ju-rek 450 Opublikowano 9 Września Opublikowano 9 Września 3 godziny temu, z1k napisał(a): Skąd pobrałeś ten program do odczytu mem ? https://github.com/remittor/pyhwinfo 1
leven 548 Opublikowano 9 Września Opublikowano 9 Września 16 godzin temu, marcinowozniako napisał(a): Masz Chyba słabsze moduły niż ja. Co prawda nie testowałem twojego ustawienia ale no opóźnienia masz wyższe..... To jest config który mi się udało wyskrobać na lexarach. Szczerze mówiąc jestem zawiedziony bo specjalnie żadne inne ustawienie nie jest stabilne. No jest lepiej względem XMP ale chyba całkiem nie dużo....: U mnie memki tak wyglądają na 7200 CL32: Co tam naskrobać, żeby działały, jak na XMP 8000 CL38 ? Płyta zaledwie dwa razy wystartowała na XMP, dla tego musiałem zejść na 7200 CL32 Nie znam się na pamięciach, dla tego prosze o podpowiedzi
ket_rab 227 Opublikowano 9 Września Opublikowano 9 Września (edytowane) No to u mnie coś brakuje w odczytach Jakiś problem jest z odczytem TeamGroup xtreem. Edytowane 9 Września przez ket_rab 1
marcinowozniako 1 Opublikowano 9 Września Opublikowano 9 Września 8 godzin temu, leven napisał(a): Co tam naskrobać, żeby działały, jak na XMP 8000 CL38 ? Płyta zaledwie dwa razy wystartowała na XMP, dla tego musiałem zejść na 7200 CL32 Nie znam się na pamięciach, dla tego prosze o podpowiedzi Wychodzi na to że to jest mało możliwe na płycie z 4dimammi. Kiedyś MSI były bardzo polecane do kręcenia ramu, a teraz mam wrażenie że to nie takie easy zupełnie i większym limiterem jest właśnie płyta aniżeli same pamięci i kontroler w procku. Jeszcze to będzie do zweryfikowania bo proces kręcenia ramu jest monotonny i długi a tutaj jakoś nie specjalnie widzę aby ktoś się tym zajmował. Nie ma co się dziwić, 13-14gen to procki z 2022-2023 roku więc no nie takie młode.
Dziarson 311 Opublikowano 10 Września Opublikowano 10 Września W dniu 9.09.2025 o 13:06, leven napisał(a): U mnie memki tak wyglądają na 7200 CL32: Co tam naskrobać, żeby działały, jak na XMP 8000 CL38 ? Płyta zaledwie dwa razy wystartowała na XMP, dla tego musiałem zejść na 7200 CL32 Nie znam się na pamięciach, dla tego prosze o podpowiedzi 1,6VDD 1,55VDDQ do XMP na początek do XMP Cytat Wychodzi na to że to jest mało możliwe na płycie z 4dimammi @marcinowozniako nie tylko trzeba sie z tym pobawic odpowiednio https://valid.x86.fr/bhcuhn
Dziarson 311 Opublikowano 14 Września Opublikowano 14 Września Dzisiaj sie przełamałem ponad 30min w karhu
ju-rek 450 Opublikowano 14 Września Opublikowano 14 Września 28 minut temu, Dziarson napisał(a): Dzisiaj sie przełamałem ponad 30min w karhu Dlaczego to idzie na 16 rdzeniach i to głownie CCD2?
Dziarson 311 Opublikowano 14 Września Opublikowano 14 Września @ju-rek nie mam pojecia ale moze akurat tak screen sie zrobił . A ono to chyba jest 16 z automatu zmieniłem na 32 Dołozyłem stres FPU ciekawe czy sie powyżej 55IoD wywali
ITprospector 16 Opublikowano 14 Września Opublikowano 14 Września Panowie, czy taka konfiguracja Ram OC i wynik jak na kości M-die i zakupione początek 2023, czyli z pierwszych partii Kingstona DDR5, to są w miarę ok? DDR5 Kingston FURY Renegade RGB DDR5-6000 32GB Już tak chodzą długo i nie ma problemu ze stabilnością, więc nie wiem, czy jest sens to kręcić wyżej pod 6800-7200, bo wtedy timingi i tak trzeba zwiększać. Setap kiedyś podejrzany z neta i zdecydowanie lepiej od domyślnego XMP.
wallec 820 Opublikowano 14 Września Opublikowano 14 Września Jeszcze 600-800MT do góry i możemy zacząć rozmawiać 1
ITprospector 16 Opublikowano 14 Września Opublikowano 14 Września (edytowane) ale mądrze kolega mi doradził 1. Jest jakiś sensowny dobry sposób przy OC RAM jak i co kolejno zmieniać?, tak, by jak najwięcej uniknąć niepotrzebnych restartów, zawieszeń systemu. Tak wiem, że potrzeba dużo czasu, by znaleźć max możliwy MHz z niskimi timingami, ale głównie mi chodzi, jak kolejno zmianiać i też testować, by uniknąć zawieszeń systemu, twardych resetów itd, czyli, to co najbardziej szkodliwe dla dysków i plików. Wiem, że np memtest szybko znajdzie błędy. 2. Szkolenie RAM w uefi wszystko na auto, to dobry pomysł, czy lepiej coś ustawić na enable? znalazłem np. takie ustawienia na innym forum, które wyłączyć, a które włączyć SenseAmp Offset Training: disabled Early DIMM DFE training: enabled DIMM RON training: enabled DIMM ODT training: enabled Write drive stength/equalization 2D: enabled read ODT training: enabled Read Vref Decap training: enabled VDDQ Training: enabled Round Trip Latency: enabled Turn Around Timing Training: disabled ale patrząc na dobrą konfigurację nawet 6000, to wcale wysoki MHz nie musi oznaczać dużo lepiej RAM/Memory Tuning & Scaling Edytowane 14 Września przez ITprospector
wallec 820 Opublikowano 15 Września Opublikowano 15 Września W dniu 5.07.2025 o 22:16, wallec napisał(a): 7000MT na 12gen i B660 Spróbuj od takich 1 1
ztx 167 Opublikowano 15 Września Opublikowano 15 Września 14 godzin temu, ITprospector napisał(a): Jest jakiś sensowny dobry sposób przy OC RAM jak i co kolejno zmieniać?, tak, by jak najwięcej uniknąć niepotrzebnych restartów, zawieszeń systemu. Poluzuj timingi i odpal na samym wysokim zegarze. Zacznij od najwyższego i schodź do momentu gdy będzie się włączać/nie zawieszać. Później baw się timingami, jeśli będzie niestabilnie to znów zegar w dół. Najlepiej wrzuć wyższe napięcia na kości. Np 1.44V. 1
ITprospector 16 Opublikowano 15 Września Opublikowano 15 Września Dziękuję za rady. A co do tego szkolenia RAM (DDR5 Training) zostawić wszystko na Auto, czy niektóre funkcję na enabled / disabled warto po przełączać. Bo to jest w necie widać czarna magia dla większości nadal, mimo, że DDR5 już jest kilka lat. DDR5 Training Late Command Training Round Trip Latency Turn Around Timing Training Rank Margin Tool Memory Test DIMM 5PD Alias Test Receive Enable Centering 1D Retrain Margin Check Write Drive Strength Lip/On independently Duty Cycle Correction Training Read Voltage Centering 1D TxDqTCO Comp Training* CIkTCO Comp Training* Command Slew Rate Training Command Drive Strength and Equalization 2D DIMM CA ODT Training TxDgsTCO Comp Training' CMD/CTL Drive Strength Up/Dn 20 VccDLL Bypass Training PanicVttDnLp Training" Vddq Training Rank Margin Tool Per Bit DIMM DEE Training Early Command Training SenseAmp Offset Training Early ReadMPIR Timing Centering 20 Read MRR Training Receive Enable Training Jedec Write Leveling Early Write Time Centering 2D Early Read Time Centering 2D Write Timing Centering 1D Write Voltage Centering ID Read Timing Centering 1D Dimm ODT Training* DIMM RON Training* Write Drive Strength/Equalization 2D* Write Slew Rate Training* Read ODT Training* Read Equalization Training* Read Amplifier Training* Write Timing Centering 2D Read Timing Centering 2D Command Voltage Centering Write Voltage Centering 20 Read Voltage Centering 20
Adikon 140 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września (edytowane) W jaki sposób można zsynchronizować tPHYRDL? Różnica 38-40. Próbowałem w zaawansowanych ArRdPtrInitValue zmienić ręcznie na 2, ale to nic nie dało W ogóle warto się tym przejmować? EDIT: Ok, zmiana na 0 pozwoliła zsynchronizować obie kości. Ogólnie moja płyta przy wyższych taktowaniach ustawia na 3 z automatu, a można to regulować w zakresie od 0 do 15, więc metoda prób i błędów :p Wie ktoś może czemu nie mam lub nie mogę znaleźć tRCDWR? Wbija mi zawsze tyle co tRCDRD. Edytowane 16 Września przez Adikon
ITprospector 16 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września 3 godziny temu, Adikon napisał(a): Wie ktoś może czemu nie mam lub nie mogę znaleźć tRCDWR? Wbija mi zawsze tyle co tRCDRD. nie wiem ile w tym prawdy, ale takie coś znalazłem na te tRCDWR co szukasz. I got this from over on overclockers dot net forums "tRCDWR is under BIOS\Advanced\AMD Overclocking\DDR and Infinity Fabric Frequency/Timings\DDR Options\DDR Timing Configuration\DDR SPD Timing (Active Memory Timing Settings ->enabled)" - ASRock support Do note that tRCDRD values in the OC Tweaker menu override those from the universal AGESA options, you need to set it to Auto and control both tRCD timings in the Active Memory Timing settings. 1
Dziarson 311 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września W dniu 16.09.2025 o 18:58, Adikon napisał(a): W jaki sposób można zsynchronizować tPHYRDL? Różnica 38-40. Próbowałem w zaawansowanych ArRdPtrInitValue zmienić ręcznie na 2, ale to nic nie dało W ogóle warto się tym przejmować? EDIT: Ok, zmiana na 0 pozwoliła zsynchronizować obie kości. Ogólnie moja płyta przy wyższych taktowaniach ustawia na 3 z automatu, a można to regulować w zakresie od 0 do 15, więc metoda prób i błędów :p Wie ktoś może czemu nie mam lub nie mogę znaleźć tRCDWR? Wbija mi zawsze tyle co tRCDRD. @Adikon niektóre płyty to maja niektóre nie dopiero chyba od 2 mieisecy jest to dokładane do głownego menu. zainstaluj najnowszy bios moze bedzie. @ITprospector wiekszość dodatkowych opcji trenowania przydaje sie dopiero przy 4 kosciach sprawe mozeszz olać ustaw 1-2-3 rzad i sprawdz stabilność TM5 lub VST nie krec proca do testów żeby nie było że niestabilność wynika z OC procka. 2
sniper76 155 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września Windows Defender zaczął blokować ZenTimings, a wcześniej wszystko ładnie banglało... co za cholera jest grana ?? wykrywa jako Trojan A coś tam niby poważny 1
ju-rek 450 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września 2 godziny temu, sniper76 napisał(a): Windows Defender zaczął blokować ZenTimings, a wcześniej wszystko ładnie banglało... co za cholera jest grana ?? wykrywa jako Trojan A coś tam niby poważny WinRing0 1
Adikon 140 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września 6 godzin temu, Dziarson napisał(a): @Adikon niektóre płyty to maja niektóre nie dopiero chyba od 2 mieisecy jest to dokładane do głownego menu. zainstaluj najnowszy bios moze bedzie. Ogarnięte . Muszę w zaawansowanych zmienić wartości, a w OC TWEAKER zostawić AUTO. 3 minuty temu, ju-rek napisał(a): WinRing0 Potwierdzam. Mi ostatnio BLACK SCREENA wywaliło przez to i kompa zresetowało, bo coś tam wykryło niby
wamak 332 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września A ja dałem w Defenderze wyjątek dla Zentimings, ale nie wiem, czy to rozsądne.
wrobel_krk 851 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września Nie wiem czy rozsądne jest korzystanie z defendera:) 1
ITprospector 16 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września Przetaktowałem na 7000 ale timingi trzeba było wiadomo podnieść i napięcie na tych moich m-die i płycie do 1,43V, by to nie wysypywało. I tak jak przed dwoma laty, tak i teraz nadal twierdzę, że dobrze zoptymalizowane timingi na 6000-6400 MHz na m-die, to taki złoty środek DDR5 i są praktycznie jak sklepowe 7200. Ameryki nie odkryłem Nie widzę sensu podnoszenia napięcia na kościach, kontroler cpu, by uzyskać tylko i aż tylko kilka marne fps więcej na liczniku klatek. Bardzo wysoki MHz wraz z wysokimi timingami są zdecydowanie przereklamowane, bo faktycznie widoczne różnice widać "wyłącznie" w syntetykach cyferkach wyniku końcowego. A AIDA np. to taki bench, gdzie można się cyferkami większymi nieco podniecać i co......i na tym koniec W praktyce nie ma to kompletnie zastosowania, już lepiej dołożyć te więcej PLN do czegoś innego w kompie, cpu, czy GPU itd. Oczywiście co innego 4800-5200 CL40 itd vs 6000-7000 CL32-34 lub stare DDR4 3200 vs DDR5 6000, no wtedy te czasami naście % mamy faktycznie realnego zysku. Ale gnieść i podbijać do 1-2 % zysku tylko cyferkowego i grzać RAM w moim przypadku nie widzę kompletnie tak zysku, a tym bardziej sensu. Zresztą pełno testów w sieci i ta sensowna granica cena, stabilności, optymalizacji i MHz, to jest właśnie okolice 6000-6400 MHz. Obecnie mam na napięciu 1,375V w miarę ciasne timingi na 6400Mhz i co najważniejsze stabilny chłodny Ram w ogólnym zastosowaniu. Potem podejdę sobie jeszcze drugą rundę na jeszcze bardziej zaniżenie timingów na tym 6400MHz, ale to też raczej będzie tylko dla frajdy, bo zysk będzie pewnie również znikomy. Cytat 1
sniper76 155 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września 2 godziny temu, ju-rek napisał(a): WinRing0 Jak to teraz ogarnąć ?? Nie mam pomysłu... gdzie dłubać ??
ju-rek 450 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września Daj w defenderze wyjątek, albo go wywal w cholerę
Rekomendowane odpowiedzi