Skocz do zawartości

[KartoGraficzny Offtop] - wątek do luźnej dyskusji o wszystkim co dotyczy GPU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, sideband napisał(a):

Pisanie poradników do Intela nie ma żadnego sensu :hihot:

Nikt prawie nie ma tego w obudowie :hihot:

Oj w segmencie budżetowym to byś się zdziwił... tym bardziej, że ludzie na reddicie od paru miesięcy raportują znaczną poprawę sterowników.
Tak czy siak chcę to zrobić bo będzie wtedy komplet, no i na pewno komuś się może przydać. Sam też dostanę coś bezcennego czyli nową wiedzę ;) 

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

tym bardziej, że ludzie na reddicie od paru miesięcy raportują znaczną poprawę sterowników

Nie ma żadnej poprawy, a na pewno nie od strony wydajności ;) W każdej jednej nowej grze, jaką testuję od ponad roku, jest wydajnościowo totalna klapa nawet na tle śmietników pokroju 5050. Tylko, jak ktoś nie ma punktu odniesienia, to się mu może wydawać, że Areczek jest niezły. I w sumie do pewnego czasu było ok, ale od ponad roku bardzo niedobrze się dzieje w nowych grach.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, sideband napisał(a):

Dla samego siebie to może ma sens jak się to używa ;)

Jak Intel nie odpuści i wleci nowa architektura to wszystko i tak może ulec zmianie;)

To się zrobi nowy poradnik. Dlatego podpisuje je konkretnymi seriami GPU.
Jeżeli z generacji na generację nie ma zmian, wystarczy dodać adnotację w tytule.
Jeżeli coś się zmienia, to od nowa. Zrobi się kolejny od zera.

58 minut temu, tomcug napisał(a):

Nie ma żadnej poprawy, a na pewno nie od strony wydajności ;) W każdej jednej nowej grze, jaką testuję od ponad roku, jest wydajnościowo totalna klapa nawet na tle śmietników pokroju 5050. Tylko, jak ktoś nie ma punktu odniesienia, to się mu może wydawać, że Areczek jest niezły. I w sumie do pewnego czasu było ok, ale od ponad roku bardzo niedobrze się dzieje w nowych grach.

Może użyłem zbytniego skrótu myślowego. 
Poprawę odnośnie wsparcia i wydajności w starszych grach, które przez sterowniki były skopane.
M.in. jeden z użytkowników jako posiadacz ARCa wspomniał, że jakieś starsze tytuły, które były na intelu kompletnie niegrywalne koło 8 miesięcy (?) wstecz (od daty posta) nagle zaczęły być.
Ja ARCa nie miałem więc nie wiem ile w tym prawdy. Na szybko też Ci źródła nie podam, bo pewnie musiałbym pokopać.
Sprawdzałeś to może jak jest w praktyce?

Opublikowano
W dniu 29.08.2026 o 16:24, tomcug napisał(a):

Jakiś problem?

2 godziny temu, Stjepan napisał(a):

a3Hf7oj.jpeg

Powinni poprzestać na 300W albo 3 wtyczce. Pytanie komu przeszkadzało i w czym...

Opublikowano
10 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

Byś płacił premium jak to jest z tym zapóźnionym Radku wyżyłowanym, gdzie w wersjach premium też go stosują. Grunt przewiewna buda i słuchawki.

O tym mówisz?

SAPPHIRE-NITRO-9070-MELTED-1200x624.jpg

"inżynier" który wpadł na pomysł przeniesienia tego genialnego rozwiązania do topowego Radeona zapewne na studiach podłożył też gotowca na "dwójkę" ;D

Opublikowano
24 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

Jets opcja żebym musiał:) Na szczęście jeszcz lokalne Ai ustepują ze 4x modelom online

Jaka opcja, możesz wyjaśnić? Używam modeli AI do video rendering'u już od jakiegoś czasu i chętnie posłucham. 

@galakty byłem pewny że zaraz wleci ten argument. Odpowiadając: używam od ponad 4 lat różnych kart z wysokim tdp: 3090, 4090, 5090. Wszystko hula. Próbowałem różnych custom biosow do zabawy na 4090. Hula karta do dziś. Nigdy jednak nie używałem przejściowek, świecących kabli zasilających, strimerow i podobnego gówna czy ośmiorniczcek nVidia 😀 

Opublikowano
2 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

byłem pewny że zaraz wleci ten argument. Odpowiadając: używam od ponad 4 lat różnych kart z wysokim tdp: 3090, 4090, 5090. Wszystko hula. Próbowałem różnych custom biosow do zabawy na 4090. Hula karta do dziś. Nigdy jednak nie używałem przejściowek, świecących kabli zasilających, strimerow i podobnego gówna czy ośmiorniczcek nVidia 😀 

Jak się chce 5090 to trzeba zainwestować w dobre kable, ja nawet do 4070Ti kupiłem Fasgear (przerost formy nad treścią) a nie jakieś chińskie przejścióweczki czy te z pudełka. 

I zawsze mozna UV zrobić, nie trzeba 800W pompować. 

• Upvote 1
Opublikowano

@Fenrir_14Ja robię Apkę w Kotlin KMp na iOS/Android i uzywam Gemini Flash/PRO zależy czy czy mi z abonamentu za 40zl starcza na pro to pro jak nie to z flasha ciagnie
GoOgiel zapropoowałó lokalny model Gemma 4 12B - on nawet takie trywialne taski robi do dupy.
Opinie np na reddit są podobne do inny7ch modeli np:

Pewnie daltego że ten Gemini jest zintegrowany z IDE plus pamięta ileś tam GB kontekstu projektu, potradfi nawet dokumentacje wyszukac/przeczytac jak zapodam link. Czyli np nie ma problemu ze pamieta nieaktulen wersje bibliotek jak bylo jeszcze z rok temu.

• Like 1