Skocz do zawartości

Jaki pad preferujecie do grania?  

71 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki pad preferujecie do grania PC/konsola?

• XBOX Wireless Controller
    • DualSense Controller

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 25.09.2025 o 07:53, maras2574 napisał(a):

Mój Elite po trzech latach używania, praktycznie codziennie. Póki co nic się nie odkleja i wszystko działa jak należy ;)

Podziwiam.

Nie chciałbyś widzieć jak mój wygląda. Po ponad 2 latach bardzo intensywnego użytkowania zaczęły odchodzić gumowe gripy(nie było sensu podklejać bo się dodatkowo porozciągały), więc zapakowałem go w kondona :E Taki z amazona nakłada się na pada i używałem kolejny ~rok. Później ~rok przeleżał prawie nie używany.

Dzisiaj zdjąłem z niego tego case i gumowe gripy w ~50% już odklejone, zacząłem je dalej odklejać i to lekko ciągnąć to z jednej strony po boku puściły plastiki na rączce i poszły w drobny mak podobnie na spodzie rączki, potrzaskało w mak i dziura :E Plastik się zdegradował. Pad ma dzisiaj 4 lata. Technicznie dalej sprawny, ale obudowa koszmar.

Ogólnie zamówiłem sobie do niego nową obudowę, przód i tył, ale bez tych gumowych gripów, podobno jakaś lepsza, koszt podobny do nowego pada chińczyka co zamówiłem tego Cyclone2 czyli ~35euro :E 

Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Podziwiam.

Nie ma czego, sam się dziwię że on dalej w takiej kondycji jest ;) Nic z nim nie robię, tzn., nie czyszczę go, nie myję, po prostu po każdym graniu do etui i tyle. Aaaa, do kompa zawsze siadam z czystymi łapami, żadnego też żarcia itd... Ewentualnie herbatka z boku na biurku ;) Ludzie też grają padami w rękawiczkach, próbowałem, nie podeszło. Rękawiczki tylko do kiery używam ;) 

Opublikowano (edytowane)

Ja mojego mocno tłukłem i mój starszy bo zakupiony w 2021 roku, w późniejszych może coś tam poprawili.

Ogólnie te problemy z odklejającymi się gripami są szeroko opisywane na redditach, a nowe obudowy czy to z amazona czy ali schodzą jak ciepłe bułeczki.

Ogólnie jak te gripy zaczną się odklejać to moment kaplica się robi, bo od razu się rozciągają przy okazji.

Ale ten pad chyba najlepiej mi leży w łapach, mogli by w końcu zrobić v3, ale już bez ściemy na Halla 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@Kadajo @hubio

Dotarł do mnie z 3 dni temu ten Cyclone 2 z Ali. Na razie tylko wstępne najważniejsze wrażenia bo obecnie gram w strategie i dłużej nie testowałem pada.

Kształt jak najbardziej na plus, mocno xboxowy, lepiej od 8BitDo bardziej wygodna pozycja dla nadgarstków, nie tak dobra jak na Elite 2, ale jest git.

Materiał i wykonanie ogólnie jest git, ale ta perforacja na plastiku na gripy daję większe uczucia klejenia się do dłoni do tego będzie trzeba się przyzwyczaić.

Przyciski, spusty ogólnie wszystko wydaję się dobrze działać, całkiem solidnie, ale out of box dla mnie ten pad miał duże problemy z analogami precyzją, jakieś drobne ruchy, do celowania, nie było takiej płynności nie było precyzji jak na 8BitDo czy nawet na Elite2.

Dopiero po zmianie ustawień i obniżeniu martwej strefy z defa u mnie było stock 12 i dopicowanie tego wraz z kapkę podniesioną funkcją anti-deadzone pad zaczął być na analogach płynny, responsywny i co najważniejsze precyzyjny w celowaniu przy minimalnym ruchu gałki, przestał odlatywać, odskakiwać bo na stock to było słabo aż tak, że się przeraziłem, że coś jest zwalone :E 

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

No ja na plastik patrze częściowo jako plus, bo jednak ci nie zacznie odchodzić po kilku latach, szczególnie jak ci się dłonie pocą.

Pamietaj aby zaktualizować soft pada i dongla :)

Zawsze można dokupić gripa tak jak zrobiłem z Vaderem 4 Pro.

Osobiście tez wole gumowe gripy, ale jak mi się mają rozsypać po czasie to średnio mi się one widza.

Opublikowano

Mozecie cos polecic z przyciskami z tylu?
Mialem juz te 2 elity (wczesniej pisalem i to byla droga przez meke, dwa zamowione i odeslane przez drifting i niedzialajace dobrze przyciski), teraz gram z padem od ps5, ale chcialbym sobie troche ulatwic przyciskami 'z tylu'. 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Kadajo napisał(a):

No ja na plastik patrze częściowo jako plus, bo jednak ci nie zacznie odchodzić po kilku latach, szczególnie jak ci się dłonie pocą.

Pamietaj aby zaktualizować soft pada i dongla :)

Zawsze można dokupić gripa tak jak zrobiłem z Vaderem 4 Pro.

Osobiście tez wole gumowe gripy, ale jak mi się mają rozsypać po czasie to średnio mi się one widza.

Aktualizację zrobiłem od wejścia. Taki 8BitDo perforację ma tyko od spodu na rączkach, przez to się wydaję dla mnie bardziej optymalny pod względem klejenia do dłoni. Dobrze trzyma, ale, aż tak się nie przykleja.

Elite 2 ma przyjemne te gumy, ale jakość problematyczna :E 

Ale kształt jest lepszy tego Cyclone2 vs 8BitDo ma bardziej do środka schowane rączki co jest na dłuższą metę bardziej męczące dla nadgarstków, bardziej męczące przy dłuższych sesjach. Cyclone 2 ma ogólnie bardziej ergonomiczną budowę. 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Mozecie cos polecic z przyciskami z tylu?
Mialem juz te 2 elity (wczesniej pisalem i to byla droga przez meke, dwa zamowione i odeslane przez drifting i niedzialajace dobrze przyciski), teraz gram z padem od ps5, ale chcialbym sobie troche ulatwic przyciskami 'z tylu'. 

No to Vader ma. Wszyscy tu raczej chwalą. 

Ja mam Victrix. Dla mnie jest świetny, ale drogi, za to modularny.

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)

Nie no elite to jest żart. 

Edit: rozwinę, w tych czasach produkować pady bez efektu halla to jest żart z konsumenta, a sprzedawać w cenie Elite jest kolejnym żartem. 

Dla mnie wybór jest też mocno uzależniony od tego jak pad leży w moich dłoniach. Victrix jest idealnie, lepiej niż XSX, DS5 nie lubię ze względu na układ analogów. Jakbym nie miał Victrix, brałbym Vadera na testy. Właściwie to z ciekawości i tak chciałem wziąć, ale na razie się wstrzymałem. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)

A tak w ogóle wiecie, że jakby kupować sobie od tak to vader 4 w media expert bez szukanie gdzie indziej kosztuje teraz prawie 300zł :) 

https://www.mediaexpert.pl/gaming/kontrolery-pady/kontroler-flydigi-vader-4-pro-czarny?gad_source=1&gad_campaignid=20534973789&gclid=Cj0KCQiAuvTJBhCwARIsAL6Demh5okwMeqz5kHpv9zmdoXjJbxiUrnucLJwiZoPITrewRn-vygUWmr0aAvR1EALw_wcB

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, j4z napisał(a):

Nie no elite to jest żart. 

Edit: rozwinę, w tych czasach produkować pady bez efektu halla to jest żart z konsumenta, a sprzedawać w cenie Elite jest kolejnym żartem. 

Elite 2 to pad z 2019 roku :E Data wydania, a projektowany był jeszcze wcześniej przecież zanim wszedł do produkcji. 

Ogólnie dzisiaj bym go nie kupił, wiadomka, ale jak na tamte czasy była petarda, w pewnym stopniu jest do dziś, świetnie to leż w łapach, fajnie na tym się gra. Tyle, że najwyższy czas na Elite 3 Hall itp. :E W zasadzie taki już rok czy dwa lata temu powinien się pojawić. 

Nie wiem co oni robią w tym xboxie :E, być może po prostu chińska konkurencja jest zbyt mocna i sami nie wiedzą co robić :E 

Ale jeszcze większą padaką jest pad od Sony ten Dual Sense Edge wydany w 2023 bez Halla na analogach za grube piniądze jak na kontroler:E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Screenshot_20251213-153513.thumb.png.d35bcc6cf7e5393ef4613920ec81d43f.png

😀

W ogóle pad od Dreamcasta to pierwszy z trigerrami, na którym grałem. Ciekawe, czy nie pierwszy, w którym one się w ogóle pojawiły. Dobra konsolka to była. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano
2 godziny temu, lukadd napisał(a):

Nie wiem co oni robią w tym xboxie :E, być może po prostu chińska konkurencja jest zbyt mocna i sami nie wiedzą co robić :E 

Myślę ze nie wiedza co robić, bo jak wyskoczą z takim padem jak te najlepsze Chińskie ale cena za ponad tysiąc zl to ich wszyscy zbrechają na amen.

2 godziny temu, j4z napisał(a):

😀

W ogóle pad od Dreamcasta to pierwszy z trigerrami, na którym grałem. Ciekawe, czy nie pierwszy, w którym one się w ogóle pojawiły. Dobra konsolka to była. 

Bardzo dobry pad tylko trochę dziwnie się go trzymało :E

28_pureretro_sega_dreamcast_smutna_histo

Opublikowano
W dniu 13.12.2025 o 17:57, oldfashioned napisał(a):

Zamówiłem, na święta, do testowania. Jak będę jakies out of the box wady w porównaniu do pada ps5 to oddam ;)

A ten topic... dokładnie moj experience z elite series 2, 2 razy. 

Odmowilem :P

W weekend to byl bardziej impulse buying, nie poczytalem do konca reddita.
Teraz sobie do porannej kawy zrobilem lekture i juz widze, ze szansa na wadliwa sztuke jest zbyt duza na ten moment. Ludziom sie nawet backplate'y psuja po 1 dniu grania %-)