Lameismyname 4 221 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia 2 minuty temu, tomcug napisał(a): Za innych się nie będę wypowiadał, ale z mojej strony nie ma problemu, żeby B580 pożyczyć O widzisz. Nie wiedziałem, że masz na stanie. To piszę już na priv 1
leven 998 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia Nie mam takiej mobo, ale pomysł jest, jak najbardziej tak
sideband 3 243 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia Pisanie poradników do Intela nie ma żadnego sensu Nikt prawie nie ma tego w obudowie
Lameismyname 4 221 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia 13 minut temu, sideband napisał(a): Pisanie poradników do Intela nie ma żadnego sensu Nikt prawie nie ma tego w obudowie Oj w segmencie budżetowym to byś się zdziwił... tym bardziej, że ludzie na reddicie od paru miesięcy raportują znaczną poprawę sterowników. Tak czy siak chcę to zrobić bo będzie wtedy komplet, no i na pewno komuś się może przydać. Sam też dostanę coś bezcennego czyli nową wiedzę
sideband 3 243 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia Dla samego siebie to może ma sens jak się to używa Jak Intel nie odpuści i wleci nowa architektura to wszystko i tak może ulec zmianie
tomcug 4 076 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia Godzinę temu, Lameismyname napisał(a): tym bardziej, że ludzie na reddicie od paru miesięcy raportują znaczną poprawę sterowników Nie ma żadnej poprawy, a na pewno nie od strony wydajności W każdej jednej nowej grze, jaką testuję od ponad roku, jest wydajnościowo totalna klapa nawet na tle śmietników pokroju 5050. Tylko, jak ktoś nie ma punktu odniesienia, to się mu może wydawać, że Areczek jest niezły. I w sumie do pewnego czasu było ok, ale od ponad roku bardzo niedobrze się dzieje w nowych grach. 1
Lameismyname 4 221 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia 1 godzinę temu, sideband napisał(a): Dla samego siebie to może ma sens jak się to używa Jak Intel nie odpuści i wleci nowa architektura to wszystko i tak może ulec zmianie To się zrobi nowy poradnik. Dlatego podpisuje je konkretnymi seriami GPU. Jeżeli z generacji na generację nie ma zmian, wystarczy dodać adnotację w tytule. Jeżeli coś się zmienia, to od nowa. Zrobi się kolejny od zera. 58 minut temu, tomcug napisał(a): Nie ma żadnej poprawy, a na pewno nie od strony wydajności W każdej jednej nowej grze, jaką testuję od ponad roku, jest wydajnościowo totalna klapa nawet na tle śmietników pokroju 5050. Tylko, jak ktoś nie ma punktu odniesienia, to się mu może wydawać, że Areczek jest niezły. I w sumie do pewnego czasu było ok, ale od ponad roku bardzo niedobrze się dzieje w nowych grach. Może użyłem zbytniego skrótu myślowego. Poprawę odnośnie wsparcia i wydajności w starszych grach, które przez sterowniki były skopane. M.in. jeden z użytkowników jako posiadacz ARCa wspomniał, że jakieś starsze tytuły, które były na intelu kompletnie niegrywalne koło 8 miesięcy (?) wstecz (od daty posta) nagle zaczęły być. Ja ARCa nie miałem więc nie wiem ile w tym prawdy. Na szybko też Ci źródła nie podam, bo pewnie musiałbym pokopać. Sprawdzałeś to może jak jest w praktyce?
areczek1987 1 135 Opublikowano 3 Września Opublikowano 3 Września W dniu 29.08.2026 o 16:24, tomcug napisał(a): Nie ma żadnej poprawy, a na pewno nie od strony wydajności W każdej jednej nowej grze, jaką testuję od ponad roku, jest wydajnościowo totalna klapa nawet na tle śmietników pokroju 5050. Tylko, jak ktoś nie ma punktu odniesienia, to się mu może wydawać, że Areczek jest niezły. I w sumie do pewnego czasu było ok, ale od ponad roku bardzo niedobrze się dzieje w nowych grach. Jakiś problem? 2 godziny temu, Stjepan napisał(a): Powinni poprzestać na 300W albo 3 wtyczce. Pytanie komu przeszkadzało i w czym...
areczek1987 1 135 Opublikowano 3 Września Opublikowano 3 Września 3 minuty temu, Lameismyname napisał(a): @Stjepan @areczek1987 Byś płacił premium jak to jest z tym zapóźnionym Radku wyżyłowanym, gdzie w wersjach premium też go stosują. Grunt przewiewna buda i słuchawki.
Lameismyname 4 221 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września 10 godzin temu, areczek1987 napisał(a): Byś płacił premium jak to jest z tym zapóźnionym Radku wyżyłowanym, gdzie w wersjach premium też go stosują. Grunt przewiewna buda i słuchawki. O tym mówisz? "inżynier" który wpadł na pomysł przeniesienia tego genialnego rozwiązania do topowego Radeona zapewne na studiach podłożył też gotowca na "dwójkę"
areczek1987 1 135 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września Asrock też chyba ma w swoim topowym taichi Jak dobrze pójdzie zarobią podwójnie albo zareklamują się tylko. 1
Stjepan 2 889 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września Jak dobrze że ja jeszcze używam staromodnego 8pin.
Lameismyname 4 221 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września 1 godzinę temu, Stjepan napisał(a): Jak dobrze że ja jeszcze używam staromodnego 8pin. Ja też. I jeszcze mam UV na 212W. Przezorny zawsze ubezpieczony. 1
Krystian03 39 Opublikowano Poniedziałek o 07:51 Opublikowano Poniedziałek o 07:51 Ja to już niestety z kartą która ma już takie złącze (5070) i jeszcze się nie spaliło (bardziej mocniejsze się palą). Wiem, że 5060ti ma jeszcze starsze ale jest troszkę słabszy od 3080.
galakty 5 330 Opublikowano Poniedziałek o 08:00 Opublikowano Poniedziałek o 08:00 W dniu 4.09.2026 o 17:05, Stjepan napisał(a): Jak dobrze że ja jeszcze używam staromodnego 8pin. 3,5 roku mam tę nową wtyczkę i zapomniałem o jej istnieniu, ale dramy się fajnie tworzy w necie 2
wrobel_krk 1 019 Opublikowano Poniedziałek o 08:37 Opublikowano Poniedziałek o 08:37 @galaktyale Ty nie masz 800w poboru:)
galakty 5 330 Opublikowano Poniedziałek o 08:40 Opublikowano Poniedziałek o 08:40 Bo nikt mnie nie zmusił żeby się w to pakować? A Ciebie zmusili? Każdy sobie sam decyduje na co się pakuje, można mieć spokój, można mieć problemy.
wrobel_krk 1 019 Opublikowano Poniedziałek o 08:41 Opublikowano Poniedziałek o 08:41 Jets opcja żebym musiał:) Na szczęście jeszcz lokalne Ai ustepują ze 4x modelom online
Fenrir_14 1 406 Opublikowano Poniedziałek o 09:13 Opublikowano Poniedziałek o 09:13 24 minuty temu, wrobel_krk napisał(a): Jets opcja żebym musiał:) Na szczęście jeszcz lokalne Ai ustepują ze 4x modelom online Jaka opcja, możesz wyjaśnić? Używam modeli AI do video rendering'u już od jakiegoś czasu i chętnie posłucham. @galakty byłem pewny że zaraz wleci ten argument. Odpowiadając: używam od ponad 4 lat różnych kart z wysokim tdp: 3090, 4090, 5090. Wszystko hula. Próbowałem różnych custom biosow do zabawy na 4090. Hula karta do dziś. Nigdy jednak nie używałem przejściowek, świecących kabli zasilających, strimerow i podobnego gówna czy ośmiorniczcek nVidia 😀
galakty 5 330 Opublikowano Poniedziałek o 09:16 Opublikowano Poniedziałek o 09:16 2 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a): byłem pewny że zaraz wleci ten argument. Odpowiadając: używam od ponad 4 lat różnych kart z wysokim tdp: 3090, 4090, 5090. Wszystko hula. Próbowałem różnych custom biosow do zabawy na 4090. Hula karta do dziś. Nigdy jednak nie używałem przejściowek, świecących kabli zasilających, strimerow i podobnego gówna czy ośmiorniczcek nVidia 😀 Jak się chce 5090 to trzeba zainwestować w dobre kable, ja nawet do 4070Ti kupiłem Fasgear (przerost formy nad treścią) a nie jakieś chińskie przejścióweczki czy te z pudełka. I zawsze mozna UV zrobić, nie trzeba 800W pompować. 1
wrobel_krk 1 019 Opublikowano Poniedziałek o 11:21 Opublikowano Poniedziałek o 11:21 @Fenrir_14Ja robię Apkę w Kotlin KMp na iOS/Android i uzywam Gemini Flash/PRO zależy czy czy mi z abonamentu za 40zl starcza na pro to pro jak nie to z flasha ciagnie GoOgiel zapropoowałó lokalny model Gemma 4 12B - on nawet takie trywialne taski robi do dupy. Opinie np na reddit są podobne do inny7ch modeli np: Pewnie daltego że ten Gemini jest zintegrowany z IDE plus pamięta ileś tam GB kontekstu projektu, potradfi nawet dokumentacje wyszukac/przeczytac jak zapodam link. Czyli np nie ma problemu ze pamieta nieaktulen wersje bibliotek jak bylo jeszcze z rok temu. 1
galakty 5 330 Opublikowano Poniedziałek o 11:35 Opublikowano Poniedziałek o 11:35 LLMy praktycznie żadne nie ogarniają najprostszych apek czy skryptów, niestety. 1
daerragh 119 Opublikowano Środa o 05:43 Opublikowano Środa o 05:43 Ocena wszystkich kart GTX 1000 Pascal w memicznym stylu https://www.facebook.com/reel/3412760182242735
Rekomendowane odpowiedzi