Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ok, dzięki,jak dałem na disabled to wyskoczyła dodatkowa zakładka iGPU Configuration i ustawiłem iGPU disabled. Tylko ciekawe że po uruchomieniu kompa zresetowały mi się ustawienia karty graficznej w AMD Adrenalin.

IMG_20250220_190600.jpg

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano
27 minut temu, MarioDee napisał(a):

Ok, dzięki,jak dałem na disabled to wyskoczyła dodatkowa zakładka iGPU Configuration i ustawiłem iGPU disabled. Tylko ciekawe że po uruchomieniu kompa zresetowały mi się ustawienia karty graficznej w AMD Adrenalin.

Widocznie można i tak. Ja mam dGPU Only Mode na "enabled" i iGPU jest wyłączone, a o to mi chodziło i nie wnikałem bardziej. :)

Opublikowano (edytowane)

No tak, to dałem tak na próbę co się stanie jak dam disabled i wtedy wyskoczyła ta zakładka iGPU Configuration. Jak jest na Enabled to nie ma tego. Tylko że jedna ciekawostka, jak dam to na disabled to mi znika zakładka we wcześniejszym menu Audio Configuration, tam w tej zakładce sąkolejne zakładki NB Azalia i Audio I0s.

IMG_20250220_193009.jpg

IMG_20250220_193000.jpg

przy enabled to jest, a przy disabled właśnie nie ma

IMG_20250220_192322.jpg

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano

Jutro wielki dzień, przyjeżdża drugi zasilacz więc mogę system na AM5 postawić "na pająka". 
SSD wsadzony w port M2_2 tymczasowo na potrzeby testów i ustawiania BIOSu. Chłodzenie to LEKKI overkill dla 7500F ale nie mam mniejszgo w szafce. Mogłem jeszcze AIO dać tylko 8:E

PS. na czym położyć mobo przy działaniu "na pająka" na biurku?
Nie mam bencha by to poprzykręcać a ostatnie "pająki" robiłem 20 lat temu i nie raz zrobiłem zwarcie w mobo 8:E

20250220_201819.thumb.jpg.c033bf00b1604d9c039ca6e4c3fcb110.jpg

20250220_201953.thumb.jpg.e638e6fdb3c139c63d0deb5d6331ccd0.jpg

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
15 godzin temu, MJRegul napisał(a):

PS. na czym położyć mobo przy działaniu "na pająka" na biurku?

Najlepiej to się sprawdza duża podkładka materiałowa na cale biurko taka pod mysz/klawiaturę ;) nic się nie ślizga + masz trochę pianki na amortyzację od gołego blatu.

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, MarioDee napisał(a):

No tak, to dałem tak na próbę co się stanie jak dam disabled i wtedy wyskoczyła ta zakładka iGPU Configuration. Jak jest na Enabled to nie ma tego. Tylko że jedna ciekawostka, jak dam to na disabled to mi znika zakładka we wcześniejszym menu Audio Configuration, tam w tej zakładce sąkolejne zakładki NB Azalia i Audio I0s.

IMG_20250220_193009.jpg

IMG_20250220_193000.jpg

przy enabled to jest, a przy disabled właśnie nie ma

IMG_20250220_192322.jpg

Zakładki NB Azalia i Audio I0s znikają, ponieważ IGPU jest wyłączone i nie ma możliwości przekazywania dzwięku po HDMI na zintegrowanej grafice procesora.

Opublikowano

Może (strzelam) dlatego, że jak dasz na "enabled" czyli dGPU Only Mode to karta zintegrowana jest wyłączana ale tylko w przypadku wykrycia dGPU. A gdy dasz dGPU Only Mode "disabled" i iGPu Configuration "iGPU Disabled" to wyłączasz ją permanentnie? Sam nie wiem, dzisiejsze biosy są często bez sensu, niezależnie od producenta. :)

Opublikowano

Prawdopodobnie jest to jakiś bug w biosie Asrocka. 

W instrukcji obsługi biosu Asrocka jest to tylko szczątkowo opisane:

NB Azalia Allows you to enable or disable HD Audio controller. Configuration options: [Auto] [Disabled] [Enabled] Audio IOs Allows you to configure Audio IOs controls.  

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Kandelabros napisał(a):

Może (strzelam) dlatego, że jak dasz na "enabled" czyli dGPU Only Mode to karta zintegrowana jest wyłączana ale tylko w przypadku wykrycia dGPU. A gdy dasz dGPU Only Mode "disabled" i iGPu Configuration "iGPU Disabled" to wyłączasz ją permanentnie? Sam nie wiem, dzisiejsze biosy są często bez sensu, niezależnie od producenta. :)

Możliwe że tak jest, po prostu dopóki wykrywa "zewnętrzną" kartę to tą zintegrowaną wyłącza, a jakby przestała działać, czy co to wtedy się uruchomi na zintegrowanej. Natomiast jak się da na disabled to w ogóle się wtedy komp nie uruchomi.

Edytowane przez MarioDee
  • Like 1
Opublikowano

Nigdy nie miałem Asrocka ani nie spotkałem się z czymś takim, po kiego grzyba preset pod cinebencha?:Up_to_s:
obraz.thumb.png.40825a79099d78283bbca1106887753b.png

A tu zaś wybór takich opcji PBO
obraz.thumb.png.02d33e49dcb03b0ad89b6af73f8d6645.png

Trochu dziwne, ale trzeba będzie przywyknąć do takiego biosu i ustawień.

Opublikowano (edytowane)

NIE KUPUJCIE ASROCKOW Z ALC 4082.

Dzwiek przerywa bezposrednio z karty z mobo. Gdybym wczesniej reddita poczytal to bym wiedzial bo piszą o tym.

A teraz mam poskladanego kompa z przerywajacym dzwiekiem. Dzwiek jest, 1/10 sekundy nie ma, jest, nie ma itd. co parę sekund.  

I żadne sterowniki nie pomagają. JPRDL

EDIT: włączyłem muzę z YT Music - przerywa co sekundę/dwie. Nie da się słuchać ani z SPDIF ani z Line Out. 
PŁYTA WRACA DO SKLEPU. JA JEB**.
Doczytałem, że niektórzy producenci przestali już nawet szukać rozwiązania i robią rev 2 płyt z innym audio.

Edytowane przez MJRegul
  • Like 2
  • Haha 1
  • Sad 2
Opublikowano (edytowane)

teraz to czytam, czyli problem jest, może być nie tylko z asrockiem, ale wszystkim co ma 4080/4082, tak samo na intelu

i nie ma reguły,  jeden ma, drugi nie ma..

faktycznie muka, jest taki duży temat na techpowerup o modowanych sterownikach do realteków :

https://www.techpowerup.com/forums/threads/realtek-modded-audio-driver-for-windows-10-11-only-for-hdaudio.250915/

masz w11 ?

Edytowane przez miro
Opublikowano (edytowane)

Układ ALC 4080/4082 jest podłączony pod magistralę USB stąd te problemy. Ja na swoim ASUSIE B650E-E jestem bardzo zadowolony z jakości dźwięku na tym kodeku ALE sterowniki mam nie ze strony ASUSa bo są lekko stare. Był też nowy firmware który pomagał na problemy z tymi układami.

@ReddzikASUS też ma taki preset dla Cinebencha i coś tam jeszcze. To jest pic na wodę, który nic nie daje.

Edytowane przez bourne2008
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano

ALC4080/4082 to chyba jest to samo co 1200/1220 ale właśnie podłączone przez USB, generalnie należy unikać takich wynalazków. Osobiście mam kodeki na płytach w głębokim poważaniu, nie używam od lat więc mi wszystko jedno, ale coś takiego (przerywający dźwięk) nie powinno mieć miejsca.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kandelabros napisał(a):

generalnie należy unikać takich wynalazków.

sam też nie korzystam, ale jeśli komuś wystarcza to czemu nie ?

mam xonara dx leciwego i też już chciałem się go pozbyć na rzecz takiego alc 4080/82 właśnie,

a tu takie jazdy, ale może kolega za wcześnie się " poddał "

problem jak widać dość znany, może warto by było trochę się pobawić, na forum msi dość ciekawie to opisują :

https://forum-en.msi.com/index.php?threads/x670-realtek-alc4080-sound-issues-stutter-cuts-sporadically-repeatedly.385395/

https://forum-en.msi.com/index.php?threads/mpg-x670e-carbon-wifi-alc4080-sound-popping.382279/

Edytowane przez miro
Opublikowano (edytowane)

No cóż. Moja przesiadka na AM5 poczeka. Poszedł zwrot płyty, jutro pakowanko i wysyłka. Zraziłem się jak jasna cholera do wynalazków. Najbardziej wkurzony jestem na to, że musiałęm rozebrać całego kompa, złożyć, rozłożyć i złożyć, trochę czasu to zajmuje bo cable management itd. Eeeech. 

"Poddałem się" bo dla mnie klikam sterownik i ma działać a nie zabawa z wymyślaniem jak poprawić fabrykę. A o wynalazek chodzi o to, że to tak na prawdę muzyczna pod usb mimo, że wlutowana w płytę, fatalne rozwiązanie :dupa:

ogólnie miesiąc luty kończy się dla mnie oczekiwaniem na prawie 6k pln zwrotów, takie cudowne zakupki porobiłem 8:E

Edytowane przez MJRegul
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Pavel87 najpierw musze odzyskać hajs cały ;) 

Pewnie pójdę w Aorusa jakiegoś (teraz mam B550 Elite AX V2 i jest mega) ale najpierw poczytam konkretnie jakie ma audio i jakie WiFi bo jedną mobo już niedawno zwracałem (pod AM4) bo miała WiFi firmy krzak i po prostu nie działało o czym też trąbił Reddit ale przeczytałem po ptokach :) 

Edytowane przez MJRegul
  • Like 1
Opublikowano

Kurcze ja mam plyte asus rog strix b850-a gaming wifi z tym kodekiem dzwieku ale zadnych problemow z dzwiekiem  nie uswiadczylem ale boli mnie ze bluetooth na tej plycie jest od Mediateka bo cholerstwo nie obsluguje aptx HD.

Samo aptx dziala ok ale brak tego z dopiskiem hd jak  i LL na mobasa za ta cene jest niewybaczalne.