Skocz do zawartości

Jaki pad preferujecie do grania?  

71 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki pad preferujecie do grania PC/konsola?

• XBOX Wireless Controller
    • DualSense Controller

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 25.09.2025 o 07:53, maras2574 napisał(a):

Mój Elite po trzech latach używania, praktycznie codziennie. Póki co nic się nie odkleja i wszystko działa jak należy ;)

IMG20250925074506.jpg

IMG20250925074550.jpg

IMG20250925074647.jpg

Elite to zdecydowanie najlepiej wykonany pad jaki mialem w dloniach (pod wzgledem feelu). Niestety zamawialem 2 razy, 2 razy odsylalem przez drifting. Bardzo mnie takie cos demotywuje do szukania 'dobrej' sztuki, wiec gram teraz z padem od ps5. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Niestety zamawialem 2 razy, 2 razy odsylalem przez drifting.

Żałosne jest to ze strony MS i Sroni... Chińczyki za mniej niż 25USD już mają halla... 

Edytowane przez j4z
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ja mam Elite 2 i Vader 4 Pro ale częściej w zasadzie używam Vadera. Jak gram w souls-like'i to zazwyczaj Elite bo mimo wszystko czasami pad poleci na ścianę a Elite jest wytrzymalszy hehe

Zwykłych padów od MS zabiłem z 6 lub 7 a elita na razie jednego :D

Edytowane przez Fenrir_14
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.10.2025 o 19:35, Fenrir_14 napisał(a):

Zwykłych padów od MS zabiłem z 6 lub 7 a elita na razie jednego :D

Jesteś PadKiller :D

30 minut temu, Send1N napisał(a):

Kolejna perełka:

Dobre :cool: Z życia do gamingu :D  Piłeś, nie graj :E

Edytowane przez maras2574
  • Haha 2
Opublikowano

Już się na czacie chwaliłem - kupiłem tego Vadera 4 Pro : )

Moja opinia - zawsze korzystałem z xboksowego białego albo czarnego, ew. mam chyba jakiś PowerA taki biało-czarny dla drugiego gracza, ale to pomijam milczeniem.

- fajna jakość Vadera,

- ogrom przycisków, nawet za dużo, ale o ile fakolcem tykam tych "na podbrzuszu", to w sumie nie przeszkadza, a w ETS2 pewnie się przydadzą,

- wbudowany aku, ale też po kablu spoko,

- swoje waży, w sumie jest tyci tyci chyba większy niż ten xboksowy, na pewno nie powiedziałbym, że mniejszy,

- możliwość ustawienia twardości grzybków - super rzecz, w Fifie fajnie można sobie to dostosować.

Ogólnie warto bardzo. Pudełko w ogóle nie wygląda jak na rynek zachodni, pewnie z ali ktoś ściągał, bo 50zł taniej niż wszędzie ; )

Ciut denerwuje LED ; )

vader4pro.jpg

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja do PC od mniej więcej roku używam 8bit do ultimate i wszystko było by super gdyby krzyżak nie dostał double-clicku co głównie przekszadza w menusach. Padów od Xboxa mam kilka i te za to potrafią znieść nawet najbardziej destrukcyjnych grajków. Za to ten od ps5 po mimo fajnych bajerów z haptyką to nie leży mi układ gałek, do tego spasowanie jest tak kiepskie, że trzeszczy w rękach nawet podczas grania. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przetestowałem sobie kolejne dwa pady:

8bitdo Ultimate 2

pr_2025_4_17_12_48_12_515_00.jpg

Gamesir Cyclone 2

Gamepad-GameSir-Cyclone-2-Black-do-PC-Ni

Ultimate 2

Sam pad bardzo mały (przypomina układem pad switcha), ale trzyma się go ok, w mniejszych rekach będzie wygodny, wszytko w nim jest poprawne, ale nie ma efektu wow. Fajny efekt świecących ringów przy analogach jeśli ktoś lubi RGB.

Krzyżyk śmiga całkiem sprawnie, testowałem sobie w Mortal Kombat.

Cyclone 2

Tutaj powiem szczerze ze lekko się zdziwiłem, bo spodziewałem się "plastik fantastic" jakości i poziomu niżej niż Ultimate 2 a dostałem coś kompletnie odwrotnego.

Po złapaniu pada od razu czuć ze pomimo plastiku mamy do czynienia z padem wyższej klasy, genialne analogi (znacznie lepsze od tych w Ultimate 2), świetne trigery i ogólnie ergonomia pada dla mnie znacznie lepsza (kształtem przypomina Xbox'owe ).

Krzyżyk sprawdza się troszkę mniej precyzyjnie niż w Ultimate 2, ale nadal jest całkiem dobry, jest to jedyna rzecz na jaka się narzeka w tym padzie, ale osobiście spodziewałem się ze bedzie znacznie gorzej.

Biorąc pod uwagę cenę tego pada jest to chyba najlepsza opcja jak ktoś szuka czegoś w podobnych pieniądzach co klasyczny pad Xboxa.

Polecam tego pada sobie przetestować, bo jest on naprawdę godny uwagi i nie dziwie się, że jest tak bardzo polecany.

Zabawne, że miałem go już raz u siebie (wersje z dockiem), zamówiłem go wtedy razem z Gamesir Super Nova, ale jako ze Nova mi się spodobała to nie chciałem drugiej paczki otweirac aby nie było problemów ze zwrotem i go wtedy odesłałem.

Jakbym go otworzył na pewno bym go już nie zwrócił.

Na plus ze teraz kupiłem wersje bez docka (nie podoba mi się i zajmuje za dużo miejsca) udało się wyrwać za 175zl co jest cena rewelacyjna za jakość jaka dostajemy.

Jak komuś się uda na ALi albo innego chińczyka dorwać go jeszcze taniej to się niech nawet nie zastanawia.

Podsumowując obydwa pady są fajne i zostaje u mnie do kolekcji natomiast gorąco polecam Cyclone 2, bo jakość wykonania jak i jego działanie do ceny są rewelacyjne.

Jeszcze mała informacje co do Ultimate 2, wiele rejencji jeśli chodzi o kwestie połączenia jest nieaktualnych, gdyż z najnowszym firmware pad ten w wersji 2.4G tez już połączymy ze Switchem.

Jeszcze 3 pady i będę miał innego na każdy dzień tygodnia :hihot:

Aktualnie myślę nad seria Apex od FlyDigi, gdyż mają one chyba jako jedyne trigery adaptacyjne podobne do dual sensa w PS5

Nie podoba mi się że występują tylko w białej wersji (3 była czarna, ale ta jeszcze nie miała adaptacyjnych)

Jako ciekawostkę wrzucam recenzje Apexa 5 i preview Vadera 5 Pro :D

• Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
17 godzin temu, Kadajo napisał(a):

8bitdo Ultimate 2

Też sobie wziąłem na szybko i go mam dziś na blacie :E

Poprzedni 8bitdo Ultimate 2.4G. O właśnie ten:

61CQHblPY5L._SL1500_.jpg

to RT mu siadło :E i poleci na gwarancję ponoć znany problem jak czytałem reddita. Działa do ~50% nacisku, szybko się wyrobił. Może i tego Cyclone 2 sobie zamówię. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Zhao napisał(a):

@KadajoMotyla noga ile Ty masz tych padów? Ja ciągle gram na Vader 4 PRO a ten zmienia pady jak rękawiczki :hihot: Założe się,że jakby tak podliczyć to by starczyło tego na nowe GPU  

No właśnie w tym rzecz ze gram wszystkimi, raz tym raz tym :E

Chociaż do wyścigów to zawsze łapie Vadera 4 Pro :D

Se znalazłem nowe hobby, motyla noga... :hihot:

• Haha 1
Opublikowano

W swojej karierze to dowaliłem 2 pady od x360 ale to wtedy się ciupało... Myślałem aby kupić sobie elita2, ale tutaj wybili pomysł z głowy, i uznałem że jak dowalę pada od seriesX to kupie nowego... 3 części soulsów+ ER i pad cały :E a jeszcze jeden jest którego używa Ojciec do golfa, także chyba przez następne 10 lat nie kupię żadnego :D 

Z tego co widzę to każdy z ww. padów, nie ma dzielonego krzyżaka jak to w przypadku padów od Sony... Sony ma jakiś patent na to? Na padzie z seriesX granie w bijatyki z łączonym krzyżakiem to patologia, pewnie w tych wyżej będzie ta sama bolączka. @Kadajo testowałeś może w jakimś tekkenie jak działają skosy? Ale wydaje mi się że to tez będzie chybił trafił :) 

Opublikowano
15 minut temu, Kadajo napisał(a):

Se znalazłem nowe hobby, motyla noga... :hihot:

Ale na pewno ciekawe, obecnie jak pady są tak tanie i chińczyki dają całkiem niezłą jakość to naprawdę można się bawić i testować różne modele. 

Swoją drogą trochę taki mini offtop, ale też chodzi o klikanie, naciskanie i sterowanie :E 

https://ithardware.pl/aktualnosci/cherry_ag_przelaczniki_klawiatury_mechaniczne-46971.html

Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

W tekkenie akurat nie ale w SF i MK bo w to czesto gram.

Wszystkie pady które mam mają spoko krzyżaki, ale najlepszy ma Vader 4 Pro.

To czyli mówisz że jak wciśniesz skos to jest skos, a nie dół lub przód, lub skos? To mnie w tekkenie irytowało że jak się chciało kombo robić, to zamiast skosu był jeden z dwóch kierunków albo skos :D . Nie wiem jak w SF czy MK ale powinno być podobnie jak w T, czyli włączasz trening z widoczną liną co się naciska i jak zrobisz cały ekran skosu to będzie dobry pad :) 

Opublikowano

Ogólnie to jakimś ekspertem nie jestem, mi się po prostu spoko gra.

Jeśli chodzi o bijatyki to czytałem ze najlepszy krzyżak jest w Dual Sensach.

15 minut temu, lukadd napisał(a):

Ale na pewno ciekawe, obecnie jak pady są tak tanie i chińczyki dają całkiem niezłą jakość to naprawdę można się bawić i testować różne modele. 

Swoją drogą trochę taki mini offtop, ale też chodzi o klikanie, naciskanie i sterowanie :E 

https://ithardware.pl/aktualnosci/cherry_ag_przelaczniki_klawiatury_mechaniczne-46971.html

Klawiatura tez mi się powoli jakaś nowa marzy, problem w tym, że chciałbym "gamingowa" a te raczej średnio z przełącznikami.

Mam na myśli taka która by miała sterowanie multimediami, głośności i dodatkowe przyciski pod makra, tak jak mam teraz w G815

Coś takiego mnie ostatnio wpadło w oko, bo lubię low profile.

https://www.razer.com/gaming-keyboards/razer-blackwidow-v4-low-profile-hyperspeed

Najbardziej mi pasują przełączniki pomarańczowe:

Jak ktoś ma coś do polecenia z fajnych mechaników, low profile z cichym tactile to poproszę, nie musi być gaming. Chce zobaczyć i usłyszeć :D

Opublikowano (edytowane)

To włącz z ciekawości trening i naciskaj skos :) to będzie pewnie tak jak we wszystkich padach czyli loteria, wyłączając DS.  

Temu najlepszy od Sony bo dzielony jest i tam jak naciskasz dół i przód to masz skos :) a w innych niby naciśniesz skos a tu albo dół albo przód albo skos :D 

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano
W dniu 14.10.2025 o 17:08, Sponsi napisał(a):

- wbudowany aku, ale też po kablu spoko,

Starcza na bardzo, bardzo długo, a na rezerwie (migająca czerwona dioda jeszcze ok 3 godz :) )

W dniu 14.10.2025 o 17:08, Sponsi napisał(a):

Ogólnie warto bardzo. Pudełko w ogóle nie wygląda jak na rynek zachodni, pewnie z ali ktoś ściągał, bo 50zł taniej niż wszędzie ; )

Ciut denerwuje LED ; )

Można całkowicie przyciemnić (nawet lepiej dla oszczędności akumulatora) - mam tak osobiście, ledwo widzialny niebieski lub całkowicie wyłączyć LED

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Gamesir Cyclone 2

Jednak właśnie stwierdziłem, że potrzebuję też jakiegoś większego pada i sobie zamówiłem też tego Cyclone2.

A na ali jakieś promocje cyber mondayowe i jeszcze jakiś kodzik trafił się i wyszło za niego 33,59euro czyli ~140 zeta.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1