Send1N 474 Opublikowano wczoraj o 02:27 Opublikowano wczoraj o 02:27 Nie czaje po co wam mobo z eclk jak klasycznym bclk można zrobić prawie że to samo tylko trzeba poświęcić trochę więcej czasu np na odpowiednie obniżenie taktowania pamięci/if aby przy wyższej szynie niż 100 wskoczyły na podobne taktowanie jak przy właśnie 100 itp.
Imm 5 Opublikowano wczoraj o 03:42 Opublikowano wczoraj o 03:42 (edytowane) Ja również nie uważam, że musisz mieć ECLK tak samo jak nie sądzę aby wyświetlacz kodów na płycie był konieczny. Z pewnością żadna z tych rzeczy nie jest warta dopłaty minimum kilkuset złotych jaką sobie życzą producenci płyt głównych. Równie dobrze można podnieść argument, że lepszy kodek audio niż ALC897 nie jest prawie nikomu potrzebny, a Ci co słyszą różnicę zapewne mają zewnętrzny AMP/DAC itd.... To powiedziawszy, ECLK teoretycznie pozwoli Ci na nieco więcej i będzie to łatwiejsze, bo jednak podkręcasz tylko konkretną rzecz, a nie wszystko. Łatwiej później w razie jeśli coś Ci się wysypie zdiagnozować, bo z góry wiadomo co, przy BLCK tak prosto nie jest. Generalnie zarówno ECLK jak i wyświetlacz kodów na płycie to takie "nice to have", ale nie jest to "must have". Edytowane 18 godzin temu przez Imm 1
AndrzejTrg 226 Opublikowano wczoraj o 04:09 Opublikowano wczoraj o 04:09 9 godzin temu, wrobel_krk napisał(a): Potrzebujesz tego eclk ale do czego? Dopłacac do płyty 900zl oto żeby podkręcić minimalnie CPU? Dla 0.5% wydajności może? Zabawki są drogie moim zdaniem nie ma co dopłacać Jeszcze ciekawe do czego potrzebna płyta, bo jak komp będzie służył tylko do grania to więcej pytań nie mam... a kolega jeszcze napisał "Chcę się bawić z eclk, pbo, krzywymi, kalibracją pamięci, timingów więc jakiś fajny bios się przyda ale nie będę jakoś płakał..." płakać to będziesz jak Ci co chwilę będzie jakimiś BSODami walić z pupy, przy takich zabawach, no ale BDSM też jest dla zabawy . Może zabawa spoko, ale przy domowym użytkowaniu, to się mija z celem. Chyba że lubisz grać w benchmarki i chwalić się cyferkami, no to inna sprawa 1 1
kamilos69 45 Opublikowano wczoraj o 08:15 Opublikowano wczoraj o 08:15 14 godzin temu, zxc napisał(a): Tzn, te wyniki, nie są wiarygodne? Jak masz chwile, to wyjaśnij, dlaczego TL, jest lepsze od Novy? Właśnie o to chodzi że to są praktycznie takie same płyty i nie ma lepszej lub gorszej. Różnią się tylko paroma szczegółami na które zwróci uwagę tylko garstka ludzi. Problemem za to jest cena Nova która zaczynała się od bodajże 1600-1700 zł a obecnie kosztuje ponad 1900zł. 1 1
sniper76 50 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Od siebie mogę polecić mobasa ze stajni Asusa, a konkretnie ROG STRIX X670E-F GAMING WIFI Konkretna sekcja VRM po za tym posiada wszystkie "przygwizdy" https://www.proshop.pl/Plyta-glowna/ASUS-ROG-STRIX-X670E-F-GAMING-WIFI-Plyta-glowna-AMD-X670E-AMD-AM5-socket-DDR5-RAM-ATX/3103231?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=searchengine&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIls62o9GLigMVoEeRBR2gVB_4EAQYAiABEgKew_D_BwE
lukadd 348 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 6 godzin temu, kamilos69 napisał(a): Właśnie o to chodzi że to są praktycznie takie same płyty i nie ma lepszej lub gorszej. Różnią się tylko paroma szczegółami na które zwróci uwagę tylko garstka ludzi. Problemem za to jest cena Nova która zaczynała się od bodajże 1600-1700 zł a obecnie kosztuje ponad 1900zł. Z tego co się dopiero ledwie dzień czy dwa temu dowiedziałem to Nova ma turbo piździka zakamuflowanego Dla mnie to odpada całkowicie. Nie chce z tym ryzykować bo nawet jak na początku będzie ok to nie wiadomo co z takim badziewnym wentylkiem będzie się działo po roku, dwóch czy po 3+. Mam mega cichego kompa i nie chce jakiegoś kręcącego się badziewia na mobo. Podobno Taichi Lite nie ma tego ustrojstwa? Prawda to? Zresztą ogólnie Nova wykupowana przez wszystkich pojawia się i moment znika wszędzie w europie. W np. Mindfactory pojawia się i zaraz znika za ~365euro(niecałe 1600pln), a Taichi Lite podobno z tego co doczytałem bez piździka pasywne chłodzona ~413euro(niecałe 1800) i normalnie cały czas dostępna od ręki. Przy tym dodatkowo moim zdaniem lepiej wizualnie mi wygląda Taichi Lite, a że Nova ma 5 nvme vs 4 Taichi Lite to już ryba totalna. Do Taichi znowu można 6 SSD podłączyć, to wszystko i tak jest z zapasem
Send1N 474 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Pizdzika można odłączyć, jest dostęp do gniazda z wtyczką bez głębszego grzebania
DżonyBi 324 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) 10 minut temu, lukadd napisał(a): Podobno Taichi Lite nie ma tego ustrojstwa? Nie ma. Taichi Lite nie ma tez backplate z tylu plyty, ale to srednio potrzebne, bo temperatury i tak ma dobre. Taichi Lite NOVA Edytowane 17 godzin temu przez DżonyBi 1
lukadd 348 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Backplate do niczego mi nie potrzebne 18 minut temu, Send1N napisał(a): Pizdzika można odłączyć, jest dostęp do gniazda z wtyczką bez głębszego grzebania Wiem, że można, ale jakoś siedzi w głowie, że z jakiegoś powodu dali tego piździka w fazie projektowania chłodzenia. Bo gdyby nie był potrzebny to po co wciskać w ogóle to ustrojstwo
Send1N 474 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Na siłę aby raportowane tempy w programie były jeszcze niższe czy tam będzie 5-10c w tą czy w tą nie ma znaczenia, sekcja ma taki zapas przy prockach z tak niskim tdp jak ryzeny że nawet całkowicie bez radiatora mosfety by się nie przegrzewały
Imm 5 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Na płytach typu Taichi czy Aorus Master i podobnych to byś mógł dosłownie posadzić 2x Ryzena 9950 i radiator na sekcji byłby może ciepły. Nigdzie w pobliżu maksymalnej temperatury operacyjnej dla mosfetów. Producenci płyt AM5 tak odlecieli z sekcjami zasilania w swoich powiedzmy średnich i wyżej pozycjonowanych płytach, że pewnie gdyby nie socket to by było można posadzić na nich z 5 kolejnych generacji procesorów. 1
lukadd 348 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) Niby sobie z tego zdaję sprawę. Ale na samą myśl, że tam siedzi piździk mnie po prostu skręca Tak mam. Może inaczej by to wyglądało jeśli byłoby to opcjonalne. Czyli domyślnie wentyl wyłączony na default, a z poziomu biosu sami go odpalamy gdy chcemy/potrzebujemy przy jakichś hardcorowych zabawach. A tak na obecną chwilę, patrząc że Taichi Lite nie ma tego piździka w ogóle i w zasadzie jest niewiele droższa. Do tego wizualnie mi się lepiej podoba to wychodzi zdecydowanie na prowadzenie. Edytowane 15 godzin temu przez lukadd
Doamdor 183 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 29stron dyskusji i do jakiego wniosku doszliście? Jakie płyty do 1000/2000/3000zł według was są najlepszym wyborem do 9800X3D?
NoviAMG 30 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Wybór płyty pod am5? Dobrać złącza, linie pcie na płycie i kupić, procek nie ma jakichś wymogów. Na b650m hdv/m.2 będę stawiał 9800x3d za jakiś czas. Prawie wszystkie graty już są, ale problemy rodzinne blokują kolegę, przed dokończeniem pc. Procesor w grach bierze do 100w, nie oszukujmy się, prawie nie ma płyt, które by tego nie ogarnęły pod względem zasilania. 1
zxc 16 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 2 godziny temu, lukadd napisał(a): Z tego co się dopiero ledwie dzień czy dwa temu dowiedziałem to Nova ma turbo piździka zakamuflowanego Dla mnie to odpada całkowicie. Nie chce z tym ryzykować bo nawet jak na początku będzie ok to nie wiadomo co z takim badziewnym wentylkiem będzie się działo po roku, dwóch czy po 3+. Mam mega cichego kompa i nie chce jakiegoś kręcącego się badziewia na mobo. Podobno Taichi Lite nie ma tego ustrojstwa? Prawda to? Zresztą ogólnie Nova wykupowana przez wszystkich pojawia się i moment znika wszędzie w europie. W np. Mindfactory pojawia się i zaraz znika za ~365euro(niecałe 1600pln), a Taichi Lite podobno z tego co doczytałem bez piździka pasywne chłodzona ~413euro(niecałe 1800) i normalnie cały czas dostępna od ręki. Przy tym dodatkowo moim zdaniem lepiej wizualnie mi wygląda Taichi Lite, a że Nova ma 5 nvme vs 4 Taichi Lite to już ryba totalna. Do Taichi znowu można 6 SSD podłączyć, to wszystko i tak jest z zapasem Kur..., to co ja mam kupić xD?
Imm 5 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) 47 minut temu, Doamdor napisał(a): 29stron dyskusji i do jakiego wniosku doszliście? Jakie płyty do 1000/2000/3000zł według was są najlepszym wyborem do 9800X3D? Wnioski zawsze były takie same: Najtaniej(wystarczy do wszystkiego, bez żadnych fajerwerków): ASROCK B650m hdv/m.2 Do 1000 zł, również ASROCK, masz kilka opcji do wyboru na B650, w zależności od tego ile złączy M2/PCIE potrzebujesz i konfiguracji pomiędzy nimi. Powyżej 1000 zł do powiedzmy 2000 zł to tylko jeśli chcesz dodatki typu: POST CODE, ECLK, PCIE5 i lepszy kodek audio. Wybór szeroki. Większość obecnie skłania się do Taichi Lite(B650E)/Aorus Master(B650E lub X670E), w okolicach połowy wspomnianego zakresu cenowego lub jeśli celujesz w X870E to ASROCK NOVA lub Taichi Lite. Żadna z tych płyt nie jest opłacalna. Edytowane 14 godzin temu przez Imm
lukadd 348 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu A jak z coil whine na tych płytach x870E? Większość tego niestety nie słyszy, albo po prostu ma zagłuszane przez resztę sprzętu, tanie i głośne wentyle na wysoki rmp, gpu też wyje itd. Wiadomo, że to loteria mniejsza lub większa, ale już widziałem wpisy na reddicie, że np. Nova trafiła się wyjąca No, ale wniosków z tego jeszcze nie wyciągnie bo to sporadyczne wpisy, a większość ludzi i tak powie, że u nich ok bo reszta sprzętu i tak zagłuszy jak coś tam pierdzi
Doamdor 183 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 1 godzinę temu, Imm napisał(a): Wnioski zawsze były takie same: Najtaniej(wystarczy do wszystkiego, bez żadnych fajerwerków): ASROCK B650m hdv/m.2 Do 1000 zł, również ASROCK, masz kilka opcji do wyboru na B650, w zależności od tego ile złączy M2/PCIE potrzebujesz i konfiguracji pomiędzy nimi. Powyżej 1000 zł do powiedzmy 2000 zł to tylko jeśli chcesz dodatki typu: POST CODE, ECLK, PCIE5 i lepszy kodek audio. Wybór szeroki. Większość obecnie skłania się do Taichi Lite(B650E)/Aorus Master(B650E lub X670E), w okolicach połowy wspomnianego zakresu cenowego lub jeśli celujesz w X870E to ASROCK NOVA lub Taichi Lite. Żadna z tych płyt nie jest opłacalna. PCIe 5.0 x16, PCIe Gen5x4, ALC4082, Wi-Fi 6E, to już w płycie za 850zł było.
Imm 5 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu @Doamdor Słowo klucz w tym, co napisałeś - było. I wcale niekoniecznie w takiej kombinacji jak napisałeś jeśli dobrze pamiętam. Obecnie wygląda to tak jak wygląda. @lukadd Nie ma reguły więc nikt Ci nie odpisze definitywnie na tak postawione pytanie. Mój Aorus Master piszczy słyszalnie na open benchu, w obudowie go nie słychać. Mam też Taichi Lite i też lekko piszczy, choć nieco ciszej. Loteria.
Pavel87 106 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Ciekawe czym nas zaskoczą kolejne chipsety, jak np B850, które mają się pojawić po nowym roku
wrobel_krk 323 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Niczym, gen5 M2, opcja gen5 dla grafiki, brak USB4, USB 3.2 20gb
Doamdor 183 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) 59 minut temu, Imm napisał(a): @Doamdor Słowo klucz w tym, co napisałeś - było. I wcale niekoniecznie w takiej kombinacji jak napisałeś jeśli dobrze pamiętam. Obecnie wygląda to tak jak wygląda. @lukadd Nie ma reguły więc nikt Ci nie odpisze definitywnie na tak postawione pytanie. Mój Aorus Master piszczy słyszalnie na open benchu, w obudowie go nie słychać. Mam też Taichi Lite i też lekko piszczy, choć nieco ciszej. Loteria. Było, bo płyta jest bardzo dobrze wyposażona, przez co dobrze się sprzedawała i cena poszybowała do góry. Edytowane 11 godzin temu przez Doamdor
Imm 5 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Nie twierdzę, że nie. Było też można w pewnym momencie kupić B650E Taichi Lite za 1100 zł, sam tak kupiłem, a teraz poniżej 1590 zł nie znajdziesz. Jest jak jest, więc propozycje są jakie są.
PiPoLiNiO 304 Opublikowano 33 minuty temu Opublikowano 33 minuty temu Ja mam nadal 5 miesięczny crosshair x670e w dobrej cenie jak by ktoś szukał :p
Rekomendowane odpowiedzi