Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Send1N napisał(a):

To już podchodzi pod szukanie argumentów na siłę :E takie coś nie istnieje, jeżeli b650 czegoś nie obsłuży w przyszłości to x870 też nie, w sygnaturce możesz sobie wpisać że masz x870 i z bani - pieczesz 2 pieczenie na jednym ogniu: tracisz połowę mniej a szacun na forum zostaje :hihot:

Przecież tu nie chodzi o sygnaturkę (serio?). Mnie po prostu zastanawia czy X870 jako, że jest nowszym chipsetem nie będzie dłużej wspierany niż B650, który wyszedł w 2022 roku. Jeżeli ZEN6 wyjdzie w 2026/2027 to B650 będzie już na rynku 4/5 lat. Rozumiem, że architektura jest identyczna, różnice są marginalne. No chyba, że przy ZEN6 wyjdzie jakiś nowy standard (kolejne DDR albo coś jeszcze innego) to wtedy jasne, że x870 też tego nie obsłuży.

Edytowane przez Pavel87
Opublikowano
22 minuty temu, kamilos69 napisał(a):

@krukkpl

Inaczej poprowadzone linie pcie cpu i czipseta. Wniosek stąd że trzeba czytać diagramy zamieszczane w instrukcji obsługi.

Dokładnie, np. ja się wczoraj dowiedziałem ze na Aorus master jak włożymy kartę w drugi slot PCIe to wywali mi 2 z 6 portow SATA, gdzie w innych plytach na x670E juz tego nie widzialem ograniczenia, czy nawet na B650, tzn. ograniczenie niby jest ale np. na złączach M2 a nie SATA. Troche zong zlapalem bo bym ja kupil, wlozyl swojego Sound Blastera i by sie okazalo ze dwa dyski nie chodzą.

Opublikowano
Teraz, Pavel87 napisał(a):

Przecież tu nie chodzi o sygnaturkę (serio?). Mnie po prostu zastanawia czy X870 jako, że jest nowszym chipsetem nie będzie dłużej wspierany niż B650, który wyszedł w 2022 roku. Jeżeli ZEN6 wyjdzie w 2026/2027 to B650 będzie już na rynku 4/5 lat. Rozumiem, że architektura jest identyczna, różnice są marginalne. No chyba, że przy ZEN6 wyjdzie jakiś nowy standard (kolejne DDR albo coś jeszcze innego) to wtedy jasne, że x870 też tego nie obsłuży.

Gdybanie za dużą kasę, raczej na pewno B650 będzie miał wsparcie, a jak nie to wymienisz - w czym problem? Ceny spadną więc finansowo wyjdziesz na to samo lub lepiej niż teraz przepłacając. Ale rób jak chcesz, wszystko już Ci wyjasnili... 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Pavel87 napisał(a):

Przecież tu nie chodzi o sygnaturkę (serio?). Mnie po prostu zastanawia czy X870 jako, że jest nowszym chipsetem nie będzie dłużej wspierany niż B650, który wyszedł w 2022 roku. Jeżeli ZEN6 wyjdzie w 2026/2027 to B650 będzie już na rynku 4/5 lat.

Patrząc jak wszystkie zeny na am4 działały/działają na b350 to raczej nie ma się czego obawiać :E 

Opublikowano

Tym bardziej że wtedy niektórzy jak MSI "oszukali" na kostkach BIOS i "nie dało się" zrobić wsparcia, a jakoś zrobili wyrzucając np. szatę graficzną ;) Wtedy mocno im się dostało, raczej tego nie powtórzą.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Kadajo napisał(a):

Dokładnie, np. ja się wczoraj dowiedziałem ze na Aorus master jak włożymy kartę w drugi slot PCIe to wywali mi 2 z 6 portow SATA, gdzie w innych plytach na x670E juz tego nie widzialem ograniczenia

No dobra, ale to zależy od konkretnego modelu płyty, a nie chipsetu X670E vs X870E?
Ja u siebie mam adnotację:

Cytat

*PCI_E4 & M2_4 share the bandwidth. M2_4 will run at x2 speed when installing device in the PCI_E4 slot.

Czyli dotyczy to tylko PCI_E4.
Nie mam nic w PCI_E4.
GPU mam w PCI_E1.

Jeśli dodam czwarty M2 SSD (mam obecnie trzy) - nic mi nie obetnie?

Edytowane przez krukkpl
Opublikowano

@Kadajo

Na z490 też miałeś, ale proste to było 2 m2 na krzyż i to gen3;)

Cytat

Intel® Z490 Chipset

6x SATA 6Gb/s ports 1

2x M.2 slots (Key M)

M2_1 supports up to PCIe 3.0 x4 and SATA 6Gb/s, 2242/ 2260/ 2280/ 22110 storage devices 1

M2_2 supports up to PCIe 3.0 x4 and SATA 6Gb/s, 2242/ 2260/ 2280 storage devices 2

Intel® Optane™ Memory Ready 3

Supports Intel® Smart Response Technology for Intel Core™ processors

SATA2 will be unavailable when installing M.2 SATA SSD in the M2_1 slot.

SATA5 & SATA6 will be unavailable when installing M.2 SATA/PCIe SSD in the M2_2 slot.

Before using Intel® Optane™ memory modules, please ensure that you have updated the drivers and BIOS to the latest version from MSI website.

5 minut temu, krukkpl napisał(a):

Czyli dotyczy to tylko PCI_E4.
Nie mam nic w PCI_E4.
GPU mam w PCI_E1.

Jeśli dodam czwarty M2 SSD (mam obecnie trzy) - nic mi nie obetnie?

Tak dopóki nic nie wsadzisz do PIC_E4

Masz x670e, gdzie w x870/x870e dodatkowe linie zabiera usb4, to tam już trzeba czytać dokładniej:)

Opublikowano (edytowane)

@krukkpl

MSI Tomahawk X670E

Najwyższe, główne gniazdo graficzne (PCIE1, wzmocnione) łączy się przez procesor, zapewniając pełną przepustowość PCIe 5.0 x16. Gniazdo PCIE3 również łączy się przez procesor, ale przechodzi przez linie PCIe 4.0 x4. Pełnej długości dolne gniazdo (PCIE4) i gniazdo x1 (PCIE2) czerpią swoje linie przez chipset i działają odpowiednio na PCIe 4.0 x4 i 3.0 x1.

Wśród gniazd PCIe znajdują się cztery gniazda M.2. Górne gniazdo (M.21) otrzymuje swoje linie przez CPU i biegnie do PCIe 5.0 x4 (128 Gb/s), obsługując moduły o długości do 110 mm. 

Pozostałe trzy gniazda M.2 pozyskują swoje linie z chipsetu, działając do PCIe 4.0 x4 (64 Gb/s) i obsługując urządzenia do 80 mm. Warto wspomnieć o pewnej współdzielonej przepustowości: jeśli karta jest zainstalowana w dolnym slocie PCIE4, czwarte gniazdo M.2 działa z prędkością 4.0 x2 (32 Gb/s). Możesz uruchomić wszystkie cztery porty SATA3 6 Gb/s i wszystkie cztery gniazda M.2 jednocześnie.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
23 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Świra idzie dostać przy tych płytach i tych rozpiskach. Juz sam nie wiem co brać, wreszcie nic nie kupie i będzie święty spokój :E

Patrz na złącza, ile potrzebujesz i jakich (dyski głównie), resztę można olać bo dla zwykłego użytkownika niewiele zmieniają.

Opublikowano
32 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Troche zong zlapalem bo bym ja kupil, wlozyl swojego Sound Blastera i by sie okazalo ze dwa dyski nie chodzą.

W Taichi/Lite jak włożysz tego SB w drugi slot pcie to pcie na gpu obetnie do x8 5.0 :/

Opublikowano
27 minut temu, galakty napisał(a):

Patrz na złącza, ile potrzebujesz i jakich (dyski głównie), resztę można olać bo dla zwykłego użytkownika niewiele zmieniają.

Właśnie na to patrze.

Ogólnie to fajnie żeby było 6xSATA żebym nie musiał rezygnować z dysków, i żebym mógł bez problemu podłączyć pod drugie złącze PCIe kartę dźwiękową, fajnie jakby było jak najniżej aby karta graficzna miała swobodny dopływ powietrza.
Ta płyta co proponował @boban666 MSI B650 Edge Wifi wydaje się ciekawa.

Opublikowano

Ja się przymierzam do MSI X670E GAMING PLUS WIFI. Jako jedna z nielicznych nic nie ucina, nawet przy obsadzeniu wszystkich portów, więc nie trzeba się będzie przejmować w przyszłości. Dużo portów USB z tyłu i wizualnie trafia w moje gusta (biała obudowa wczoraj wjechała). Swoją drogą to marketingowcy ładnie polecieli z X870, który jest tylko lekko podrasowanym B650, ale ceny są jak za najlepszy chipset. Nazwa czyni cuda i większość kupujących pewnie i tak nie zwraca na jakieś tam linie PCI uwagi.

Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Niby spoko, ale jak trafisz na walniętą płytę i jej nie odpalisz w ciągu 14 dni... ;) 

Dokładnie, albo pamięci... jednak zbyt duże ryzyko.

Godzinę temu, MadDog napisał(a):

Sugeruję poczekać z zakupami do czarnego piątku. W zeszłym roku ustrzeliłem X670E Tomahawka za 1030zł

Taki miałem plan ale chyba odpuszczę skoro nie będę w stanie tego przetestować.