Skocz do zawartości

Jaki pad preferujecie do grania?  

78 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki pad preferujecie do grania PC/konsola?

• XBOX Wireless Controller
    • DualSense Controller

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

image.thumb.png.e0ba8ac838d82f6b4f137b4d4e75bfa2.png

Przetestowałem sobie wreszcie G7 Pro

Pierwsze wrazenie, jaki on maly :E

Trochę za mały na moje łapy, ale idzie się przyzwyczaić.

Prezentuje się całkiem ładnie, a jakość wykonania stoi na wysokim poziomie.

Wszystko jest dobrze spasowane, pomimo że przedni panel i gripy są wymienne.

image.thumb.png.6f57c69cb77484efe1072e11b0cd0fda.png

Dolne gripy są gumowe. Zobaczymy, ile wytrzymają. Przyjemne w dotyku, bardzo dobrze się go trzyma.

D-pad trochę dziwny, bo ma mały wyczuwalny skok aktywacji, ale działa poprawnie i jest precyzyjny. W zestawie dodatkowe dwie wymienne nakładki.

image.thumb.png.8b1a93a385b06264ad83902ac010cfa1.png

Analogi działają bardzo płynnie, ale mają trochę mniejsze maksymalne wychylenie od klasycznego pada (to pewnie efekt tego, że pad jest "kompaktowy"), przez co znacznie częściej uderza się o krawędzie.

Przyciski działają bardzo przyjemnie i wszystkie są na przełącznikach. Ta wersja posiada 4 silniczki dla wibracji: dwa w gripach i dwa w trigerach. Są bardzo subtelne, ale dzięki temu dają całkiem przyjemne wibracje, które nie męczą.

Niestety, przy ustawieniu odświeżania na 1000 Hz wibracje w triggerach są automatycznie wyłączane (dziwne ograniczenie), więc jeśli chcemy ich używać, jesteśmy zmuszeni używać maksymalnie 500 Hz.

To w sumie tłumaczy też, dlaczego w G7 Pro 8K pozbyto się wibracji w triggerach. Natomiast ogólnie nie rozumiem dlaczego jest to ograniczenie, np. Flydigi Vader 4 Pro też ma wibracje w triggerach i działa normalnie na 1000 Hz.

Pad nie ma zadnego RGB a jedyne swaitelko jest na przycisku Xboxa ktore sygnalizuje wlaczenie pada i ewetulanie konczaca sie moc akumulatora ktory ma pojemnosc 1200mAh

Ta wersja ma wbudowaną kartę dźwiękową, której można użyć do obsługi słuchawek i mikrofonu, ale nie testowałem tej funkcji (z tego, co czytałem, też nie działa w ustawieniu 1000 Hz).

Czyżby te ograniczenia miały związek z kompatybilnością dla Xboxa ? Tutaj warto dodać, że Xbox jest obsługiwany tylko po kablu. Czytalem ze Gamesir moze uzywac bezprzedodowej komunikacji z Xboxem w tej serii padow tylko w wersjach brandowanych (np. wersja Wukong)

Na pewno na plus jest to, że w zestawie jest dołączona stacja do ładowania i ładnie sie komponuje z padem a jasnoc jej paska aktywacji mozna konfigurowac z aplikacji Gamesir Nexus

image.thumb.png.03591dd8179719d9a9e9c9094d6959af.png

image.thumb.png.1caa02ac0ab75c05e139c7b207606c83.png

W zestawie dostajemy kod na Game Pass na trzy miesiące, więc będzie można potestować go na gierkach, których nie mam jeszcze w swojej bibliotece.

I to na razie tyle, zobaczymy z czasem jak sie bedzie sprawowal bo zostawiam go do kolekcji LOL

• Like 1
  • Thanks 1
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Chce wymienić już mój leciwy SCUF Reflex Pro. Gałki zaczęły ''pływać'' i czas na zmianę.

Szukam czegoś w budżecie 250-350 euro. I na ten moment nowy Scuf Omega z tymi gałkami TMR. Najbardziej do mnie przemawia i niby całkowicie eliminuje ten drift. Masa innych bajerów jest dla mnie mniej istotna ale też już po latach przyzwyczaiłem się do tych łopatek z tyłu. Czy szybkiej zmiany profilu niemal po omacku na padzie. 

https://www.scufgaming.com/de/en/p/scuf-omega-smoke

Przerabiałem też topowe Xbox ellite1\2 czy Razer tego Wolverina. Było tego trochę...

Może ktoś ma w tym segmencie inną polecajkę? Chętnie się zapoznam przed zakupem. Jedyny minus, że usunęli z tego modelu haptykę aby wagę zmniejszyć. Ja bardzo lubię ten efekt w grach. Więc może w tym kierunku te polecajki jak macie.

omega!.png

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano

ten na screenie wygląda świetnie 

ja to gracz niedzielny i dla mnie pad od xbox series x jest wystarczający. 

co ma w sobie takie cudo które kosztuje 6x tyle co padzik od Xbox? ( oprócz tego co tutaj już wspomniales) bo w sumie i jeden i drugi pozwala na grę- zara ktoś powie można maluchem można ferrari... ale ciekaw jestem Twojej opinii gdybyś chciał mnie przekonać do przesiadki z malucha xbox na ferrari Scuf reflex 

pozdro 

kurcze ten fajny - z wyglądu.. bo nawet nie wiem na jakie parametry i cechy techniczne i technologie miałbym patrzeć :D

kusisz chłopie... 

image.thumb.png.8769d122ee91278f01d5c0d0dd800134.png

Opublikowano
14 minut temu, samsung70 napisał(a):

ale ciekaw jestem Twojej opinii gdybyś chciał mnie przekonać do przesiadki z malucha xbox na ferrari Scuf reflex 

Ty jesteś niedzielnym graczem. Nie ma sensu nawet próbować Cię przekonywać. To nie są kontrolery kierowane do Ciebie.

Opublikowano

Aktualnie prym na rynku kontrolerów wiodą Chińczycy.

U nas znane marki to Gamesir i Flydigi.

Przy ich padach oryginalne kontrolery Sony czy M$ jak i inne Scufy Asusy i Razery, to przepłacany szajs.

Można się jeszcze zainteresować 8bitDo, bo też robią bardzo dobre pady i mają świetny stosunek jakości do ceny.

Ten Scuf za 240 euro to chyba jakiś żart w tej cenie…

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Zakupiłem jakiś czas temu jako drugi pad GameSir Cycylone 2 (od XsX zaczął driftować ale i tak wytrzymał trzy cześci DS, ER, LoP :E ) i powiem tak już nie będę patrzył na xboksowe pady które uważałem za najlepsze. 

Mimo prawie takiego samego kształtu, czuję że lepiej leży w ręce, responsywność przycisków to niebo a ziemia, ogólna możliwość konfiguracji przez appkę jest olbrzymia, dodatkowe przyciski pod paluchami wskazującymi też robią świetną robotę. Ogólnie jak kolega wyżej mówi, nie patrzeć na znane marki, a brać chińczyki które naprawdę są porządnie wykonane.  

Opublikowano (edytowane)

Ten scuf reflex pro służył mi ponad 4 lata bez problemów. Najlepiej leży w dłoni z wszystkich padów jakie miałem. Jak nie znajdę nic innego z haptyka i tymi gałkami TMR. To raczej się na niego skuszę. 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ten SCUF ma ergonomię padów od PlayStation, więc takich szukaj, jak ci odpowiadał.

Właśnie to jest chyba najbardziej przemawiający argument dla mnie. Pamiętam zdarzało mi się wywalić taki hajs na pada tylko po to aby po paru dniach go zwrócić bo ergonomia mnie przerosła. 
Tutaj 4 lata tego Scufa miałem i przyzwyczajenie też zrobiło swoje. Gdyby ta omega miała tą cholerna haptyke brałbym w ciemno od razu. 

@Kadajo Z tych Chińczyków jest cos co ma TMR i Haptyke?

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, userKAMIL napisał(a):

Ty jesteś niedzielnym graczem. Nie ma sensu nawet próbować Cię przekonywać. To nie są kontrolery kierowane do Ciebie.

racja...

kupiłem 5080 aby zacząć grać- nie udało się...

kupi lem lg C5 65inch - nie udało się... 

może brakującym elementrem jest pad, który nie pozwoli mi odejśc od kompa? %-)

zatem, Poleci ktoś jakiegoś kozaka tak do 250PLN/ 50GBP? 

Edytowane przez samsung70
Opublikowano
7 godzin temu, userKAMIL napisał(a):

@Kadajo Z tych Chińczyków jest cos co ma TMR i Haptyke?

Masz na myśli wibracje w triggerach ?

Flydigi Apex 4 i 5 ma triggery adaptacyjne (takie jak w padach PS5).

Zwróć jednak uwagę, że większość tych padów nie będzie działać z PS5.

To są pady przede wszystkim pod PC.

Opublikowano
W dniu 8.07.2026 o 00:35, Kadajo napisał(a):

image.thumb.png.e0ba8ac838d82f6b4f137b4d4e75bfa2.png

Przetestowałem sobie wreszcie G7 Pro

Pierwsze wrazenie, jaki on maly :E

Trochę za mały na moje łapy, ale idzie się przyzwyczaić.

Prezentuje się całkiem ładnie, a jakość wykonania stoi na wysokim poziomie.

Wszystko jest dobrze spasowane, pomimo że przedni panel i gripy są wymienne.

image.thumb.png.6f57c69cb77484efe1072e11b0cd0fda.png

Dolne gripy są gumowe. Zobaczymy, ile wytrzymają. Przyjemne w dotyku, bardzo dobrze się go trzyma.

D-pad trochę dziwny, bo ma mały wyczuwalny skok aktywacji, ale działa poprawnie i jest precyzyjny. W zestawie dodatkowe dwie wymienne nakładki.

image.thumb.png.8b1a93a385b06264ad83902ac010cfa1.png

Analogi działają bardzo płynnie, ale mają trochę mniejsze maksymalne wychylenie od klasycznego pada (to pewnie efekt tego, że pad jest "kompaktowy"), przez co znacznie częściej uderza się o krawędzie.

Przyciski działają bardzo przyjemnie i wszystkie są na przełącznikach. Ta wersja posiada 4 silniczki dla wibracji: dwa w gripach i dwa w trigerach. Są bardzo subtelne, ale dzięki temu dają całkiem przyjemne wibracje, które nie męczą.

Niestety, przy ustawieniu odświeżania na 1000 Hz wibracje w triggerach są automatycznie wyłączane (dziwne ograniczenie), więc jeśli chcemy ich używać, jesteśmy zmuszeni używać maksymalnie 500 Hz.

To w sumie tłumaczy też, dlaczego w G7 Pro 8K pozbyto się wibracji w triggerach. Natomiast ogólnie nie rozumiem dlaczego jest to ograniczenie, np. Flydigi Vader 4 Pro też ma wibracje w triggerach i działa normalnie na 1000 Hz.

Pad nie ma zadnego RGB a jedyne swaitelko jest na przycisku Xboxa ktore sygnalizuje wlaczenie pada i ewetulanie konczaca sie moc akumulatora ktory ma pojemnosc 1200mAh

Ta wersja ma wbudowaną kartę dźwiękową, której można użyć do obsługi słuchawek i mikrofonu, ale nie testowałem tej funkcji (z tego, co czytałem, też nie działa w ustawieniu 1000 Hz).

Czyżby te ograniczenia miały związek z kompatybilnością dla Xboxa ? Tutaj warto dodać, że Xbox jest obsługiwany tylko po kablu. Czytalem ze Gamesir moze uzywac bezprzedodowej komunikacji z Xboxem w tej serii padow tylko w wersjach brandowanych (np. wersja Wukong)

Na pewno na plus jest to, że w zestawie jest dołączona stacja do ładowania i ładnie sie komponuje z padem a jasnoc jej paska aktywacji mozna konfigurowac z aplikacji Gamesir Nexus

image.thumb.png.03591dd8179719d9a9e9c9094d6959af.png

image.thumb.png.1caa02ac0ab75c05e139c7b207606c83.png

W zestawie dostajemy kod na Game Pass na trzy miesiące, więc będzie można potestować go na gierkach, których nie mam jeszcze w swojej bibliotece.

I to na razie tyle, zobaczymy z czasem jak sie bedzie sprawowal bo zostawiam go do kolekcji LOL

ten o ktorym ty mowisz tez w sumie fajny z wygladu 

https://www.amazon.co.uk/GameSir-G7-Pro-Wireless-Controller/dp/B0F29F712R/ref=pd_sim_d_sccl_3_2/258-6912829-1006236?pd_rd_w=hVZl2&content-id=amzn1.sym.560b443c-d3f2-42a5-aa42-7f562141f955&pf_rd_p=560b443c-d3f2-42a5-aa42-7f562141f955&pf_rd_r=ZZG61NMECPDJTNSGCPN1&pd_rd_wg=Mw1MI&pd_rd_r=d2756a5a-48cc-4316-908f-c75a291c6b94&pd_rd_i=B0F29F712R&psc=1

140GBP u mnie 

• Like 1
Opublikowano

Tylko licencjonowane wersje "Xbox" G7 Pro maja wibracje w trigerach.

Malo tego, wibracja w triggerach jest aktywna tylko do pooling rate 500 Hz.

Przy 1000 Hz wibracje w triggerach są wyłączane ze względu na licencję z Xboxem.

Ktoś powie, spoko, więc trzeba kupić wersję, która nie jest licencjonowanym padem dla Xboxa (na przycisku włączania nie ma logo Xbox, tylko jest logo Gamesir) i z głowy. Prawda ? Prawda ?

No, niestety, nieprawda, bo tylko licencjonowane wersje tego pada mają wibracje w triggerach.

Ale najbardziej powalone jest to że nie wszystkie licencjonowane wersje pod Xboxa działają z nim bezprzewodowo :rotfl2:

Bezprzewodowe wersje G7 Pro dla Xboxa to tylko tzw. wersje "collab" czyli te które nawiązują do jakiejś gry lub marki (Wuchang czy Zzz)

Ogólnie od ilości G7 Pro i różnic między nimi może rozboleć głowa.

Całe to zamieszanie wynika tylko i wyłącznie z tego, że Gamesir wreszcie dostał możliwość oficjalnie stworzyć pada dla Xboxa …

image.thumb.png.6a994b7a0d9fff6f8550b9b851dd5f4f.png

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Tylko licencjonowane wersje "Xbox" G7 Pro maja wibracje w trigerach.

Malo tego, wibracja w triggerach jest aktywna tylko do pooling rate 500 Hz.

Przy 1000 Hz wibracje w triggerach są wyłączane ze względu na licencję z Xboxem.

Ktoś powie, spoko, więc trzeba kupić wersję, która nie jest licencjonowanym padem dla Xboxa (na przycisku włączania nie ma logo Xbox, tylko jest logo Gamesir) i z głowy. Prawda ? Prawda ?

No, niestety, nieprawda, bo tylko licencjonowane wersje tego pada mają wibracje w triggerach.

Ale najbardziej powalone jest to że nie wszystkie licencjonowane wersje pod Xboxa działają z nim bezprzewodowo :rotfl2:

Bezprzewodowe wersje G7 Pro dla Xboxa to tylko tzw. wersje "collab" czyli te które nawiązują do jakiejś gry lub marki (Wuchang czy Zzz)

Ogólnie od ilości G7 Pro i różnic między nimi może rozboleć głowa.

Całe to zamieszanie wynika tylko i wyłącznie z tego, że Gamesir wreszcie dostał możliwość oficjalnie stworzyć pada dla Xboxa …

image.thumb.png.6a994b7a0d9fff6f8550b9b851dd5f4f.png

Co ja czytam. Idzie się pogubić. 

A czy ta wibracja jest ważna? 

Znam już scuf, Gamesir, jeszcze jakieś inne marki które mają pady xbox na pc? Ziarno chęci posiadania takiego kozaka pada zostało zasiane... 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Flydigi Apex 4 i 5 ma triggery adaptacyjne (takie jak w padach PS5).

Kurcze może i bym się skusił ale te łopatki z tyłu są „male” i wąskie. Ten scuf ma szerszy panel i przylega to bezpośrednio do pada. Jak testowałem inne pady to właśnie brakowało mi tego. 
Polecisz jeszcze coś z takiej topki chińczyków?

IMG_4229.jpeg

Opublikowano

Z Chińczyków nie będzie praktycznie nic "Premium" w kształcie pada od Playstation więc chyba dla ciebie najlepsza opcja jest ten SCUF.

APEX'y od Flydigi sa w krztalcie pada od Xboxa:

image.png.7f695b00a425b2f91f84295d3648aee4.png

A Gamesir ma tylko jednego pada PS podobnego ale nie nazwałbym go "premium":

image.thumb.png.a5ed15a713a490d9bffc36de760dbac7.png

Poza tym SCUF ma też jedną bardzo dużą zaletę: to oficjalnie licencjonowany pad pod PS5, więc będzie z nią działał bez problemu.

Te wyżej z PS5 nie zadzialają. To pady raczej typowo tylko pod PC.

• Thanks 1