Skocz do zawartości

Gry VR - wątek zbiorczy

azgan

Rekomendowane odpowiedzi

PS5/PSVR2 gram na stojąco i kabel przeszkadza mi chyba tylko w  Pavlov (po 1h gry i iluśtam obrotów zaczynał sie plątać wokół stop) i w Creed Rise to Glory - to boks i musiałem kabel z tyłu zaczepiać bo irytował

ale bez dwóch zdań lepiej byłoby bez

GT7 rozczarował mnie grafiką - może za dużo  hypu, ale oczekiwałem bardziej fotorealistycznej  zabawy - jednak nie

adapter podpiąłem tylko dla Alyxa, jest jak piszesz piękna płynność i szczegóły,  a z drugiej strony  niewykorzystane haptics, HDR i  eyetracking

więc tak sobie myślę, że chyba na razie nie ma większej różnicy czy wezmę Metro na PS5 czy PCVR z adapterem

problem rozwiązałby Pimax Crystal, a  najlepiej poprawiony następca

taki  gadget sporo  wniósł btw rurka z leroya i trochę drukowania

20231208-082905.jpg

Edytowane przez bofff
  • Upvote 1

Pimaxy cały czas kojarzą mi się z prototypami dla entuzjastów. Ciężkie, niewygodne i z problemami technicznymi. Może teraz coś się zmieniło, bo nie śledzę już poczynań tej firmy. Co do GT7 to może na Pro zrobią update. Gdzieś tam wyczytałem, że już niby lepiej a patch jeszcze żaden nie wyszedł.

@galakty

Ja dziś zacząłem i Metro nie ma się czego wstydzić przy Alyx. Graficznie jest bardzo dobrze, technicznych problemów też nie napotkałem. Gram na stabilnych 90 fps z ustawieniami wysokie/bardzo wysokie. Jutro spróbuje 120fps, ale przy streamingu trzeba zachować balans pomiędzy wydajnością, a jakością. GPU frametime mam na poziomie ~7-8ms. Gra wciąga od samego początku, dzieje się, ale dopiero jutro pogram uczciwie. Zapłaciłem 130 zl za wersję SteamVR na Kinguin i już nie żałuję. Dobra rozgrzewka przed Stalkerem. Włączyłem też eksperymentalną funkcję dostępną tylko na Quescie 3 "Adaptacyjna regulacja jasności zawartości", która poprawia kontrast ciemniejszych obszarów i szara czerń jest o jeden ton mniej szara. Grę mogę polecić. Fajny klimacik.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1

Ja wybrałem wersję PCVR. Różnica jest spora. Na Q3 tekstury mają znacznie mniej szczegółów, uproszczone oświetlenie, brak światła wolumeyrycznego, no i brak mgły wolumetrycznej przez co gra wygląda dość płasko i gdzieś ten klimat się gubi. Niemniej jednak jak na moc Q3 to i tak jest nieźle.

Edytowane przez DżonyBi