Skocz do zawartości

Invision Power Board - Przyszłość silnika forum

Camis

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem ciekaw co sądzą admini na temat dalszych planów IPS na rozwój IPB. 

Bo jak dla mnie wygląda to nie za ciekawie dla mniejszych for a nie gigantów IT.

Zmiany w licencjach, nowa wersja IPB 5 bez wtyczek i marketu z bardzo ograniczonymi możliwościami modyfikacji itp.

IPS powoli wypycha ludzi z self-hosted na swojego droższego clouda.

Czy forum pozostanie na wersji 4 ile się da?, przejdzie na wersję 5?. Czy może migracja na jakieś inne rozwiązanie np XenForo?.

Cytat

Informacje zbiorcze o tym co nadchodzi w relatywnie najbliższym czasie

https://forum.invisionize.pl/topic/55210-informacje-zbiorcze-o-tym-co-nadchodzi-w-relatywnie-najbliższym-czasie

55 minut temu, Camis napisał(a):

Czy forum pozostanie na wersji 4 ile się da?

Na pewno, bo tak jest najłatwiej. Tylko że to jednocześnie najbardziej krótkodystansowa strategia. Wystarczy przypomnieć PCL. Ile lat to siedziało na IPB3 i jakie cuda się tam działy? Ile było ceregieli z migracją na nowszą wersję? No właśnie.

57 minut temu, Camis napisał(a):

przejdzie na wersję 5?

Mimo wszystko to zawsze jest jakaś opcja. Zostawiasz bazę, zostawiasz userów, nic nie trzeba robić. Wtyczki i moduły: tak naprawdę traci się tylko BIM Chatbox Free. Dlatego mówiłem aby go nie kupować w wersji plus, bo to się nie opłaca długodystansowo. Traci się też skórki customowe. Ja z problemu wybrnąłem inaczej: na bazie standardowej stockowej skórki zrobiłem wersję light i dark. I tyle. Żadnych dodatkowych kung-fu ani bannerów, bo to się wszystko wysypuje potem przy aktualizacjach. Nie trzeba instalować Tapatalków ani pluginów social media.

59 minut temu, Camis napisał(a):

Czy może migracja na jakieś inne rozwiązanie np XenForo?

Migracja na inny silnik to zawsze duże wyzwanie nie tylko z punktu widzenia konieczności opanowania nowego silnika i poznania jego silnych i słabych stron, ale też migracji bazy userów oraz wątków. Jeśli są jakieś narzędzia pozwalające na płynną migrację, to można spróbować, ale niemal na pewno będą jakieś problemy / defekty po drodze. Może np. posypać się kodowanie wątków, znaków itd.

Wybór silnika powinno zawsze wykonywać się na samym początku. Potem nie ważne, czy to będzie vBulleting, Simple Machines, XenForo, PHPBB czy IPB, po prostu nie trzeba się męczyć ze zmianą providera silnika i poświęcać czasu na rozwiązywanie problemów migracyjnych.

To takie moje 3 grosze.

• Like 1
  • Upvote 1