Skocz do zawartości

Zamknięcie forum PCLAB.PL w różnych mediach

Filip454

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, EvilKillaruna napisał(a):

Trochę rozumiem Pawła, ale wizerunkowo moim zdaniem źle to wygląda.

On po prostu zachowuje się jak dyrektor działu, czy inny element ekosystemu korpo. Minimalizacja ryzyka, maksymalizacja potencjalnego zysku, minimalizacja własnej ekspozycji na potencjalną wtopę kosztem maksymalizacji ekspozycji kogoś innego.
Paweł nie jest trzecią stroną. Paweł JEST korpo.

• Like 8
  • Upvote 2

Może rzeczywiście coś w tym jest. Ten warunek graniczny o minimalnej ilości osób, gdy go przeczytałem, to nie wierzyłem własnym oczom. To tak nie działa. Nigdy nie działało. Forum zakłada się z przekonania, że może ono spełnić swoją misję, którą zawsze jest propagowanie wiedzy i rozwijanie danej pasji. Rzeczywiście w takiej sytuacji jak obecna, wygląda to jak minimalizacja ryzyka inwestycyjnego i sucha, chłodna analiza biznesowa.

W skrócie, przeliczanie wszystkiego na cyferki. No cóż, trzeba bardzo uważać, żeby się... nie przeliczyć. Forum to przede wszystkim ludzie, a oni potrafią organizować się szybko i sprawnie, pokazując elastyczność jakiej sytuacja wymaga. Taka oferta, opatrzona jeszcze gwiazdkami, budzić będzie tylko śmiech i zażenowanie. Nie wiem doprawdy skąd pomysł, że to mogło się udać w takiej formie.

• Like 2
  • Upvote 1

Sentyment czyni cuda. A tam, gdzie szok i desperacja, pojawiają się sposobności. Gdyby nie szybka migracja na ITH i lag w reakcji, może rzeczywiście taktyka "na powrót ojca założyciela" miałaby jakąś szansę powodzenia. A może i nie. Może ludzie wreszcie zaczęli cenić siebie i nie chcieli dawać się traktować jak worki kartofli? To samo tyczyłoby się PPC, które w obrażaniu PCL było całkiem sprawne, a teraz niespecjalnie wyglądałoby wiarygodne ze swoim "refugees welcome" :D.

2 godziny temu, EvilKillaruna napisał(a):

Dziś usuniesz post jakiegoś typa, to ten straszy Cię sądem i prokuratorem, bo naruszyłeś jego godność osobistą i odebrałeś swobodę wypowiedzi. A jeśli bana, to już w ogóle nie masz życia.

Aż mi się przypomniał wątek, gdzie gościu dostał bana na jakimś innym forum (po bodajże 10 latach aktywności czy coś w tych okolicach) i przez kilka stron wylewał żale na ten temat… Chyba nawet chciał się z banującymi sądzić :/.

• Like 1
  • Upvote 1

No właśnie. Takie historie to nic innego jak zwykły szantaż i wymuszenie. "Odbanujcie mnie albo...". Największą wadą forum jest to, że administracja odpowiada za wszystko jako właściciel platformy świadczący usługi publikowania treści o charakterze jakby trwałym. Są też przez to znacznie bardziej podatni na ataki, szykany i wymuszenia tego typu. Zresztą, na PCL też były podobne historie. Kiedyś tego nie było, ludziom jakby mniej odbijała szajba.

A ten piła to dobrze się czuje czy mu się coś odkleiło? Mamy mu rozkręcić forum... a on łaskawie raczy wyłożyć kosmiczne pieniądze o których nikt nigdy nie pomyślał? 2000zł ? Facet jest chyba lekko opóźniony albo myśli, że wszyscy w koło to idioci... 

Większości użytkownikom urodzonym po 2000 roku powinni przy rejestracji robić jakiś test(ewentualnie jakiś zapis w regulaminie przy rejestracji chodź nie wiem czy on by miał moc prawną) bo wydaje mi się, że w większości to oni chcą się o wszystko sądzić jeżeli coś nie idzie po ich myśli bo przecież im się wszystko należy a świat się kręci wokół ich osoby... 

• Like 1
  • Upvote 1

21 minut temu, zireael7 napisał(a):

Raczej niekoniecznie po 2000 roku… Moja mama pracuje w ośrodku pomocy społecznej i powiedziała mi tylko, że ludziom ogólnie odwaliło, niezależnie od wieku, i uważają, że „im się należy” :/ . Choć może to tylko wniosek na podstawie obserwacji określonej grupy społecznej…

To prawda dlatego zasiłki socjalne powinni być zlikwidowane dla wszystkich , jednym wyjątkiem są osoby które są inwalidami nie z własnej winy im trzeba jeszcze dołożyć więcej $ żeby żyli na wyższym poziomie plus aktywizować ich zawodowo kto może ma pracować 

Edytowane przez voltq

5 minut temu, Winter napisał(a):

Skoro Pawla Pilarczyka przestaly interesowac komputery i podzespoly to po co mu nowe forum? Tyle lat minelo, a dopiero teraz nagle przypomnial sobie o forum. :)

Klasyczny resource management. Dobry fundament pod startup, który sam się rozkręci. Z punktu widzenia biznesowego jego oferta była jak najbardziej logiczna i korzystna dla niego.

• Like 1
  • Upvote 1

Blogi i blogo podobne strony i portale do szybkich wpisów jak i komunikatory typu Discord kompletnie sie nie nadają sie do długotrwałej treści.
Fora był i raczej jeszcze długo będą do tego najlepszą formą.

Gości sie wywalił bo go kasa omamiła pod wpływem emocji i teraz kiedy emocje zeszły i poszedl po rozum do głowy to właśnie do typa dotarło co za maniane odwalił.
Jak już ktoś to ładnie zkwitował w komentarzach powyżej mentalność jak u korpo szczura.
Chciał sie sprzedać to sie sprzedał - widziały gały co brały.

Edytowane przez Quassar

2 minuty temu, Quassar napisał(a):

Blogi i blogo podobne strony i portale do szybkich wpisów jak i komunikatory typu Discord kompletnie sie nie nadają sie do długotrwałej treści.
Fora był i raczej jeszcze długo będą do tego najlepszą formą.

Gości sie wywalił bo go kasa omamiła pod wpływem emocji i teraz kiedy emocje zeszły i poszedl po rozum do głowy to właśnie to typa dotarło co za maniane odwalił.
Jak już ktoś to ładnie zkwitował w komentarzach powyżej mentalność jak u korpo szczura.
Chciał sie sprzedać to sie sprzedał - widziały gały co brały.

Chcial zabezpieczyc przede wszystkim wlasna rodzine finansowo. Trudno go o to obwiniac.

5 minut temu, Quassar napisał(a):

Swój blog prowadzę od ponad dekady i nie ma żadnego problemu z długotrwałą treścią. Jeśli umiesz tworzyć takie treści i dajesz możliwości katalogowania, szukania oraz przeglądania, to z bloga zrobisz świetną bazę danych. Trzeba tylko umieć to zrobić i czytelnie tym zarządzać, a co właśnie najczęściej jest problemem.

Discord również ma funkcje forumowe w sobie i możesz tworzyć treści trwałe, ale nie pozycjonuje się to w Góglu i trudniej się przegląda. To trochę jakby do czatboxa dokleić forum, a nie na odwrót.

16 minut temu, EvilKillaruna napisał(a):

Swój blog prowadzę od ponad dekady i nie ma żadnego problemu z długotrwałą treścią. Jeśli umiesz tworzyć takie treści i dajesz możliwości katalogowania, szukania oraz przeglądania, to z bloga zrobisz świetną bazę danych. Trzeba tylko umieć to zrobić i czytelnie tym zarządzać, a co właśnie najczęściej jest problemem.

Discord również ma funkcje forumowe w sobie i możesz tworzyć treści trwałe, ale nie pozycjonuje się to w Góglu i trudniej się przegląda. To trochę jakby do czatboxa dokleić forum, a nie na odwrót.

Tak Discord ma tą funkcje od około roku używaj ją szczególnie dla działu z problemami i raportami ale nadal nie jest to tak przejrzyste i czytelne z racji na interfejs jak typowe forum. Bo na discord masz panel z lewej drugi panel od lewej i dopiero potem w 3 panelu pojawia ci sie post forum czat.

Więc niby techniczne ma a funkcyjnie to interfejs niszczy ergonomie i funkcyjność tego

image.thumb.png.98924537dceacb271b4c3b54c38510b8.png

Jak chodzi o mieszane rozwiązania hybrydy na bazie chatboxa i forum to najlepiej to wyszło portalowi reddit.

A teraz forum dla porównania

image.thumb.png.5ccf68dd805a9ea82600e857ff4ffc45.png

Więc nadal zostaje przy swoim że forum najlepiej ogarnia długotrwale treści.
I technicznie i stylizacyjnie wypada po prostu najlepiej.

FB tiktoki i inne takie są dobre do osadzenia krótkich treści lub chwilowych aby następnie ludzie mogli szybko przejść przez odniesienie do głównego portalu forum. taka alternatywa dla RSS

Jeżeli ktoś planuje osadzić swoją działalność porzucając swoją główną stronę czy też forum i korzystać tylko jako główne źródło FB do osadzenia swoich treści, a nie jako pośrednika to dla mnie jest to strzał w kolano.

Edytowane przez Quassar

Stare moje powiedzenie "kto sprzedał się raz, sprzedaje się cały czas". Panu P to już podziękujemy, odleja się regularnie w kierunkach, które mu się oplacają. Nawet w relacjach biznesowych pomimo potrzeby elastyczności,  trzeba takiego charaktera trzymać na krótko i bez skrupulów.  

Edytowane przez Totek

Discord nie byłby taki zły, w niektórych przypadkach łatwiej nawet znaleźć niektóre rzeczy. Problem jest w tym, że jakby się na nim zebrało kilkaset-kilka tysięcy użytkowników, to ciężko byłoby nad tym zapanować. On jest fajny, ale nie przy takiej ilości potencjalnych userów.

A ja gdy czytam komentarze na ppc cieszące się i jednocześnie narzekające, że tak późno całość idzie do zaorania, upewniam się tylko w słuszności swojego stwierdzenia o pjurowym małżeństwie przemocowym. Nie życzę nigdy nikomu źle, więc powiem tylko to: karma lubi wracać.

3 minuty temu, EvilKillaruna napisał(a):

A ja gdy czytam komentarze na ppc cieszące się i jednocześnie narzekające, że tak późno całość idzie do zaorania, upewniam się tylko w słuszności swojego stwierdzenia o pjurowym małżeństwie przemocowym. Nie życzę nigdy nikomu źle, więc powiem tylko to: karma lubi wracać.

PPC to wylęgarnia komputerowych szurów, dlatego wolę być tu, a nie tam. Poza tym wyżej cenię sobie rzetelność testów ITH.

• Like 2
  • Haha 1

U mnie się wszystko zaczęło do czytania benchmark.pl, w takim 2000 roku było tam bardzo profesjonalnie, nigdzie indziej nie mogłem znaleźć testów kart graficznych czy procesorów, mówię o internecie, w gazetach wszystko było, potem zacząłem czytać PCLaba, ale zarejestrowałem się tam dopiero w 2008 roku i tak zostałem, tam też na początku było bardzo profesjonalnie, ale później zrobił się ściek, teraz wolę tutaj siedzieć bo jest klimat i testy są wiarygodne i profesjonalne. A piła popełnił błąd.

U mnie benchmark skończył się w momencie gdy "pożyczono" sobie ode mnie zdjęcia i usuwano z nich znaki wodne. Poczułem wtedy w pełni ichni profesjonalizm :D.

U Pawła chyba ostatecznie nikt się nie zarejestrował. Ani jedna osoba nie skorzystała z zaproszenia na fabrykę pasji.

2 minuty temu, EvilKillaruna napisał(a):

U Pawła chyba ostatecznie nikt się nie zarejestrował. Ani jedna osoba nie skorzystała z zaproszenia na fabrykę pasji.

Jak tak zerkam to jest najnowszym użytkownikiem swojego forum. Wygląda super profesjonalnie, zupełnie, jakby założył nowe konto, bo nie pamięta hasła do admina. :E 

A tak poważnie to nie wiem, skąd w ogóle pomysł, że to miało prawo wypalić. Już sama nazwa tego bloga brzmi jak sklep z koralikami i dużym wyborem szydełek, a nie jakkolwiek powiązany z IT poważny portal.

@Ayane Możliwe że to jest konto testowe do sprawdzenia roli usera. U siebie też miałem dodatkowe konto, bo zdarzało się, że coś, co widzi admin i działa u admina, kompletnie sypie się u userów. Wtedy szuka się przyczyn w konfiguracji ról itd.

Natomiast co do pomysłu, to niestety chyba wiem skąd się wziął i tutaj potwierdzam tezę @jagulara.