Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Asrock challenger przy RX5xxx pozytywnie mnie zaskoczył, takie PNY XLR8 RTX 3060 Ti co jest w drugim pc to plastik fantastik i jak challenger bez uv jako tako daje rade tak przy PNY obowiązkowo uv, chociaż same wentylatory są przyjemniejsze w PNY.

Opublikowano (edytowane)

@Ultor79 bez najmniejszego problemu z zapasem.. warto pamiętać że nie warto przekraczać "pewnego" progu cenowego w przypadku danego modelu karty bo przychodzi moment kiedy staje się to nie opłacalne, za stówkę więcej od podlinkowanej wyżej można mieć już RX 7900GRE

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Mi się udało dostać Rx 7800xt Merc za 2199zl na amazonie. Myślałem właśnie czy nie dołożyć do 7900gre bo był za około 2,5k tylko, że Chellenger od ASRocka. Ale z racji tego, że gram full hd i jednak chciałem nieco lepsze chłodzenie to ciul poszlo w Merca. I w sumie jestem zadowolony, kolejna karta raczej za kolejne 2 lata myślę jak wyjdzie kolejna generacja. Na razie mój rx spokojnie do full HD wystarczy nawet na lata.

Opublikowano (edytowane)

Challenger jest ok do pewnego progu TDP a ten merc wcale wybity nie jest, wygląda przyzwoicie właśnie do poziomu mniej więcej 250-270W na wyższych modelach jest co najwyżej średniakiem ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Xfx merca należy unikać, wiele kart miało problemy z hot spot ( one mają vapor chamber). Xfx zostało kiedyś przyłapane że sprzedawało użyte, po serwisie karty jako nowe 

Edytowane przez raul_ole
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Challenger jest ok do pewnego progu TDP a ten merc wcale wybity nie jest, wygląda przyzwoicie właśnie do poziomu mniej więcej 250-270W na wyższych modelach jest co najwyżej średniakiem ;) 

Czemu uważasz, jest średniakiem? Ja mówię o rx 7800xt, a nie o wyższych modelach. Akurat w tym segmencie jest topką. U mnie ten Merc wygląda świetnie, trafiła mi się sztuka bez piszczących cewek, temperatury bardzo dobre, wręcz topowe. Ciężko o więcej niż 63 stopnie w stresie i hot spot około 80. Dodatkowo jest bardzo cicha, wręcz niesłyszalna jak dla mnie, choć trzymam obudowę pod biurkiem to możliwe, że to dużo daje. Nie mam się do czego przyczepić. Jak zrobię UV to już w ogóle top top. 

Wcześniej miałem rx 6700xt Hellhound to temperatury miał nawet lepsze bo ciężko było dobić do 60 stopni w stresie, ale znowu hot spot dużo cieplejszy. Z obiema kartami mi się fartło bo ani jedna ani druga nie piszczy.

Edytowane przez Ryza
Opublikowano
30 minut temu, Ryza napisał(a):

Ciężko o więcej niż 63 stopnie w stresie i hot spot około 80. Dodatkowo jest bardzo cicha, wręcz niesłyszalna jak dla mnie, choć trzymam obudowę pod biurkiem to możliwe, że to dużo daje.

Brak podania rpm i komputer pod biurkiem, faktycznie moze byc cicha :cool:

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Filip-5682 napisał(a):

RX 7900 GRE  20-30% wydajniejsza od RX 6800 XT zależy od gry ;)

Vram podkręć do 2500 MHz 

Edit: nieważne, widzę że w wątku benchmarkowym nawet mocniej podkręcona :P

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
7 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Vram podkręć do 2500 MHz 

Edit: nieważne, widzę że w wątku benchmarkowym nawet mocniej podkręcona :P

Bez OC ta karta jest słabsza od 6950XT można przyjąć że to poziom 6900XT więc 20-30% przyrostu względem 6800XT by wtedy nie miał na stock :P 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Strasznie nakręcasz się emocjonalnie i już masz kolejny histeryczny tekst, zanim zdążyłem pokazać twoje zaślepienie polaryzacją... Pokaże to szybko na przykładzie z twojego poprzedniego komentarza i napomknę prawo do noszenia broni: Redukcja, kpina, brak próby zrozumienia sytuacji i mojego podejścia... Mają prawo nosić broń, ale pod pewnymi warunkami... Jest to akurat kompletnie nieistotne, ponieważ nie zastrzeli go przez broń (choć przyczyniła się), ale wciągnąłeś się w nagonkę i rozbudowanie tej sytuacji, która była po prostu błędem służb i człowieka, który nie powinien tam się znaleźć... Broń była tylko głupim jego wyborem, szczególnie w USA. Wiesz o tym, że to był model który słynnie z "samowystrzałów"? Wiedziałeś o tym, że na nagraniu widać, że broń którą mu odebrano wystrzeliła w ręce funkcjonariusza w jezdnię, który być może źle ją trzymał, a może był to samowystrzał? Funkcjonariusze pod napięciem zareagowali niekompetentnie, ponieważ po tym wystrzale zaczęli strzelać. Jest jeszcze inny kąt nagrania, gdzie niby widać, że tamten człowiek próbuje gdzieś sięgnąć, tuż po tym, gdy go puścili po odebraniu broni, ale uważam  to za niesprawdzone nagranie... Dalej po prostu twierdzę, że nie powinni strzelać, wystarczyłoby go ponownie unieruchomić lub dłużej przytrzymać, potwierdzić sytuację, chwilę z nim pogadać, ustalić nastawienie oraz przebieg wydarzeń i wtedy puścić, ale niestety powinna tam być z nimi policja i to robić, bo nie są od tego... Próbowałeś znaleźć wiele nagrań, z różnych ujęć, pomijając komentarze odnośnie sytuacji? Czy wystarczyło Ci jedno i masa podsycających komentarzy, potem wdających się w przepychanki? W USA masz prawo nosić broń, ale musisz mieć przy sobie ID / licencję, być niekonfliktowy i wykonywać polecenia służb, ale wiele zależy od prawa stanowego. Służby są bardzo napięte w USA, bo właśnie każdy może mieć broń, przez co spodziewają się wszystkiego w napiętej sytuacji. Można by sprawdzić jak to jest w USA, ale sądząc po takim komentarzu to prawnie możesz nosić legalną broń, ale jeśli wziąłeś ją na protest i jeśli coś wydarzy się to możesz być oskarżony do intencję użycia jej:   O BLM wspominam, bo mocno śledziłem tamtejszą sytuację i dokumentowałem filmy i teksty o tym na dysku, wraz z tematem prawa do posiadania broni w USA.   A próbowałeś zrozumieć sytuacje i znaleźć niuanse? Policja powinna zabezpieczać miejsca, ICE nie jest od przesuwanie się między protestującymi, oni są od wykonania swojej pracy... Ale znowu, nie próbujesz dyskutować i cokolwiek zrozumieć lub dowiedzieć sie, tylko szukać potwierdzenia i bicia wroga..., typowe demonizowanie i polaryzacja prowadzą do tego. W żadnym, bo moje podejście do takich sytuacji jest niezmienne od czasu "ataku na kapitol" w 2021r, gdzie zastrzelenie człowieka też było błędem jednostki, a nie egzekucją. Gdybyś obserwował USA szerzej, a nie tylko w przepychankach politycznych to wiedziałbyś w jakim otoczeniu pracują służby i dlaczego prawo każe mocno stosować się do poleć służb, trzymać ręce na widoku itd. Brawo, umiesz stosować typową demagogię... Potrafisz jeszcze trzeźwo spojrzeć na rzeczywistość, czy twoje zacietrzewienie polityczne już zupełnie cię zaślepiło na słowa i sytuacje? Ja zadaję sobie pytanie DLACZEGO STRZELILI... U Ciebie zachodzi od razu szufladkowanie propagandowe i powtarzanie haseł o egzekucji i niedopuszczeniu idei błędu u człowieka... Nawet nie wiesz co było na filmie oraz nie zwróciłeś uwagi w jakim kontekście to oglądałem... Ba nawet nie zwróciłeś uwagi na to co pisałem, bo walczysz z wyobrażeniem o mnie, a nie ze mną... Szukałem nagrań z licznymi ujęciami i dłuższym nagraniem sytuacji. Znalazłem tamto i we większości nie zwracałem uwagi na komentarze prowadzącego film, skacząc po materiale do ujęć... Baa, piszę nawet rzeczy, z którymi pewnie nie zgodziłby się autor filmy i dodam, że lepiej byłoby, gdy oficerzy dali się zabić lub zranić, bo to nie dolałoby paliwa do ognia i pokazałoby odklejenie społeczeństwa... "Niestety" nikt nie ma ochoty umierać, ale to protestujący stawiają się w konfliktowych sytuacjach(oczywiście pewnie nie widziałeś innych ujęć z miejsca zdarzenia), gdy ICE zmierza do wykonania swojej pracy... Nie twierdzę, że zmarli są winni swojej śmierci, lecz doprowadzili się do sytaucji, w której oficerowie mieli możliwość do popełnienia błędu w ocenie sytuacji. W USA napięcie i przesada / zapobiegliwość u służb nie jest czymś nowym, ale teraz z błędów robi się ludziom wodę z mózgu, gdzie nawet tutaj pada twierdzenie o egzekucji... Ale nie ma miejsca na jakiekolwiek niuanse i niejednoznaczną ocenę sytuacji w dyskusji w Tobą. Ciągle gadasz o magowskiej propagandzie, usprawiedliwianiu, egzekucjach i nie wiadomo czym oraz szyderczo przekręcasz lub podsumowujesz słowa... Zaczynasz zamieniać się w Karren z mema.   To tyle ode mnie, bo tylko powtarzasz emocjonalny potok słów... Daj sobie więcej czasu na wyrobienie opinii, zamiast skakać od razu do konkluzji... Możesz podesłać co Cię przekonało do takiego postrzegania ICE oraz gdzie znalazłeś te przypadki tortur itp.
    • TYLKO FOUNDERS, może ktoś wymienił na coś wyższego i mu leży jako zapas i chce sprzedać?   
    • Dla mnie robienie testów tylko w 1080p i nie jest kompletnym testem dla graczy i nazywaniem tego testami dla graczy trochę mija się z prawdą . Dla kogoś kto chce zobaczyć czy dany cpu jest szybszy jak najbardziej . Kumaty człowiek i tak ogląda wiele testów w różnych scenariuszach i w grach na których mu zależy  i podejmuje decyzje czy dopłata 1.5k do nowego cpu na aktualnym gpu ma jakiś sens. Ale gdybym miał się sugerować tylko testami w 1080p na takim przykładzie jak poniżej , trochę bym się czuł oszukany dopłacają do lepszego cpu     
    • sorka, do skasowania
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...