Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, wrobel_krk napisał(a):

Za czasów HDD sam maiłem milion dysków w tym przenośne bo nie miałem nawet internetu:) 
Jak już miałem i się coś pobrało z prędkością 15kb/s to się to trzymało na dysku:)

Ja miałem tak z płytami :E potrafiłem jedną grę pobraną z torrenta nagrać na 5 płyt dvd 8gb w partach kilkanaście lat temu w razie zmiany dysku czy nawet formata profilaktycznie żeby później nie pobierać jednej tydzień :E do tej pory mam kolekcję takich płyt w kilku jednakowych etui ułożonych w szafie ;) 

• Haha 3
Opublikowano
7 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Za czasów HDD ludzie po sufit mieli obudowę wypełnioną tymi dyskami. :E  

Wtedy to się miało całe terabajty fimów zgranych na dyski przez kumpla w akademiku :E Kilkanaście lat temu miałem sporo więcej tera w budzie niż obecnie :E 

Obecnie KC3000 1TB na system i gry, NM710 1TB na gry i legend800 2TB na magazyn z mniej lub bardziej (raczej mniej) potrzebnymi rzeczami.

Opublikowano

@Krzysiak Fajne to były czasu, kumpel wpada z dyskiem pełnych filmów i gier. :red: 

7 godzin temu, Send1N napisał(a):

Ja miałem tak z płytami :E potrafiłem jedną grę pobraną z torrenta nagrać na 5 płyt dvd 8gb w partach kilkanaście lat temu w razie zmiany dysku czy nawet formata profilaktycznie żeby później nie pobierać jednej tydzień :E do tej pory mam kolekcję takich płyt w kilku jednakowych etui ułożonych w szafie ;) 

A pokój w tamtych czasach wyglądał tak

CDs.thumb.jpg.11801329b2575a7b43173c03f9ec5458.jpg.fdf8b1b073ff277798d37ccd6d4d2a32.jpg

xD

• Haha 6
Opublikowano
7 godzin temu, Doamdor napisał(a):

@Krzysiak Fajne to były czasu, kumpel wpada z dyskiem pełnych filmów i gier. :red: 

A pokój w tamtych czasach wyglądał tak

Z dyskiem to dla burżujów było. Kiedyś przenosiliśmy do kolegi grę spakowaną na 50 czy 60 kawałków po 1,44 by się zmieściły na dyskietce 3,5". A mieliśmy tych dyskietek tylko 20 więc 3 kursy były plus czwarty na ponowny transfer tych co padły po drodze :E 

Opublikowano
5 godzin temu, michaelius33 napisał(a):

Z dyskiem to dla burżujów było. Kiedyś przenosiliśmy do kolegi grę spakowaną na 50 czy 60 kawałków po 1,44 by się zmieściły na dyskietce 3,5". A mieliśmy tych dyskietek tylko 20 więc 3 kursy były plus czwarty na ponowny transfer tych co padły po drodze :E 

NFS 1 albo 2... 70 czy 71 dyskietek :D 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Dobra a wracając do tematu to wychodzi, że tylko 4 modele są sensowne pod dużo dysków  ?

Taichi Lite - 4 nvme i 6 sata

Nova - 5 nvme i 4 sata

Tomahawk X870E i X870 - 4 nvme i 4 sata przy czym ten bez E obcina większość dysków do x2 

Opublikowano (edytowane)

@michaelius33

Jeżeli szukasz płyty która nie obcina linii x16 gpu bez straty czterech m.2 to szukaj między MSI i ASRock na chipsach X650E i X870E. Np. MSI X670E GAMING PLUS WIFI.

Wszystkie płyty Gigabyte obcinają linie x16 gpu.

Niektóre modele asusa nie wycinają linii pcie x16 ale ta firma to jeden wielki scam.

Wbrew pozorom jest z czego wybierać ;)

Edytowane przez kamilos69
  • Like 2
Opublikowano
W dniu 1.09.2025 o 12:00, kamilos69 napisał(a):

@michaelius33

Jeżeli szukasz płyty która nie obcina linii x16 gpu bez straty czterech m.2 to szukaj między MSI i ASRock na chipsach X650E i X870E. Np. MSI X670E GAMING PLUS WIFI.

Wszystkie płyty Gigabyte obcinają linie x16 gpu.

Niektóre modele asusa nie wycinają linii pcie x16 ale ta firma to jeden wielki scam.

Wbrew pozorom jest z czego wybierać ;)

Bzdura np b850 Aorus Elite nic nie obcina . Mam trzy dyski M2

• Confused 1
Opublikowano

Która z tych płyt lepsza/pewniejsza? Bo już się gubię w tych oznaczeniach i różnych chipsetach. Będę ją parował z Ryzenem 7 9800x3d i 2x16 GB RAM, minimum 6000MHz. Opinie, które znalazłem w necie są różne - jedni narzekają że MSI wolno się bootuje, Gigabyte niby obcina linie PCi-E przy podłączeniu większej liczby dysków. Ceny tych płyt zbliżone, chipsety różne i nie wiem jak to ugryźć - za dużo tego. Może ktoś z was je ma w użytkowaniu i jest mi w stanie coś więcej o nich powiedzieć? CPU - jakieś lekkie OC jest w planach, no i chciałbym aby płyta starczyła mi na kilka dobrych lat przynajmniej - tak żeby w przyszłości dało się podmienić 9800x3d na coś mocniejszego - bez konieczności wymiany mobo i ramu.

https://www.x-kom.pl/p/1306454-plyta-glowna-socket-am5-msi-mag-b850-tomahawk-max-wifi.html

https://www.x-kom.pl/p/1306494-plyta-glowna-socket-am5-gigabyte-b850-a-elite-wf7.html

https://www.x-kom.pl/p/1283517-plyta-glowna-socket-am5-gigabyte-x870-eagle-wifi7.html

Od 15 lat siedziałem na Intelu i nie orientuję się jak to teraz z AMD wygląda, może coś doradzicie :) 

Opublikowano

MSI obcina USB przy montażu 4x dysków NVMe. 

Ja właśnie raczej kupuję X870E Tomahawk. Jeszcze korciło mnie X670E Carbon bo cena podobna, ale coś czuję że 870 będzie bardziej przyszłościowe. 
Jeszcze nie pamiętam czy mam 4 czy 6 dysków HDD wiec to zależy :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, TheMr. napisał(a):

MSI obcina USB przy montażu 4x dysków NVMe. 

Ja właśnie raczej kupuję X870E Tomahawk

W uefi wyłączysz USB4 i wszystkie cztery m.2 działają z pełną prędkością. I nic nie obcina.

• Upvote 1
Opublikowano

No jest tam usb4 + 4xm2

Masz 2 porty usb4, 1 slot M2 gen 5x4 podpięte do CPU  bezpośrednio 

Te 3 pozostałe M2 gen4x4 są podpięte do chipsetu czyli komunikują się z prockiem przez chipset więc sunarycznie ich prędkość w tym samym czasie nie przekroczy gen4x4 maksymalnie tak to wygląda. Diagram załączony 

Linie nie obxiete ale wydajnośc dysków gen 4 moze spadac zwłaszcza jakby miały jednocześnie coś robić 

Opublikowano (edytowane)

Ale @kamilos69mowa byla o liniach pcie.

Transfery pełne to są tylko teoretyczne niezależnie od platformy.

Ale M2 gen 5 jest bezpośrednio połączony z CPU więc tu praktycznie jest maks ile wyciagnie SSD. 

Kontroler Usb4 ma dwa porty i 4 linie dedykowane gen4 z procka, czyli dziela te 40Gb/s. Czyli jakby razem szły na maksa akurat to po 20Gb/s. Ale jeden działa na maksa.

Reszta spięta do chipsetu a chipset spięty z CPU 4 liniami gen 4 stanowi wąskie gardło no ale kwestia żeby nataz wszystko potrzebowało tych maks transferów co się praktycznie nie zdarza na co dzień 

Pod takie zastosowanie gdzie się kopiuje ogromne dane tam i sportowem to się kupuje Threadrippera czy Xeona.

Edytowane przez wrobel_krk
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wyłączanie USB4 w biosie wyłącza calkowicie porty czy zmniejsza przepustowość ich do usb2/usb3 i nadal działają?

Szukam jakiejś płyty z dużą iloscia portow USB, przynajmniej 3 dyski NVME 4.0 na raz beda smigac i grafika na PCIE5. Czarny kolor plyty najlepiej.

Asrock całkowicie odpada. Budżet nieokreślony ale no powyzej 2tys zaczne grymasić. Co wzięlibyście w tej sytuacji?

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Mizu napisał(a):

Wyłączanie USB4 w biosie wyłącza calkowicie porty czy zmniejsza przepustowość ich do usb2/usb3 i nadal działają?

Zależy od płyty i jak ustawisz bios.