Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Potrzebne są update-y łatające dziury w systemie. I o to się rozbija z brakiem wsparcia MS dla Win 10 (za jakiś czas ofc). Bez tego za chwilę nie będą działać przeglądarki, nie wejdziesz na stronę banku itd itd.  Akurat Defendera zastąpisz każdym nawet darmowym antywirusem.

Edytowane przez bourne2008
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, bourne2008 napisał(a):

Defendera zastąpisz każdym nawet darmowym antywirusem.

wole jedna pieczatkie windowsa

2 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

Potrzebne są update-y łatające dziury w systemie.

jakby nie rt to wiesz co?uruchomie kazda gra na win 1701 z 2015 roku.... i tyle te łatania sa potrzebne

Opublikowano

A więc kres 10 nadszedł niestety... i co teraz pojawi mi się sama w opcji aktualizacji update na 11, czy jednak szybciej będzie poprzez ich narzędzia? 

Chce przejść z 10, na 11 bez formata, i utraty danych o ile to możliwe.

Opublikowano (edytowane)

Jak włączyć rozszerzone aktualizacje esu dla windowsa 10 za darmo*, informacja dla osób którym nie wyświetla się powiadomienie o możliwości aktywacji przedłożonego wsparcia, tylko o samej aktualizacji do windowsa 11. U mnie tak to wyglądało: 

Ważne: Microsoft wymaga żeby zrobić to co opisałem poniżej na koncie administratora komputera.

Nie lubię usług microsoftu dlatego, połączę konto administratora (nie ma innego wyjścia) z kontem microsoft, a do codziennego użycia założę drugie konto lokalne, bez logowania się do konta microsoftu.

Przy tym microsoft wymaga, żeby zalogować się na główne konto administratora minimum raz na od 30 do 60 dni, żeby utrzymać status przedłużonego wsparcia, jeśli dobrze zrozumiałem. Czyli logowanie raz w miesiącu na konto administartora w celu instalacji comiesięcznej aktualizacji bezpieczeństwa do windosa 10.

Tu jest ładnie opisane: https://www.microsoft.com/pl-pl/windows/extended-security-updates

W ustawieniach windows update klikamy sprawdź aktualizacje, powinien znaleźć i zainstalować ostatnią darmową aktualizację wydaną 15 października 2025: kb5066791

Uruchamiamy komputer ponownie.

Wchodzimy w ustawienia swojego konta lokalnego: (start > ustawienia następnie w lewym górnym rogu ekranu mamy swoje konto) wybieramy opcje zaloguj się do konta microsoft.

Tworzymy nowe konto na fejkowe dane np. jaś fasola oraz wpisujemy losową datę urodzenia, wymyślamy adres email, kończący się na @outlook lub @hotmail.

Nie podawałem drugiego adresu e-mail oraz numeru telefonu, po co im to.

Po pomyślnym utworzeniu konta i zalogowaniu się nim w systemie windows, czekamy kilka minut i uruchamiamy komputer ponownie.

Po ponownym uruchomieniu komputera pojawi się duża informacja na cały ekran: więcej możliwości wyboru sposobu działania konta microsoft w systemie windows, klikamy na nie, nie synchronizuj.

Jeśli jesteś już zalogowany na swoje konto microsoft w systemie windows to zacznij od tego punktu:

Gdy pulpit się załaduje wchodzimy w start > ustawienia i wybieramy windows update w prawy górnym roku ekranu.

Od razu powinna wyświetlić się informacja na wysokości przycisku sprawdź aktualizacje, po prawej stronie: Zarejestruj się w programie rozszerzonych aktualizacji. Klikamy na niebieski tekst: Zarejestruj się teraz. Pojawi się nowe okno w którym wybieramy opcje dalej i w następnym Zarejestruj i gotowe. W ustawieniach windows update po prawej stronie powinna pojawić informacja: twój komputer został zarejestrowany w celu otrzymania rozszerzonych aktualizacji zabezpieczeń.

Jeśli nie wyświetla się powyższa informacja to możesz spróbować wyłączyć w biosie moduł tpm 2.0 oraz secure boot na czas aktywacji przedłożonego wsparcia.

Podsumowując: microsoft wymusza utworzenie oraz zalogowanie się na konto microsoft, żeby otrzymać aktualizacje zabezpieczeń do 13 października 2026. Tyle kombinowania. Ręce opdajo, za coś co powinno być darmowe na terenie unii europejskiej :-|

Tak to wygląda po zarejestrowaniu się:

w102.thumb.jpg.a303cbd7c7d9a2bca09243ceb0958b9e.jpg

*Wymaganie połączonego konta, to kolejny krok w szpiegowaniu oraz przejściu na model subskrypcyjny w 12 :(

w10.png

Edytowane przez Pawcio
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, bourne2008 napisał(a):

Akurat Defendera zastąpisz każdym nawet darmowym antywirusem.

No problem za rok może sięgnąć dalej

https://support-eol.eset.com/pl/trending_weol2023_10_2022.html

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/install/deprecation-of-software-publisher-certificates-and-commercial-release-certificates

Jak wraz z całkowitym zakończeniem wsparcia systemu polecą również te certyfikaty, to i część antywirusów może przestać działać lub dostawać aktualizacje.

Ogólnie to instalując ostatnie aktualizacje wind10 pojawia się już komunikat w sekcji windows update w ustawieniach, żeby przedłużyć wsparcie za darmo o rok logując się jedynie kontem MS do win10. Warunek jest taki, że przez ten rok logowanie do sytemu musi odbywać się przy użyciu konta MS. 

1 godzinę temu, Pitross20 napisał(a):

Bez problemu, robisz jako uaktualnienie nawet z pendrive z win11 da się to zrobić.

Opublikowano
4 godziny temu, bourne2008 napisał(a):

Potrzebne są update-y łatające dziury w systemie. 

Sorry, że tak na chłopski rozum, ale jak to możliwe, że po 10 latach jeszcze są jakieś dziury? Przez 10 lat nie dało się załatać wszystkich? :) 

• Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, LeBomB napisał(a):
2 godziny temu, Pitross20 napisał(a):

Bez problemu, robisz jako uaktualnienie nawet z pendrive z win11 da się to zrobić.

No to spoko, poczekam,aż przyjdzie powiadomienie do aktualizacji, szczerze to sadziłem, że pojawi się ono od razu a tu nic nie ma.

Opublikowano
6 minut temu, Pitross20 napisał(a):

No to spoko, poczekam,aż przyjdzie powiadomienie do aktualizacji, szczerze to sadziłem, że pojawi się ono od razu a tu nic nie ma.

Musisz mieć "secure boot" oraz "TPM v2.0" aby dostać informację o możliwej aktualizacji. Sprawdź ustawienia biosu. Takie powiadomienia o aktualizacji są od dawna proponowane w win10 dla zgodnych maszyn

Opublikowano
Godzinę temu, Pitross20 napisał(a):

Ja celowo miałem wyłączony TPM żeby się nie pojawiało i jak włączyłem, to powiadomienie ani opcja instalacji W11 się nie pojawiła przez cały dzień.
Wieczorem ściągnąłem Asystenta Instalacji Windows 11 i samo się zaktualizowało, zachowując programy itp. Tylko w wypadku sterownika RGB płyty głównej dostałem powiadomienie, że coś jest nie tak i nie zostanie załadowany ale poza tym - działa. Jako tako, ale działa.

Opublikowano
11 godzin temu, janek25 napisał(a):

Jak się ma roczne wsparcie win 10 to dalej będzie można przejść na win11 ?

A czemu nie? Jeśli możesz to bierz Win 11. Na jednym kompie już mam ok. 4 lata (aktualizacja z Win 10, a potem chyba na czysto). Na starym myślę o aktualizacji z ISO (znane obejście wymagań, ale widzę że MS łata w tym SSE4.2 itp, zawsze mogą coś zmienić że 26H2 będzie potrzebować instrukcji z 12-gen itp).

1 godzinę temu, Pitross20 napisał(a):

Nie wiem dlaczego, u mnie nie pojawia sie update do 11, tylko mam komunikat:

No i bardzo dobrze: możesz się rejestrować a inni nie. Aktualizacja jest zbędna i tak robi to samo co ściąganie przez Media Creation Tool. Najlepiej instalować na czysto (wszystko świeże, w tym wpisy w rejestrze, programy itp, choć dużo roboty). Tak samo po Win Update będziesz miał gigantyczny katalog ze śmieciami (ja od razu usunąłem możliwość cofnięcia do 10-tki i tak mam w kopii).

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Ogólnie to instalując ostatnie aktualizacje wind10 pojawia się już komunikat w sekcji windows update w ustawieniach, żeby przedłużyć wsparcie za darmo o rok logując się jedynie kontem MS do win10. Warunek jest taki, że przez ten rok logowanie do sytemu musi odbywać się przy użyciu konta MS

Potwierdzam po utworzeniu konta Microsoft i zarejestrowaniu się do ESU automatycznie ustawia się logowanie do systemu za pomocą hasła do konta Microsofu. Niby w necie są sposoby na wyłączenie tego ale ciekawe czy jeśli się to obejdzie to czy nie wpłynie to na dalsze pojawianie się aktualizacji?

Swoją drogą podobno niektórym w ogóle nie pojawia się w Windows Update możliwość zarejestrowania do ESU i trzeba ją samodzielnie wymusić już latają po YT filmiki jak to zrobić.

Edytowane przez Santino
Opublikowano
5 godzin temu, narmiak napisał(a):

Ja celowo miałem wyłączony TPM żeby się nie pojawiało i jak włączyłem, to powiadomienie ani opcja instalacji W11 się nie pojawiła przez cały dzień.
Wieczorem ściągnąłem Asystenta Instalacji Windows 11 i samo się zaktualizowało, zachowując programy itp. Tylko w wypadku sterownika RGB płyty głównej dostałem powiadomienie, że coś jest nie tak i nie zostanie załadowany ale poza tym - działa. Jako tako, ale działa.

Chyba właśnie 11 zainstaluje, przez tego asystenta, dzięki za info.

Opublikowano
10 godzin temu, sino napisał(a):

No i bardzo dobrze: możesz się rejestrować a inni nie. Aktualizacja jest zbędna i tak robi to samo co ściąganie przez Media Creation Tool. Najlepiej instalować na czysto (wszystko świeże, w tym wpisy w rejestrze, programy itp, choć dużo roboty). Tak samo po Win Update będziesz miał gigantyczny katalog ze śmieciami (ja od razu usunąłem możliwość cofnięcia do 10-tki i tak mam w kopii).

Wczoraj robiłem aktualizacje za pomocą windows update. Po wstępnym pobraniu i instalacji w tle wykonałem restart komputera celem dokończenia instalacji (trwało to może kilkanaście minut). Otrzymałem na pierwszy rzut oka wyglądający bardzo podobnie system z dokładnie tym samym ułożeniem ikonek, aktywowany z wszystkimi dotychczasowymi programami gotowy do pracy ale już na najnowszym "podwoziu".

Wszystko wydaje się działać poprawnie a sam system zyskał nawet na responsywności. Bardzo przyjaźnie dla użytkownika zrobił to microsoft bo po kliknięciu cały proces jest automatyczny.

To taka opinia z pierwszej ręki gdyby ktoś się wahał.

Ps. Pendrive już gotowy więc w wolnej chwili pewnie wleci czysta instalka ale absolutnie nie ma takiej konieczności a to raczej po prostu dobra praktyka

Opublikowano (edytowane)

Tu nie ma co się wahać, jak ktoś ma możliwość to robić update i tyle ;) Główna różnica to brak kafelków w menu start, także jak ktoś miał tam powpychane jakieś skróty to ich nie będzie, ale zawsze można sobie zrobić folder ze skrótami na pulpicie, tyle samo klikania :) 

Tak to w większości system wygląda podobnie, z dodatkowymi bajerami.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
Godzinę temu, jankooo napisał(a):

Wczoraj robiłem aktualizacje za pomocą windows update. Po wstępnym pobraniu i instalacji w tle wykonałem restart komputera celem dokończenia instalacji (trwało to może kilkanaście minut). Otrzymałem na pierwszy rzut oka wyglądający bardzo podobnie system z dokładnie tym samym ułożeniem ikonek, aktywowany z wszystkimi dotychczasowymi programami gotowy do pracy ale już na najnowszym "podwoziu".

Wszystko wydaje się działać poprawnie a sam system zyskał nawet na responsywności. Bardzo przyjaźnie dla użytkownika zrobił to microsoft bo po kliknięciu cały proces jest automatyczny.

To taka opinia z pierwszej ręki gdyby ktoś się wahał.

Ps. Pendrive już gotowy więc w wolnej chwili pewnie wleci czysta instalka ale absolutnie nie ma takiej konieczności a to raczej po prostu dobra praktyka

Ile fps mniej w grach?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@jankooo Wole się trzymać się od windowsa 11 z daleka, poczytaj na co się zgadzasz akceptując umowę przed aktualizacją / instalacją.

Równie dobrze można napisać jeśli jeśli ty i dwoje dane lubicie być towarem na sprzedaż np. do trenowania ai, to nie używaj linuxa tylko szpiegującego windowsa 11 z podpiętym kontem micosoft, numerem telefonu oraz kartą kredytową.

Do codziennego użytku polecam linuxa minta, windowsa używam sporadycznie.

Edytowane przez Pawcio
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Ile fps mniej w grach?

Grałem tylko w jedną, nie ma różnicy ale też pomiarów przed i po nie wykonywałem aby zauważyć jakieś minimalne róznice (jeśli są).

7 minut temu, Pawcio napisał(a):

Wole się trzymać się od windowsa 11 z daleka, poczytaj na co się zgadzasz akceptując umowę przed aktualizacją / instalacją.

Równie dobrze można napisać jeśli jeśli ty i dwoje dane lubicie być towarem na sprzedaż, to nie używaj linuxa tylko szpiegującego windowsa 11 z podpiętym kontem micosoft, numerem telefonu oraz kartą kredytową.

Do codziennego użytku polecam linuxa minta, windowsa używam od święta.

Mam windowsa z kontem lokalnym. Poza tym to jest teraz dosłownie wszedzie- nawet platformy sprzedażowe i rozrywkowe cie profilują a co dopiero ai, ktore teraz mocno wchodzi do gry. Takie czasy i świadomie korzystam z tego co jest 

Edytowane przez jankooo