Pan Ciastovy 133 Opublikowano 18 Czerwca 2025 Opublikowano 18 Czerwca 2025 @Pentium Deh widziałem ten model na lolegro 4060 8GB
Grolshek 1 367 Opublikowano 18 Czerwca 2025 Opublikowano 18 Czerwca 2025 A jaki był opis uszkodzenia?
Pentium D 2 045 Opublikowano 18 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 18 Czerwca 2025 2 godziny temu, Pan Ciastovy napisał(a): @Pentium Deh widziałem ten model na lolegro 4060 8GB 4060 Ti 16 Giba Godzinę temu, Grolshek napisał(a): A jaki był opis uszkodzenia? O dziwo mocno prawdziwy. Bez drivera chodzi, ale przy próbie instalacji gaśnie obraz i widać kilka czerwonych pojedynczych pikseli które wygaszają się powoli. Teraz próbuję z integrą coś zrobić, ale nawet biosu z karty nie idzie wyjąć przez gpuz. W menadżerze kod 43. Karta musiała doznać uderzenia/upadku bo backplate trochę zgięty a w ofercie użyli grafik producenta zamiast real foto. Coraz częściej spotykane przez te katalogi produktów. Na szczeście jest opcja zwrotu na 14 dni więc jak nic nie wyczaruje to zwrot i elo.
Pan Ciastovy 133 Opublikowano 18 Czerwca 2025 Opublikowano 18 Czerwca 2025 @Pentium D To teraz żeby ją naprawić trzeba ją na podgrzewacz żeby się wyprostowała, zdjąć najbliższe pamięci przy slocie pci-e i sprawdzić czy nie mają po urywanych padów na pcb
sideband 3 386 Opublikowano 18 Czerwca 2025 Opublikowano 18 Czerwca 2025 Najpierw to się robi test, który kanał robi problemy. A nie w ciemno działa A uszkodzeń może być wiele łącznie z uszkodzonym kontrolerem w GPU i nic z tym nie zrobisz poza wymianą GPU, która jest nieopłacalna. A tylko do 3xxx są biosy z wyłączonymi kanałami by dało się reaktywować karty niezależnie od scenariusza i bez grzebania.
Pentium D 2 045 Opublikowano 19 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2025 (edytowane) Właśnie zrobiłem testy modsem i są faile. Później wrzucę logi jak karty podmienie. RXa tak obili w transporcie i działał jak nowy a Rtx lekka wgniotka i dupa. Na moje coś pod rdzeniem puściło skoro wywala przy starcie systemu gdy tylko sterownik wyczuje w pobliżu xd Chatgpt sugeruje, że powinienem zrobić jakieś sudo, ale karta już wyjęta i chyba niewiele by to zmieniło. mods.log nvmt.log Primary_Report.txt Edytowane 13 Marca przez Pentium D
Pentium D 2 045 Opublikowano 19 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2025 Z tą 4060 nic nie zrobię a coś pogrzebać trzeba było więc postanowiłem dać radiator z rx 560 na gt430. Niby wszystko pasowało, ale rurka cieplna zahaczała o cewkę i coś mi się ubzdurało aby cewkę przerzucić na drugą stronę pcb. Gdy to zrobiłem dotarło do mnie że rurki mogą być za blisko płyty głównej więc wykorzystałem inne otwory na śrubki w radiatorze. Czemu tego nie zrobiłem na początku nie wiem. Oszczędził bym sobie lutowania. Dałem podkładki z karty telefonicznej bo się trochę gibał radiator. Niestety nie da się założyć wentylatorów bo jest za blisko śledzia, ale i tak wygląda fajnie. 2 3
Pentium D 2 045 Opublikowano 20 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2025 (edytowane) Dzisiaj przyszła karta R9 380X i chciałem od razu sprawdzić czy jest git oraz chciałem odpalić zestaw na z87 aby pobawić się i5 4670K w jakieś OC i mnie pokarało. Dysk m.2 przez adapter pcie nie działał. Wziąłem z laptopa ssd na sata 6 Gb i ten też nie chciał działać normalnie podpięty. Dawał błędem "Inaccessible Boot Device". Podpiąłem go jak zewnętrzny przez USB to przynajmniej pokazał się ekran logowania, ale nie dało się zalogować ani kodem pin ani hasłem na konto Microsoft. No patologia. Postawiłem system na nowo i trochę szok jak to szybko się zainstalowało. System też szybko wstaje i jest zaskakująco responsywny. Zainstalowałem sterowniki i w GPUz widzę że karta chodzi na max 3.0 x4. Pomyślałem, że wina brudu bo mocno ukurzona. Wyjąłem, wsadzam ponownie i tym razem już było x8, nadal za mało. Wyciągam, patrzę a tam przetrącony element. Nie wiem czy to tak do mnie wysłano czy ja to zrobiłem, bez znaczenia. Już miałem ochotę to zostawić, ale nie zasnąłbym. Oryginalny element oczywiście zgubiłem więc ukradłem jeden z HD5450 xd. Tak ładnie wyszło że nie widać że coś było robione. Jest pełne x16. Edytowane 20 Czerwca 2025 przez Pentium D 3
Pentium D 2 045 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2025 Karta odkurzona, pasta i pady wymienione. Chyba jeszcze pamiętały fabrykę bo pasta twarda jak kamień. Dodałem też pady pod pamięci i sekcję zasilania między pcb a backplate. Nie kumam tego jak można dać aluminiowy backplate i nie dać tam żadnego pada tylko nakleić folię aby zaizolować i cześć. Chcą aby backplate tylko robił za ochronę przed urwaniem czegoś albo dodatek wizualny to niech dadzą plastikowy i niższą cenę. Zaraz odpalam kompa i zobaczymy czy to działa. 1 1
Pentium D 2 045 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2025 (edytowane) Ehh, jedno naprawie to inne popsuje. Chciałem sprawdzić jakie temperatury osiąga gt430 na tym nowym radiatorze i zaczęło walić artefaktami. Grzałem rdzeń i bez zmian. Grzałem vram, bez zmian. Obejrzałem rdzeń i róg ukruszony, ale czy na tyle aby dawał taki obraz Po zabawie z lutowaniem cewki karty nie sprawdzałem od razu. Może ten kondensator obok oberwał i coś źle podaje. Nie mam pojęcia. Edit: podgrzałem rdzeń jeszcze raz i teraz już obrazu nie daje, ale grzeje się mocno. Sygnału z bios wskazują na problem z GPU. Wcześniej tak nie było. RIP. Edytowane 21 Czerwca 2025 przez Pentium D
Pentium D 2 045 Opublikowano 21 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2025 Jako że udało mi się zepsuć gt 430 to wlatują trzy RX 580 8 GB 2048 po 59 zł sztuka i wszystkie sprawne pod kątem rdzenia i pamięci, ale w jednym chyba jest rozszczelniony heatpipe a pozostałe też się grzeją bo cooler jest nieadekwatny do mocy karty. W mały cooler leci moc z GPU, pamięci, i sekcji zasilania. Musiało być coś palone aby to tak wykombinować. 5 mm czy więcej? 1
Mar_s 2 517 Opublikowano 23 Czerwca 2025 Opublikowano 23 Czerwca 2025 Gdzie Ty łapiesz w takich cenach?
Pentium D 2 045 Opublikowano 23 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2025 (edytowane) @Mar_s Wyszukuje się, kombinuje, potrzeba kilka telefonów i e-maili. Edytowane 23 Czerwca 2025 przez Pentium D 1
Mar_s 2 517 Opublikowano 23 Czerwca 2025 Opublikowano 23 Czerwca 2025 Han Solo. W takim razie te karty pewnie najszybsze w całej galaktyce. 1
ShaDow_Pro 1 131 Opublikowano 23 Czerwca 2025 Opublikowano 23 Czerwca 2025 Za imię i nazwisko zasłużony plusik 1
Pentium D 2 045 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2025 (edytowane) Dzisiaj chciałem założyć jakieś chłodzenie na tego rx 580 z uszkodzonym heatpipem. Początkowo chciałem użyć chłodzenia z 270X ale stanęło na tym z rx 560. Mniej roboty bo wystarczyło eksmitować kondensator. Wyszło nieźle. Sam radiator cięższy o 14%, ale wentylatory o trochę mniejszej średnicy. Musiałem zamienić wentylatory miejscami aby sięgnąć do gniazda zasilania. Kilka kostek ramu łapie się na kawałek radiatora. Do radiatora dokleiłem podkładki metalowe aby był jakiś stoper żeby nie ściągnąć cooler za mocno, ale w sumie opiera się trochę na pamięciach i jest ograniczenie na gwintach śrubek, ale lepiej mieć niż nie mieć. Pasta ładnie siada na rdzeniu. Sprawdzę ją kiedyś jak rozłożę zestaw testowy. Edytowane 25 Czerwca 2025 przez Pentium D 1
sideband 3 386 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Ja pitole przecież dało się to zrobić dużo lepiej. Kondensator na na kablach Podejrzewam, że te kable mają większe rezystancje jak ESR tego kondensatora 1
Pentium D 2 045 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2025 (edytowane) @sideband niby jak lepiej ? miejsca nie ma a dawać na tył nie chciałem. Kabelek od przycisku resetu. Kurna. Teraz sobie uświadomiłem, że te druty mogą być czymś pokryte a ja ich nie obdrapałem i miernikiem nie sprawdziłem czy jest przejście Edytowane 25 Czerwca 2025 przez Pentium D
sideband 3 386 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Na rewersie wlutowujesz na leżąco w to miejsce i dajesz kropelkę silikonu pod kondensator. A jak masz z czego dobierasz i wrzucasz polimero-tantala w to miejsce, który jest znacznie mniejszy.
Pentium D 2 045 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2025 (edytowane) W sumie spoko pomysł, ale wątpię abym miał na którymś z dawców odpowiedni kondensator. Chyba nie ma tantalowego o pojemności 820 µF ale chyba można dać równolegle 330 i 470 i wyjdzie prawie to samo Edytowane 25 Czerwca 2025 przez Pentium D
Mar_s 2 517 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Nie załamuj się Pentiak, z Tesli też kiedyś kpili, a zoba teraz! 1
Pentium D 2 045 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2025 1 minutę temu, Mar_s napisał(a): Nie załamuj się Pentiak, z Tesli też kiedyś kpili, a zoba teraz! No szukam teraz czy dałoby się to zrobić lepiej, ale chyba się nie da.
galakty 5 467 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Panie, lepiej to się nie da, niejeden inżynier by był w szoku jak dobrze zrobiłeś. 1
sideband 3 386 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Opublikowano 25 Czerwca 2025 (edytowane) 58 minut temu, Pentium D napisał(a): W sumie spoko pomysł, ale wątpię abym miał na którymś z dawców odpowiedni kondensator. Chyba nie ma tantalowego o pojemności 820 µF ale chyba można dać równolegle 330 i 470 i wyjdzie prawie to samo Pojemność jest drugorzędna istotne jest ESR jak wstawisz o za wysokim ESR skończy znacznie większymi tętnieniami lub wywali go po czasie - zrobi zwarcie i dopiero się zrobi kipisz. Edytowane 25 Czerwca 2025 przez sideband
Mar_s 2 517 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Opublikowano 25 Czerwca 2025 53 minuty temu, galakty napisał(a): Panie, lepiej to się nie da, niejeden inżynier by był w szoku jak dobrze zrobiłeś. Potwierdzam, byłem w szoku jak zobaczyłem. 57 minut temu, Pentium D napisał(a): No szukam teraz czy dałoby się to zrobić lepiej, ale chyba się nie da. Miałbyś dremelka to byś machnął kawałek radiatora. 1
Rekomendowane odpowiedzi