Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, JeanPepin napisał(a):

A skąd taki wniosek ? Sam użyłem tutoriala żeby znaleźć włócznie dusz :E

no i gitówa, na razie sam szukam zwiedzam, ale jak tylko dopadnie mnie frustracja, że nic nie wpada samemu, chatgpt i tutoriale wlatują jak złoto aby szukać legendarnych itemów :)

• Odpowiedzi 3,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Teraz, STALKER napisał(a):

Dzwonek odkrywa mapę ale po pytajnikach wiadomo gdzie się nie było. Co do dokupienia gratów to to jest chyba do wersji standardowej wersja deluxe ma te rupiecie.

tak dokładnie o to mi chodzi, czy warto zakupić ten upgrade, czy te zabawki warte są tego hajsu :D

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, STALKER napisał(a):

Tak średnio bym powiedział. Zbroja wygląda ładnie ale na zamku kupisz z podobnymi statystykami inne i nie drogo.

Ale na zamku już za hajs nie kupisz tylko za te punkty honoru , ale szkoda że póki co nic nowego się u typa nie pojawia, zgaduje że w kolejnym regionie będzie jego odpowiednik z potężniejszymi itemami. Jakiej broni używacie ? Ja najczęściej włócznie bo ma fajnego skilla w drzewku r1 i kółko na padzie że z automatu blokuje kazdy atak oprócz czerwonego i robi kontrę 

Edit: i lipa że nie można ulepszyć np tej włóczni dusz która można znaleźć 

Edytowane przez JeanPepin
Opublikowano
36 minut temu, JeanPepin napisał(a):

A te zbroje to sam znalazłeś czy obejrzałeś tutoriala na YT gdzie ja znaleźć? :Eja na razie śmigam w tej od sprzedawcy z zamku w tym pierwszym mieście co można kupić za te punkty zasług czy tam honoru tylko. 66 h za mną, póki co 5 rozdział delegacja  demmenis, teraz czyszcze jakieś świątynie dla wiedźmy 

Zauważyłem, że sporo gratów jest ukrytych przede wszystkim w wodospadach. Jak widać kapliczkę z kamieni tuż przed ścianą wody to znak, że warto się tam "przebić" (R1 + trójkąt)

Opublikowano
44 minuty temu, samsung70 napisał(a):

W święta zobaczę co to reno, jakie kolega wcześniej nie chciał rozmawiać bo nie wiedziałem czy jest renox

RenoDX (Renovation Engine for DirectX Games) to zaawansowane narzędzie dla graczy PC (często udostępniane jako modyfikacja ReShade), które służy do radykalnej poprawy wyświetlania obrazu w technologii HDR (High Dynamic Range).

W przeciwieństwie do standardowych rozwiązań systemowych, RenoDX działa na poziomie kodu gry, oferując "natywne" wrażenia HDR nawet w tytułach, które oficjalnie go nie wspierają lub mają go źle zaimplementowanego. Dlatego przy pierwszym uruchomieniu ponownie następuje kompilacja shaderow. 

Kluczowe cechy RenoDX:

• Poprawa jakości HDR: Uważany za jedno z najlepszych rozwiązań na rynku, oferujące detale i precyzję oświetlenia przewyższającą Auto HDR od Windows czy RTX HDR od NVIDIA.
  • Wsparcie dla wielu gier: Mod jest dostępny dla popularnych tytułów, takich jak Cyberpunk 2077, Tekken 8, Hollow Knight czy Batman: Arkham Knight.
  • Zaawansowana kontrola: Pozwala na modyfikację efektów takich jak bloom, mapowanie tonów (color grading) oraz jasność szczytowa, co jest kluczowe dla posiadaczy nowoczesnych monitorów OLED.
  • Otwarte oprogramowanie: Projekt jest rozwijany przez społeczność (głównym twórcą jest ShortFuse) i dostępny na platformie GitHub. 
36 minut temu, j4z napisał(a):

A nie miałeś po prostu za jasno ustawione? 

Chyba zarujesz. Na kazdym filmie przeciez widac ze ta trawa jest radioaktywna :D Takiego kolrou trawa nie ma... Wystarczy wyjsc na dwor lub zerknac za okno. Swieci zielonym doslownie. 

Opublikowano

No ta, ale kalibracja w grze jest błędnie zrobiona. Jakbym ustawił max jasność, tak żeby obrazek był ledwo widoczny, to byłoby gruuuubo za jasno. Się zastanawiałem, może dużo ludzi kieruję się tą błędną kalibracją przy ustawianiu. 

Opublikowano (edytowane)

Jasnosc nie ma znaczenia dla koloru, odcien jest zly, bajkowy, ogolnie cala saturacja jest wysoko w tej grze. Moze taka intencja tworcow. Ja np preferuje kolor Adobe sRGB a nie nie DCI P3 bo ta jest dla nie za soczysta ze tak powiem, nienaturalna mocno. 

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano (edytowane)

Też miałem tak, nie używam reno, a już nie mam tak. Nie pamiętam, czy to po kalibracji hdr się poprawiło czy po włączeniu RR. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano
31 minut temu, JeanPepin napisał(a):

Ale na zamku już za hajs nie kupisz tylko za te punkty honoru , ale szkoda że póki co nic nowego się u typa nie pojawia, zgaduje że w kolejnym regionie będzie jego odpowiednik z potężniejszymi itemami. Jakiej broni używacie ? Ja najczęściej włócznie bo ma fajnego skilla w drzewku r1 i kółko na padzie że z automatu blokuje kazdy atak oprócz czerwonego i robi kontrę 

Jak pokonasz pierwszego bosa to kupisz jego zbroje przy kowalu.

Dokladnie nie porownywalem ale tutaj wiekszosc broni i zbroi ma podobne staty. Znajdowane unikaty glownie blyszcza wsadzonymi ulepszeniami a jak je wyjmiesz to praktycznie to samo.

Wychwalane na rolkach bronie "gole" robia podobny dmg co sprzet ze sklepu.

Ma to swoj minus bo np przez to ja ciagle biegam ze swoim poczatkowym mieczykiem, z przelozonymi ulepszeniami. 

Opublikowano

Znowu oledowcy sroledowcy i problemy z hdr. :E 

Nie chcę wychodzić na ignoranta ale serio - nie męczy Was to? Co gra to problemy z tą gównianą technologią, poza tym jak zauważył @Kadajo przy dłuższym graniu z HDR wypala i męczy oczy - tak wiem, można to zniwelować ustawieniami czy modami ale chyba nie w tym rzecz, prawda? Dla mnie jeśli coś nie działa poprawnie out of the box jest gównem nie wartym splunięcia. Śmieszy mnie jak czytam w co drugim temacie o problemach z hdr i podwójnie odpycha mnie to od myślenia na temat zmiany monitora kiedykolwiek.

• Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, aureumchaos napisał(a):

Jasnosc nie ma znaczenia dla koloru, odcien jest zly, bajkowy, ogolnie cala saturacja jest wysoko w tej grze. Moze taka intencja tworcow. 

Nie no, co Ty. W grze, w której latasz na smokach, używasz czarów, spotykasz ludzi o wzroście 4m, a koniem możesz robić drifty, autorzy na pewno nie chcieli nierealistycznego odcienia koloru trawy.  ;)

A ja właśnie narzekam, że gra jest zbytnio w trend realizmu i wyprania z kolorów.

się rozpisałem:

Spoiler

Trawę z super-realistycznym odcieniem to ja mam za oknem, a w grze może być nawet niebieska, o ile tylko będzie cieszyć oko, to niech sobie jest. Do tego stopnia, że grę planuję sobie sprawdzić w dalekiej przyszłości, ale tylko pod warunkiem, że będę miał wyświetlacz z dobrą obsługą HDR, bo ludzie piszą, że gra na tym bardzo korzysta. Na zwykłym to wygląda tylko trochę mniej szaroburo jak 10 innych gier, a ja lubię podziwiać widoczki. No ale może nie widoczki z monochromatycznym pasmem gór/skał. Ani nie lasy i łąki wyglądające jak po dwumiesięcznej suszy we wrześniu.  No i nie realistyczne wnętrza wyglądające jak nagranie z muzeum średniowiecznej osady, bo to jest po prostu brzydkie, ale lepiej właśnie nierealistyczne, ale przez to ciekawe, najlepiej jak wszelkie metalowe kufle, dzbanki itp. wyglądają jak z renderów z połowy lat 90tych, z powierzchniami dającymi fajniejsze odbicia niż prawdziwe złoto, z fajnie kontrastowymi efektami przejść światła przez szkło butelek itp. 

Na co komu szarzyzna realizmu, to nie wiem. Ludzie teraz się PT zachwycają, a mi się podobały dzbanki w Obliku w 2006r. Czy wyglądały realistycznie? No ni cholery. Ale na stole w grze stało więcej przedmiotów niż jeden jaki mogłem mieć w viewporcie 3D Studio Maxa w 1999r. więc łaziłem i podnosiłem wszelkie dzbanki i butelki ze stołów, oglądałem i cieszyłem michę, że teraz takie coś jest w grze. :)

Dziś można zrobić to 10x lepiej nie zbliżając się nawet do realizmu, bo mamy od cholery wszelkich technik, a nawet te używane przed 2008r. by wystarczyły, tylko żeby dać więcej mocy przerobowej, aby przeliczyć więcej. 

Ja tego absolutnie nigdy nie dam rady zrozumieć, czemu ludzie mają alergię na cokolwiek co nie wygląda jak realistyczne, zakurzone, wyblakłe, mdłe i nudne gówno. 

A serio chciałbym. 

Przecież uczuleni na wyraźne kolory zawsze mogą ustawić suwak w panelu Nvdiii na desaturację, jak to przeszkadza. Albo obniżyć kontrast - czyli parametr za który ludzie dopłacają przy zakupie monitora, aby uzyskać większy.

No OK, w grach opartych o realizm. W takim Kingdom Come 2 na przykład - OK, nie ma smoków, czarów i jest realizm. Czyli gra dla fanów realizmu i niech sobie tam będzie nawet czarno-biało jak ktoś sobie życzy.

W wątku "niesamowita oprawa graficzna i screeny z gier" ludzie ostatnio wrzucili screena w kolorze gówna, na którym jest stary, brudny i zardzewiały chlew i jakaś świnia jak z koszmaru. I ktoś to uznał za ładne. Mu się oprawa podoba. 

No kurde JAK :lol2:

90% wrzutek w tym wątku (w tym do najpiękniejszych screenów z gier) sprawia, że się zastanawiam czy ktoś nie baituje, żeby przytrolować, ale nie. 

Połowa wrzutek wg. mnie by się nadawała do wątka "najgorsze co możesz zobaczyć w grach". A ludzie się zachwycają. 

(a potem mi tłumaczą, że bez PT grafika już nie może być lepsza ;) )

Niesamowite jak różnie widzimy to samo. Fascynujące wręcz. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
5 minut temu, caleb59 napisał(a):

Nie chcę wychodzić na ignoranta ale serio - nie męczy Was to? Co gra to problemy z tą gównianą technologią, poza tym jak zauważył @Kadajo przy dłuższym graniu z HDR wypala i męczy oczy - tak wiem, można to zniwelować ustawieniami czy modami ale chyba nie w tym rzecz, prawda? Dla mnie jeśli coś nie działa poprawnie out of the box jest gównem nie wartym splunięcia. Śmieszy mnie jak czytam w co drugim temacie o problemach z hdr i podwójnie odpycha mnie to od myślenia na temat zmiany monitora kiedykolwiek.

Mnie męczyło, ale kazali mi włączyć. 😔

Nie niwelacja ustawieniami, a kalibracja HDR, którą w każdej grze trzeba przeprowadzić. 

Opublikowano (edytowane)

Ta gówniana technologia robi największą różnicę w grach. Nie rozumiem jak można grać w SDR, bez głębi, bez highlightów. Przy dobrze skalibrowanym sprzęcie nic ci oczu nie wypala.

Edytowane przez DITMD
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jestem na etapie Scholastone w grze, najlepsze, że miałem już odkryty teren i odkryty teleport, bo byłem w tej okolicy po bandytę, okazało się, że nie przejdę z nim bo nie wiedziałem jak rozwalać te "kolorowe ściany", dopiero gra na etapie fabuły mi podpowiedziała, więc mogłem ze spokojem go oddać w ręce straży. Wtedy błądziłem z nim na koniu, szukałem wyjścia i jedynie co mogłem zrobić to go zostawić i dopiero teraz gierka pozwoliła mi przejść przez zablokowane ściany.

Niby mamy swobodną eksplorację ale dochodzimy do momentu gdzie nie mamy umiejki do wykonania jakiejś akcji/czynności. 
Tak samo byłem w jakimś miejscu, już w dwóch miejscach, gdzie miałem arenę świadczącą że powinien być boss, okazało się że właśnie dostałem questa na jednego z tych bossów i dopiero teraz się pojawił do ubicia, zwiedzałem sobie północ- nie byłem tam w wyniku oglądania filmiku z YT, chciałem poszukać punktu szybkiej podróży, znalazłem przed jakimś zamkiem i do niego wlazłem, był pusty i cały w pajęczynach, a dopiero wraz z 4 rozdziałem dostałem zadanie w tym zamku. To pokazuje, że mamy swobodną eksplorację, sandbox ale pewne rzeczy są zablokowane- drugi raz.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
Godzinę temu, JeanPepin napisał(a):

Gram na dwa miecze.

Opublikowano
31 minut temu, caleb59 napisał(a):

odpycha mnie to od myślenia na temat zmiany monitora kiedykolwiek.

OLED to najlepsze co mogło mi się przydarzyć od odejścia od kineskopu. Gównem to jest LCD.

8 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Gram na dwa miecze.

To tutaj nikt już tarczy nie używa? 

• Upvote 1
Opublikowano
39 minut temu, caleb59 napisał(a):

Bo nie ma uniwersalnego ustawienia i musisz to zmienić do każdej gry.

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, j4z napisał(a):

OLED to najlepsze co mogło mi się przydarzyć od odejścia od kineskopu. Gównem to jest LCD.

To tutaj nikt już tarczy nie używa? 

A po co jak tak też można bloki robić.