Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.12.2025 o 14:46, 209458 napisał(a):

Ale po prawdzie jak by ją zostawili, a potem by się znowu gdzieś wygrzmociła i zamarzła na amen to by było ciąganie po prokuraturze, zarzuty itd.

Tu nie chodzi o zostawienie tylko o ten zarzut przekupstwa i to jeszcze ktoś kto miał 2,5 promila to na pewno robił to świadomie... 

Chyba, że oni chcieli tak humanitarnie aby miała opiekę na kolejne 10 lat w ciepełku :D

Edytowane przez Paarthurnax
Opublikowano

Żeby trochę pokazać z czym na co dzień mają do czynienia policjanci zapraszam do tego:

https://www.o2.pl/informacje/15-min-rozmawiala-ze-112-taki-widok-zastali-w-domu-kobiety-7235223048516161v

I takie interwencje to 80% wszystkich. Więc nie usprawiedliwiając ich nagannych czy nieprofesjonalnych zachowań pokazywanych w tym wątku i wątku audytora myślę, że trzeba pamiętać jaką wykonują pracę.

Opublikowano (edytowane)

Polski gang olsena? :E

"- 44- i 33-latek w przeddzień Sylwestra stworzyli zagrożenie w jednym z kompleksów handlowych - informuje asp. Paweł Pankau z Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie. - Jak ustalili policjanci, użycie materiałów pirotechnicznych miało na celu odwrócenie uwagi ochrony i klientów oraz ukrycie kradzieży. Sprawcy zabrali bowiem ze sklepu kontroler do gier o wartości blisko 120 zł. Straty oszacowano na 50tys zł"

W takich sytuacjach powinni oficjalnie pokazywać pyski takich idiotów i pokryć straty z nawiązką.

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)

https://epiotrkow.pl/news/wypadek-na-a1-swiadek-opisal-dramatyczne-chwile-i-wolanie-imienia-dziecka,60939

Cytat

Świadek zeznał, że z wnętrza płonącego samochodu słyszał wołanie o pomoc. Jak relacjonował, padły słowa:

– Niech nam ktoś pomoże.

obraz.thumb.png.e684365fde9536da21bdfc73f7670c84.png

obraz.png.bac73651bcadbb067b57de2167ffe669.png

przecież takich to w ogóle nie powinno się sądzić tylko od razu kula w łeb :) a oni jeszcze umarzają, ja pie*dole jakie to jest komunistyczne bagno 

Edytowane przez nozownikzberlina
  • Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano

A jeszcze podludź Majtczak sugeruje że to w tej kii opona pękła, i to przez to był wypadek... to już po porostu ludzkie pojęcie przechodzi... to już pochodzi pod Chłopaków z Baraków, że wypadek i tak się wydarzy, nie ważne czy się nachlejesz, naćpasz czy będzie zapierdalał 300km/h . Adwokaci którzy go bronią to są ludzie bez żadnych wartości.

• Upvote 2
Opublikowano
8 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Adwokaci którzy go bronią to są ludzie bez żadnych wartości.

na tym polega praca adwokata, gdybyś ty coś odwalił i groziło Ci więzienie, sam byś chciał takiego człowieka po swojej stronie.

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Z jednej strony tak, z drugiej - nie wiem jak Ci ludzie klada sie spac po takich jawnych farsach. 

nie traktują tego osobiście, a w formie "wyzwania". Polecam pogadać sobie kiedyś z jakimś prawnikiem, fascynujący ludzie - trochę socjopaci, mocne nastawienie na sukces i gwarantowana ogromna pewność siebie :E 

@GordonLameman gdzie jesteś jak Cię potrzeba :E 

Opublikowano
4 godziny temu, huudyy napisał(a):

na tym polega praca adwokata, gdybyś ty coś odwalił i groziło Ci więzienie, sam byś chciał takiego człowieka po swojej stronie.

Szczerze to nie jestem idiotą więc do takiej sytuacji by nie doszło abym takiego kogoś potrzebował, ale jak coś to bym przyją na klatę, a nie próbował się wybielać z ewidentnej swojej winy jak to robi ten ten typ, no ale widać kto jest człowiek a kto awruk.

Opublikowano

moze nie do konca policja ale nie widzialem lepszego tematu

Cytat

Prokurator na urlopie życia: blisko 19 lat nie pracuje, zgarnia miliony z budżet

Czy wiesz, że w Polsce można nie pracować przez blisko 19 lat i zarobić ok. 2,5 miliona złotych (brutto)? 

https://www.salon24.pl/u/bhb/1417724,prokurator-na-urlopie-zycia-blisko-19-lat-nie-pracuje-zgarnia-miliony-a-ty-liczysz-kazdy-grosz-na-chleb

tak trzeba zyc XDDDDDDDDDDDDDDDD

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, kubikolos napisał(a):

moze nie do konca policja ale nie widzialem lepszego tematu

https://www.salon24.pl/u/bhb/1417724,prokurator-na-urlopie-zycia-blisko-19-lat-nie-pracuje-zgarnia-miliony-a-ty-liczysz-kazdy-grosz-na-chleb

tak trzeba zyc XDDDDDDDDDDDDDDDD

aż się wymiotować chce :D poziom Ukrainy i Ruskich, a może nawet niżej, bo u Ruskich to przynajmniej trzeba być mafijnym gangsterem aby liczyć na takie przywileje, a u nas to byle prokuraturek czy policjant jest często ponad prawem 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.01.2026 o 00:04, AndrzejTrg napisał(a):

Adwokaci którzy go bronią to są ludzie bez żadnych wartości.

No bez przesady... Cały cywilizowany świat opiera się na prawie do obrony. Jak oni są bez wartości to co powiesz o adwokatach broniących pdf co zgwałcił i zabił 5latkę? Są kraje jak Białoruś czy rosja gdzie właściwie rola adwokata jest pozorna lub kraje jak Korea Płn gdzie w ogóle nie istnieją :) Raczej być nie chciał żyć w żadnym z nich.

Należy zawsze oddzielać czyn człowieka od człowieka. Bo to co zrobił może być bardzo złe, ale jednocześnie w przeszłości lub przyszłości może zrobić dużo dobrego. Znamy z Polski i USA historie skazanych na wiele lat, którzy bardzo się zmienili i pomagają w domach dziecka albo tworzą nagradzane obrazy lub pomagają w ośrodkach do uzależnień. Rolą adwokata jest uzyskanie jak najniższej kary lub uniewinnienie...

W dniu 9.01.2026 o 00:07, Suchy211 napisał(a):

2. Szkoda że oskarżonemu wolno bezkarnie kłamać nawet jeśli mu te kłamstwa się udowodni. 

W Polsce to działa tak, że właściwie każdy sąd karny z miejsca właśnie nie wierzy z góry w zapewnienia oskarżonego bo można kłamać. Domniemanie niewinności jest tylko na papierze. Jak już prokuratura cię oskarży to ty musisz udowodnić niewinność. A prokuratura czasami ma dowody z d. a i tak sądy wszystko przyklepują. A czasami wbrew logice i dowodom jak było w sprawie Tomasza Komendy. Co z 30 świadków dało mu alibi a sąd uznał, że to wszystko ściema...

Czasami system przysięgłych w USA wydaje się bardziej sprawiedliwy choć.... i tam było mnóstwo wypaczeń, szczególnie w latach 50 i 60tych w stanach południowych wobec Afroamerykanów. Gzie białe ławy niemal masowo skazywały za byle co i bez dowodów czarnych tylko za kolor. Ale jak pisałem - i u nas często sądy przyklepują. Ale też trzeba przyznać, że prokuratura jak już się oskarży to na 90% rzeczywiście ktoś coś odwalił. Natomiast bardzo często nie ma na to dowodów i bez dowodów są ludzie skazywani. I dlatego wśród tych 10% jest z 2% ludzi rzeczywiście niewinnych.

Edytowane przez hubio
  • Confused 1
Opublikowano

Prawo do obrony spoko, ale jak jest się przed czym bronić. Powiesz mi, że to nadmierna prędkość tego osobnika nie była przyczyną wypadku i  spłonięcia rodziny to idź i przybij sobie piątkę z majtczakiem...  albo ktoś kogoś nożem podziubie co doprowadzi do śmierci, to w sądzie wystosujesz linę obrony że przypadkowo się przewrócił na noż... 15 razy... borok rozum.

Opublikowano (edytowane)

@AndrzejTrg w takim wypadku gdzie są ewidentne dowody obrońca nie wnosi o uniewinnienie tylko o jak najmniejszy wymiar kary.

A tak naprawdę to za największe zło na świecie odpowiadają legalne narkotyki czyli etanol i oczywiście nielegalne. Dlatego koncerny alkoholowe powinny płacić ofiarom wszystkich przestępstw których sprawcą była osoba pod wpływem lub osoba w danej chwili trzeźwa, ale uzależniona. Bo alkoholicy nawet jak są trzeźwi mają bardzo zachwiane emocje, agresję i popełniają przestępstwa. No a o narkotykach to już w ogóle nie ma co mówić.

A w tym wypadku, sprawca podejrzewam, był pod wpływem czegoś dlatego uciekł. I pamiętaj, że orzeka sąd, a nie adwokat. Więc adwokat bez względu na to co powie to i tak może się na niewiele zdać bo to sąd orzeka. A w sprawach "medialnych" sądy ładują po górnych granicach wiec bądź spokojny, że ten oskarżony dostanie wysoki wyrok. Jestem tego pewien.

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1
Opublikowano

Tylko że w tym przypadku to już jest bezczelne odwracanie kota ogonem... on za każdą osobę która zginęła w tym wypadku powinien dostać 8 lat, a to że uciekł to pewnie przełoży się się na poczet kary, sprawę będą ciągnąć jeszcze trochę, więc jak wyrok usłyszy to będzie wolnym człowiekiem i tak to nie powinno działać, no ale to Polska :) 

Opublikowano (edytowane)

@nozownikzberlina :

https://www.prawo.pl/prawnicy-sady/obnizanie-wynagrodzenia-prokuratorom-z-problemami,531252.html

Na marginesie dodam, że znałem osobiście prof. Grzegorczyka o którym mowa w artykule :) Przez rok chodziłem u niego na seminarium z prawa karnego skarbowego :) Był, bo już nie żyje, bardzo fajnym człowiekiem. Zawsze uśmiechnięty. Rzucał dowcipami. Każdy kto chciał mógł się dużo od niego nauczyć. Nie było u niego możliwości niezdania chyba, że ktoś przestał w ogóle chodzić. Bo jak już chodził to każdemu wszystko tłumaczył. Nawet już nie pamiętam dlaczego zrezygnowałem u niego z tego seminarium. Chyba kumple też zmieniali i poszliśmy razem na prawo pracy :) 

Tak offowo i osobiście zebrało mi się na wspomnienia... :lovin:

@AndrzejTrg a to już miej pretensje do posłów/osłów a nie prawników, że jest tak niskie zagrożenie ustawowe za przestępstwa drogowe. Akurat w tym wypadku podniósłbym wysoko. Za zabicie człowieka po pijaku do dożywocia, a za zabicie człowieka i ucieczkę do 20 lat...

Edytowane przez hubio
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tak porażające. Ale jest też druga strona medalu, a mianowicie taka, że ratownicy medyczni czyli osoby niosące pomoc są narażeni na ataki agresywnych "poszkodowanych" pod wpływem etanolu lub/i narkotyków.

https://www.rmf24.pl/regiony/lodz/news-atak-na-medykow-w-szpitalu-w-piotrkowie-policja-zatrzymala-a,nId,8056988

https://poznan.tvp.pl/88724135/trzcianka-atak-na-ratownika-medycznego-zatrzymano-26-latka

https://kirm.org.pl/kolejny-brutalny-atak-na-ratownika-medycznego/

Więc ja jakoś się nie dziwię, że ratownicy medyczni boją się osób związanych z narkotykami... No i okazało się, że uciekali bo mieli dragi, a nie bez powodu. Bo ten poszkodowany 19latek mógł w trakcie ucieczki wyrzucić. Nikt NORMALNY, uczciwy obywatel nie ucieka na widok policji.

Sami Polacy sobie to wszystko robią pozwalając na to, żeby etanol był dostępny w każdym możliwym miejscu, niemal o każdej porze, a dragi można było bez trudu zamówić.

Polska to kraj z kartonu. Szkoda słów... To jest spirala doprowadzająca do takiej tragedii jak ta. Ratownicy się boją, policjanci się boją bo jest mnóstwo agresji i przypadkowa osoba jak ten chłopak ginie jako pokłosie całej sytuacji...

I tak offowo odnośnie kolejnej tragedii spowodowanej przez legalny narkotyk:

https://wiadomosci.wp.pl/sasiedzi-wstrzasnieci-smiercia-emilii-nieoficjalne-informacje-o-malzonkach-7242630179285504a

Edytowane przez hubio
Opublikowano

@hubio oni przechodzili w niedozwolonym miejscu... młode chłopaki, to jak usłyszeli czy zobaczyli policję to każdy młody ucieka, bo mandat, bo przewiezienie na komendę itp itd, kiedyś to za błachostkę mogłeś wpierdziel dostać od mundurowych. Pisząc dragi, nie było chyba określone co konkretnie, ani ilości, także mając na lufę czy dwie trawy to sobie niepotrzebnie dodatkowych kłopotów można narobić, więc ucieczkę rozumiem, też byłem młody i postąpiłbym w ich sytuacji dokładnie tak samo, czyli długa. Ty chyba nigdy nie miałeś kontaktu z policją... Na początku lat 2000, to za głupie szerokie spodnie ciągali Cię bez powodu, zgrywali cwaniaków i straszyli.  Ile razy się skarpety trzepało w parku, bez żadnych podstaw a jedynie przez domysły... ile razy się piechotą wracało z jakiegoś zadupia wieczorem czy w nocy, ponieważ nic nie znaleźli...

Teraz dzięki kamerom, takich akcji jest pewnie znacznie miej, ale pewnie też się zdarzają. Może już mieli do czynienia z tymi policjantami i wiedzieli że z błachostki będą kłopoty. 

PS.

Nikt normalny i uczciwy nie prosi o azyl na Węgrzech :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@AndrzejTrg owszem miałem kontakt z policją. Także taki niechciany :) 

Sam nie nosiłem szerokich spodni i nie miałem lufki ale bardzo dobrze znam osobę, która takie rzeczy robiła. Bo to osoba z bliskiej rodziny :) I nawet był też zatrzymany na przystanku i też chodziło o trawkę a raczej jakieś opary po niej. Wzięli nawet na komendę i było jakieś postępowanie, ale umorzone. Pewnie, że szkoda chłopaka, że za takie coś się tak tragicznie skończyło. Ale po prostu nie powinien uciekać. I tyle. Po drugiej stronie też są ludzie i też się boją... Nie czytałem dokładnie tego artykułu, ale było napisane, że policjant chciał go rozkuć, ale to ratownik się nie zgodził. A nie zgodził bo jak pisałem - ile jest napadów na ratowników. Błędne koło to wszystko. Człowiek po dragach czy ma 19 lat czy 39 jest nieobliczalny, a taki właśnie młody jest najgorszy bo kompletnie nie ogarnia konsekwencji swoich zachowań. Nic nie ogarnia... 19 letnie dziecko, które może zabić bo myśli, że ucieknie jak na GTA... Ale też często jest tak, że za samo to, że mundurowi musieli gonić i się zmęczyli to go mogli tak potratować. Sam byłem świadkiem parę lat temu jak jechałem do dziewczyny do Sandomierza jak w Katowicach siedziałem w busie na dworcu PKS i wskoczył do niego jakiś małolat. 5 min. później policjanci i powiedzieli mu, że za to, że musieli go gonić przez pół miasta to dostanie podwójnie i go wywlekli z tego busa.

Przeczytałem dokładnie ten artykuł: tu w 80% wina zespołu ratownictwa medycznego. Czy byłaby interwencja policji czy zwykły wypadek to zachowali się jak debile. Powinni zostać dyscyplinarnie zwolnieni i mieć postawione zarzuty za nieudzielnie pomocy. Bardziej sprawa medyczna niż policyjna. Natomiast to co pisałem o gta się sprawdziło. Jak tak łatwo przeskoczyć ogrodzenie w grze to małolat myślał, że i w życiu.

Najgorszy wiek to 15-25 lat, a w wielu przypadkach 15-35 lat... Jak się to przejdzie bez konsekwencji w postaci: alimentów, zrujnowanego zdrowia, wpisu do KRK, zerwanych kontaktów z rodziną - to już pół sukcesu na resztę życia :) Dzieci 15-35 lat (niestety o 18 roku z prawami wyborczymi) to są po prostu z reguły debile... I nie chodzi tylko o sprawy jakieś typu przestępstw tylko wszystko... Żeby nie było... Sam byłem też debilem w tym wieku... :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Tutaj właśnie nie wiemy pod wpływem czego był, ale agresywne zachowanie na pewno nie jest spowodowane trawką. Nie wiemy jak się zachowywał, choć mówią że był agresywny, ale jak Ci cieknie po kitach struga krwi i widzisz że Ci nie "chcą" pomóc, to się w człowieku oczywiście może zrodzić agresja i niestosowne zachowanie. Także w takich przypadkach możemy sobie pogdybać, a jak było naprawdę to się raczej na tym świecie nie dowiemy :)

Z 10 lat temu, wracałem z roboty z kumplem, a że bliżej mam przez most kolejowy(przez który nie można prechodzić) to już będąc praktycznie na drugiej stronie, zza filara wyskoczyli soki... jak się odwróciłem to kumpel już  był w połowie mostu... a że mi się uciekać nie chciało, to stanąłem, kumpel się obejrzał i wrócił, ja dostałem pouczenie, a kumpel chyba 100 zł mandatu, także ucieczka nie zawsze popłaca :) 

Opublikowano
5 godzin temu, hubio napisał(a):

W Polsce to działa tak, że właściwie każdy sąd karny z miejsca właśnie nie wierzy z góry w zapewnienia oskarżonego bo można kłamać. Domniemanie niewinności jest tylko na papierze. Jak już prokuratura cię oskarży to ty musisz udowodnić niewinność.

No i właśnie jest od dupy strony. Jeśli nie ma dowodów, że nie kłamiesz, powinno działać domniemanie mówienia prawdy. Jednak jeśli z innych dowodów wynika że kłamiesz, to kłamstwa powinny być okolicznością obciążającą. Kiedy nie da się jednoznacznie stwierdzić powinny być uznawane za niebyłe. 

5 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Prawo do obrony spoko, ale jak jest się przed czym bronić. Powiesz mi, że to nadmierna prędkość tego osobnika nie była przyczyną wypadku i  spłonięcia rodziny to idź i przybij sobie piątkę z majtczakiem...  albo ktoś kogoś nożem podziubie co doprowadzi do śmierci, to w sądzie wystosujesz linę obrony że przypadkowo się przewrócił na noż... 15 razy... borok rozum.

Zgadzam się. Albo, że kopał w głowę, ale nie chciał zabić. Co to za tłumaczenie? Nawet zwierzęta wiedzą, że aby zabić trzeba atakować głowę lub szyję. Ja przepraszam bardzo, ale jest poziom od którego takie rzeczy już nie powinny mieć znaczenia. Co jechałeś przez miasto 250 i samobójca (prawdziwy, nie w"") wyszedł ci przed maskę? Wyszedł to wyszedł, za samo 250 powinieneś odpowiadać jak ktoś, kto nie zabił tylko dlatego, że w pistolecie był wadliwy pocisk.   

4 godziny temu, Camis napisał(a):
3 godziny temu, hubio napisał(a):

Tak porażające. Ale jest też druga strona medalu, a mianowicie taka, że ratownicy medyczni czyli osoby niosące pomoc są narażeni na ataki agresywnych "poszkodowanych" pod wpływem etanolu lub/i narkotyków.

Tak, ale generalnie całość to rażąca niekompetencja służb. Najpierw policji, potem ratowników. Jak to się stało, że nikt się nie zorientował na ile ciężko ranny jest ten chłopak. Zwłaszcza, że komuś przeszkolonemu z pierwszej pomocy w przypadku rany w okolicy pachwiny, czy pod pachami powinna zapalić się czerwona lampka.