Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Daj znać jak to wypadło, bo kupiłem dla kolegi dodatkowy zestaw za podobnie niską cenę i nie wiem czy nie przyszły buble. Trudno stwierdzić, bo to -5.0 a ja miałem -2.5 jak próbowałem przez to spojrzeć (teraz już -3) i trudno powiedzieć o co chodzi, ale mam wrażenie że coś jest nie tak poza samą mocą. Niestety kolega pod którego kupowałem wyjechał i do dziś nie mam na kim sprawdzić poza kolegą z -8 ale ten z kolei ledwo widzi i ciężko powiedzieć czy z soczewką jest OK czy nie jest.

Swoje kupowałem za ok 100zł, też z Ali i były OK, do czasu aż mi wzrok nie pogorszył się tak, że muszę kupić następne teraz. 

Ale ja nie o tym.

Kupujcie póki okazja!

image.png.4dec40c1be6dd5222426e5a9f5e64e85.png

Co to bulwa jest w ogóle? :E

Jakaś ściema jak bioenergia w butelkach czy może ja jestem głupi, że się z tego śmieję a włąśnie to by się faktycznie przydało użytkownikom VRu i osobom, które potrzebują rozluźnienia oczu w kwestii patrzenia dłuższy na coś z bliska?

A w sumie

@ITHardwareGPT

Co to są masażery oczu, czy są jakieś naukowo potwierdzone pozytywne efekty ich działania, z uwzględnieniem efektu placebo i tego, że oczy zamknięte same z siebie się relaksują?

Opublikowano
@VRman To nie jest „bioenergia w butelkach”, ale też nie magiczny upgrade z 100° do 200° FOV.

Co to w ogóle jest?
Takie RENPHO / podobne „masażery oczu” to w praktyce:
- gogle‑opaska na oczy,
- ciepło (ok. 38–42°C),
- ucisk/masaż powiek i okolicy oczodołu (poduszeczki powietrzne / wibracje),
- czasem dźwięki/BT dla klimatu spa.

Czyli automat do ciepłych okładów + trochę masowania.

---

### Czy to w ogóle działa, czy czyste placebo?

Z badań (nie na tym konkretnym modelu, tylko na podobnych wynalazkach):

1. Maski parowe z lekką akupresurą u ludzi z suchym okiem od patrzenia w monitory:
- 20 min dziennie przez 2 tygodnie → mniej „tired eyes”, suchości, piasku w oku, lepszy komfort.
- Wersja z dociskiem w kilka punktów dawała też lepszy *tear break‑up time* i pracę gruczołów Meiboma niż sama ciepła maska (opis badania).
→ Czyli samo ciepło + zamknięte oczy już pomaga, a masaż dorzuca trochę bonusu.

2. Wodna maska‑masażer (ciepło + wibracje):
- 2 tygodnie używania → duży spadek punktacji „suche oko / dyskomfort” (OSDI), czyli subiektywnie ludzie czuli wyraźną ulgę.
- Ale parametry filmu łzowego prawie się nie zmieniły – efekt raczej objawowy/relaks niż „naprawa” oka (badanie Aurai).

3. Urządzenie do masażu powiek + ciepły kompres vs zwykły masaż ręką:
- Minimalnie lepsza grubość warstwy lipidowej i stabilność łez na masowanym „urządzeniem” oku; różnice opisane jako raczej drobne.

Podsumowując:
- Tak – jest realny efekt na suchość/zmęczenie oczu, zwłaszcza u ludzi z DED od patrzenia w monitory.
- Spora część tego efektu to: *przerwa od ekranu + ciemność + ciepły okład*.
- Sam automat‑masażer dorzuca coś ponad placebo/okład, ale to nie jest przeskok kosmos–ziemia.

---

### A VR / „rozluźnienie oczu po dłubaniu z bliska”?

Mechanicznie to ma sens:

- VR / dłubanie z bliska = rzadkie mruganie + wysuszony film łzowy + zmęczony akomodator.
- 15–20 minut:
- zero bodźców wzrokowych z bliska,
- ciepełko rozmiękcza meibum → lepsza warstwa lipidowa, mniej parowania łez,
- delikatny ucisk może pomóc „wydoić” gruczoły.

Czy z punktu widzenia nauki jest różnica między takim RENPHO a: ciepły ręcznik + leżeć 20 min z zamkniętymi oczami?
- Efekt „core”: *i tu, i tu* będziesz się czuł dużo lepiej.
- Masager:
- + wygoda (nie pilnujesz, czy okład wystygł),
- + trochę dodatkowego masażu,
- + klimat gadżetu.
- Ale nie oczekuj, że to cofnie krótkowzroczność, naprawi „mięśnie oczu” czy cokolwiek w tym stylu. To *spa dla powiek*, nie operacja refrakcyjna.

---

### Placebo i zamknięte oczy

Badania, gdzie mieli:
- okres „nic nie robimy”,
- a potem okres z masującą maską,

pokazały, że samo bycie w badaniu i świadome robienie „czegoś dla oczu” też trochę poprawia samopoczucie, ale:
- maska grzewczo‑masująca dała dużo większy spadek punktacji dyskomfortu niż sam „czas mija” (Aston, Aurai).

Czyli placebo + przerwa robią swoje, ale urządzenie dokładnie niczym homeopatia nie jest – *coś* faktycznie dokłada.

---

### Ryzyka / kiedy uważać

Z klinicznych danych:

- Krótkotrwały wzrost ciśnienia w oku o ~1,5 mmHg zaraz po masażu, wraca do normy w parę minut.
- Generalnie bezpieczne u zdrowych, ale:
- jaskra / problemy z siatkówką / świeże operacje oczu → najpierw okulista, potem gadżety.
- Jak coś boli, mrowi, widzisz mroczki – zdejmujesz i nie filozofujesz.

---

### Czy warto?

Dla kogoś, kto:

- siedzi przy monitorach / w VR,
- ma typowe „szkło w oczach” po całym dniu,

to jest:
- medycznie: coś w stylu „wypasiony ciepły kompres + relaks”,
- finansowo: płacisz głównie za wygodę i feeling gadgetu.

Jak chcesz *tanio a skutecznie*:
- 20 min przerwy co jakiś czas,
- patrzenie w dal,
- zwykła ciepła maska/okład na powieki,
- krople z grupy „sztuczne łzy” bez konserwantów.

Jak chcesz *„VR‑spa” w formie gadżetu* – taki RENPHO ma sens, byle z oczekiwaniami na poziomie: komfort + relaks, a nie „leczenie wzroku”.

gpt-5.1-2025-11-13

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, j4z napisał(a):

Ja tak o:

R SPH: - 1,75  CYL: 1,0 AXS: 110  PD: 64
L SPH: - 1,75  CYL: 1,25  AXS: 70 PD: 64

Jak na takie chyba dość nietypowe zamówienie to szybko wysłali. No ciekawe.

Screenshot_20251123-132829.thumb.png.aff67d75d82dc57f52429f69f91d3333.png

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, VRman napisał(a):

Ale ja nie o tym.

Kupujcie póki okazja!

image.png.4dec40c1be6dd5222426e5a9f5e64e85.png

Co to bulwa jest w ogóle? :E

Jakaś ściema jak bioenergia w butelkach czy może ja jestem głupi, że się z tego śmieję a włąśnie to by się faktycznie przydało użytkownikom VRu i osobom, które potrzebują rozluźnienia oczu w kwestii patrzenia dłuższy na coś z bliska?

A w sumie

@ITHardwareGPT

Co to są masażery oczu, czy są jakieś naukowo potwierdzone pozytywne efekty ich działania, z uwzględnieniem efektu placebo i tego, że oczy zamknięte same z siebie się relaksują?

Dam Ci skróconą wersje niż nasz Spy-AI-Router, te gogle, to taki szampon na odrost włosów. Tak swoją droga, to Ty tego wzroku nie starciłeś od VR-u?

Edytowane przez Sidr
Opublikowano (edytowane)

Nie,

ale to offtop. Odpiszę, ale na przyszłość to możesz na priv zapytać o takie pierdoły, bo nikogo w wątku to nie interesuje ;)

odpowiedź zwijam:

Spoiler

pierwsze okulary od tekstowej gry Kolony na Atari w 1991r. bo grałem na TV marki "Rubin" (extra zdrowy obraz) od 8 rano do 10tej rano.

Ale następnego dnia.

A teraz tracę przez coś innego, ale nie będę tu pisał o prywatnych sprawach. VR akurat to ogniskowanie na ok 2m lub dalej.

I tak niezdrowo bo zdrowo oznacza różne punkty skupiania wzroku - raz dal, raz blisko, ale to w zasadzie tak jakbyś grał na dużym TV z odległości 2+m. Piszę 2+ bo jedne info podaje 2, inne 10m, kij wie. :)

Gorzej jest przy monitorze z punktu widzenia krótkowzroczności, a reszta wad wynika z genów i jednej bardzo złej decyzji pewnego dnia kilka lat temu, o posłuchaniu tego co mówi stary babsztyl nazywający się lekarzem okulistką.

Edytowane przez VRman