Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra, idę ja też w AM5 :) 

Co sądzicie o 
ASRock B850 RIPTIDE WIFI? Nigdy nie miałem z ASRockiem do czynienia i nie wiem jak to się je. 1035zł kosztuje a okolice 1000zł mogę dać za mobo. Znajomy tymczasowo daje mi 7500F, ram już mam, a po połowie roku wleci 9800X3D. 

Opublikowano (edytowane)

@MJRegul Niczego sobie mobo pod kątem założeń. Aż 3 dyski nvme można podłączyć bez przycinania czegokolwiek a jakby zaszaleć i pójść w pełną obsadę to "ucinane" jest złącze, którego i tak pewnie nie wykorzystasz.

Mi osobiście tylko brakuje chociażby najbardziej prymitywnego (ale jednak istniejącego) przycisku clr cmos w obrębie IO shield. Trochę szkoda, że większość producentów rezerwuje to dla określonego pułapu mobasów a nie jak MSI, który już w tych względnie tanich daje taką opcję.

Jak bym się jeszcze usilnie czegoś miał przyczepić - to tylko dwa złącza do wentyli na dole mobo i brak jakiegokolwiek po po prawej stronie. Jest natomiast raczej bezużyteczne po drugiej stronie - przy radiatorze nvme.

Edytowane przez DR3GGO
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, MJRegul napisał(a):

Co sądzicie o ASRock B850 RIPTIDE WIFI?

sądzimy żebyś przeczytał kilka postów nad swoim, bo właśnie m in o niej dyskusja

( steel legend to to samo tylko białe )

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Lol mimo że brak towaru na stanie zamówienie w proline przeszło. B850 Steel Legend kupione, dzięki! Ostatnia cegiełka :glodny: Teraz cholera wie ile będe na nią czekać XD

Edytowane przez Tomek1623
Opublikowano

mogą mieć jeszcze w którymś stacjonarnym i ściągną, 15-20min temu wszystko jeszcze niby było..

w proshopie przy asrockach jest data dostawy na 26.02, pewnie do nas też wtedy dotrą

Opublikowano

Widzę że już nie ma płyt Asrocka, prawie wyparowały, jak zapytałem się Proline o dostępność B850m steel legend Wifi to nie wiedzą kiedy będzie dostępna. Akurat taka mi pasuje bo ma 3 wyjścia audio z tyłu, zaś ATX ma tylko 2x audio z tyłu, a mam głośniki 5.1 i potrzebuję 3 wyjścia.

Ciężko będzie coś dobrać. Na dniach chciałbym coś zamówić, nie wiem czy w tym tygodniu czy po niedzieli. Trzeba będzie brać coś co będzie dostępne na stanie.

Opublikowano
13 minut temu, ronaldo864 napisał(a):

Na amazonie wersja 850m z wysyłką w sierpniu !!!!

to jest amazon, tam często tak jest przy każdym towarze, a potem za tydzień mail i masz za 3 dni

Opublikowano
10 minut temu, Reddzik napisał(a):

Widzę że już nie ma płyt Asrocka, prawie wyparowały, jak zapytałem się Proline o dostępność B850m steel legend Wifi to nie wiedzą kiedy będzie dostępna. Akurat taka mi pasuje bo ma 3 wyjścia audio z tyłu, zaś ATX ma tylko 2x audio z tyłu, a mam głośniki 5.1 i potrzebuję 3 wyjścia.

Ciężko będzie coś dobrać. Na dniach chciałbym coś zamówić, nie wiem czy w tym tygodniu czy po niedzieli. Trzeba będzie brać coś co będzie dostępne na stanie.

Z tego co widzę to tam jest wyjście słuchawkowe (stereo), line-out (więc zakładam, że stereo) i wejście mikrofonowe, tylko tyle. 

Opublikowano

ale wejście mikrofonowe może być też subem albo centralnym, vide instrukcja obsługi

do prawdziwego audio jest spdif, no ale każdemu wg potrzeb

tyle czekaliście, a płyty były... to jeszcze wytrzymacie, kupowanie czegoś zeby tylko nie ma sensu

Opublikowano

Aaaaa to jestem niedoinformowany jeśli można używać tych wejść/wyjść w ten sposób, sorka.

Ja potrzebowałem ciemnej optycznie płyty z SPDIF więc poszedł RIPTIDE. No i zobaczymy co to warte i jak się BIOSik w tym ogarnia :) 

A te ASRocki znikają z chwili na chwilę, serio, łał.

Opublikowano

Te płyty mają dwa wyjścia audio + spdif- cyfrowe, jak sprawdzałem manual to żeby podłączyć 5.1 to trzeba "rear" podłączyć pod przedni panel, więc trzeba ciągnąć przejściówkę, ja mam jeszcze stare głośniki logitecha x-540, nigdy nie zmieniałem, bo działają. Do tego do moich potrzeb mi pasują.

Manual Riptide:
obraz.png.fabe72ce41b66823b12e65fc673c348c.png

Dlatego rozglądam się za 3 wyjściami audio z tyłu, a teraz zrobili takie "cuda", że uznali, że to nie potrzebne.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, MJRegul napisał(a):

A te ASRocki znikają z chwili na chwilę, serio, łał.

2 dni temu były dostępne, ceny troszku wyższe niż kilka tygodni temu ale były. Wczoraj już nie znalazłem nigdzie, nawet na proline był brak na stanie. Dziś już nawet ceneo wywala gołe listy. Ciekawe czy to przez przystępniejsze ceny 9800x3d.

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Reddzik napisał(a):

To, że nie ma trzech wyjść z tyłu to żaden problem np.: na b850 riptide, aby uzyskać analogowo dźwięk 5.1, bądź 7.1 trzeba podłączyć pod dwa wejścia z przodu oraz 2 wejścia z tyłu. Problemem może się jedynie okazać długość kabli. Edit widzę że kolega już to wie a ja nie odświeżyłem strony . 

5.1.jpg

Edytowane przez ronaldo864
Opublikowano
Godzinę temu, MJRegul napisał(a):

No i RIPTIDE zamówiony :) 

W weekend będzie składanie :) 

Też planuje właśnie kupić tę płytę pod AM5 :) Daj znać jak wrażenia, przede wszystkim chodzi mi tutaj o chipset karty sieciowej - "Killer E3100G", widzę, że ludzie mają o nim różne opinie

Opublikowano (edytowane)

@Pavel87 używam tylko WiFi niestety, najbliższe gniazdko LAN mam 10m od komputera jak nie 15 ;) 

EDIT: ale mogę pociągnąć kabel i potestować co byś potrzebował, tylko mam net 400/100 a od nowego miesiąca 800/160. 

Edytowane przez MJRegul
  • Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, MJRegul napisał(a):

@Pavel87 używam tylko WiFi niestety, najbliższe gniazdko LAN mam 10m od komputera jak nie 15 ;) 

EDIT: ale mogę pociągnąć kabel i potestować co byś potrzebował, tylko mam net 400/100 a od nowego miesiąca 800/160. 

Nie ma co, luzik, zanim ja się zdecyduje przejść na AM5 to jeszcze sporo czasu minie, także nie kłopocz sie, ale dzięki :) 

Opublikowano (edytowane)

Sprzedają sprzedają, bo widziałem tego Asrocka Steel, mimo że go nie było na stanie, to można go było dodać do koszyka. Swoją drogą kupiłem go jak była dostawa w piątek :D Więc sorki jak go komuś podkupiłem :D

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, MarioDee napisał(a):

mimo że go nie było na stanie, to można go było dodać do koszyka.

Owszem, a później się dostaje wiadomość jak ja, weź se pan msi za dopłatą 70zł, bo tą którą żeś pan kupił to my w ogóle nie mamy :E

I drugi mail teraz, zamówienie anulowano.

"Niestety dostępności tej płyty spodziewamy się dopiero w połowie marca. Przepraszamy za wszelkie niedogodności, jeżeli dalej będzie Pan zainteresowany zakupem płyty głównej zachęcamy do złożenia zamówienia w późniejszym terminie."

Ehh mogłeś Tomek czekać dłużej...