nalewator 50 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca (edytowane) @Send1N Ale nie na wszystkich sterownikach były takie jazdy np.na 24.9.1 było ok. Kiedyś nawet myślałem że to od klawiatury (ma ponad 20lat) ale podpoiłem inna na próbę i było to samo. Edytowane 23 Marca przez nalewator 1
STALKER 75 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca Zmien wszystkie trzy skróty w których występuje litera L w sterowniku i wszystko smiga jak ta lala 1
MarioDee 22 Opublikowano 2 Kwietnia Opublikowano 2 Kwietnia Czy to prawda że mając kartę 7900xtx, która ma 24 GB vramu, trzeba mieć najlepiej co najmniej 48 GB pamięci ram w komputerze? Z takim stwierdzeniem się spotkałem na fb, jak ktoś napisał o tym Bo inaczej może komp mulić przy 32 GB ramu w kompie, bo przy pełnym obciążeniu karty system będzie działał tylko na 8 GB ramu 1 1
wrobel_krk 851 Opublikowano 2 Kwietnia Opublikowano 2 Kwietnia Kompletna głupota. VRAM i RAM to różne rodzaje pamięci w komputerze. VRAM (karta graficzna) przechowuje tekstury, modele 3D i dane graficzne, co pozwala na płynne działanie w wysokiej rozdzielczości, np. 4K. RAM (pamięć systemowa) obsługuje aplikacje i system operacyjny, umożliwiając wielozadaniowość. Więcej VRAM (np. 24 GB) oznacza lepsze działanie gier czy renderowania, ale nie wymaga proporcjonalnego zwiększania RAM-u. 32 GB RAM to zwykle wystarczająco, choć 64 GB można rozważyć przy intensywnych zadaniach, jak obróbka 4K czy modelowanie 3D. Ważne jest, by system był dobrze zoptymalizowany. 1 1
MarioDee 22 Opublikowano 2 Kwietnia Opublikowano 2 Kwietnia (edytowane) Napisałem to gościowi, że to głupota jakaś, to mnie odesłał do literatury fachowej Edytowane 2 Kwietnia przez MarioDee
HappyLittleGamer 190 Opublikowano 2 Kwietnia Opublikowano 2 Kwietnia 5 godzin temu, MarioDee napisał(a): Czy to prawda że mając kartę 7900xtx, która ma 24 GB vramu, trzeba mieć najlepiej co najmniej 48 GB pamięci ram w komputerze? Z takim stwierdzeniem się spotkałem na fb, jak ktoś napisał o tym Bo inaczej może komp mulić przy 32 GB ramu w kompie, bo przy pełnym obciążeniu karty system będzie działał tylko na 8 GB ramu To sam Kurteczka pewnie wymyślił. Im mniej vramu na dżiforsie tym większa oszczędność na system ramie. Dlatego sweet spot to APU bo dzięki temu że nie ma vramu wymagania co do ramu spadają do zera i to też miał na myśli Bill G kiedy powiedział że każdemu wystarczy 640kb i chodziło o cache L2. 3
MarioDee 22 Opublikowano 2 Kwietnia Opublikowano 2 Kwietnia 42 minuty temu, wrobel_krk napisał(a): Jaka literatura może nas oświeci;) Póki co to się tego jeszcze nie dowiedziałem
STALKER 75 Opublikowano 4 Kwietnia Opublikowano 4 Kwietnia Nie zawracaj sobie głowy jakims kretynem z fb. 1
Pentium D 1 157 Opublikowano 6 Kwietnia Opublikowano 6 Kwietnia W dniu 2.04.2025 o 20:18, wrobel_krk napisał(a): Jaka literatura może nas oświeci;) 4
Radio Tirana 1 041 Opublikowano 6 Kwietnia Opublikowano 6 Kwietnia Czy w RDNA 3 można zjechać z power limitem o więcej niż pozwala na to panel Adrenalin?
Art385 339 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia W dniu 22.03.2025 o 10:16, MadDog napisał(a): Dużo ludzi chwali, bo poprawili niby sporo błędów z tego co czytam na Reddicie. U mnie nie widzę żadnych farfocli ale testowane tylko na MH Wilds. Na pewno warto instalować jak ktoś ma serię 9xxx. No mojej 7900XT raczej to samo co poprzednia wersja. I ciągle trzyma 909MHz w zakładce Wydajność w Adrenalin. A tak to spoko drivery. Niestety obecnie jak tylko coś korzysta z akceleracji jak np. YT i masz aktywną kartę z filmikiem, to vram lata na 909 MHz od wielkiego dzwonu zejdzie do 828 MHz. Natomiast jak sobie siedzisz w przeglądarce i sobie yt leci w innej zakładce, to vram poprawnie schodzi z zegarów. IMO to nie bug a zmienili zachowanie vramu. Dla mnie w sumie spoko, bo YT często leci u mnie w tle a wtedy mam pobór coś między 37 a 42W a nie 60+. Ogólnie też mocno polecam pod rdna3, bo nawet mi naprawił współpracę z hue synckiem, bo na poprzednich to był fuckfest. Jeśli chodzi o OC+UV nie zauważyłem zmian w stabilności. Jedyny minus to trzeba wyłączyć skróty klawiszowe, bo się znowu gryzą z polskimi znakami a tak to cud miód i orzeszki.
MadDog 302 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia No właśnie u mnie te 909MHz jest tylko w zakładce Adrenalin-Wydajność. Tak to wszędzie indziej VRam lata normalnie Tutaj YT na pełnym ekranie dla przykładu:
Art385 339 Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia W dniu 11.04.2025 o 18:29, MadDog napisał(a): No właśnie u mnie te 909MHz jest tylko w zakładce Adrenalin-Wydajność. Tak to wszędzie indziej VRam lata normalnie Tutaj YT na pełnym ekranie dla przykładu: O to ciekawe. Sprawdziłem u siebie i u mnie nie tylko jej 909 MHz ale vram skacze w gpu-z nawet na 1.5 GHz+ no ale jak napisałem wcześniej ja mam wyłączone wszystko od oszczędzania energii i plan zasilania najwyższa wydajność. Ciekawe, co pokażą w oficjalnych driverkach skoro opcjonalne są na naprawdę dobrym poziomie.
MadDog 302 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia Za dużo ich wczoraj nie testowałem bo miałem kupę innych zajęć. Prawie udało im się naprawić boostowanie zegarów vramu w zakładce wydajność . O ile jak wejdę w tą zakładkę i i okno jest zmaksymalizowane to jest wszystko ok. Ale w trybie okienkowym już nie jest . Nie wiem czy coś nie grzebali przy MPO. Testowane wczoraj tylko chwilę na Last Epoch. Ale to nie jest wymagająca gra więc nie wiem jak reszta. W idlu wszystko ok. Pobór energii spada ładnie do kilku watów, ustawione UV +OC po mojemu - żadnych crashy na razie i wszystko stabilnie do tej pory. Stery jak zawsze czyszczone przez DDU.
Send1N 4 153 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia Ja tam od lat wyłączam mpo chyba z przyzwyczajenia próbowałeś u siebie testowo, może jest wtedy jakaś różnica w tym przypadku?
MadDog 302 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia (edytowane) Też wyłączam bo na moim Szafirku mam problem ze znikającym kursorem na białym polu. Ale o dziwo po jakiejś aktualizacji Windowsa MPO znowu było włączone. Dzisiaj sprawdzę ale raczej nie jest załączone. Kursor mychy zachowuje się normalnie. Edytowane 24 Kwietnia przez MadDog 1
Art385 339 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia Zacząłem sobie grać w Obliviona i jak kogoś interesuje, to na XTX działa spoko. FSR3 wygląda ok spodziewałem się gorszej sieczki przynajmniej w lesie ale nie 1440p->2160p daje radę. Generator klatek działa elegancko aż się zdziwiłem a jak bóg mi świadkiem jest bardzo przydatny. Grając na padziku z framegenem w ogóle nie czuć dropów do 30 fps. Teraz lumen tu jest coś skopsane albo to mój CPU ale nie widzę jakichś drastycznych boostów FPS po przejściu ze średniego lumena sprzętowego na niski softowy dopiero jakieś różnice wyraźniejsze są przy zejściu z wysokiego sprzętowego. Gra jest wymagająca ale o dziwo nie siorbie dużo prądu. Obecnie ustawiłem sobie 2.8 GHz i wciąga tak między 330-370W pewnie na full PL karta poleci na 3GHz+. Co bardzo ciekawe jak na UE to traversal stutter prawie nie istnieje O_o szarpnęło mi delikatnie ze dwa razy popierdzielając z buta z opactwa do kavatch. Za to gierka już po 30 minutach na otwartej przestrzeni alokuje sobie pod 17 GB VRAM'u a to pewnie nie jest jej ostatnie słowo a w pomieszczaniach pod skromne 14GB od strzała. Nowe driverki pod obliviona też fajnie śmigają choć dalej trzeba wyłączać skróty klawiszowe bo się gryzie z naszymi znakami. Takty VRAM na 909 jak były tak są ale opórcz tego nie ma się za bardzo do czego przyczepić.
Krzysiak 1 517 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja https://ithardware.pl/aktualnosci/amd_zmienia_zdanie_radeon-41396.html
wkamil73 285 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja No to byłoby ciekawe, tylko źródło tych rewelacji takie mało wiarygodne chyba
Phoenix. 4 711 Opublikowano 6 Maja Autor Opublikowano 6 Maja 1 godzinę temu, wkamil73 napisał(a): tylko źródło tych rewelacji takie mało wiarygodne chyba I tak i nie Akurat jestli chodzi o przecieki nt produktow AMD to faktycznie ma dobrego informatora, intel/nvidia to juz wiekszosci bajki.
sideband 1 768 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja Mało realne by wsparcie pojawiło się już teraz
Rekomendowane odpowiedzi