Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 29.01.2026 o 12:33, Wuadator napisał(a):

@Dopesi

Jesli płyta Ci wstaje na expo, to te wartości timingów, ktore ustawiła- wklep, żeby przypadkiem przy trenowaniu czegoś nie przestawiła na niestabilne. Stąd biorą się Twoje resety do wartości domyślnych raz na jakiś czas po kodzie 15. 

Proponuję zrobić sobie zdjęcie na telefonie tabelek z biosu, na jakich ustawieniach chodzi ( na przyszłość)

Masz wtedy punkt startowy do rozpoczęcia OC pamięci, pbo etc- jesli w ogóle masz zamiar to robić.

Głównie chodzi o to, żebyś miał stabilne ustawienia po expo, bo jak zaczniesz coś kombinować z zaciskaniem, na pewno nie raz trafisz głową w mur i będzie trzeba zrobic reset cmos i cyk- problem z odpalaniem na 4800 wróci :)

Musisz mieć stabilny punkt startowy, bo jak myślisz o timingach, fclk, pbo- nigdy nie będziesz wiedział, czy wykrzacza się to, co zmieniłeś, czy płyta nie robi psikusa

Pozdrawiam

Ustawiłem tak jak mówiłeś. PBO w BIOS było na auto. Odpaliłem wczoraj na chwilę amd ryzen master i włączyłem tam PBO (jakimś cudem się dało). Dziś po włączeniu komputera znowu „15” i powrót do 4800. Znowu ustawiłem na sztywno 6000 i na razie nie włączam w ogóle PBO. Zobaczymy jak pójdzie. Zrobiłem zdjęcie na jakich ustawieniach wstała, jak widzisz coś podejrzanego to daj znać (wartości po lewej i prawej się zgadzają). 

IMG_9949.jpeg

IMG_9950.jpeg

IMG_9951.jpeg