Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, duzyNosal11 napisał(a):

Sorki nie zaglądałem aż tak głęboko w tym temacie

to daleko to 5 postów wczesniej, masz dokładnie opisane z screenem i linkiem

Edytowane przez miro
Opublikowano

Zmieniam platformę na AM5 i potrzebuję poradnika OC i UV do 9800x3d.

W Oc bawię się od dziecka ;) ale ostatnie AMD miałem chyba phenom x3 :D i dużo w amd i oc się zmieniło od tego czasu.

Także chętnie poczytam jakiś poradnik od podstaw do platformy am5 i procka 9800.

Dzięki

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, IceMan napisał(a):

Zmieniam platformę na AM5 i potrzebuję poradnika OC i UV do 9800x3d.

Co to ma wspólnego z wyborem płyty głównej w tym dziale w tym temacie? :boink:

Edytowane przez kamilos69
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie, płyta do 1000zł (+/- 200zł) pod 9800X3D potrzebna.

Wymogi - działa jak trzeba z dwoma dyskami Gen4 bez cięć linii itd. a jeden z dysków może być z własnym radiatorem. Format pełen ATX. Dobre chłodzenie, WIFI, wyjście audio SPDIF!

Help!

Edytowane przez MJRegul
Opublikowano
12 godzin temu, miro napisał(a):

co trzeci post to samo pytanie i te same odpowiedzi, każdy musi mieć chyba indywidualnie...

po taniości to uzywka b650 za 500zł, typu gaming plus czy inny eagle, albo nowy  asrock hdv-m2 za 540zł

nowych b650 po 700zł nie ma obecnie sensu kupowac jeśli masz takiego własnie 850 pro-a za 730, jego wersję matx za 640zł ( wifi 680 ) , tracisz jeden slot m2 i inne wyjścia z tyłu.

choć po raz nty, za 800zł jest asrock b850m steel legend który, który wszystko ma lepsze, 70zł różnicy a procesor za 2300...

dajesz 700zł , potem płaczesz że masz kiepskie audio, że radiator jest tylko na pierwszym slocie m2, że ma mało wyjść na wentyle itp itd

wszystko to samo pisałem parę postów wcześniej, ale nikt nei czyta...

Mowa o Asus Gaming Plus czy MSI? Tylko ATX wchodzą w grę jak najtaniej oczywiście.

Opublikowano
7 godzin temu, Keller napisał(a):

czy MSI?

na asusa nie patrzyłem,unikam tej marki.  na msi tak, albo gaming plus albo B650-S bo to właściwie to samo. idzie upolować coś, tylko znikają, wiszą jak mają jakiś defekt

Sam chyba swoją sprzedam jak będzie okazja, a wsadzę coś na B850 z więcej slotów m2

Opublikowano
12 godzin temu, militarny78 napisał(a):

Troche ponad 1200zl ale polecam 4 dyski m.2 bez obcinania lini dla gornego slotu karty graficznej,przy uzyciu trzeciego slotu na m.2 obcina dolny slot pcie do x8.Natomiast uzycie dolnego slotu pcie x16 wylancza slot trzeci m.2

https://www.zadowolenie.pl/asus-plyta-glowna-rog-strix-b850-a-gaming-wifi.

Cholercia, zapomniałem dodać, że musi być w czerni a nie bieli :( Budżet powiedzmy wzrósł do 1400-1500 MAX(!!)

Opublikowano

w takim budżecie to stać cię już na wypasa x870e nawet, np tomahawka, aorusa elite albo coś z asrocka, wystarczy przerzucić trochę postów w tym temacie, a w okolicach 1300 to X870..

tylko po co, wszystko to o co pytałeś spełnia a nawet sporo więcej,  Asrock B850 Riptide który kosztuje poniżej 1000zł

https://www.zadowolenie.pl/asrock-plyta-glowna-b850-phantom-gaming-riptide-wifi-am5-4ddr5-atx

riptide b850.jpg

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Testuje właśnie 2 płyty:

MSI x670e Tomahawk

ASUS RogStrix x670e-a Gaming

Jakie jest prawdopodobnieństwo że płyta nie lubi mojego ramu ?

MSI działa elegancko, ASUS niestety nie - świeci się pomarańczowa dioda sygnalizująca błąd RAMu.

Sprawdziłem i podobny ram jest na liście kompatybilności, rożnią się 2 literami na końcu.

Mój ram: RAM G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-6400 - 32GB - CL32 XMP 2x16

F5-6400J3239G16GX2-TZ5RK to jest XMP

Na liście: F5-6400J3239G16GX2-TZ5to jest XMP

F5-6400J3239G16GX2-TZ5NRW to jest EXPO

Edytowane przez IceMan
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, IceMan napisał(a):

Jakie jest prawdopodobnieństwo że płyta nie lubi mojego ramu ?

takie jak sam widzisz

ale nei napisałeś czy  wogóle nie działa, czy startuje, bo dioda ram potrafi zgasnąć czasem dopiero po załadowaniu profili

a jeśli nie bangla, jeśli nawet nie wiesz jaki masz bios, to wgraj jej najnowszy, jak kazda normalna płyta ma taką mozliwość, albo chociaz go resetowałeś ? może wcale nie jest nowa, ma już jakies parametry nie fabryczne załadowane i nie bangla

próbowałeś z jedną kością ?  lista kompatybilności zazwyczaj mało co znaczy

Edytowane przez miro
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, miro napisał(a):

takie jak sam widzisz

ale nei napisałeś czy  wogóle nie działa, czy startuje, bo dioda ram potrafi zgasnąć czasem dopiero po załadowaniu profili

a jeśli nie bangla, jeśli nawet nie wiesz jaki masz bios, to wgraj jej najnowszy, jak kazda normalna płyta ma taką mozliwość, albo chociaz go resetowałeś ? może wcale nie jest nowa, ma już jakies parametry nie fabryczne załadowane i nie bangla

próbowałeś z jedną kością ?  lista kompatybilności zazwyczaj mało co znaczy

zaktualizowałem dane w moim poprzednim poście

próbowałem z 1 kością i z dwiem

w ogóle nie startuje, czarny ekran, cały czas świeci się pomarańczowa dioda

hmmm czekałem z 1 minutę chyba

reset cmos robiłem

czy bios bez ramu mogę wgrać ?

Edytowane przez IceMan
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, IceMan napisał(a):

czy bios bez ramu mogę wgrać ?

oczywiście, tak bez biosu jak i procesora, goła płyta

23 minuty temu, IceMan napisał(a):

hmmm czekałem z 1 minutę chyba

de facto to nie jest długo, msi ci szybciej wystarlowało ??  , pierwsze trenowanie potrafi i parę minut trwać

Edytowane przez miro
  • Thanks 1
Opublikowano
45 minut temu, miro napisał(a):

oczywiście, tak bez biosu jak i procesora, goła płyta

de facto to nie jest długo, msi ci szybciej wystarlowało ??  , pierwsze trenowanie potrafi i parę minut trwać

zrobiłem update biosu i odpaliłem

faktycznie długo trzeba było czekać 2-3 minuty i ruszyło :)

tyle lat się w to bawię a jednak takie proste rzeczy potrafią zaskoczyć

dziękuję za pomoc

Opublikowano (edytowane)

Planuje kupić ASRock B850 Steel Legend WiFi za 1100zł pod AMD 9800x3d i 7900 XTX, czy to w porządku wybór, czy za te pieniądze znajdzie się coś lepszego ? Raczej celuję w białą płytę

Edytowane przez tosiapl
Opublikowano

Asrock B850 Livemixer ma białe radiatory. A tak poza tym to nie, inni producenci odlecieli z cenami płyt B850. Ewentualnie Gigabyte B650E Aorus Elite ICE:

https://www.amazon.pl/dp/B0CT5TC3VW/

2 godziny temu, kacpi278 napisał(a):

a jeśli patrząc przyszłościowo to b650 vs b850 jest jakas różnica? b850 bedzie dłużej wspierane czy cos?

Nie, tyle że mają PCI-E 5 dla GPU, ale jego przydatność w przyszłości jest wątpliwa, nawet 5090 nie wykorzystuje w pełni PCI-E 4.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, tosiapl napisał(a):

Planuje kupić ASRock B850 Steel Legend WiFi za 1100zł pod AMD 9800x3d i 7900 XTX, czy to w porządku wybór, czy za te pieniądze znajdzie się coś lepszego ? Raczej celuję w białą płytę

1100zł to tak trochę drożej, widziałem te płyty za około 950-980zł, zresztą sam za tyle kupiłem. No ale może podrożały chwilowo (lub nie chwilowo).

Na przykład: https://proline.pl/plyta-glowna-asrock-b850-steel-legend-wifi-am5-p8124239

Edytowane przez Kandelabros
Opublikowano

Coś może być z cenami niektórych tych bardziej popularnych płyt. Widzę, że mój tachi x870E lite względem grudnia jak kupowałem obecnie też ~150zeta droższy.

Teraz dostępność procków w normie i ich ceny zeszły to płyty droższe :E

Opublikowano

x870 pro rs za 1000zł  ?

dobra cena, tylko trzeba się zastanowić co "mi" jest potrzebne

x870 to usb 4.0 czego steel legend czy riptide ( to to samo tylko czarne ) nie ma

ale pro rs ma tylko 3xm2 a steel legend 4

pro rs ma pewne ograniczenia na użycie m2 :

- M2_2 (4x4) and PCIE2 (4x4) share bandwidth; using one disables the other.
- M2_3 (3x4) shares bandwidth with SATA3_1 and SATA3_2; using either SATA port will downgrade M2_3 to 3x2."

b850 steel legend Riptide )  tylko :

- M2_4 (4x4) and PCIE2 (4x4) share bandwidth; using one disables the other.

audio niby lepsze 4082 vs 1220

Opublikowano
32 minuty temu, miro napisał(a):

x870 pro rs za 1000zł  ?

Pojawia sie co chwilę za około 1050 ziko.

Czytam tu różne wątki, i ludzie pisza o X870 ze bardziej problematyczne niz B850, pod tym kątem bardziej patrzę.