
JeanPepin 393 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 6 minut temu, DITMD napisał(a): Sprzedawcy dostają nowe rzeczy jak dobijesz u nich z reputacją na 100%. Tam w okolicy Scholastone biega sobie legendarny koń. Mam czarnego legendarnego, biega obok tej wieży na południowym wschodzie ( w pierwszej krainie jeszcze), między wieża a małym jeziorkiem.
seba842005 187 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 8 godzin temu, ODIN85 napisał(a): A Ty miałeś nie grać Była przerwa 2 dni
userKAMIL 1 059 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 21 minut temu, ODIN85 napisał(a): Musi kupić żeby zrozumieć. Tak go nie przekonasz. Dokładnie! Tu można doktorat by napisać a i tak dopiero jak na własne oczy to się zobaczy i pogra dłużej niż u kumpla. To wtedy nie ma już powrotu.
j4z 1 429 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca A propos pop. Wczoraj kwiatki normalnie wyskakiwały mi z gleby. Zastanawiałem się, czy tak mam być, bo to baśń czy jednak pop. 😀 1
aureumchaos 646 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca tak to jest pop cos jak po deszczu chilarnym w death strading hahahhaha
j4z 1 429 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca (edytowane) Bo to nie było takie typowe doczytywanie, tylko właśnie wyskakiwały z gleby. Edytowane 31 Marca przez j4z
VRman 3 320 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca (edytowane) 25 minut temu, aureumchaos napisał(a): Dla mnie caly jest cukierkowy... mozemy tak bez konca, Zreszta nie tylko dla mnie bo z tego powodu powstaly tez reshade ktore tonuja saturacje a w nowym REno sami dorzucili preset 2 z saturacja w dol. Nie przeknamy sie wiec nie ma sensu tego opisywac. I Ty i Ja mam racje, przynajmniej dla siebie. Nie no luz, nie krytykuję, nie wyśmiewam, nie zamierzam się spierać, bo to ewidentnie kwestia gustu. Za to chciałbym zrozumieć czemu ktoś może mieć aż tak inny odbiór tych samych wizualiów w grze. Spoiler A co do reshade'ów - nie czaję, przecież suwaczek w panelu Nvidii jest od GeForce'a 2. Wiem dokładnie, bo opcja podbicia kolorów już wtedy była dla mnie ważniejsza niż jakieś path tracingi dzisiaj. Kolega miał GF2 MX, a ja kupiłem GeForce 256 DDR. Rozczarowanie brakiem tej opcji było tak ogromne, że do dziś pamiętam. Dla mnie to była główna przewaga Geforce'a nad Rivą TNT 2, jaką miałem. Kupiłem używanego GF256 za grosze i przez godzinę instalowałem różne sterowniki, szukałem tej opcji itp. zanim dotarło do mnie, że chyba to jest "GF2 exclusive" Ależ miałem doła wtedy A ostatnio ten suwak zabrali z ustawień Meta Questa, czego też nie mogę przeboleć. Bez podbicia saturacji przecież obraz na LCD wygląda jak gówno. A nie w każdej grze mogę się ratować podbiciem kontrastu bo ciemne lochy w DoE nie pozwalają grać jak się zrobi tak mocno "black crush" suwakiem kontrastu. Ja zawsze wolałem bardziej kolorowo niż w realu, bo za dzieciaka koledzy mieli nowoczesne TV, a ja stary, potem oni mieli nowe monitory, a ja rzęcha z roku 1990, a 2 lata się oszczędzało, że kupić monitor z fajnym kontrastem i żywymi kolorami. No i to była główna jak nie jedyna kwestia, przez którą po kilku latach się chciało sprzedąć stary i kupić nowy - kolory już robiły się sprane i wyblakłe, bo luminofor kineskopowca się zużywał. Z nasyceniem kolorów jak z przekątną ekranów u mnie: nie ma czegoś takiego jak "za dużo" Jakbym mógł podmienić gusta to bym się chętnie zamienił. Zazdroszczę, bo masa gier wychodzi w "spranej" stylistyce - ta cała moda na Unreal Engine. Nadchodzący Wiesiek 4 pewnie Ci się spodoba. No i twórcy Kingdom Come 2 robić będą jakiegoś RPGa z Lord of the Rings, ale dla mnie niestety na Unreal Engine, przez co będzie właśnie kijowa saturacja i "realizm". A jakbym miał Twój gust to miałbym nie jedną fajną grę wychodzącą na kilka lat, a na pęczki, więc serio i bez szydery - chciałbym się zamienić na gusta, bo mój jest pechowy. Edytowane 31 Marca przez VRman
aureumchaos 646 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 6 minut temu, VRman napisał(a): Nie no luz, nie krytykuję, nie wyśmiewam, nie zamierzam się spierać, bo to ewidentnie kwestia gustu. Za to chciałbym zrozumieć czemu ktoś może mieć aż tak inny odbiór tych samych wizualiów w grze. Za długo grasz na DCI P3.... ustaw sobie srgb w monitorze, przebolej tydzien i po tyg worc do dci p3 i sam zobaczysz ze jest cukierkowo i nie naturanie
DżonyBi 2 150 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca (edytowane) Bez tych wszystkich modów wygląda podobnie. Ten świat jest po prostu piękny Edytowane 31 Marca przez DżonyBi
aureumchaos 646 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca (edytowane) zwlaszcza te pop iny a poza tym dales film z modami To jak bez modow? A tu wyglada jakby budynek byl w negatywie: Edytowane 31 Marca przez aureumchaos
VRman 3 320 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca (edytowane) 12 minut temu, aureumchaos napisał(a): Za długo grasz na DCI P3.... ustaw sobie srgb w monitorze, przebolej tydzien i po tyg worc do dci p3 i sam zobaczysz ze jest cukierkowo i nie naturanie Raczej nie, bo gram tak: Spoiler ostatni suwak na samym dole Ale co do wygląda cukierkowo, to coprawda wolę tak, niż niemal czarno-biało, ale rozumiem chyba już o co Ci chodzi. To jest to, o czym pisałem wiele razy, że jak w grze zrobisz realistyczne światło, to jak chcesz potem mieć jakieś żywe kolory, to wpadasz w pułapkę przez co potem gra wygląda pstrokato - nie wiem jakiego słowa użyć, ale jest jednocześnie za mało kolorów i za dużo. To już w branży się dzieje od kilkunastu lat, więc nic nowego. Dlatego ja wolę stare typy oświetlenia w grach - ja lubię żywe kolory, ale niekoniecznie kolorystykę jak z bajki dla 5-latków. a często wychodziły gry, w których pierwszy plan ma pstrokate kolorki, a dalszy plan jest szarobury. Dev wybrał "realizm" światła, a potem się starał jakoś ratować, ale się nie da, więc wyszło źle i dla fanów żywych kolorów i dla fanów realizmu. Ale w Crimson Desert nie jest aż tak źle. edit: Ale masakra z tym youtube'm. Wybieram 2160p60 na filmiku dwa posty wyżej, a kompresja taka, że gówno widać Edytowane 31 Marca przez VRman 1
DżonyBi 2 150 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca (edytowane) @aureumchaos Jest mnóstwo filmów w necie, napisałem, że bez modów wygląda bardzo podobnie jak masz wszystko wymaksowane i dobrze skalibrowany HDR. Ja jestem mega zauroczony grafiką i klimatem gry, a Ty sobie graj w Skyrim'a. PS. Wiadomo, że kompresja też robi swoje, na żywo jest po prostu petarda i ostatnio gram tylko w CD w każdej wolnej chwili. Miód dla moich oczu. Edytowane 31 Marca przez DżonyBi
userKAMIL 1 059 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca Ktoś wie jak można zamrazac w taki sposób przy walce?
DITMD 1 135 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca (edytowane) Skyrim? Dobry żart W Crimsonie prawie do każdego budynku da się wejść. Nie mówiąc o tym jak to wygląda w ruchu. To inna liga, zmodowany Skyrim, to nadal Skyrim. Pięć domów na krzyż, to miasto w Skyrimie, i każdy ładuje się do osobnej komórki. Nędza i tyle. Pop in w Crimsonie,to pewnie przez konsole. Edytowane 31 Marca przez DITMD 2
userKAMIL 1 059 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 13 minut temu, DITMD napisał(a): Skyrim? Dobry żart W Crimsonie prawie do każdego budynku da się wejść. Nie mówiąc o tym jak to wygląda w ruchu. To inna liga, zmodowany Skyrim, to nadal Skyrim. Pięć domów na krzyż, to miasto w Skyrimie, i każdy ładuje się do osobnej komórki. Nędza i tyle. Pop in w Crimsonie,to pewnie przez konsole. Naprawdę ktoś porównuje to do Skyrima? XD Od czasu RDR2 przez te wszystkie długie lata żadna gra nawet nie zbliżyła się do takiego poziomu. Crimsone robi coś co wcześniej robiły tylko gry od Rockstara. 1 1
Rekomendowane odpowiedzi