Skocz do zawartości

Wasze ulubione książki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 
jestem ciekawy, jakie są Wasze ulubione książki? Teraz gdy jest moda na bardzo przydatne zresztą czytniki ebook, to czy ktoś jeszcze czyta powieści, czy przerzuciliście się tylko na gry, filmy, seriale itp?

Moje ulubione to:

1. Christopher Paolini - seria“ Dziedzictwo” na którą składają się:
- Eragon 10/10
- Najstraszy 10/10
- Brisingr 10/10
- Dziedzictwo. Tom 1 10/10
- Dziedzictwo. Tom 2 10/10

2. Kontynuacja Władcy Pierścieni - Nik Pierumow - seria“Pierścień Mroku”:
- Pierścień Mroku 1 - Ostrze elfów 9/10 
- Pierścień Mroku 2 - Czarna włócznia 10/10 
- Pierścień Mroku 3 - Adamant Henny 9/10

3. J.K. Rowling - seria “Harry Potter”:
- Harry Potter i Kamień Filozoficzny 10/10
- Harry Potter i Komnata Tajemnic 8/10
- Harry Potter i Więzień Azkabanu 10/10
- Harry Potter i Czara Ognia 10/10
- Harry Potter i Zakon Feniksa 9/10
- Harry Potter i Książę Półkrwi 9/10
- Harry Potter i Insygnia Śmierci 9/10
- Harry Potter i Przeklęte Dziecko 9/10

4. Terry Goodkind - seria “Miecz Prawdy”:
- Dług Wdzięczności 8/10
- Pierwsza Spowiedniczka - Legenda o Magdzie Searus 10/10
- Pierwsze prawo magii 10/10
- Kamień Łez 10/10
- Bractwo czystej krwi 10/10
- Świątynia wichrów 10/10
- Dusza ognia 10/10
- Nadzieja pokonanych 10/10
- Filary świata 10/10
- Bezbronne imperium 10/10
- Pożoga 10/10
- Fantom 10/10
- Spowiedniczka 10/10
- Wróżebna Machina 10/10
- Trzecie Królestwo 10/10
- Skradzione dusze 10/10

Nowa seria poweści Terrego Goodkinda:
- Reguła dziewiątek 10/10

A jakie są Wasze ulubione książki?

• 7 lat później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Jeden post na dekadę to dobre statsy, więc przykro mi trochę je psuć przed czasem ;)

ale..

Jak wygląda sprawa sklepów z e-książkami w roku 2026?

W sensie, gdzie kupujecie, albo gdzie subskrybujecie? 

Co do subskrypcji to najlepiej jakby nie wymagało karty kredytowej, tylko zwykłej płatności z banku. 

Co mnie interesuje:

- możliwie optymalna opłacalność

- dostęp do ebooków a najlepiej ebooków oraz audiobooków

- tam gdzie są różnice, najlepiej przekłady na polski tych lepszych tłumaczy, a przy audiobookach - tych lepszych lektorów. Słuchałem tego samego audiobooka od innego lektora i była przepaść, a jak w Discworldzie trafiłem na tłumaczenie jakiejś babki zamisat Piotra Cholewy, to mnie zęby bolały przy czytaniu. A przy okazji to jak ktoś nie zna mistrza, to wrzucę link do wikipedii https://pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_W._Cholewa

- fajnie jakby można było używać offline, w sensie płacę raz, ale słucham/czytam na czymkolwiek kiedy chcę, bo mam pliki bez DRMów do otworzenia nawet na tosterze bez internetu

- fajnie jakby był duży wybór, żebym znalazł np. książki Andrzeja Pilipiuka, ale i coś starszego jak mnie najdzie ochota poczytać jakąś klasykę po angielsku

A jak z DRMem to są może już jakieś programy wspomagające czytanie w obcych językach? Radzę sobie całkiem dobrze z angielskim, ale wkurza mnie, że nie łapię odniesień do czegoś, bo żeby złapać, musiałbym się wychować np. w Anglii, albo urodzić sto lat wcześniej. A jeszcze w fantastyce jak zaczną walić staromową angielską to już wymiękam. Tak sobie myślę, że w erze AI fajnie by było móc podświetlić dwa wyrazy i dostać od razu i tłumaczenie i np. wyjaśnienie np. "to jest pun bazujący na słowie jakiego używało się potocznie w Anglii w  pierwszej połowie XXw". Albo żeby były dwie książki na raz -oryginał i tłumaczenie, przez co można by sobie przełączać wedle potrzeby. Technicznie do zrobienia, ale nie wiem czy już ktoś takie coś oferuje, tym bardziej w Polsce. 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, VRman napisał(a):

Jak wygląda sprawa sklepów z e-książkami w roku 2026?

W sensie, gdzie kupujecie, albo gdzie subskrybujecie? 

Ja kupuje tam gdzie najtaniej ;-).

Średnio czytam gdzieś od 1 do 2 książek na miesiąc. Więc abonamenty mnie nie interesują. Przy większej ilości czytanych na miesiąc miało by to dla mnie jakiś sens.

Korzystam najczęściej z porównywarki cen na świat czytników:

https://ebooki.swiatczytnikow.pl/

Można ustawić alarm mailowy na konkretną cenę.

Alternatywą jest upolujebooka.

Często kupuje w https://ebookpoint.pl/. Nawet jakąś stałą zniżkę mam.

Edytowane przez Kabor
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Na https://lubimyczytac.pl/ przy każdej książce jest zestawienie cen w wirtualnych księgarniach. Można też sprawdzić, na jakich platformach abonamentowych jest dostępna.

Screenshot_20260408-132624.Chrome.thumb.png.8eb93677f54bb0ad35e1b3f241d4445a.png

Na https://woblink.com/ za każde wydane 10 zł, dają kod zniżkowy na 10 zł. Nowi użytkownicy dostają jeden kod w gratisie. Niestety, zniżka odlicza się tylko od ceny regularnej, ale dobre i to, bo czasem i tak wychodzi lepiej niż w promocji.

Edytowane przez Lypton
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 2.04.2026 o 13:14, VRman napisał(a):

A jak z DRMem to są może już jakieś programy wspomagające czytanie w obcych językach? Radzę sobie całkiem dobrze z angielskim, ale wkurza mnie, że nie łapię odniesień do czegoś, bo żeby złapać, musiałbym się wychować np. w Anglii, albo urodzić sto lat wcześniej. A jeszcze w fantastyce jak zaczną walić staromową angielską to już wymiękam.

Na Kindlu po prostu zaznaczasz akapit lub wyraz i jest on tłumaczony przez wbudowany słownik. O ile pamiętam, możesz też przetłumaczyć przez translator, jeślinczytnik jest podpięty do sieci. 

Tanie książki jak wyżej, głównie agregatory ofert czy chociażby pepper.pl, gdzie też często się pojawiają okazje na e-booki.