Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak blokuje cie PL limit do utrzymania 2Ghz mimo że przeciągnąłeś max w prawo to zawsze można wgrać bios z wyższym limitem od innego modelu ;) tylko zysk z tego jest mały pobór prądu leci w opór leci w opór a skaluje się to kiepsko z wydajnością.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Send1N napisał(a):

Przecież 2ghz na 3080 to wcale nie jest jakoś wysoko dla rdzenia dlaczego miało by to nie działać nawet na maksymalnym PL limicie? ;) oczywiście nie mówię tutaj że te 2ghz było by stabilne na 0.9v.

850mv 1875mhz potrafi się odbić od fabrycznego 320W PL, więc do 2ghz to trzeba z 350W+ 

Edytowane przez SmogSmok
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 26.09.2025 o 14:05, Send1N napisał(a):

Zależnie od sztuki, przy utrzymaniu niskich temperatur i sporym zapasie limitu jest to do zrobienia mimo wszystko podtrzymuje swoją opinię ;) 

Oczywiście, że tak skoro moja robiła 1815Mhz na 0.77V ;)

A 1070FE latała sobie na co dzień 2240Mhz na ACX z temp poniżej 50stopni.

• Upvote 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Eureka, mój 3080 waterforce WB przestał ćwierkać, a była to jedna z najgłośniejszych na forum. Ona tak śpiewała w rytm klatek że do opery się nadawała %-) 

Zmieniłem zasilacz na FSP Hydro PTM pro 1350w i całkowicie się wyciszyła, nawet nie piśnie pod limitem mocy :pozdro:. Piszę dla potomnych bo może ktoś też ma problem z cewkami a ten zasilacz zdziałał cuda. Próbowalem na wielu innych zasilaczach i nic nie zmieniało sytuacji. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Ktoś kiedyś znalazł sposób na obniżenie poboru modułów GDDR6X? Samo zmniejszenie taktowania raczej nie pomoże?
A mam taki głupi pomysł by może znowu wpakować się w to, ale z krótką kartą. :E 
Znalazłem jakiegoś asusa, który jest pomiędzy dual oraz dual mini. Ma 230mm długości, gdy tamte to 269mm oraz 200mm i dodali te 30mm pewnie przez gddr6x.

Wolałbym obniżyć przepustowość do GDDR6, a zyskać efektywność energetyczną z przesyłania dwóch bitów na raz.

Opublikowano
4 minuty temu, Send1N napisał(a):

@Totek a ja zawsze myślałem że zmiana psu w takim przypadku to placebo :E jednak coraz częściej można przeczytać takie wpisy jak twój :thumbup:

Dawno o tym na forum pisałem że po zmianie zasilacza cewki w karcie Asus ucichły ale jak wiadomo na forum mnie wyśmieli że to nie możliwe i p...lę głupoty.😊

Piszczenie cewek jest zależne od wielu czynników, od jakości zasilacza i kabli, przez jakość cewek i ich izolacji na karcie, po ustawienia w systemie (limit fps lub nie, napiecie na karcie). To że komuś piszczą cewki na karcie XYZ nie znaczy że innym będzie piszczeć. To jest problem konkretnych jednostkowych egzemplarzy, a nie karty, producenta, czy jeszcze tam czego innego.

Opublikowano

Pamiętam jak pisałeś ;) zacząłem od jakiegoś czasu w to wierzyć :E u mnie przykładowo rx6950xt nawet z przyciętym PL limitem przy wysokiej liczbie fps piszczy potężnie na zasilaczu spc z 2017r ciekawy jestem czy jakby zasilił ją  z czegoś innego jakby to wyglądało. 

Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

Pamiętam jak pisałeś ;) zacząłem od jakiegoś czasu w to wierzyć :E u mnie przykładowo rx6950xt nawet z przyciętym PL limitem przy wysokiej liczbie fps piszczy potężnie na zasilaczu spc z 2017r ciekawy jestem czy jakby zasilił ją  z czegoś innego jakby to wyglądało. 

Jak masz jakiś na podmiankę oczywiście w 100% sprawny i nie jakiś tam krzak można sprawdzić nie zawsze pomaga ale różnie to bywa.

U kolegi siedzi zasilacz Be quiet i jak włożyłem do jego komputera swoją kartę to cewki słychać . U mnie siedzi MSI i jest cisza.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Doamdor napisał(a):

@Send1N Żeby się z tymi zasilaczami nie skończyło tak, jak z RTX 5090 Astral. :hihot:

Nie no ja nie z tych, ten już mam 8 lat może jak następnym razem będę składał dla kogoś pc to sobie podłączę na czymś lepszym testowo najwyżej wsadzę klientowi do kompa tego enduro a do siebie zasilacz z koszyka jeżeli było by lepiej :E w hwinfo nie sprawdzi jaki ma zasilacz, rok temu to nawet moja stara buda - Aquarius X70T poszła do zestawu za 5K jeszcze po kilku modach z wyciętą kratką dla wentylatora na wyciągu. Ważne że spełnia zadanie bo buda przewiewna jeszcze kratka wycięta a zamiast niej wstawiony grill to kultura pracy lepsza z racji mniejszego oporu powietrza xD Podjąłem ryzyko wtedy składając to w ten sposób ale reakcja była pozytywna :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Mi też bo wszystko działa jak należy, jedynie co to ma fabryczny wentylator wywalony już dawno bo był na kulkowym i chrobotał :E miałem jeszcze w tym pc chwile czasu seasonic focus plus 650w ale cewki były tak samo głośne jak na enduro fm1 ;) 

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe czy można sensownie stwierdzić, który zasilacz będzie zmuszał kartę do śpiewania, skoro robi to nawet seasonic...

U mnie chyba piszczała, gdy podłączyłem rtx3070 z power limitem na 350w chiefteca, aby sprawdzić spadek napięcia, ale mógł to być zasilacz. 

Wygląda na to że wracam na Ampere. Praktycznie dogadałem rtx3060ti dual za 720 zł. Zobaczę co to za potwór 230mm z gddr6x. :E Internet żali się że piszczy, więc zobaczę jak będzie u mnie.

No i w końcu będę mógł użyć Rajintek Metis Plus... Leży od chyba 2 lat, gdy okazało się, że płyta H310M-HDV tam nie wejdzie, mimo tylko trochę większego rozmiaru... Gdybym miał wtedy pod ręką zasilacz sfx i wyciął miejsc na śledzia lub skrócił kartę do jednego to upchałbym tam sprzęt.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Już chwilę potestowałem tego Asus Dual rtx3060ti gddr6x 230mm...
Cewki chyba nieco trzeszczą, ale zobaczę czy to nie hdd coś świruje, bo w syntetykach i Cyberpunku tego nie było. Może chińczyk mi dyski przegląda w czasie testu Wukonga. :E We Wukongu straciło ~10%, 45fps zamiast 50fps względem rtx3070 przy RT medium, 1080p dlss 75%.

Domyślne nastawy wentyli są beznadziejne i lecą na 75%. Do 55% jest znośnie i można schłodzić tym kartę przy UV do ~180w, ale nie traci przy tym wydajności, nawet zyskało 1fps i mniej spadków.
Wentylatory niestety mają "dual bearing", więc są trwalsze, ale również głośniejsze. 

W starych grach z ery PS3 ciągnie więcej prądu, niż gtx1650super, przy 1440p 60fps jest to ~54w, zamiast ~34w, ale przy 80-100w 180fps już jest lepiej, niż maluch na pełnej mocy. Niestety 100w trzeba wymusić niskim power limitem, bo chętnie leci na 135w. :boink:
Oh, w Silksong też żłopie jak głupia, ~77w, zamiast 28-32w przy 60fps. Z rtx3070 było podobnie i tutaj uparuję czegoś ciekawego w rtx5060, ponieważ mocno zmienili zarządzanie energią, gdzie moduły karty sprawniej zmieniają stany, których jest więcej oraz potrafi uśpić całe, nieużywane fragmenty. 
Zwracam honor karcie, zmieniłem zarzadzanie zasilaniem na normalny i już jest ~30w w Silksong. Zapomniałem, że zmieniłem na maksymalną moc, gdy chciałem coś sprawdzić.
RE5 bez zmian, dalej ~54w.

Konstrukcja karty bardzo mi odpowiada, ale mogła być grubsza i szersza, jak te nowsze Dual Evo. Zabudowę z wentylatorami bardzo łatwo demontuje się, a kabel jest na przyjemnym złączu, bez siłowania się. 

IMG_20251018_172315411_HDR.thumb.jpg.f281b306529bca3116c5fb1fca1da649.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Poszukałem złotego środka dla undervoltu i PL  rtx3060ti gddr6x, przy mocnym obciążeniu rdzeni RT i Tensor...
Cyberpunku z PT, 1440p, DLSS P transformer, zoptymalizowane ustawienia, ale przy RT dużo to nie zmienia:
-w moim miejscu testowym 37-38fps na stock, raczej 37 przez zmiany
-85% + undervolt 37fps
-każde 5% mniej to jeden 1fps mniej
-przy 65% traci już 3fps(31fps), względem 70% (34fps), więc nie warto schodzić power limitem poniżej tego.
Więc w teorii przy RT i DLSS poniżej 40fps nadal ma 89% wydajność, przy 70% poboru prądu.

Ciekawe gdzie jest złoty środek rtx4070... Polecam robić undervolt ograniczając napięcie w punkcie, gdzie uzyskuje wydajność podobną do stock lub nieco wyżej. Wtedy może skakać napięciem jak chce, a finalna moc jest ograniczeniem. Gdy próbowałem bardziej ograniczać poprzedniego rtx3070 samym napięciem to tensory były niewykarmione. 

RTX4070 / ti/ super przeważnie może zejść PL do 50% lub mniej, a rtx5070 do 70%.

Edit. Bez RT, ale z DLAA traci po 1-2fps za każde 5% względem 85%(63fps), do 70%(57-58fps).
Różnica między Tranformerem(57fps), a CNN (~62fps) jest podobna do PL 85% vs 70% + undervolt ~+161mhz, może da radę więcej.

Oh, zapomniałem wspomnieć, że PT testowany z RR, ponieważ miałem jakiś wzrostu wydajności względem samego DLSS T. Pewnie poniżej 40fps obciążenie RR na starych kartach nie robi różnicy, bo w teorii powinna być strata, przez wolniejsze Tensory.

• Like 1